ÇİKOLATALI DONDURMA (MAKİNASIZ) VE BANANA SPLİT



Sadece 3 malzeme ile tam bir "İtalyan Gelato'su" yaptım, hafif kıvamlı ve çok lezzetli!  Üstelik dondurma makinası gerekmeden, karıştır ve dondur! Eh tek başına yemek olmaz dedim ve ortaya bir koca tabak Banana Split çıktı. Yani bu hayatta küçüklüğümden beri en sevdiğim dondurmalı tatlı!


Bu tarifin yıldızı "yoğunlaştırılmış şekerli süt"ü daha önce magnolia tarifi için yapmıştım hatırlarsanız. Evde yapıyorsam daima Cafe Fernando'nun tarifini yapıyorum, hiç şaşmıyor. Bu defa Macrocenter'da konservede buldum ve hemen kaptım! Siz de hazır bulabiliyorsanız alabilir veya kendiniz yapabilirsiniz. İlerleyen günlerde aynı tariften yola çıkarak farklı aromalı dondurmalar da yapıyor olacağım, böyle pratik bir tarif bulmuşken çeşitlendirmemek olmaz öyle değil mi?



Siz de kendi dondurmanızı yapmaktan büyük keyif alıyorsanız bu tada mutlaka varmalısınız! Benim Banana Split tarifim ile de çalamayacağınız kalp olduğunu düşünmüyorum, nefis oldu! :)



Çikolatalı Dondurma (Makinasız) ve Banana Split

Malzemeler


150 ml (1/2 su bardağı+2 yemek kaşığı) yoğunlaştırılmış şekerli süt*
24 gr (3 yemek kaşığı) kakao
240 ml (1 su bardağı) krema

* Yoğunlaştırılmış şekerli süt için; 600 ml sütü büyük boy bir tencereye koyun ve orta-yüksek ateşte kaynamaya başladığı an ateşten alıp kabaran sütün sönmesi için 1 dakika bekleyin. Ocağın altını kısıp en küçük ateşe koyun ve tencerenin içinde her daim bir tahta kaşık bulundurun. 1 saat boyunca, her 15 dakikada bir üzerinde oluşan kaymağı sıyırıp  atarak pişirmeye devam edin. Bu sürenin sonunda sütü ocaktan alın, orta boy bir tencereye süzerek koyun ve içine 100 gr şekeri ekleyin. Ocakta orta ateşte hafif kaynayıp içindeki şeker eriyene kadar 1 dakika kadar kaşıkla karıştırın. Ocaktan alarak bir kaba aktarın ve oda sıcaklığına gelince buzdolabına koyun. Bu tariften 150 ml çıkacaktır.

Yapılışı

- Orta boy bir kapta yoğunlaştırılmış şekerli süt ve kakaonun yarısını çırpma teli ile karıştırın. Kakaonun diğer yarısını da ekleyin ve karıştırın.
- Bir çırpma kabında kremayı koyulaşıp sertleşene kadar hızlıca çırpın.
- Sertleşen kremadan bir koca kaşık kakaolu karışıma koyup çırpma teli ile karıştırın ve bu karışımı kabarttığınız kremanızın içine koyun. Spatula ile iki karışımı birbirine güzelce yedirin.
- Tercihen baton bir kalıp (tost ekmeği kalıbı) içine karışımı dökün. Üzerine streç film temas edecek şekilde tamamen kapatın ve buzluğa koyun.
- Donana kadar bekletin.

Banana Split

Malzemeler

1 adet muz
Çikolatalı dondurma
Çikolatalı sos (100 gr krema ile 100 gr küçük doğradığınız çikolatayı ocakta karıştırarak eritin.)
Kiraz, çilek
Fındık, fıstık, badem, oreo kırıkları

Yapılışı

- Bir tabağa muzunuzu yatay şekilde keserek yerleştirin. Dondurma ve diğer malzemeler ile süsleyin ve sosunuzu döküp servis edin.

Bon Appétit!


14 yorum

  1. Merhaba :) Dondurma tarifinde dondurmayı dondurucuya koyduktan sonra yarım saatte bir çıkarıp karıştırmamız gerekmiyor mu? Zira daha önce aldığım bilgide, dondurmayı sürekli karıştırmak gerektiğiyle ilgili bir detay vardı.. İlk fırsatta deneyeceğim bu dondurmayı. Teşekkürler <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bu dondurmanın en cezbeden özelliği sürekli çıkartıp karıştırma gerektirmemesi. Kesinlikle çok hafif kıvamda, kremamsı dokusu olan bir dondurma elde ediyorsunuz.

      Mutlaka tavsiye ederim :)

      Sil
  2. Yoğunlaştırılmış şekerli süt yapar yapmaz bu dondurmayı yapacağım. Ve inşallah "iyiki dondurma makinası almamışım" derim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emin olun diyeceksiniz, ben makinam olmasına rağmen sıklıkla bu tarifi uyguluyorum :)

      Sil
  3. Geçenlerde yoğunlaştırılmış süt yapmıştım ama dondurma hiç aklıma gelmemişti. Tekrar yapıp dondurma tariflerini de denemeliyim öyleyse. Çok kolay ve güzel görünüyor. Banana split de harika. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok kolay ve aynı tariften yola çıkarak tüm dondurma çeşitlerini yapabiliyorsunuz.

      Banana Split'e de çok yakışıyor, şiddetle tavsiyemdir :)
      Teşekkürler!

      Sil
  4. Merhaba.. Yoğunlaştırılmış sütü buzdolabına koyduktan ne kadar süre sonra dondurma yapmak için kullanabiliriz acaba ?? Güzel tarifleriniz için kendi adıma teşekkür ederim zamanla hepsini denemeye çalışıyorum :) ❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Soğumuş olması yeterli 5-6 saat buzdolabında beklesin. Çok çok teşekkürler her denemenizin sizi mutlu etmesi dileğimle sevgiler :)

      Sil
  5. Damy, tarif yine süper! Bunun meyvelisini yaptınız mı hiç? Acaba meyve püresi ya da misal küp küp doğranmış çilek ya da şeftali koysak içine sulanır mı? Nasıl yapmak gerek sizce? :-*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu dondurmanın içine elbette küp küp kesilmiş meyveler konabilir bence ama tamamen bir meyvenin püresiyle yapmak başka bir tarife geçer, tüm malzemelerle oynamak gerekir. Onun hakkında denemeden birşey söyleyebilmem zor. :-)

      Sil
  6. Merhaba, tarif icin ellerinize saglik :) ben bu tariften miktar olarak ne kadar ciktigini merak ettim. Toplamda 400 ml ye yakin malzeme koyuluyor. 1-2 kase kadar mi cikar yoksa cirpma islemleriyle fazlalasiyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çırpma işlemi ile fazlalaşıyor evet, iki kaseden biraz fazlası çıkar. :)

      Sil
  7. İyi günler dondurmanızı yaptım ve sonuç beklediğimden de güzel oldu. Çocuklarıma katkı maddesiz dondurma yedirebilecek olmanın rahatlığını yaşadım. Kesinlikle hem doğal hemde lezzetli bir dondurma oldu. Peki bu dondurmayı buzlukta ne kadar muhafaza edebilirim? Bir de ıslak kekiniz de favorilerim arasında, o da yediğim en güzel en ıslak kek😍

    YanıtlaSil
  8. Damla hanim Toz krema mi çiĝ krema mi kullandiginiz

    YanıtlaSil

Başa Dön