OREO'LU MUD PIE



Leziz Oreo bisküvi tabanı, ortasında nefis çikolata katmanı ve en son üzerini örten çırpılmış krema ile tamamlanan mükemmel bir tart. Amerika'nın en meşhur tatlarından bir tanesi. Hafif ve etkili bir tat bırakıyor damakta, kesinlikle sıklıkla yapmaya devam edeceğim bi lezzet!

Yeni tatlar denemeye can atan bi pastacı olarak, geçenlerde aldığım bir "mud pie tarif isteği maili" üzerine pişirmeye karar verdim bu çikolatalı tartı. Hiç yapmamıştım, meğer ne kadar uzun süre mahrum kalmışım bu lezzetten! Tadıyla, sunumuyla, oreosuyla çikolata severleri etkileyeceğine eminim.



Yapılışı bir tart'a göre müthiş pratik inanın! Kalıbınızı önce blenderda toz haline getirdiğiniz Oreo ile kaplıyorsunuz, fırında 10 dakika pişiriyorsunuz, çikolatalı karışımını da döküp pişirdikten sonra neredeyse bitti bile. Soğuduktan sonra üzerine çırpılmış krema yayıp dilimleyebilirsiniz. Üstelik özel günlerinizde sunabileceğiniz kadar da gösterişli oluyor.


Türkiye'de yapılan mud pie ile bu farklıdır, belirtmek isterim. Bu tarif Amerika'nın Mississipi bölgesine ait. Tart versiyonu dışında klasik bisküvi kırıntıları, çikolata sos ve dondurma ile yapılanı da mevcut, o da hafif bir lezzet.

Oreo içeren bir tatlının mükemmel olmaması ne mümkün. Kaçıncı dilimim olduğunu sayamazken ben, bu hafif tatlıyı denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. :)
 

Mud Pie

Oreo Tabanı

Malzemeler


400 gr Oreo kurabiyesi
8 yemek kaşığı erimiş tereyağ

Yapılışı

- Fırınınızı 180 derecede ısıtın.
- Oreo kurabiyelerini blenderda toz haline gelene kadar çekin ve erimiş tereyağ ile güzelce karıştırın.
- 23 cm'lik (veya 20 cm'lik) kelepçeli bir kalıbın tabanına ve kenarlarına doğru taşırarak Oreo hamurunu kaşık yardımıyla üzerine bastırarak yayın.
- Fırında 7 dakika pişirin ve çıkartın.

Çikolatalı Harcı

Malzemeler


7 yemek kaşığı tereyağ
60 gr parçalanmış bitter çikolata
2 yemek kaşığı un
1 çimdik tuz
250 gr şeker
1 çay kaşığı kakao
2 yemek kaşığı vanilya özütü
3 adet yumurta

Yapılışı

- Oreo tabanı kenarda beklerken bu karışımı hazırlıyoruz.
- Küçük boy bir sos tavasında orta ateşte tereyağını eritin ve çikolata parçalarını ekleyin. Ocağın altını kapatın ve çikolata eriyinceye kadar çırpma teli ile karıştırın.
- Bu karışımı bir mikser kabına aktarın ve içine un, kakao, şeker, vanilya ve tuzu ekleyip karışıncaya kadar çırpın. Yumurtaları da birer birer ekleyerek çırpmaya devam edin.
- Karıştıktan sonra Oreolu tabanın üzerine dökün ve fırında 30 dakika kadar üzeri kalıbı hafif sallayınca sallanmayacak kadar sertleşinceye kadar pişirin. (Çatlama olabilir, sıkıntı duymayın krema ile üzeri kapanacak)
- Fırından çıkartın ve oda sıcaklığında soğuduktan sonra buzdolabına koyun.

Kremşanti

Malzemeler


235 gr krema (soğuk)
Yarım tatlı kaşığı vanilya özütü
1 yemek kaşığı pudra şekeri

Yapılışı

- Buzdolabında 1 saat soğuttuktan sonra, kelepçeli kalıbından çıkartın.
- Kremayı şeker ve vanilya ile kabarıp sertleşinceye kadar çırpın.
- Tartınızın üzerine dökerek yayın ve rendelenmiş çikolata ile süsleyin.



Bon appétit!


11 yorum

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten süper görünüyor. Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. Harika gözüküyor.26 cm lik kalıp için ölçüyü ne kadar arttırmak lazım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oreolu tabanı biraz arttırmanız yeterli olacaktır. Harc için problem yaşamayacaksınızdır. Afiyet olsun :-)

      Sil
  4. Damla Hanım Merhaba,
    Öncelikle elinize sağlık çok güzel bir tarif. Bir konuda fikrinize ihtiyacım var;
    Ben bu mud pie tekli porsiyonlarda ve kavanozda yaptım. Buzdolabında kaç gun hava almayacak şekilde muhafaza edebiliriz acaba? Bir de sunumdan hemen önce mi krem şantisini koymak lazım yoksa kavanozun ıcıne kremayı da dokup hava almayacak sekılde muhafazamı edılmelı ?
    tesekkur ederım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, çok güzel düşünmüşsünüz öncelikle harika fikir :) Kremsantisini ekleyebilirsiniz, sorun yok. Yaklaşık 3-4 gün kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Sevgiler, afiyet olsun.

      Sil
  5. Damla hanım merhaba,

    Şimdi fırından çıkarttım, soğumaya bıraktım oda sıcaklığında. Yalnız kek kalıbının kenarına taşan oreolar 30 dakikanın sonunda yandılar. Bu normal mi yoksa ben bir yerde yanlış mı yaptım acaba :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çıkıntı kısımlar bazen yanabiliyor, fırınınız çok kuvvetli olabilir, oreo katmanı çok ince olmuş olabilir. Umarım tadına yansıyan bir problem olmayacaktır.
      Sevgiler:)

      Sil
  6. Bu çikolatalı harcı herhangi bir tart dolgusu olarak kullanabilir miyim?

    YanıtlaSil
  7. Düzenli olarak yaptığım, misafirlerime sunduğum en beğenilen bir tarif. Teşekkürler.

    YanıtlaSil

Başa Dön