ORMAN MEYVELİ CLAFOUTIS



Clafoutis tatlısını yaz günlerinde pişirebileceğiniz en pratik ve en hafif tatlı seçiyorum! Hazırlaması 4, pişirmesi 40 dakika. Tarif etmem gerekirse ne kek, ne muhallebi ne de bir tart. Kremalı bir karışımın içinde meyvelerle pişen, ve bu mevsimde mutlaka haftada 1 gün fırınımdan çıkan mis gibi vanilya kokan bir tatlı bu.


Dolabımdaki kırmızı meyveleri değerlendirmek hiç bu kadar kolay ve leziz olmamıştı! Normalde geleneksel 'clafoutis' tatlısı vişne ile yapılıyor. Vişne mevsiminde bu tarifin müptelası olacaksınız, şimdiden garantisini veriyorum. Ben buzluğumdaki böğürtlen ve çileklerle pişirdim, harika oldu. Kırmızı meyveler için yaratılmış bi tatlı adeta! Ekşi - tatlı zıt tatların uyumu tartışılmaz, diğer meyvelerle denemenizi ise hiç tavsiye etmem, oldukça iç bayan bir tat haline gelebilir. Vanilya kullanmanızı şiddetle öneriyorum, vanilya özütünüz yoksa vanilya çubuğu, o da mümkün değilse son seçenek olarak toz vanilin kullanabilirsiniz. Pudra şekeri ile servis ettiğim bu tatlıyı ılıkken dilerseniz dondurma ve meyve sosu ile de servis edebilirsiniz.



Tam da yaz sıcaklarının başladığı şu günlerde ihtiyacımız olan hafif tatlılardan birisi olan Clafoutis hemen şimdi deneyebileceğiniz kadar pratik!



 
Orman Meyveli Clafoutis

Malzemeler


2 su bardağı karışık orman meyvesi (frambuaz, çilek, böğürtlen, yaban mersini)
2 yumurta
200 gr (1 su bardağı) şeker
235 gr (1 su bardağı) krema
1 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya çubuk vanilya, toz vanilya da kullanabilirsiniz.)
50 gr (1/3 su bardağı) un

Yapılışı

- Fırını 160 derecede ısıtmaya başlayın.
- Kare 21 cm'lik bir kalıbın tabanına o boyda yağlı kağıtı keserek yerleştirin.
- Üzerine orman meyvelerini koyun.
- Bir çırpma kabında yumurta, şeker, krema, vanilya ve unu karışana kadar çırpın ve meyveli kalıba dökün.
- Fırında 40 dakika pişirin ve çıkartıp oda sıcaklığına getirdikten sonra pudra şekeriyle servis edin.
- Buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

Bon appétit!


5 yorum

  1. Harika görünüyor, benim denemelerimde sanki biraz pişmemiş bir dokusu olunca sevmemiştim, bir de bunu denesem mi ki? "Bana clafuti'ler yaptıran tarif" olur mu ki? :)) ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi damak zevkinize göre değişir, ıslak bir yapısı var.
      Lakin bu tarifi denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum :)

      Sil
  2. Merhabalar,bu tarifi görür görmez yaptım ve iftar sonrası yanında dondurmayla misafirlerime ikram ettim,ba-yıl-dım... kelimenin tam anlamıyla muhteşem bir tatlı, artık favorim :) yalnız sorum şu, 160 derecede 30 dk da üstü daha bembeyazdı,10-15 dk daha pişirdim ancak o zaman rengini aldi,170 filan mı olmalı, içi biraz yumuşak,tam kek gibi olmıycak anladığım kadarıyla, bir de altındaki fırın kâğıdından zor çıkardım, direk borcamı yağlayıp koysam olur mu acaba,bu arada böyle bir tatlıyla tanıştırdığınız için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisi de olur, kıvamı da tam tarif ettiğiniz gibi olmalı zaten.
      Ellerinize sağlık:)

      Sil
  3. Bu tarifi çoook seviyorum. İnanılmaz pratik ve lezzetli bir tatlı oluyor. Tek üzücü yanı adet olarak az çıkması :) Buzluğumda her zaman vişne bulunur, ben bu tarifi vişneyle yapıyorum. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil

Başa Dön