LİMON KREMALI MİNİ MERENG




Limon kremalı kuş yuvaları pişirdim. :)
Fresh ve hafif bir tada sahip bu tek lokmalık kıtır mini bezelerin hem görünümü hem de tadına bayılacaksınız! 



Yaz ayları ve özellikle de ramazan ayı içerisinde hafif ve pratik tatlılar pişirmeye devam ediyorum. Limonlu tatlılar zaten başlı başına insanın içini ferahlatmaya yetiyor. Benim için limonun ekürisi ise şüphesiz kıtır kıtır bir beze! Limonlu Mereng Cheesecake Pay 'dan hatırlarsanız limonlu cheesecake harcının üzerini yine merengle kaplamıştım ve parmaklarımızı yemiştik. Bu tarif ise onun en pratik versiyonu! Bir kere içindeki limon kreması inanılmaz leziz oldu. Sadece bu tarif için değil, birçok tart, kek tarifinde de uygulayabileceğiniz buram buram limon kokan enfes bir akışkan krema. Tarife öncelikle kremayı hazırlayıp soğutmakla başlıyoruz. Fırında mini merenglerimizi pişirdikten sonra kremasıyla dolduruyoruz ve servisini yapıyoruz! 



Tarifte belki de daha önce hiç duymadığınız "krem tartar", bir çeşit asidik tuz kullandım. Yumurta beyazının yoğunlukta olduğu tariflerin vazgeçilmezi. Yumurta akını kabartırken kıvamının sabitleşmesi ve sertleşmesini sağlıyor. Kolay kolay sulanmayan mükemmel bir kıvamda kabarmış yumurta beyazı elde etmek için şart! Hemen hemen çoğu aktarda bulunuyor. Peki yerine ne kullanabiliriz? diye sorduğunuzu duyar gibiyim. :) Asit içeren limon suyu veya sirke de kullanılabilir. Miktarı ise tarifteki her yumurta için 1 çay kaşığı şeklinde düşünülebilir. Lakin yine de yerine kullanılan her malzeme tarifte değişikliğe sebep olabilir, bunu göze almak gerekir. 





Tariften krem tartarı tamamen elemek de bir fikir. Elbette yine kabaran yumurta beyazlarınız olacaktır lakin sabit ve sıkı kıvama sahip olmayacakları için fırına girdiğinde hafif şekil değiştiren merengleri de göze almak gerekir. Özetlemem gerekirse, bulabilirseniz şahane olur ama yokluğu tarifi yapmanıza kesinlikle engel değil. 


Bir ısırıkta ağızda dağılan limonlu mini bezelerimi lavanta ile süsledim, lilanın sarıyla uyumu yine tescillenmiş oldu. Hadi siz de misafir sofralarınızı ve gününüzü bu güzelliklerle renklendirin! 


Limon Kremalı Mini Mereng

Limon Kreması Malzemeler

113 gr tereyağ (oda sıcaklığında yumuşak)
3 adet limon kabuğunun rendesi (beyaz kısımlarını kullanmamaya dikkat) 
300 gr (1,5 su bardağı) şeker
4 adet büyük boy yumurta
1 çimdik tuz 
1/2 su bardağı limon suyu

Yapılışı

- Şeker ve limon kabuğunu blenderda çekin. İçine tereyağını ekleyin ve kremamsı olana kadar çekin, yumurtaları teker teker (aralarda yine karıştırmak suretiyle) ekleyin. 
- En son tuz ve limon suyunu da ekledikten sonra orta boy bir tencereye aktarın. 
- Orta ateşte hafif kaynayıp kalınlaşana kadar çırpma teli ile karıştırın.
- Karışım koyulaşınca bir kaba alın ve oda sıcaklığına gelince buzdolabında soğumaya bırakın. 

Mini Mereng Malzemeler 

4 adet büyük boy yumurta beyazı* (oda sıcaklığında)
1/2 tatlı kaşığı krem tartar
200 gr (1 su bardağı) toz şeker

* yumurta sarısıyla beyazını ayırırken çok dikkat edin. Beyazının içine sarısının kesinlikle kaçmaması gerekiyor. Çırptığınız kabın da kupkuru olması gerekiyor. Bir damla su dahi kabarmasına engel olur. 

Yapılışı

- Fırınınızı 150 derecede ısıtmaya başlayın. 
- İki adet fırın tepsinize yağlı kağıt serin. 
- Yumurta beyazlarını çırpma kabında köpük köpük olana kadar çırpın. Köpükleşince içine önce krem tartarı ekleyin. 
- Sonra bir yandan çırparak yavaş yavaş toz şekeri ekleyin. 
- Kabararak sıkı bir kıvama geldiğinde tırtıklı uçlu bir duyu olan sıkma torbasına koyarak fırın tepsilerinize önce içten dışarı doğru yuvarlak küçük spiral çizin ve elinizi kaldırmadan en dıştaki şeridin üzerinden de iki sefer geçin. Mini kuş yuvaları şekilleri elde edeceksiniz. 
- Vakit harcamadan fırına verin. 
- 30 dakika piştikten sonra fırın derecesini 120 ye düşürün ve 15 dakika daha pişirin. 
- Fırınınızı kapatın ve kapağını çok minik aralayın. İçerde tamamen soğuyup kuruyana kadar bekletin. 
- İçlerine soğuyan limon kremanızdan bölüştürün ve servis edin. 
- Yemeyeceğiniz merengleri oda sıcaklığında içine limon kreması koymadan 3-4 gün saklayabilirsiniz. Limon kremasını ise buzdolabında 1 haftaya kadar muhafaza edebilirsiniz. 


Bon appétit!


20 yorum

  1. Harika gorunuyor canim, mutlaka denemeliyim...
    Balkonun manzarasina bayildim bu arada :) Gule gule oturun...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler canım, benden de sana kocaman öpücükler!:)

      Sil
  2. Merhaba

    Benim elimde tylose var acaba krem tartar ile aynı görevi görebilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanıyorum Instagram'dan cevaplamıştım, buradan da yazayım; evet kullanabilirsiniz :)

      Sil
  3. Spiral çizerken ortasını tamamen boş mu birakicaz? Limonlu kremayı boşluğa mi dolduracaz yani akmayacak mi oradan krema? Bu arada blogunuzun sıkı bir takipcisiyim, çok beğeniyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Boş bırakmıyoruz hatta önce tabanından başlıyoruz spiral çizmeye içten dışa doğru. Sonra üst kısımlarına doğru sıkmaya devam ediyoruz kuş yuvası görünümünde oluyor. Çok teşekkür ederim ellerinize sağlık şimdiden :)

      Sil
  4. Yaptım ve kaç tane yedim belli değil. İnanılmaz hafif, inanılmaz lezzetli. Ben normalde mereng sevmem ama limon kremasiyla tek kelimeyle bayıldım. Tariflerinizin hepsi çok lezzetli, teşekkürüyada ederim

    YanıtlaSil
  5. Merhaba :)
    Limon kreması çok yoğun yumurta kokuyor; acaba nedendir? Nasıl düzeltebilirim? Dolapta soğuttuktan sonra kremaya müdahale şansım var mı (limon aroması eklwmek gibi mesela?)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette aroma eklenebilir, ama bu sefer yapay bir tat gelme ihtimali yüksek. Yumurta kokusuna hassasiyetiniz olması gerekiyor bu kremadan yoğun yumurta kokusu almanız için, ya da fazla pişti krema. :)

      Sil
  6. Merhaba,
    Teşekkür ederim cevabınız için :) Bir lemon curd tarifim var mesela ve o tarifte yumurtanın sadece sarısı kullanılıyor; üstelik de beyazından bir damla bile karışmasın hassasiyetiyle, ben mari usulü pişirilerek yapılıyor (bildiğim kadarıyla esas beyazı sülfür nedeniyle kokuyor). Bu tarifi bire bir uyarak pişirdim sizin reçetenize ve fazla piştiğini de sanmıyorum ama benim genel olarak koku hassasiyetim çok öaalesef :( Bir kez daha deneyeceğim ancak size bir sorum daha var: Buzlukta saklanabilir mi bu krema pişmiş halde?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında yakın zaman içinde limonlu tart tarifi de vermeyi planladığım için daha az yumurtalı bir versiyonunu yapmaya çalışacağım ama kıvamını veren yumurta olduğu için de çok sakınmak mümkün değil. Yumurta sarısı yoğunluğu da rengi koyulaştırıyor bu defa. Evet bu arada, buzlukta saklayabilirsiniz diye düşünüyorum ama ben genelde kremaları günlük yapmayı tercih ediyorum. Buzlukta pişmemiş hamurları muhafaza ediyorum genellikle. Çok sevgilerimle :-)

      Sil
  7. Merhaba,
    Biraz önce tarifinizi denedim şu an fırında bekletiyorum fakat renkleri çok koyu oldu. Sebebi ne olabilir acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yüksek derecede pişirmediniz değil mi? Birdahakine kızarmaya yüz tuttuğunda üzerini yağlı kağıtla kapatın, öyle pişirmeye devam edin. Sevgiler :)

      Sil
  8. Tarif için teşekkür ederim. Harika bir krema nutella gibi kaşık kaşık yemek istiyorum. Mereng içine krema koyduktan sonra bir süre sonra mereng yumuşadı normal mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O normal, servis etmeden hemen evvel koymanızı tavsiye ederim. :)

      Sil
  9. Damla Hanım, neredeyse 70 yaşındayım ve yemek tariflerini arkadaşlarımdan olsun
    kitaplardan olsun her zaman takip ederim.. gerçekten bu kadar dikkatli ve doğru tarif veren başka bir kaynak yok.. Yolunuz açık olsun::)) Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  10. Damla hanım benimkiler macaron kıvamında oldu neden acaba?

    YanıtlaSil
  11. Tarife birebir uymama rağmen limon kreması o kadar yumurta kokuyor ki yenmeyecek halde, o kadar malzeme boşa gitti. Normalde tariflerinizi çok severim fakat bu maalesef olmamış.

    YanıtlaSil

Başa Dön