ÇİFT ÇİKOLATALI CEVİZLİ KURABİYE

Dünyanın en iyi 3 kurabiyesinden biri olmaya aday.. İlkini biliyorsunuz! :) Bir diğeri de dünya barışı kurabiyeleri. Ve şimdi 'iyi ki' denemişim dediğim bu mis kokulu kurabiyeler.. Hafif kıtır dışı, yumuşacık içi, erimiş çikolata ve ceviz parçalarıyla buluşunca ortaya tadına doyulamayacak lezzette iki koca tepsi kurabiye çıktı. Süte batırarak yemenin mutluluğunu anlatması güç, kesinlikle yaşamalı ve sevdiklerimizle paylaşarak yaşatmalı.. Çünkü bu kurabiyeleri paylaşmak mutluluk dağıtmak demek. :)



Bu yaşıma dek yediğim tüm cevizli tatlıların cevizlerini ayıklayarak yediğimi ve şimdi aksine hangi kekin/browninin veya kurabiyenin içine koysam diye düşündüğümü söylesem inanır mısınız? :) Bu bile gösteriyor gün be gün başkalaştığımızı aslında..
Şimdilerde bayılıyorum! Brownilere de kurabiyelere de çok yakışıyor. Ama belki de en çok bu hamurla bütünleşti lezzeti.. Şahane oldu! Sanki cevizli browninin kurabiye versiyonu gibi hatta. :)


Çiğ halinden belli olur çoğu lezzet.. Bazıları o haliyle, pişmeden yeme isteği uyandırır hatta.. Bu kurabiyelerin hamuru gibi.. Şahane bir hamur, tarife birebir uyduğunuz takdirde de bir o kadar pratik ve sonucu belli, net.. Ahh hele pişerken enfes bir koku kapladı her yanı, ve belki de apartmana kadar taştı.. Pişerken sabırsızlanmak kadar güzeli var mı?

Ben hamurumun bir kısmını her zamanki gibi top top şekillendirdikten sonra pişmeden buzdolabı poşetlerinde buzluğa attım. Kurabiye zillerim çaldığında biliyorum ki hemencecik fırınlayıp tadına varabilirim.. Çift çikolatalı olsa da asla baymayacak kadar hafif aslında. Kakao olmasaymış sanki eksik kalırmış gibi düşünüyorum hatta. Ama ille de sade olsun derseniz çıkarttığınız kakao miktarı kadar un ilavesi yapmayı unutmayın. Bir de; ceviz yerine fındık, fıstık nasıl olur derseniz kendinizden birşeyler eklemekte serbestsiniz. Sonucu mutlaka benimle de paylaşın! Hatta bir sonrakini ben de fındık parçalarıyla yapayım, sonucun şahaneliğinden kuşkum yok...


Beni biliyorsunuz, fırından taze çıkmış kurabiyelerim ve sütüm varsa eksik pek bir şey yok demektir.. Hele bir de böylesine muhteşem bir lezzete kavuştuysam onlara sıcacık sarılıp uyuyabilirim bile. Belki sizin de hayalinizdeki tam olarak budur... Bir kutu kurabiye ile huzur bulmanın tadına varmanız dileğimle.. :)

Çift Çikolatalı Cevizli Kurabiye


Saving Dessert adlı sitedeki tariften uyarlanmıştır.

Malzemeler


  • 280 gr (2 su bardağı) un
  • 50 gr (1/2 su bardağı) kakao
  • 3 gr (1/2 tatlı kaşığı) karbonat
  • 4 gr (1/2 tatlı kaşığı) tuz
  • 180 gr (12 yemek kaşığı) tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 200 gr (1 su bardağı) esmer şeker
  • 100 gr (1/2 su bardağı) toz şeker
  • 1/4 tatlı kaşığı çözülebilir toz espresso (isteğe bağlı)
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya 1 çubuk vanilya, veya 1 tatlı kaşığı toz vanilya)
  • 1 su bardağı ceviz (küçük küçük parçalanmış)
  • 300 gr (2 su bardağından biraz az) bitter çikolata (küçük küçük parçalanmış)

Yapılışı


  1. Öncelikle yumuşak tereyağını şekerlerle birlikte rengi açılıp kabarana kadar yaklaşık 2 dakika çırpın.
  2. Bir kasede un, kakao, karbonat, tuz ve (koyacaksanız) espressoyu harmanlayın.
  3. Tereyağlı karışımın içine yumurta ve yumurta sarısını ekleyin. Karışana kadar çırpın ve kalıbın kenarında kalan tereyağını spatula ile sıyırın. Vanilyayı da ekleyin, çırpın.
  4. Kuru karışımı da ekleyin ve hamur haline gelir gelmez ceviz ve çikolata parçacıklarını ekleyip hamurla bütünleşmelerini sağlayın.
  5. Üzerini streç filmle örtüp buzdolabında 40 dakika bekletin.
  6. Fırını 180 derecede ısıtmaya başlayın.
  7. İki adet fırın tepsisine yağlı kağıt yerleştirin.
  8. Hamuru çıkartın ve bir dondurma kaşığıyla(2 şer yemek kaşığı kadar) hamurdan toplar alarak yuvarlayıp tepsilerinize aralıklı olarak dizin. (Mutlaka yayılma payı bırakın)
  9. Dilerseniz üzerlerine ekstra çikolata parçacıkları koyun, çok hafif elinizle hamurlara bastırın ve fırına verin.
  10. 13-15 dakika pişirin. Çıkınca yumuşak olacaklar ama durdukça sertleşecekler, sakın tekrar pişirmeyin.
  11. Bir bardak soğuk sütle tadına varın. :)

Bon Appétit! 

 

48 yorum

  1. tarifte verilenleri yarıya indirerekte aynı kıvama ulaşabilir miyiz?

    YanıtlaSil
  2. Espresso yerine Türk kahvesi kullanılarbilir mi kıvamı bozar mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bozmaz, kullanabilirsiniz.

      Sil
    2. Bugüne yapmak nasip oldu. Gerçekten methettiğiniz kadar var, sufle niyetine yedik valla;))

      Sil
  3. benimkiler çok yayıldı yağ fazla yumuşaktı ondan mı acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dolapta pek bekletmediyseniz ondan kaynaklıdır. Fırına vermeden önce elinizle bastırdıysanız şekil verme amaçlı, o da sebep olabilir.

      Sil
  4. Damla hanım marketlerde satılan damla çikolatalar fırında eriyemiyor. Gördüğüm üzere sizin çikolatalarınız erimiş. Pratiklik olsun diye ben cikolatalari parcalamak yerine damla çikolata kullanmak istiyorum da mümkünse marka verebilir misiniz? Ve tabiiki harika görünüyorlar. Ellerinize sağlık:):):):)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet marketteki damla çikolatalar maalesef kokolin denilen bir madde, erimez. Ya gerçek çikolata alıp parçalayın ya da pastanedevarsa.com dan satın alabileceğiniz callebaut un drop çikolatalarından alabilirsiniz. Ben onları kullanıyorum. Sevgiler

      Sil
  5. Damla hanım bu kurabiyeler sert mi oluyor yumuşak mı? Kıtır kıtır kurabiyeleri sevmiyorum da:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben de sevmem:) dışı hafif kıtır içi yumuşacık oluyor.

      Sil
  6. Esmer şeker yerine toz şeker kullansak ne kadar koymamız gerekir

    YanıtlaSil
  7. Damla hanım merhaba, 2 sorum var size :) ilki, buzluğa atılmış kurabiye hamurları ditek ısıtılmış fırına mı atılmalı yoksa açılması beklenmeli mi? Diğer sorum da, önerdiğiniz droplar için yüzde kaçlık kakao oranı tavsiye edersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba..

      Soğuk ama çözülmüş olsunlar.
      %54 iyidir..:)

      Sil
  8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  9. En sevdiğiniz kurabiye hangisi çok merak ettim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :-)
      En iyi çikolata parçacıklı kurabiye.

      Sil
  10. Espresso koymasak ne olur?

    YanıtlaSil
  11. nefis bir kurabiye. çok beğendim.misafirlerim de çok beğendi.acıbadem kurabiyesine benzettiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenildiğine çok sevindim, ellerinize sağlık:)

      Sil
  12. Merhaba, kurabiye tarifinizi şimdi fırından çıkardım. :) Tarifinizde 300 gr bitter çikolata demişsiniz ama ben 240 gr kullandım iyi ki de öyle yapmışım bir daha ki sefer 180 gr kullanmayı düşünüyorum oldukça ağır geldi bana iyi ki de 300 gr kullanmamışım bence çikolata miktarını siz de azaltma yoluna gitmelisiniz tabi yine de bu sizin bileceğiniz bir iş tarif için teşekkürler cevaplarsanız sevinirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Damak tadınıza göre azaltmak sizin takdiriniz elbette. Tarif bol çikolata içerir. :)

      Sil
  13. Öncelikle teşekkürler, tarifleriniz garantili ve mükemmel oluyor. Birçok tarifinizi denedim fakat bu kurabiyenin hamuru oldukça sert oldu. Buzdolapta beklettikten sonra hamur iyice taş kıvamına geçmişti :) Mutfak tartısı kullanıyorum, ölçülerinize sadık kalarak yaptım, neden böyle bir sonuç oldu bilmiyorum... Emeklerinize saygı duyuyorum, sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hamuru buzdolabından çıkardıktan sonra biraz oda sıcaklığında beklettiniz mi?

      Sil
    2. Bekletmedim :( Fakat dolaba kaldırmadan önce de oldukça katı ve sert bir kıvamı vardı, değiştirir miydi bilemiyorum. Teşekkürler

      Sil
  14. Espressoyu toz olarak koyuyoruz değil mi? Kahve haline getirmeden? Gerçi yazdığınıza bakılırsa toz oluyor ama yine de emin olmak istedim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Toz şeklinde. Fakat suda çözünebilir espresso olmalı. Ya da nescafe.

      Sil
  15. MERhaba öncelikle tarfileriniz için teşekkürler. Çok güzel. Ben bu kurabiyeyi bir kaç kere yaptım. İlk gün çok güzel ama ertesi gün aşırı sert yenmeyecek kadar. Saklama koşulumda iyi neyi yanlış yapıuor olabilirşm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok pişmiş olmalı. Kurabiyelerin fırından yumuşak çıkması gerek, ki sonrasında normal sertliğe ulaşsın.

      Sil
  16. Bugün ile beraber 3. ye yapmış oldum. Gerçekten çok leziz bir kurabiye ancak klasik tatları seven-kakaolu tatları hazzetmeyen, elmalı kurabiye ve unkurabiyesi tarzı şeyleri sevene göre değil. Her neyse, eğer siz de çikolataya karşı zaafı olanlardansanız kesinlikle denemelisiniz, inanın pişman olmayacaksınız en güzeli de dışarıda yediklerimizden çok daha güzeli, ucuzu ve güvenilir olması tabii;)))

    YanıtlaSil
  17. Acaba ceviz yerine yer fıstığı koysak olur mu?

    YanıtlaSil
  18. DAVUL FIRINDA PİŞİRSEK OLUR DAMY HANIM :)

    YanıtlaSil
  19. Merhaba tereyağı erimiş mi olacak yoksa krem gibi yumuşak bir kıvamda mı olmalı

    YanıtlaSil
  20. Damla hanım bu kurabiyeyi birazdan yine yapip aksama hediye olarak götürücem fakat dondurma kaşığım yok kurabiyenin boyutu ile pişirme süresi uyumlu olmadıgı zaman tam kivaminda olmuyor ya ici pismemis oluyor yada sert oluyor ben elimle yuvarladigim icin. Acaba bir kurabiyenin gramını yazabilir misiniz tartarak yapabilirim ozaman.muthis tarifleriniz icin tesekkurler sevgiler

    YanıtlaSil
  21. Damla hanım bi çok tarifinizde esmer şeker mevcut beyaz kullanmamız durumunda nasıl bir farklılık olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kullanabilirsiniz, esmer şeker ağıza gelen çok hafif sakızımsı bir kıvam verir, bazı tariflere bu daha çok yakıştığından esmer oluyor.

      Sil
  22. Damla hanım kurabiyeleri yarı boyunda yapsak pişme süresi de yarısı kadar mı olur

    YanıtlaSil
  23. Enfes oldular Damy... ! :) Her zamanki gibi.

    YanıtlaSil
  24. Bu leziz kurabiyeleri 13 dk fırında pişirdim ve çıkar çıkmaz tavsiye üzerine süt ile tattım. Fakat daha sonra bisküvi kıvamını aldı sebebini sizce nelere bağlı olabilir?

    YanıtlaSil
  25. Harika oldu. Deneysel bir şey yapıp krem tartar ekledim cok az. Muazzam bir tat,çok sağolun tarif için.

    YanıtlaSil

Başa Dön