ÇİFT ÇİKOLATALI FRAMBUAZLI PAVLOVA



Kıtır kıtır çikolatalı mereng katları arasında çırpılmış krema ve frambuaz. 
Dünya'nın en hafif pastası! Ve tabiiki bi çikolatakolikten çift çikolatalı versiyonu ile. :) 



Çok hafif bir Yeni Zelanda - Avustralya tatlısı. Üstelik bir hikayeye sahip. Tarihin en önemli balerinlerinden "Anna Pavlova" şerefine o zamanlarda çıktığı Yeni Zelanda - Avustralya turnesi sırasında kaldığı otelin şefi tarafından yaratılmış. Şef, balerinin dansından çok etkilenerek en az onun kadar narin, zarif ve kırılgan bir tatlı yapmak istemiş ve ortaya bu "fransız bezesi" olan Pavlova çıkmış. Çok da güzel olmuş, çünkü bu bezeler oldukça çeşitli şekillerde sunulabiliyor. Sade (kakaosuz) pişirip, pastacı kreması ve çilekle tamamlandığında hafif bir yaz tatlısı olurken, benim gibi pasta görüntüsü verilerek gösterişli bir hal alabiliyor. Üstelik yapımı fazlasıyla pratik. Ne çok malzeme gerekiyor, ne de fazla emek. Tek dikkat edilmesi gereken yumurta beyazlarını çırpma süresi olan bir tarif ne kadar zor olabilir ki! 


Üzerinde bir mumla şahane bir doğumgünü pastasına dönüşürken, özel misafirleriniz veya haftasonu akşamlarınız için mükemmel bir tatlı seçeneği. 




Çift Çikolatalı Frambuazlı Pavlova

Malzemeler

6 adet yumurta beyazı *
300 gr(1 buçuk su bardağı) toz şeker
3 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı balzamik sirke
50 gr çikolata  (ufak doğranmış)
Frambuaz (donmuş veya taze)
500 ml (2,5 su bardağı) çırpılmış krema (1 yemek kaşığı pudra şekeri ile çırpılmış) 

* Yumurta beyazlarını (yumurtanın sarısının karışmadığından emin olmak için) tek tek önce ayrı bir kaseye ayırın, sonra mikser kabına aktarın. 

Yapılışı

- Fırını 180 derecede ısıtın. 
- İki adet fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Bir adet küçük boy tatlı tabağını yağlı kağıdın üzerine koyun ve çevresinden kalemle daire çizin. Her bir kağıda 2 adet daire çizin. Toplam 4 daireniz olacak. Yağlı kağıtları ters çevirin. Bu işlem tüm katların aynı boyda olmasını sağlayacak. 
- Bir kaba şekeri koyun. 
- Ayrı bir kaba kakaoyu eleyin. 
- Mikser kabınızı alın içini kuru peçete ile silin (kesinlikle nemli olmaması gerekiyor.) yumurta beyazlarını içine koyun.
- Yumurta beyazlarını yaklaşık 1,5 dakika köpük köpük olup hafif kabarana kadar çırpın. 
- Bir yemek kaşığı ile toz şekerden yavaş yavaş yumurta beyazına ekleyerek çırpma işlemine devam edin. 
- Yaklaşık 3 buçuk dakika kabarıp parlak bir görüntü alana kadar çırpın. Daha fazla çırpmayın bu sefer kesilme ihtimali doğabilir. 
- Elenmiş kakaoyu, çikolata parçalarını ve balzamik sirkeyi ekleyin ve spatula ile alttan yukarıya doğru dairesel hareketlerle karıştırın. (Fazla karıştırmayın, sulanmasın) 
- Önce bu merengten biraz fırın tepsisinin köşelerine (yağlı kağıdın altına) sürün. Bu kağıdın tepsiye yapışmasını ve sizin kolaylıkla mereng i daireler içine yaymanıza yardımcı olacaktır. (Eğer benim gibi mıknatıslarınız varsa onları da köşelere koyabilirsiniz.)
- İki tepsinin dairelerinin ortasına karışımı eşit miktarda paylaştırın ve kaşık yardımıyla çizgiyi geçmeyecek şekilde içerden dışarıya doğru hareketlerle yayın. 
- İki tepsiyi de alltlı üstlü fırına verin kapağını kapatın ve HEMEN fırın derecesini 140'a düşürün. 
- Yaklaşık 1 saat 10 dakika pişirin. 
- Sonrasında fırını kapatın. Kapağını açın ve tepsiler içinde soğuyuncaya kadar kalsın. Böylece kenarları çatlayacak, içleri kuruyacak. 
- Soğuduktan sonra merengleri dikkatli bir şekilde yağlı kağıtlardan sıyırın ve katların arasına çırpılmış krema ve frambuazlar koyarak üstüste dizin.
- En tepesine çikolata rendeleyin ve dilimleyerek servis edin.

What Katie Ate sitesinden uyarlanmıştır.

Bon appétit!


10 yorum

  1. Harika görünüyor, ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar cokca zamandir yapma hayaliyle gerceklestirdigim bu tarif hayal kirikligiyla sonuclandi. İlk defa bi tarifi harfiyen cirpma surelerini saniyesi saniyesine olcerek uyguladim surpriz niteligi tasidigi icin bi aksilik olmasin istedim. İlk olarak sekeri cok fazla belki benim seker hassasiyetimden olabilir diye dusundum ama yiyen herkes ayni yorumu yapti. Hamur gorseldeki gibi kabarmadi ve yagli kagit uzerinde fazla yayildi. Bunlara ragmen ve seker sorununa ragmen tekrar denenesi bi lezzetteydi hamur ama ara katlardaki cirpilmis krema asiri yogun bi tat hamurun yogunlugu yaninda fazla agir bana gore ki onu da hazirladim ama pavlova katlarima kiyamayip arasina koyamadim yerine hemen markete kosup dondurma ekledim. Ayrica hamurun tepside yayilip citir bi sekil almasi nedeniyle servis sıkıntısı da yasadim.Gunu kurtardi ama hayalimdeki lezzete ve fotograftaki gorsellere ulasamadim:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Hayalinizdeki lezzet neydi bilmiyorum lakin pavlova tam da yaptığınız gibi kabarmayan ve kıtırlığından dolayı servis zorluğu yaşatan bir tatlıdır zira dilimlerken dağılır. Olması gereken de budur. Arasındaki krema ise tam da şekerli pavlova katlarını hafifletmek içindir. Şeker ve krema oranı tamamen sizin damak tadınıza kalmış. Ben tariflerimi kendi damak zevkime uygun şekilde yapıp paylaşıyorum, gerisini de okuyucularımın yaratıcılık ve zevkine bırakıyorum. Tariflerimi yaparken çok başarılı olanlar da var, hayal kırıklığına uğrayan da. Dolayısıyla umuyorum gelecek sefere hayalinizdeki pavlovayı yapıp daha büyük bi zevkle sevdiklerinizle paylaşırsınız. Sevgiler. :-)

      Sil
  3. Merhabalar Damla Hanım,

    Bu aralar devamlı olarak pavlova tarifi arıyordum, deniyordum ve sizin sayfanızda da bulunca inanılmaz mutlu oldum çünkü daha önce birçok tarifinizi denedim ve hiç hayal kırıklığına uğramadım. Bu tarifi de denemek istiyorum ancak iki sorunum var :( İlk olarak merenglerin, içine kakao ve çikolata parçası koymadan yalnızca balzamik sirke koyarsam kıvamda sorun yaşar mıyım veya hiç sirke koymasam olur mu (daha önce sirkesiz yapmıştım ve sorun yaşamamıştım) ? Bir de fırınımın iki ayrı tepside altlı üstlü pişirirken performansı düşük kalıyor yani alt tepsideki iyi pişmiyor. Bu yüzden hazırladığım mereng harcını ikiye ayırıp teker teker pişirsem, bekleyen merengin kıvamı bozulur mu?

    Sizi her türlü sosyal medya hesaplarında takip ediyorum ve tariflerinizi inanılmaz beğeniyorum. Çok sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Berna hanım merhaba, elbette kakao çikolata koymak zorunda değilsiniz. Ama sirke şart, asit sayesinde daha katı kıvamlı mereng elde etmenizi sağlıyor çünkü. Dışarda beklerse tepsilerden biri sıkıntı olabilir, zira uzun pişme süresinde dışardakinin kıvamı yumuşayabilir. İkisini de bir arada atın ama sürecin yarısında ikisinin yerini değiştirin. Böylece ben eşit pişeceklerine inanıyorum. Çok kocaman sevgiler ve değerli beğeniniz için teşekkürler💓

      Sil
  4. Merhaba bu tarifte fırın ayarını alt üst mü yaptınız yoksa alt ust fanda mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alt üst yaparsak hassas olan merengler için çok daha verimli olacaktır.

      Sil
  5. Selam, ilk denememi yaptım, sizin fotoğraflardaki gibi kabarık olmadı daha ince oldu. Ama gayet lezzetlilerde. Kabarmamasının sebebi ne olabilir acaba? Birde kremayı koyduktan sonra dolapta 2-3 saat bekledi. Ve merengler yumuşamıştı. Yine de çok güzeldi ama normalinin bu şekilde olup olmadığından da emin olamadım. Kafamda deli sorularla yine de çok keyifli bir tarif daha listeme eklendi. Teşekkürler 👍🏼

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mereng buzdolabında pek muhafaza edilmez, şekerlenme yapar. Dolayısıyla merengler oda sıcaklığında, krema buzdolabında durup, servisten hemen önce birleştirip tüketilmesi tavsiyemdir. :)

      Sil

Başa Dön