MİNİ BAKLAVA KAPLARI



Baklavanın en en en pratik haliyle Ramazan tatlıları arasında başrol olabilecek kadar lezzetli bir tarif. Kıtır kıtır ve öyle hafif ki bir tanesiyle asla yetinemiyorsunuz!



Şipşak yapılabilecek tatlılar yaratmak için mutfakta fazlasıyla denemeler yapıyorum. Özellikle Ramazan ayında ve sıcaklarda mutfakta geçirdiğimiz vakti aza indirgemek için hem lezzetten ödün vermeyecek, hem misafir sofralarımıza hitap edecek hem de  olabildiğince pratik tatlar peşindeyim. Bu tarifse tam anlamıyla bu amaca hitap ediyor! 


 
5 kat üstüste dizdiğiniz baklava yufkalarından mini kaplar pişirdikten sonra içini kuruyemişli karışımla dolduruyorsunuz ve kısa süreli son fırınlamadan sonra hazır. İster akşam yemek sonrası çay keyfinize eşlik etsin, ister misafir sofralarınızı şık sunumuyla şenlendirsin. Yufkadan yaptığınız kapların içini ister sebzeli karışımla doldurup ara sıcak şeklinde, ister doğranmış meyvelerle meyve salatası, ister kahvaltı için mozzarella domatesli olarak da hazırlayabilirsiniz. Çeşitlendirmeye çok müsait, her şekilde de harika oluyorlar.



Bayıldığım bu mini baklavaların siz de bağımlısı olacaksınız! Fırından çıkar çıkmaz servis edecekseniz tepesine bi top kaymaklı dondurma kondurmayı unutmayın. :)

 

Mini Baklava Kapları

Malzemeler

5 adet baklava yufkası
1 yemek kaşığı tereyağ (erimiş)

1 su bardağı küp küp doğranmış tuzsuz antep fıstığı-ceviz-badem karışımı
3 yemek kaşığı bal (ve ekstradan biraz fırından çıkınca üzerine akıtmak için)
1 yemek kaşığı tereyağ (erimiş)
1/4 tatlı kaşığı tarçın
1 çimdik tuz

Yapılışı

- Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın.
- 1 yemek kaşığı tereyağını eritin.
- Baklava yufkalarının bir tanesini tezgaha koyun.
- Bir fırça yardımıyla üzerine erimiş tereyağından sürün ve üzerine 2. kat yufkayı kapatın. Aynı şekilde aralarını hafifçe yağlayacak şekilde 3. yü 4. yü ve en son 5. katı serin ve en tepesine yine tereyağ sürün. (Tereyağını sürerken bolca kullanmamaya ve sadece 1 yemek kaşığını tüm katlara yettirmeye çalışın.)
- Bir pizza dilimleyicisi ile yukardan aşağıya 4 bölme olacak şekilde kesin. Sonra yan tarafından 3 bölme olacak şekilde kesin. Toplamda 12 adet kare şeklinde yufka katlarınız olacak.
- 12'li muffin kalıbınızın içlerine 12 adet kare yufka katlarını rastgele (kenarları kıvrık olacak şekilde) yerleştirin.
- Fırında 10 dakika kenarları hafif kızarana kadar pişirin ve fırından çıkartın.
- Bir kapta kuruyemiş karışımı, erimiş tereyağ, bal, tarçın ve tuzu spatula ile karıştırın.
- Baklava kaplarının içlerine bu karışımdan paylaştırın ve fırında biraz daha kızarana kadar yaklaşık 7 dakika pişirin.
- Fırından çıkınca hemen üstlerine bir kaşıkla azar azar bal akıtın. (Parlak olmalarını sağlayacak)
- Tercihen sıcakken ister dondurmayla ister sade olarak servis edin.

Bon Appétit!


Hiç yorum yok

Başa Dön