VEGAN BROWNIE MUFFIN



Herhangi bir süt ürünü veya yumurta kullanılmadan da muhteşem lezzeler çıkabiliyor fırından; tam anlamıyla bunu ispatlar lezzette muffinlerin tadı damağımda tam da şimdi.. Ağızda dağılan, her lokmadan çikolata kokusu fışkıran, muhteşem mini browniler pişirmeye hazır olun, müptelası edecek! :)



Bu tarifte yumurta yerine kullanılacak şahane bir alternatif var; keten tohumu. Öğütülmüş haliyle biraz su ile karışacak ve kıvamı kalınlaşınca kullanılacak. Çoğu yumurtalı kek ve pankekte şüphesiz kullanabilirsiniz. Diğer sevdiğim yumurta alternatifleri ise; aynı şekilde hazırlanmış keten tohumu yerine öğütülmüş chia tohumlu su, yoğurt, elma veya muz püresi. Keten tohumu lezzetini etkiler mi şüphesi duyduysanız; duymayın! :) Özellikle kendisiyle bir alıp veremediğiniz varsa ayrı fakat kesinlikle tadına herhangi bir etkisi olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim.


Çok kolay bir tarif bu. Tek handikapı hassas bir yapıya sahip oldukları için muffin kabına yapışması, onu da içlerine yağlı kağıt şeritleri yerleştirerek en başından önlemiş oluyoruz. :) Fırında biraz kabarıyor, çıktıktan sonra ise biraz sönüyorlar. Üzerleri ise tam brownilerden beklendiği gibi çatlak çatlak oluyor! :) Dış kabuğu hafif kıtır, içi inanılmaz nemli, ağızda parçalanan ve eriyen şahane lokmalık lezzetler.. Vegansa mutlaka lezzetinde bir eksiklik vardır önyargısını kıracağına eminim. :) Malzemeleriniz tam ise ve bu lezzet patlamasına hazırsanız hemen işe koyulun, kahvenizi pişirin ve evi saran kokusunu içinize çeke çeke keyifle tüketin.



Siz tarifi okuyup çoktan mutfağın yolunu tutarken, benden uzun vakittir beklediğiniz vegan bir tatlı tarifini sizinle paylaştığım için hissettiğim mutlulukla ben de badem sütüme eşlik etsin diye kendimi durduramayacağımı bildiğim halde ılık ılık birkaç tanesinin tadına varayım o halde.. :)

Vegan Brownie Muffin


Lazy Cat Kitchen adlı sitedeki tariften uyarlanmıştır.

Malzemeler


  • 2 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu+3 yemek kaşığı su
  • 220 gr (1,5 su bardağı) kek un (yoksa normal un kullanabilirsiniz)
  • 2 gr (1/4 tatlı kaşığı) karbonat
  • 35 gr (6 yemek kaşığı) kakao
  • 110 gr (2/3 su bardağı) bitter çikolata
  • Bir çimdik tuz
  • 135 ml (1/2 su bardağı + 1 yemek kaşığı) sıcak nescafe (zevkinize göre kahve yoğunluğu fazla veya az yapabilirsiniz)
  • 200 gr (1 su bardağı) toz şeker (veya hindistan cevizi şekeri)
  • 80 ml (1/3 su bardağı) zeytinyağı (veya sıvıyağ)
  • 30 gr file antep fıstığı (isteğe bağlı)

Yapılışı


  1. 2 yemek kaşığı toz keten tohumunu 3 yemek kaşığı suyla karıştırın ve biraz katılaşması için buzdolabına koyun.
  2. 12'li muffin kalıbınızı yukardaki görsellerde görebileceğiniz gibi biraz sıvıyağ ile yağlayıp içlerine kalıplardan biraz taşacak uzunlukta kesilmiş yağlı kağıt şeritleri yapıştırın. (Böylece brownileriniz kalıba yapışmayacak)
  3. Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın.
  4. Un ve karbonatı bir kapta harmanlayın.
  5. Bitter çikolatanızı küçük küçük parçalayın ve bir çırpma kabına koyun. İçine kakao ve tuzu da ekleyin. Kahvenizi pişirip hala çok sıcakken içine dökün. Pürüzsüz olana dek çırpma teli ile karıştırın.
  6. Toz şekeri ekleyip karıştırın. Buzdolabından keten tohumunu içine ekleyip karıştırın. Zeytinyağını ekleyip tekrar karıştırın ve en son unlu karışımı ilave edin. Bu aşamadan sonra fazla karıştırmamaya özen gösterin. Sadece hamur haline gelmesi yeterli. Kıvamı kalın, yoğun bir hamur olacak, endişelenmeyin. :)
  7. Muffin gözlerine hamuru kaşıkla paylaştırın ve üzerine antep fıstıkları serpiştirip fırına verin.
  8. 12 dakika pişirin. İçi hafif nemli kalması gerektiği için fazlasını pişirmenize gerek yok.
  9. Fırından çıktıktan sonra oda sıcaklığına gelmesini bekleyin, sonra çevrelerinden bir bıçakla geçip yağlı kağıt şeritlerinizin iki yanlarından tutarak hepsini kolaylıkla çıkartın. 

Bon Appétit! 

13 yorum

  1. Sırf senin tarifler için hassas terazi alacağım 🤦‍♀️ Mufinim pişiyor fırında 🤤

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, acaba şeker yerine yumuşatılmış hurma koysak nasıl olur sizce? Sadece fikrinizi almak istedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle denenebilir..sonucu paylaşırsanız çok sevinirim.

      Sil
  3. Damla Hanım acaba blogunuza ve instagrama attığınız tariflerdeki ölçüler amerikan ölçüleri mi yoksa bildigimiz 200 ml lik bardak ve yemek yerken kullandığınız kaşık ölçüleri mi? Cevaplarsanız çok sevinirim. Ve tabiiki muhteşem gözüküyorlar. Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Damycim zeytinyağı yerine mısırözü yağı kullansak olur mu?

      Sil
    2. Merhaba, ölçü olarak Amerikan cup ve teaspoon ölçüleri kullanıyorum..:)

      Sil
    3. Elbette, mısırözü yağı da olur.

      Sil
  4. Merhaba, yağlı kağıt yerine kağıt kalıplardan koysam çok yapışır mı?
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Bunu bir kek kalıbında yapsam sorun olur mu?

    YanıtlaSil
  6. borcam gibi tek kalıpta yaparsak pişirme süresi nasıl değişir acaba?

    YanıtlaSil

Başa Dön