DOMATES VE KABAKLI YAZ TARTI



Tam da mevsimlik, mükemmel olduğu kadar hafif tuzlu bir tart pişirdim.
Mis kokan domates, kabak, fesleğen, sarımsak ve parmesanın muhteşem birlikteliğinden doğan enfes bir lezzet oldu. Görüntüsünün cezbediciliği de eklenirse benim gözümde kusursuz bir tarif!


Sadece çikolata ile beslendiğimi düşünmüyorsunuz öyle değil mi? :) Aksini düşündürecek bir şey var mı ortada diyebilirsiniz! Haklısınız. :) Pastacı olmam harika tuzlu tariflerim de olmadığı anlamına gelmiyor elbette, tatlılarla olduğu kadar yemek yapmakla da aramın iyi olduğunu söyleyebilirim. Dolayısıyla blog'da artık sıklıkla birçok pratik yemek, atıştırmalık, dip soslar, tuzlu tart ve ekmek tariflerine de yer vereceğim. Mutlu etti okuyanları, biliyorum! :)




Hayatım boyunca bıkmadan yiyebileceğim 4 şeye sahip muazzam bir tart bu! Domates, fesleğen, sarımsak ve zeytinyağı benim yemek kültürümde oldukça önemli bir yere sahip. Fransa'da eğitimim sırasında tek başıma yaşadığım süreçte üstüste 1 hafta boyunca her akşam okuldan eve dönüp bu malzemelerle makarna pişirip yediğimi hatırlıyorum! Her akşam aynı lezzet, aynı hazzı alarak kalkıyordum masadan üstelik. Makarnaya yakıştığı kadar tuzlu tartlarda yer aldıklarında da birlikteliklerinin uyumunu her lokmada hissediyorsunuz. Sadece domatesle de yaptığım bu tarife bu defa renk katmak için kabak da dilimledim.. Birdahaki sefere patlıcan ve patates dilimleri de ekleyerek deneyeceğim, siz benden önce davranıp çeşitlendirirseniz beni fotoğraflarından mahrum bırakmayın, olur mu? :)



Hamuru bir gece önceden hazırlarsanız hem işiniz kolaylaşmış oluyor hem de hamur dinlendikçe daha güzel bir kıvam alıyor. Hamuru tart kalıbına yayıp pişirdikten sonra ise tek ihtiyacınız bugünlerde herkesin dolabında mevcut olan kabak, domates, fesleğen..







Benim gibi bir pazar akşamüstü yemeği olarak tercih edebilir veya misafirlerinize gösterişli ve pratik bir yemek hazırlamak isterseniz kuşkusuz bu yaz tartını pişirebilirsiniz.. Hafifliğine bayılacaksınız!





Domates ve Kabaklı Yaz Tartı

Hamuru İçin Malzemeler


24 cm'lik tart kalıbı için;

175 gr (1+1/4 su bardağı) un
115 gr (1/2 su bardağı) tereyağ (çok soğuk ve küp küp kesilmiş)
1/2 tatlı kaşığı tuz
2 - 4 yemek kaşığı su (çok soğuk)

Yapılışı

- Mikser kabınıza un ve tuzu koyun ve harmanlayın. Pedal aparatıyla (veya elinizle) tereyağını ekledikten sonra kum kıvamına gelene kadar karıştırın.
- Suyu çok yavaş yavaş ve bekleyip kıvamına bakarak kontrollü şekilde ekleyin. Hamur toparlanır toparlanmaz suyun kalanı varsa da eklemeyin, kesinlikle yapışkan bir hamur olmamalı.
- Hamuru alıp streç filme sarın ve tercihen 1 gün veya 2-4 saat buzdolabında bekletin.
- Hamur dinlendikten sonra fırınınızı önce 200 derecede ısıtmaya başlayın.
- Tezgahınıza un serpin ve hamuru koyup üzerine de un serptikten sonra  merdane ile tart kalıbınızdan biraz daha büyük olacak çekilde açın. Açarken arada bir altı yapışmış mı diye kontrol edin, yapışmaya başlıyorsa un serpin.
- Merdaneye açtığınız hamuru dolayarak tezgahtan alın ve tart kalıbına hamur fazlalıkları sarkacak şekilde serin.
- Parmaklarınızla hamurun kenarlarını tart kalıbının içine, köşelerine güzelce oturtun ve hamurun fazlalıklarını kesip atmak için üzerinden merdane ile geçin. (Dilerseniz fazlalıkları streç filme sarıp buzdolabında muhafaza ederek başka birşey pişirmek için kullanabilirsiniz.)
- Tartınızı üzerine streç film örterek buzluğa koyun ve yaklaşık 15 dakika bekletin.
- Çıkardıktan sonra hamurun tabanına keskin bir bıçağı batırıp çekerek az miktarda delikler yapın ve içine tarttan biraz daha büyük olarak şekilde alüminyum folyo kesip serin, içine de ağırlık yapması için kuru nohut veya mercimek koyun. Dışarıya taşan folyoyu içeri doğru kıvırın ve fırına verin.
- Fırında 20 dakika pişirdikten sonra çıkartıp folyolu nohutları kenarlarından tutarak tartın içinden çıkartın ve 5 dakika daha içi boş şekilde fırına verin.
- Çıkartıp soğumaya bırakın ve o esnada iç harcını hazırlayın.

Domates ve Kabaklı İç Harcı Malzemeleri

1/4 su bardağı zeytinyağı
1/4 su bardağı taze fesleğen (incecik doğranmış)
2 büyük diş sarımsak (incecik doğranmış)
1/3 su bardağı toz parmesan
4-5 adet küçük boy domates
3-4 adet kabak
Tuz
Karabiber

Yapılışı

- Küçük bir kapta zeytinyağı, fesleğen, sarımsak, bir miktar tuz ve karabiberi bir fırça ile karıştırın ve bekletin.
- Kabakları düz bir bıçakla, domatesleri ise tırtıklı bıçakla ince ince kesin.
- Tartınızın tabanına önce hazırladığınız zeytinyağlı karışımdan az miktarda fırça yardımıyla  heryerine sürün.
- Parmesanın hepsini tabanına eşit şekilde yayın.
- Dilimlediğiniz kabak ve domatesleri üstüste gelecek şekilde, önce en dışına bir çember olacak şekilde dizin, sonra ortasına daha küçük bir çember olacak şekilde dizin. En dıştaki çemberde daha büyük boy dilimleri kullanın.
- Tepesine zeytinyağlı karışımdan bolca sürün ve fırında yaklaşık 30 dakika üzeri hafif kızarıp sebzeler yumuşayana kadar pişirin.
- Çıkartıp ılınmasını bekledikten sonra kalıbından çıkartıp servis edebilirsiniz.



Bon appétit!

A Beautiful Plate sitesinden uyarlanmıştır.


13 yorum

  1. Bu güzel tarifi instagramda gördüğümden beri aklımda diğer tüm tariflerin gibi bununda çok güzel olduğuna eminim. Fotoğraflayamasamda bir çok tarifini deneyen biri olarak bu tarifte not edildi en kısa zamanda denenecekler listesine alındı. Ellerine sağlık güzel yürekli Damla, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok ama çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için, sizden duymak ayrı bir mutluluk. Mutlaka deneyin çok güzel bir tarif :)

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Selam, benim de cokca yaptigim soganli salamli prasali,mantarli ve tavuklu tartlarimin yanina bir yenisi eklendigi icin mutluyum, en kisa zamanda denenecek sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba tarifi denemek istiyorum ancak alüminyum folyo konusu sıkıntı araya yağlı kağıt koysam kabarma gibi bir sıkıntı olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıkıntı olmaz hiç fark etmez kullanabilirsiniz. :)

      Sil
  6. Merhaba ben bu tarifi deneyeceğim ama bir sorum var normalde tart hamurunu bi kere pişiriyoruz pastacı kremamızı koyup servis ediyoruz ama burda içindeki malzemeler için bir kez daha fırınlamamız gerekiyor 30 dakika bu hamuru cok kuru kuru yapar mı acaba veya altını kurutur mu öğrenmek istedim tarifleriniz için çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  7. parmesan yerine hangi alternatif peynir olabilir acaba

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar,
    Permesan yerine mozarella peyniri kullandim.ilk kez tuzlu tart yaptım. Çok beğeni aldm. Hamurunu biraz zor açtım çok yapıştı ve hamurdan fazla tereyağı tadı geliyordu. Yine de mutlaka denenmesi gereken bir tarif. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. Damla hanım merhabalar,

    Tart hamurunu yaparken hamuru açmadan 200 dereceye getirin sonra da 15 dk hamuru buzdolabında bekletin demişsiniz ya fırın 15 20 boş çalışacak mı bir de ısısını hep 200 de mi tutucaz tamamen pişene kadar

    YanıtlaSil

Başa Dön