PROFİTEROL



Kendi pişirdiğimin lezzetini bugüne dek bir başkasında bulamadım dersem abartmış olmam! Az dahi söylemiş olurum hatta.. Pastacı kremasının pürüzsüzlüğü kıtır hamur toplarıyla birleştikten sonra hayatımın çikolata sosu ile taçlanır ve ortaya tadına doyum olmayan bir şaheser çıkar. Her lokması mutluluğun ta kendisi..


Tarifi bir süre birlikte çalışma fırsatı bulduğum Hasan Usta'dan bana yadigar.. “Hayatının profiterolunu yemeye hazır mısın?” diye sormuştu pişirmeden hemen evvel.. Ne kadar olabilir ki diye düşündüm ve bir tattım, ancak bu kadar olabilirdi dedim. O günden beri başucumda, ne zaman ki can profiterol çeker, o zaman elim uzanır. :)


Profiterol niyeyse hep gözümüzde büyüttüklerimizden birisidir. Hep hazırına gider elimiz.. Oysa ki üç ayrı aşamadan oluşmasına karşın her aşamanın sizden çaldığı vakit çok kısadır. Herkes tam şuan mutfağa adımını atsa (aralardaki soğutma işlemlerinin buzluk kullanarak yapıldığını varsayarsak) 1 saat sonra önünüzde bir kule profiterol hazır olacak, iddia ediyorum! :) Ve inanın her malzemeye, her emeğe, her dakikasına değer.. Lezzetini anlatmayı bir derece başarabilirim, pişirip tatma fırsatınız olursa ne kadar da eksik gelecek size hakkındaki kelimelerim, biliyorum. Ev yapımı profiterol gibisi asla yok.

Bu arada; vakitsizlik yaşayanlar için; profiterol topları dışındaki aşamalar servisten bir gün evvel de yapılabilir. Pastacı kreması buzdolabında bekler, sos da ertesi gün birdaha ısınır. Fakat profiterolün tazeliğini gösteren en önemli unsur hamurudur. Ben o yüzden dışarda bu tatlıyı yemek konusunda maalesef hep çekimserim çünkü yapıldığı gün servis edilmediği takdirde ertesi günlerde hamuru çabuk bayatlar ve bunu lezzetine yansıtır. O yüzden; genelde sadece yiyebileceğimiz kadar profiterol topunun içini krema ile doldurur, servis ederim ben. Ertesi güne kalsın istiyorsam topları içi boş şekilde saklarım, ve muhakkak tazelemek için ne zaman istiyorsam çıkartıp fırınlar ve öyle kremayla doldururum. Bir nevi takıntım da diyebiliriz! :) Eğer tazecik profiterol sunmak istiyorsanız; hem kendinize hem misafirlerinize, bu söylediklerim işinize yarayacaktır.

Sosu ise; dahiyane bir şey! İnanılmaz! Kaşık kaşık yiyip bitirebilirim, sadece onunla yıllarca beslenebilirim. :) Hele ki iyi çikolata kullanıyorsanız, o ölçüde katlanacak lezzeti. Sosumuzun çoğunluğu çikolatadan oluştuğu için dolapta donuyor, dolayısıyla sosunu da servisten hemen evvel dökmenizi tavsiye ediyorum. Klasik pastane profiterolleri niçin dolapta donmuyor; çünkü içinde çikolata değil kakao kullanıyorlar. Fakat ben kesinlikle maksimum lezzet için ille de gerçek çikolatalı sos diyorum, farkı anlayacaksınız!

Sözü fazla uzattım çünkü söz konusu profiterol. :) Kalbimde yeri başka özel bir tat.. Yaz mevsiminde kremayı yapmıyor, hamur toplarının arasını kesip dondurma koyuyorum. Sıcak da sos dökünce üzerine... Hayalinizde canlandı eminim. Pişirin.. Hemen ilk fırsatta, belki de yeni yıl sofranız için, veya sadece kendiniz için mutlaka pişirin...

Profiterol


Pastacı Kreması için;

Malzemeler


  • 30 gr (1/4 su bardağı) un
  • 500 ml (2 su bardağı) süt
  • 100 gr (Yarım su bardağı) toz şeker
  • 30 gr (1/4 su bardağı) mısır nişastası
  • 55g (1/4 su bardağı) tereyağ (küp küp kesilmiş)
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya çubuğu veya tozu)
  • Bir çimdik tuz
  • 4 adet yumurta sarısı

Yapılışı


  1. Sütü ocağa koyun ve orta ateşte ısınmasını bekleyin.
  2. O esnada bir kapta nişasta, un, yumurta ve şekeri çırpma teli ile karıştırmaya başlayın. Sütten çok az kabın içine ekleyin, pürüzsüz olana kadar karıştırın.
  3. Ocaktaki süt kaynamaya yakın karışımın içine yavaşça bir yandan karıştırararak ekleyin ve sonra kaptan tekrar tencereye aktarın. Orta ateşte bir yandan sürekli çırpma teli ile karıştırın ve koyulaşana kadar pişirin.
  4. Koyulaşınca ocaktan çekin, tereyağını ve vanilyayı ekleyin ve karıştırın. Tereyağ içinde eriyince ayrı bir kaba alıp, kremaya temas edecek şekilde streç filmle örtüp buzdolabında soğumaya bırakın.
  5. Bu esnada profiterol toplarını hazırlıyoruz.

Profiterol Topları için;


Malzemeler


  • 175 gr (1 + 1/4) su bardağı un
  • 125 gr (Yarım su bardağı) su
  • 125 gr (Yarım su bardağı) süt
  • Bir tutam tuz
  • 110 gr (1/2 su bardağı) tereyağ
  • 5 adet orta boy yumurta

Yapılışı


  1. Su, süt, tereyağı ve tuzu bir tencereye koyun ve ocağın altını açın.
  2. Kaynamaya başlayınca unu ilave edin ve bir tahta kaşık veya spatula yardımıyla yaklaşık 2-3 dakika kavurarak karıştırın. Bir hamur görünümünde olacak.
  3. Bir mikser kabına alıp soğumaya bırakın.
  4. İki adet fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Fırınınızı 190 derecede ısıtmaya başlayın.
  5. Hamur soğuyunca bir yandan mikserle çırparak yumurtaları birer birer (her ekleyişten sonra aralarda çırpmak suretiyle) ekleyin. (Yumurtaları eklerken harcınızın kıvamını çok akışkan olmayacak şekilde ayarlayın. Yumurtalarınızın boyu büyükse 4 yumurta yeterli olacaktır.)
  6. Akışkan bir kıvama gelince sıkma torbasına koyun ve tepsilerinize istediğiniz büyüklüklerde aralarda boşluk bırakacak şekilde profiterol topları şeklinde sıkın.
  7. 190C˚de kabarıp kızarana kadar pişirin. (Pişerken asla fırın kapağını açmayın)
  8. Fırını kapatın ve kapağını açmadan topları 10 dakika fırında dinlendirdikten sonra çıkarın.

Sos için;


Malzemeler


  • 275 gr (1 + 1/4) su bardağı krema
  • 100g (1/2 su bardağı) tereyağ
  • 100 gr (Yarım su bardağı) toz şeker
  • 225g (1 + 1/4 su bardağı) bitter çikolata (küçük küçük parçalanmış)
  • 55g (1/3 su bardağı) sütlü çikolata (küçük küçük parçalanmış)

Yapılışı


  1. Çikolatalar hariç tüm malzemeyi karıştırarak ocakta kaynatın ve altını kapatın.
  2. Çikolataları ilave edin ve çırpma teli ile iyice karıştıktan sonra ılınmaya bırakın.


Profiterol Hazırlanışı


  1. Pastacı kremasını dolaptan çıkartıp şöyle bir çırpma teli ile karıştırın ve duy takılmış bir sıkma torbasına alın.
  2. Profiterol toplarının altlarına serçe parmağınızla birer delik açın ve pastacı kremasını içlerine doldurun.
  3. Bir tabağa kule gibi dizebilir, sosuyla servis edebilirsiniz. File bademler serpiştirebilirsiniz.

Bon Appétit!

69 yorum

  1. Damla hanım merhabalar :) Profiterol toplarını kaç dakika pişiriyoruz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyice kızarıp kuruması önemli, 10-15 dakika gibi diyebilirim.
      Mutlaka gözlemleyin.

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, bir profiterol aşığı ve gluten alerjisi olan biriyim. Tarifi glutensiz yapmak istiyorum, unu glutensiz unla değiştirmek yeterli olur mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Un glutensiz olsa yeterli.

      Sil
    2. Damla Hanım, yanıtınız için çok teşekkür ederim. Tarifleriniz harika, hepsini deneyeceğim. Ama öncelik profiterolde 😋

      Sil
  4. Harika görünüyor ama yapmaya çok üşendiğim bir tatlı ..

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Damy, bütün tariflerin, anlatımların ve fotoğrafların gibi yine harika bir reçete sundun bize, ellerine sağlık.. fırını bu kez alt üst fansız mı kullanmalıyız? Ve tahmini ne kadar sürede pişti?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıda cevapladım süre konusunu. Alt üst fansız kullanabilirsiniz.
      Rica ederim, beğendiğinize sevindim. :)

      Sil
  6. Merhaba Damla hanım, profiteroller süper görünüyor, ellerinize sağlık, denemek için sabırsızlanıyorum:)yalnız tarife başlamadan önce sosuyla ilgili bi sorum olacaktı: yapılışında bitter çikolata kullanmışsınız, sosda bitter çikolatanın acılığı hissediliyor mu?
    Eğer hissediliyorsa bitter çikolata sevmeyen biri olarak sütlü çikolatayla denemek isterim, sizce bu bi sıkıntı oluşturur mu? Çok mu tatlı olur sos bu durumda??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle sosta herhangi bir değişiklik yapmadan yapmanızı tavsiye ederim. Sütlü zaten var sosta her halükarda.

      Sil
  7. Prenses Damy 💕 Bende hamurundaki yumurta sayısını soracaktım biraz fazla gibi geldi yumurta kokusu geliyor mu piştikten sonra :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle söz konusu değil. Zaten çikolata ve krema o kadar baskın ki, deneyin hak vereceksiniz. :)

      Sil
    2. Hamura bir yumurta eksik koydum fazlaca çırptım ama yorgun bir yumurta kokusu oldu nerede hata yaptım ki

      Sil
  8. Arkadaslar ben profiterol toplarini pisirirken guzelce kizardigi zaman alt ust pismisse frini kapatiyorum ve asla yarim saat firin kapagini hic acmadan toplar tepside firinin icinde kaliyor
    Firinin isisiyla guzelce kiruyor. Kit
    Kurumasi önmeli aksi taktirde toplar krema ile bulustugunda yumusak ezik büzük berbat bir hal alacaktir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eklemeniz için teşekkürler, riski azaltmak adına iyi fikir.

      Sil
  9. Merhaba, yaklasik kac top cikiyor acaba? Tesekkurler

    YanıtlaSil
  10. ayni soruyu bende merak ediyorum :)

    YanıtlaSil
  11. Biraz önce yaptım ve gerçekten muhteşem kelimesi az kalır bu tatlı için. Herkes bayıldı hazır profiteroller artık eve giremez:D Herzamanki gibi eksiksiz harika bir tarif paylaştığınız icin cok tesekkurler Damla hanim:)

    YanıtlaSil
  12. Ben mi yanlış yaptım bilmiyorum ama inanılmaz bişey oldu topları tam bir omlet gibi oldu şok içindeyim gerçekten beni aydınlatırsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlayamadım.. Yumurtalar XL falan mıydı? Fırını sürekli açtınız mı pişerlerken?

      Sil
    2. Hamuru fazla sogutunca öyle oluyor. Tecrübeyle sabit..

      Sil
  13. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  14. damla hanım merhaba;

    Yaklaşık kaç adet çıkmaktadır acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saymadım, kule halinde oldukları fotoğraftaki kadar.

      Sil
    2. Merhaba:) damla hanım öncelikle çok teşekkür ediyorum bu ayrıntılı tarif için. Şu anda fırında pişiyor. Normal boyutta sıkma torbasıyla yaptım 54 tane çıktı.

      Sil
  15. Merhaba damla hanım tarife göre hamurunu hazırladım ama kabarmadilar sönük düz kaldılar nerde hata yapmış olabilirim tekrar denemek istiyorum. Teşekkür ederim şimdiden sevgiler 😍❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıkma şeklinizden dahi kaynaklanabilir. Yumurtalar çok mu büyüktü? Orta boy yumurta kullanmak gerekli. Fırının kapağı pişerken hiç açılmayacak.
      Bunların hepsi sebep olabilir, tavsiyem bundan sonrakinde garantiye almak için piştikten sonra 10-15 dakika fırından çıkarmayın. Sevgiler..:)

      Sil
  16. Su bardağı kaç ml anlamadım 500 ml süt için (2+1/4) yazmışsınız,125 gr su için 1/2 su bardağıA?????

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarifte düzeltiyorum, ancak büyük fark yaratmayacak bir konu.
      Teşekkürler.

      Sil
  17. Harika oldu bu tarif ben kapagi acmadan yarim aaat 180 190 pisirdim. 20 dk da kapak azcik acik pisirdim. Krema ve toplar muthis oldu . Sos bnce gayet iyiydi ama esim bitter tadi sevmediginden ona ayri yumusak sos pisirdim:) tarif icin cok tesaekkurler😊

    YanıtlaSil
  18. Harikaaaaa oldu yine teşekkürler. Arkadaşlar beniml sıkma torbam olmadığından irili ufakli yapabildim o şekliyle 39 top çıktı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler bilgi için, afiyetler olsun. :)

      Sil
    2. 39 top mu? Heralde bi lokmalık findik büyüklüğünde olmamalılar.bu sayı imkansız.tam 17 top çıkıyor.

      Sil
  19. Damla Hanım,
    Yine harika bir tarif! Sadece sos benim gibi bitter yiyemeyenler için biraz ağır gelebilir ama yine de nefisti tabi!
    Ellerinize sağlık!
    Sevgiler...
    EG

    YanıtlaSil
  20. Profiterol tarifinizi denedim şahane oldu 👏👏 içerisindeki kremayı bir tık ağırlaştırmak istesem ne önerirsiniz ayrıca beyaz çikolatalı yağmak istesem sizin sos tarifinizle nasıl hareket edebilirim Sosun yoğunluğuna bayıldık aynı yoğunlukta beyaz çikolata

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kremasının ağırlaştırmaktan kastınızı tam anlayamadım, ama bence böyle kalsın.. Sosu için bitter çikolata yerine beyaz çikolata kullanmanız yeterli. Biraz şeker azaltın sadece.

      Sil
  21. Kreması ve sosuna bayıldık, ama hamuru sanki suyla biraz daha hafif oluyor yinede kıvamı çok güzel oldu. Elinize sağlık teşekkürler

    YanıtlaSil
  22. Sevgili dammy profiterol sosu olarak beyaz çikolatalı nasıl bir tarif uygulayabiliriz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bitter çikolatayı beyaz ile değiştirin, şekeri bir miktar azaltın. :)

      Sil
  23. Sevgili damy ertesi gun misafirime yapip goturcem toplari geceden doldursam sabah sosu koysak bozulur muuu😊😊

    YanıtlaSil
  24. Çikolata sosunu geceden hazırlayıp sabaha kadar buzdolabında donmasını nasıl engelleyebilirim?

    YanıtlaSil
  25. Merhaba sıkma poşetim yok onun yerine ne kullanabilirim

    YanıtlaSil

  26. Merhaba; şimdi yaptım ekmek ve kreması müthiş. Kremanın tarifine unu 175 gr 1+1/4 yazıyo yani 275 gr sanırım ben 175 gr koydum. Bide çikolata sosuna keşke yarım bardak şeker koymasaydım diyorum şuan yerken :). Onun dışında süper oldu ellerinize ve tariflerinize sağlık :) ;)

    YanıtlaSil
  27. Damla hanım, Krema sıkacağı önerebilir misiniz, siz nerden aldınız acaba, hepsi kullanışlı olmuyorda

    YanıtlaSil
  28. Damla hanım merhaba, benim fırınım kapandıktan sonra soğutma işlemine geçiyor ve maalesef ki profiterollerim içinde kalsın diye beklediğimiz süre içinde sönüyorlar, bunun için ne yapabilirim 🙏

    YanıtlaSil
  29. Hamurunu hiç sütlü yapmamıştım farklı ve çok güzel oldu tarif için teşekkürler �� kremasını çok çok beğendim başka tariflerde kullanmak için ayrı kaydettim ����

    YanıtlaSil
  30. kabarıp piştikten sonra 30 dk bekledim ancak profiterollerim süre sonunda dümdüz oldu inanamadım:(

    YanıtlaSil
  31. Merhaba.bugun denedim tarifinizi aslında çok beğendim teşekkür ederiz paylastiginiz için.ama yağını azaltmak mümkün değil mi acaba.fazla yağlı gibi geldi.

    YanıtlaSil
  32. Damla hanim , oncelikle tarifiniz icin tesekkur ederim hersy cok guzel gidiyordu profiterollerimde kizarmisti firini kapatip 10 dk icinde bekletince cöktuler cok uzuldum .tarifte òyle yazdigi icin bekletmistim 5 dk yeterliymis aslinda buraya yazmak istedim yapmak isteyen olursa dikkatli olsunlar

    YanıtlaSil
  33. Bir tarifinizde dahi yanılmadım. Internetten bir tarif baktığımda önce sizin sitenize bakıyorum. Bugün yılbaşı gecesi için yaptım, ben yaklaşık 80 tane çıkarttım 🙈 Asla çökme de olmadı.. Ellerinize sağlık, çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  34. Bugün yapıp denedik özellikle yorum yazmak için girdim buraya o kadar güzel oluyor ki kesinlikle deneyin dışarıda yediklerimizden çok çok daha lezzetli. Tarif için çok teşekkürler 😊

    YanıtlaSil
  35. Herşey süper krema hamur ama bu profiterolü sıkma torbasıyla sıkmayan ben miyim acil yardım pliiizzz şekilleri o kadar kötü oldu ki 🙄 sevgili damy bana sihirli bir formül ver lütfen

    YanıtlaSil
  36. Yedikten sonra bildiriyorum 🤩 ben böyle bir tat görmedim çikolatalı cookie den sonra yine şaşırtmadın beni sen bu iş için doğmuşsun 👏👏👏

    YanıtlaSil
  37. Yanlış tarif bütün malzemeler boşa gitti 👎silinen yorumlardan anlamalıydım böyle olacağını 😡

    YanıtlaSil
  38. Ölçüleri tam gramajlı kullanınca harika oldu. Tek sorun kullandığım dr oetker vanilya aroma verici çok güçlüymüş, bir tatlı kaşığı kullanmak çok fazla geldi. Onun dışında hiçbir sorun yok. Eğer bu tarifi uygulayıp yapamadıysanız mutlaka bir yerde hata yapmışsınızdır. Birebir uygulayın her aşamayı. Tatlı ve pastada tarif dışına çıkmak pek iyi sonuçlar vermez.

    YanıtlaSil
  39. Sands Casino & Resort - Sega Genesis - SG Casino
    Sands Casino & Resort, Sega's most popular video game septcasino property, You can now play the original choegocasino Sands Casino and get in on the action 인카지노 with the

    YanıtlaSil
  40. Presumably a personal or business kitchen associated with someone named Damy, suggesting a space for culinary creativity and food preparation. Damys Kitchen may serve as a hub for culinary experimentation and the creation of diverse dishes, reflecting a passion for cooking and gastronomy.
    henrico traffic lawyer
    virginia uncontested divorce
    virginia personal injury settlements

    YanıtlaSil

Başa Dön