ÇİKOLATALI ÇATLAK KURABİYE


Fırına adımlarını atar atmaz lezzetinden çatlamaya başlayan, kalbimde ve damağımda yeri başka olan, pratikliğiyle de derhal mutfağa sokan enfes kurabiyelerle geldim. Bir pazar gününün tadını bir fincan kahve veya çay eşliğinde ikiye katladığı kesin..



Kurabiyelerin her türlüsü ve en çok da bol çikolatalısı cezbediyor beni. Bir kutu dolusu kurabiyem evimden eksik olmasın, fazlasını istemem. Bu kurabiyeler de birkaç gün boyunca çok rahat tazeliklerini ve lezzetlerini koruyor. İlk fırından çıktığı vakit yumuşacık, geçen zaman içinde sertleşiyorlar dolayısıyla iki adet faktöre dikkat etmek gerek, hamurunu buzdolabında bekletme süresi ve fırındaki pişme süresi. Birinin erken olması aşırı yayılmasına, diğerinin geç olması ise fazla pişmesine sebep olur. Başka da herhangi bir dikkat edilecek husus veya handikap yok, öylesine kolaylıkla yuvarlayıp fırınlayıp tadıveriyorsunuz. :)



Fırından çıktığı an, 10 dakika sonra ve 1 saat sonra olmak üzere tadına varın.. Her sürecin sonunda başka bir lezzetle şenlenecek damaklarınız, ve eminim ilk kez pişen evde çok kez pişmeye, kokusuyla lezzetiyle mutluluk vermeye yıllar boyu devam edecek.

Çikolatalı Çatlak Kurabiye

Swanky Recipes adlı sitedeki tariften alıntıdır.

Malzemeler


  • 115 gr bitter çikolata (küçük küçük parçalanmış)
  • 60 gr (4 yemek kaşığı) tereyağ
  • 140 gr (1 su bardağı) un
  • 50 gr (1/2 su bardağı) kakao
  • 4 gr (1 silme tatlı kaşığı) kabartma tozu
  • 2 gr (1/4 tatlı kaşığı) karbonat
  • Çeyrek tatlı kaşığı tuz
  • 270 gr (1+1/3 su bardağı) esmer şeker (yoksa toz şeker)
  • 3 adet yumurta
  • 4 tatlı kaşığı çözünebilir toz kahve (nescafe) (isteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya toz vanilya)
  • 5 silme yemek kaşığı un

Üzeri için;

  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • Yarım su bardağı pudra şekeri

Yapılışı


  1. Ufak boy bir tencerede tereyağını eritin ocaktan alıp ve içine çikolataları ekleyip eriyene kadar karıştırın.
  2. Bir kasede 1 su bardağı un, kabartma tozu, kakao, karbonat, tuz ve kahvenizi harmanlayın.
  3. Bir çırpma kabında yumurtaları şeker ve vanilya ile sadece karışana dek çırpın, içine erimiş çikolatalı tereyağ karışımını ekleyin, hemen ardından da kuru karışımı ekleyin. En son 5 yemek kaşığı unu da ekleyin ve hamur haline gelir gelmez streçleyip buzdolabında 2 saat soğumaya bırakın. (1 saat buzlukta da bekletebilirsiniz)
  4. Sürenin sonunda fırınınızı 180 derecede ısıtın ve 3 adet fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Bir tabakta pudra şekeri ve toz şekeri harmanlayın. Hamurdan 25’er gram toplar kopartıp yuvarlayın (hamurunuz cıvık olabilir, arada bir elinizi yıkayıp kurulayıp devam ederseniz daha kolay olur) ve önce şekere bulayın sonra tepsilerinize aralıklı olarak dizin. İki adet fırın tepsinizi 13 dakika pişirin ardından çıkartıp üçüncü tepsinizi fırına verin.
  5. Daha uzun süre pişirirseniz çok sert kurabiyeler elde edeceğiniz için pişme süresine dikkat edin.
  6. Ilınınca tüketebilirsiniz. 
Bon Appétit! 

21 yorum

  1. Damla Hanım merhabalar, benim kek kurabiye herhangi fırında yapacağım bir şey için fırını nasıl kullanacağım konusu en büyük problem oluyor. Fırını sadece alt mı yoksa alt üst mü açmam gerektiğini asla bilemiyorum. Google a falan soruyorum ama her biri farklı yorum oluyor. Kekte de mesela. Nasıl açmam gerekir fırını?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir de daha önce başka bir tarifinizde (hangisi hatırlamıyorum, birçoğunu yaptığım için) yine böyle aynı anda fırına attık kurabiyeleri. Ancak altta kalan tepesindeki kurabiyeler üsttekiler gibi çatlamamıştı. O yüzden ondan sonraki tariflerinizde hep ayrı ayrı attım. Bu tarifinizde de aynı şekilde ayrı ayrı atsam beklemeden dolayı bir sorun olur mu?

      Sil
    2. Fırını alt-üst ayarda açabilirsiniz.
      Ayrı ayrı atarken beklemeden ötürü problem olmaz.

      Sil
  2. Kac derecede firini isitmak gerekiyor? Tesekkurler

    YanıtlaSil
  3. Ne zamandır denemek istiyordum çatlak kurabiye tarifi ama cesaret edemedim . Tarifi görünce hemen denedim. İlk fırından çıkarken yumuşak dokusu hoşuma gitti ama sonraki sertliği hoşuma gitmedi. Ben daha yumuşak kalır İçi daha ıslak olur diye düşündüm. Bir dahaki denemem de daha kısa süre 11 dk ve daha az un ekleyerek deneyeceğim. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Merhaba, tarifte hem 1 bardak un hem de 5 kasik un var. İlk yaptigimda 5 kasik unu gormemisim ve gayet guzel oldu. Acaba fazladan mi yazildi?

    YanıtlaSil
  5. Simdi 1. Tepsiyi firina verdim.sahane gorunuyor.kalan hamuru simdi pisirmek istemiyorum.deepfreezede muhafaza edebilirmiyim

    YanıtlaSil
  6. Tarife göre yaptım ancak unu az geldi, toplamadı hamuru belki ben tereyağını fazla koydum. Ama sonuç bir harika!! Lezzet şahane, Günler sonra bile yumuşacık bir kurabiye. Sadece bir dahakine kahve miktarını biraz daha az koymaya karar verdim. Tarif için Çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. Tarifi denedim ama hamur kek hamuru gibi oldu çok daha un eklemem gerekti epey sorun yaşadım. Bu işlerde yeniyim daha akılsızlık edip bir tepsiye dizdim hepsini şimdi birbirlerine yapıştılar. 25 gramlık toplar şeklinde dizin dediğiniz kısmı resimli de gösterseydiniz keşke. Bundan sonraki tarifler için öyle yapmanızı tavsiye ediyorum. :(

    YanıtlaSil
  9. Bence tarifteki un ölçüsü çok az gerçekten artırılması gerek.

    YanıtlaSil
  10. Merhaba,instant kahve yerine Filtre Kahve veya Türk Kahvesi kullanabilir miyim?

    YanıtlaSil
  11. Merhaba. Kurabiyenin boyutlarini yariya indirsek pisme suresini de yariya indirmek gerekir degil mi?

    YanıtlaSil
  12. Uzuuun zamandır bir sürü tarifinizi okuyorum ve bugün sonunda harekete geçip kurabiyelerinizi bende denedim. Görüntüsü ve miss gibi cikolata kokusuyla çok güzel oldular. Emeğinize sağlık 😊

    YanıtlaSil
  13. Denedim, tarifinize birebir uydum :) çokk güzell oldular reçetenize sağlık.. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  14. kalan kurabiyeleri dolaba kaldırsam sorun olur mu damla abla yoksa birkaç gün içinde tüketmemiz mi gerekiyor

    YanıtlaSil
  15. Merhaba tarifi denedim çok güzel görünüyor ancak üç tepsiye dizme kısmını porsiyonun çokluğundan diye düşünüp sığdığı kadarına dizdim ve iki tepsi çıktı. Pişince de yayıldı ve birbirine yapıştı. Aralık bırakma ve porsiyon konusunda biraz daha açıklayıcı olsanız güzel olurdu. Yine de teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  16. tarif için teşekkürler, müthiş oldu. ben 100 gr kdr tereyağı kullandım sanırım, o yüzden biraz daha fazla un aldı. hamurun kıvamından emin değildim, fakat en sonunda elimle de biraz yoğurduğum (3-5 sn) elime biraz yapışan bir hamur olana kdr un ekledim. hiç mikser kullanmadım. yuvarlarken belki de hamurun kıvamından dolayı sıkıntı yaşamadım, 3 cmlik toplar yapıp 3er cm aralıklarla dizmeniz yayvanlaşmaları sebebiyle iyi olur. 12 dk pişmeleri için yeterli. kapaklı kapta saklayınca yumoş yumoş kalıyorlar. yarı neskafe yarı türk kahvesi kullandım, aroması güzel oldu.

    YanıtlaSil
  17. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Başa Dön