BADEMLİ KAYISILI MUFFIN


Hani deneyip bayıldığınız bir çilekli kek tarifi vermiştim size, öyle çok evde pişti ki müptelaları var artık :) Dokusu tam da ona benzeyen mini kekler pişirdim bu defa mevsimin şekerpare kayısılarıyla. Yoğurtlu, az miktarda sıvıyağlı, bademli hafif mi hafif, pratik mi pratik.. Ağızda dağılan, yumuşacık, kayısının mayhoş tadıyla süt kokan kekin buluşmasının her lokmada mutluluk verdiği şahane lezzetler çıktı ortaya! :)


Ben muffin kalıplarında pişirmeyi tercih etsem de dilerseniz kek kalıbında da pişirebilirsiniz. Tekli muffin haliyle ortalarında birer adet kayısıyla bence görsel olarak sunumları oldukça tatlı oluyor. Orjinal tarifte var olan tereyağını ben fındık yağı ile değiştirdim, çok hafif oldu. Bence zeytinyağı da işinizi görecektir, dileyen elbette tereyağ da kullanabilir. Mevsimlerden yaz olunca normal şartlarda kullandığım malzemeleri daha hafif alternatifleri ile değiştirebiliyorum. :)

Ama bunu mutlaka deneyip görerek yapıyorum, siz mutlaka tariflerde belirttiğim ana malzemeler ve püf noktalarına sadık kalın olur mu. :)







Peki bu keki pişirmek aklıma nasıl mı düştü? Dolaptaki şekerpare kayısılarını tadınca isimlerinin aksine henüz tatlanmadıklarını gördüm, nasıl değerlendirebileceğimi düşünürken aklıma bademle ne kadar yakıştıkları geldi.. Fırından sıcacık çıkan kayısılı bademli bir kek hiç de fena olmaz bir fincan çay eşliğinde tatlı saatleri ve kahvaltı zamanlarında dedim.. Ve ortaya bu yaz sıklıkla yapacağım güzellikte kekler çıktı! Daima pişerken evi saran kokusu fırındakinin lezzetini koyar ortaya; bu muffinler pişerken bile anlattılar nasıl lezzetli olacaklarını..



Toz badem öyle lezzet katıyor ki, eğer isterseniz unu tamamen eleyip sadece toz badem ile de deneyebilirsiniz. (Özellikle gluten hassasiyeti olanlara önerebilirim) Öylesi çok daha nemli yapıda olur ama eminim yine nefis olacaklardır. Kayısıların tatlılığına göre ise fırına girmeden önce üzerlerine ne kadar şeker serpeceğinizin kararını siz verin. Benimkiler pek ekşiydi, dolayısıyla şeker konusunda cömert davrandım! :) Şekerli mis kokulu kekin hafif ekşimsi kayısı lezzetiyle uyumu bambaşkaydı!


Meyveli kekleri piştikten sonra saklamak için buzdolabında muhafaza ediyorum. Malum sıcaklar çok çabuk bozabiliyor lezzetlerini meyvelerin. Ve inanır mısınız, dün taze taze fırından çıkardıktan sonra da tattım, bugün buzdolabından çıkartıp soğuk soğuk da lezzetine vardım ve her iki şekilde de aşık oldum! Kahvaltıma nasıl güzel eşlik ettiler. Bir bardak süt ve bir fincan çay yanlarına çok ama çok yakışıyor, tatlarına doyulmuyor! :)



Kayısılı Bademli Muffin

 

Malzemeler

  • 100 gr (1 su bardağı) toz badem (hazır olarak alabileceğiniz gibi, çiğ bademleri blenderda çekerek de elde edebilirsiniz)
  • 125 gr (1 su bardağı) un
  • 6 gr (1 buçuk tatlı kaşığı) kabartma tozu
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 240 gr (1 su bardağı) yoğurt
  • 100 gr (1/2 su bardağı) toz şeker
  • 2 adet büyük boy yumurta
  • 80 gr (1/3 su bardağı) sıvıyağ veya erimiş tereyağ (ben fındık yağı kullandım)
  • 2 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya toz vanilya)
  • 6 adet kayısı (ortadan ikiye bölünüp çekirdekleri çıkarılmış)
  • Keklerin üzerine serpmek için ekstra toz şeker

 

Yapılışı

  1. Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın (turbo ayarda)
  2. 12'li muffin kalıplarınızın içini biraz yumuşamış tereyağ veya margarinle güzelce yağlayın.
  3. Bir kasede un, toz badem, kabartma tozu ve tuzu harmanlayın.
  4. Büyük boy bir çırpma kabında ise yoğurt, sıvıyağ, vanilya özütü, toz şeker ve yumurtaları hafifçe karışana kadar çırpın. İçine kuru karışımı ekleyin ve yine birbiriyle karışana kadar çırpın.
  5. Muffin kalıplarınıza eşit şekilde bölüştürün.
  6. Ortalarına kesik kısımları yukarı bakacak şekilde kayısıları koyun, sadece yarısını batırın (tamamını değil) ve üzerlerine ekstra şeker serpip fırına verin.
  7. Fırında çok hafif kenarları kızarana kadar, yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
  8. Ilınmasını bekledikten sonra kenarlarından bıçak geçirerek dikkatli şekilde kalıplarından çıkartın.
  9. Ertesi günler için yaz sıcaklarında buzdolabında muhafaza edin.

Bon Appétit! 






Blossom to Stem sitesindeki tariften uyarlanmıştır.

15 yorum

  1. merhaba sevgili damy
    paylasimlarini keyifle takipteyim. Bu tarifinde biseyi merak ettim bademleri hasliyormusun cekmeden yoksa kabuklu sekildemi cekiliyor
    tekrar tesekkurler guzel tarifler icin ��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında haşlayıp kabuklarını çıkartıp öyle çekmek daha iyi olsa da ben üşengeçlik yapıp kabuklu da çekiyorum, lezzeti gayet güzel oluyor :)

      Sil
  2. Muffin kalıbında değil de normal borcamda hangi boyut kullanmalıyız. Yumurta şekerle köpürtülmüyor neden?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her kekin yapılış şekli değişir, bu oldukça pratik bir kek tarifi ekstra çırpma işlemlerine gerek yok. Borcam yaklaşık 20 cm'likten büyük kullanmamanızı öneririm.

      Sil
  3. Sevgili damy's tariflerinden çokkk memnunum ama artik şeker ve beyaz un yasak ama tatlı da vazgeçilmezim arada bizim gibi yasaklilar içinde tarifler verebilir misin özellikle şeker yerine kullanabilecegimiz tarifler teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Sevgili damy's tariflerinden çokkk memnunum ama artik şeker ve beyaz un yasak ama tatlı da vazgeçilmezim arada bizim gibi yasaklilar içinde tarifler verebilir misin özellikle şeker yerine kullanabilecegimiz tarifler teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hafif tarifler kategorisine bir göz atın..:)
      Bu tarifi de tam buğday unu ve hindistan cevizi şekeri ile yapabilirsiniz.

      Sil
  5. Sevgili Damy, her ne kadar eski bir tarifin olsa da ben bunu daha bugün deneyebildim. Ve tüm tariflerin gibi bu da mükkemmel. En önemlisi de, senin de hep yazdığın gibi "evi saran kokusu." Sanırım Julie'nin Julia tarifleriyle hayatını iyileştirmesi gibi oldu seni tanımak benim için. Sayende ruhsal bi güzellik, bi mutluluk içindeyim her gün. Yerini kimse tutamaz. Sevgiler :) <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar güzel sözler.. benim yüzüme koca bir gülücük kondurdun. :)
      Bu içtenliğin ve sıcaklığın için çok teşekkür ederim..Sizlerde benim hayatıma bu tatlı sözlerle dokunuyorsunuz işte.

      Dilerim hep güzel tariflerle mutfakta birlikte olmaya devam ederiz.
      Kocaman sevgiler..!

      Sil
  6. merhaba,

    Tereyağ olarak hangi marka kullanıyorsunuz.

    Saygılarımla,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farketmiyor, hepimizin bildiği markalar..

      Sil
  7. Sevgili Damy
    En sonunda ilk yaptığım tarifin bademli kayısılı muffin oldu.. Büyük bir hevesle muffin kabı aldım ve eve geldim ..Malzemeler tamamlandı ve fırına atıldı.. Gerçekten ev mis gibi koktu .. Ama sanırım benim yaptığım yanlış kayısıların kabuğunu soymamak oldu ama olsun çok güzel oldu
    Teşekkürler:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de soymamıştım, sizi rahatsız ettiyse bir dahakine kayısıları kaynar suda bir kaç saniye bekletip kabuğunu alabilirsiniz.

      Afiyetler olsun. :)

      Sil
  8. Kızımın Doğum günü için yapmak istiyorum hatta toz badem de aldım ama üzerine kayısı koymasam alternatif olarak ne önerirsiniz? Sevgiler

    YanıtlaSil

Başa Dön