GLUTENSİZ CHIA'LI KURABİYE VE Bİ' KÜÇÜK MERHABA


Pastacılık gibi; blog sahibi olmak da hep istediğim, kafamda senelerdir tüm detaylarını kurduğum, fakat henüz zamanı gelmediğini düşündüğüm bir hayaldi. 'Alt tarafı bi blog, ne hayali?' demenizi normal karşılarım benim detaycılığım ve mükemmeliyetçiliğimle henüz tanışmadığınız için. :)

Hayatımdaki her detaya önem veririm, evimin kapısına aldığım paspastan tutun da kullandığım vanilya çubuklarının tazeliğine kadar. Bu yüzdendir ki hiçbirşeyi öylesine yapamam hayatta, herşeyin bir nedeni, özelliği, zamanı olması gerekir benim için. Blog için ise ona ayıracak bol zamanım ve zevkime uygun bir tasarımın olması şart idi. Şimdi bir bebek gözüyle gördüğüm blogumu sizlerin de desteği ile büyütme zamanı benim için. Umuyorum fotoğraflarım ve tariflerim ile size bir ilham kaynağı olabilirim.


Ve işte glutensiz limonlu chia tohumlu sağlıklı kurabiyelerim. Chia tohumu son zamanlarda favori malzemem haline geldi, diliyorum yurtdışındaki gibi tedarik edebileceğimiz daha çok yerde karşılaşabiliriz bu besleyici güney amerika tohumlarıyla. Yüksek protein, lif, antioksidan, çeşitli vitamin ve mineral kaynağı olduğu gibi omega 3&6 faydalı yağlar açısından da oldukça zengin. Ve aklınıza gelen herşeyin içine koyabiliyorsunuz. Ben kek, puding, ekmek, reçel ve muffinlerde kullandığım gibi, kahvaltıda sütlü granolamın üzerine veya smoothie'min üzerine serpiştiriyorum. Kattığınız şeyin besin değerini arttırdığı için kesinlikle tercih sebebi.



Bu badem özlü kurabiyelerin hazırlanıp pişirilmesi oldukça pratik. Öyle ki pişirmeye karar verdikten yaklaşık 30 dakika sonra yeşil çayımı yudumlarken tadına varıyordum. İsmini de limonlu acıbadem kurabiyesi olarak değiştirdim bir ısırık aldıktan sonra.  Kıvamı neredeyse aynı, tadı da badem aroması baskın şekilde bademseverleri mest edecek türden. Ve üstelik sağlıklı olması da yanında bonusu!


Ben yarı yarıya splenda ve toz şeker kullandım fakat uymanız şart değil, esmer şeker de kullanabilirsiniz. Esmer pirinç unu normaline göre çok daha iyi bir seçenek olurdu, bulabilirseniz ne ala. Değişiklik için limon kabuğu yerine portakal kabuğu da kullanabilirsiniz. Chia tohumları ve toz badem aktarlarda sıklıkla bulunabiliyor. İsterseniz badem tozunu evde bademleri biraz sıcak suda beklettikten sonra kabuklarını soyduktan sonra blenderda çekerek kendiniz de yapabilirsiniz.

Malzemeler

165 gr toz badem
75 gr toz splenda
75 gr toz şeker
30 gr pirinç unu
1 limon kabuğu rendesi
2 yemek kaşığı chia tohumu
2 yumurta (beyaz ve sarısı ayrılmış)

Yapılışı

- Fırınınızı önceden 140 C de ısıtın ve geniş fırın tepsinize yağlı kağıt serin.
- Toz badem, şeker, pirinç unu, limon kabuğu ve chia tohumlarını bir kapta harmanlayın.
- Ayrı bir kapta yumurta beyazını kabarana kadar çırpın ve spatula yardımı ile kuru karışıma yedirin. Yumurta sarısını da ekleyip karıştırın ve fırın tepsisine 2 cm aralıklı olacak şekilde dondurma kaşığı ile dizin.
- 25-30 dakika hafif altın rengi olana kadar pişirin. Biraz soğuduktan sonra ızgara tel üzerine alabilirsiniz. 4-5 gün oda sıcaklığında hava almayan bir kabın içerisinde muhafaza edebilirsiniz.



Bon appetit!

9 yorum

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, bu tarifi splenda kullanmadan sadece şekerle yapmak istesek, şeker oranı ne olur? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı miktarda şeker kullanabilirsiniz.

      Sil
  3. Merhaba;
    Toz splenda bulamadım. Acaba sadece şeker koysam ne kadar koymam gerekir toplamda ?
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı miktarda şeker kullanabilirsiniz.

      Sil
  4. Merhaba tüm malzelemeleri birebşr kullandım ancak kurabıyelerım yayıldı daha fırına vermeden. Şuan fırındalar ve orada da yayılmaya devam ediyorlar. Sebebi nedir? Nerede hata yaptım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benimde aynı şekilde yayıldı ölçüleri tam kullandım sadece splenda yerine şeker kullandım

      Sil
  5. Merhaba Damy cim benim yaşadığım ülke de chia tohumu çok pahali yerine ne kullanabiliriz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tariften çıkarabilirsiniz Chia'yı.

      Sil

Başa Dön