SAN SEBASTIAN CHEESECAKE

İspanya'da doğan ve San Sebastian şehrinde La Vina adlı bir restorandan çıkmış olan bu cheesecake "yanık cheesecake" olarak da anılıp biliniyor. Tabanı olmayan ve bu yüzden de damak tadımıza uyar mı endişesi yaratan fakat bir kez deneyimledikten sonra tadına doyulamayan lezizlikte bir pasta. Üstelik sadece birkaç malzeme ile hazırlanabilen, son derece pratik bir tarif oluşuyla da cezbediciliğini katlıyor. :)

Normal cheesecake'lerden farklı olarak, tabanının olmayışı haricinde fırındaki pişme derecesinin yüksekliği ile daha çabuk hazırlanan ve üzerinde koyu ve parlak renk bir kabuk oluşan, bu hafif yanık tadının da lezzetine lezzet kattığı kanaatindeyim. Sade olarak sunumu çok revaçta olsa da, ben sanırım sos desteğine her daim ihtiyaç duyuyorum. İster karamel, ister meyve, ister çikolatalı fark etmez fakat yanında muhakkak bir sos veya meyve çeşitleri ile servis etmenizi öneririm.


Bu tarifi ilk kez "öylesine" denedim ve fazlasıyla kısıtlı vaktimden dolayı soğutma aşamalarına dikkat etmedim. Dolayısıyla hafif çökme ile karşılaştım, fakat dert etmedim çünkü sos ile servis edecektim ve bana şekil itibari ile o imkanı sağlamış oldu. :) Peynir olarak, labne yerine krem peynir kullanımını şart görüyorum. Aksi halde sulanmaya ve çatlamaya hazırlıklı olmamız gerekir. Bu cheesecake için dikkat edilecek birkaç ana unsura önem verdiğiniz sürece oldukça hafif ve hayalinizdeki lezzette bir tatlıya kavuşmuş olacaksınız. Sıralamam gerekirse;

1-Cheesecake harcını kesinlikle haddinden fazla çırpmamanız gerekiyor. Özellikle yumurtaların ilavesinden itibaren -sadece karışana dek- çırpmanız önemli, aksi halde çatlama kaçınılmaz.

2-Yumurta kokusu herkesin baş korkusu. Yumurta sayısı az olmadığı için kokuya da aşırı hassasiyeti olan kişiler için önerilerim; fırın derecesini düşürmeleri ve böylece yumurtanın pişmesini engellemeleri. Harcına vanilya ilavesi yapmaları ve en önemlisi cheesecake'i bir gün geç tatmaları. Gününde pişmiş cheesecake dinlenmemiş ve lezzeti oturmamış oluyor ve 1 gün dolapta beklemiş olan ile farkı çok açık bir şekilde anlayabiliyorsunuz.

3-Özellikle bu tarif için kelepçeli kalıp ve yağlı kağıt kullanımı elzem. Önce kelepçeli kalıbınızı yumuşamış tereyağ ile yağlıyor, sonra içine kenarlarından biraz taşacak şekilde yağlı kağıt kesip yapıştırıyor ve üzerini, kenarlarını yine tereyağ ile yağlıyorsunuz. Böylece pastanız pişip dolapta soğuduktan sonra hem kalıptan hem yağlı kağıttan kolaylıkla çıkıyor.

4-Fırında pişer pişmez hemen dışarıya çıkarmanız ani ısı değişimine maruz bıraktığınız için çökme ile sonuçlanabiliyor. Her türlü fırında kabarıp biraz sönme payı oluyor fakat aşamalı soğutma ile minimuma indirebiliyorsunuz. Önce fırın kapağı kapalı 20 dakika, sonra fırın kapağı yarı açık 20 dakika, sonra dışarda soğuyana dek ve en son buzdolabında soğumaya bırakılarak bu aşamalar tamamlanıyor.

Bu dört faktöre de dikkat ettiniz mi? Emin olun fotoğraftaki kadar ağız sulandırıcı bir lezzeti hayatınıza sokacaksınız. Şimdilerde her cafede sunulan popüler kültür tatlılarından çok hoşlanmasam da, bu tarif herkesin hayatında olmalı diyorum... :)

San Sebastian Cheesecake


Delicious Mag adlı sitedeki tariften uyarlanmıştır.

Malzemeler

  • 36 gr (4 yemek kaşığı) un
  • 500g (2 su bardağı) krema (oda sıcaklığında)
  • 900g beyaz krem peynir (oda sıcaklığında)
  • 6 adet yumurta (oda sıcaklığında)
  • 350g (1+3/4 su bardağı) toz şeker

Yapılışı


  1. Fırınınızı 190 derecede ısıtmaya başlayın. 23-24 cm'lik kelepçeli kalıbınızın içini ve kenarlarını yumuşamış tereyağ veya margarinle güzelce yağlayın. Kalıptan dışarı biraz taşacak şekilde yağlı kağıdınızı hafif kesin ve içine oturtun. Tekrar yumuşak yağ ile kenarlarını ve içini yağlayın.
  2. Şeker ve krem peyniri iyice karışana dek 1 dakika çırpın.
  3. Çırpmaya devam ederken yumurtaları birer birer (aralarda çırpmak suretiyle) ekleyin.
  4. Kremayı da ekleyip harmanlanana dek (en fazla yarım dakika) karıştırın.
  5. Son olarak unu da her bir yemek kaşığı ilavesinden sonra çırpacak şekilde ekleyip karıştırın.
  6. Kalıbınıza döküp 45-50 dakika kadar pişirin. Fırının kapağı kapalı kalsın ve 20 dakika içinde bekletin. Sonra fırın kapağını yarım açın ve 20 dakika bekletin. En son çıkartın ve oda sıcaklığında soğuyana dek bekleyip buzdolabına koyun. Tercihen bir gün sonra kalıptan ve yağlı kağıttan çıkartarak tadına varabilirsiniz.
  7. Üzerine dilediğiniz bir sos ile veya sade şekilde servis edebilirsiniz.

Bon Appétit! 

 

58 yorum

  1. Neden tüm tariflerin insanı şeker hastası edecek kıvamında? Bir tane çikolatalı kurabiye tarifin var, oradaki 150 gr şekeri 50 gr'a düşürerek yaptım da tam ayarında oldu. Fotoğraflara verdiğin özeni tat için de göstermelisin. 'Türk lezzetlerinden baklavadaki şeker...' gibi doğru olmayan bir örnek vermezsin umarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar cirkin bir uslupla dile getirilmis bir yorum.. herkesin damak tadi kendine! Ne guzel iste azaltmissiniz sekerini cok da guzel olmus...

      Sil
    2. Elestiri yapmak, fikir beyan etmek iyi güzel de herseyin bir üslubu vardır...biraz saygı, biraz hoşgörü bu kadar zor olmamalı

      Sil
    3. Yorumda hakaret mi var küfür mü var? Ben sizin gibi 'Ayyy mükemmel' demediğim için mi suçluyum? Haddinizi bilin artık, bıktım sizin gibi Türklerden Her şeyi bildiğinizi düşünür, her şeye laf söylemekte kendinizi haklı bulursunuz ama bildiğiniz, bilmediğinizin yanında sadece küçük bir kısmından ibarettir. Yıllardır dünya mutfaklarından birçok tarif deneyen, hatta Damy's Kitchen'daki tariflerden de yapmış biriyim. Sizin gibi boş cümleler kurmadım farkındaysanız. Elle tutulur gerekçem var ve dile getirdim, hem de size değil site sahibine. Cevap verecek odur, mahallenin meraklı kadınları gibi davranan sizler değil.

      Sil
    4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    5. Nordic Man adam değilsin.

      Sil
    6. Nordic man ;kaba olmak için hakaret etmeniz ya da küfür etmeniz gerekmez ki. Tüm bunlar olmadan da üslubunuz yeterince yıpratıcı ve kırıcı . Aynı durumu başka cümlelerle çok daha güzel anlatabilir insanlar. Dövüyor gibi konuşmanız , aynı kelimelerle karşılaşmanızı , aynı yaraları almanızı sağlar sadece.

      Sil
    7. Batının ahlakını alacaktın. Yanlış taraflarını almışsın. Yemek kendi içinde sübjektif bir zevk olsa da türkler şekerli-şerbetli tatlıları severler. Bunu yermek, türklere sövmek nasıl bir terbiyesizlik boyutudur bilemedim. Ne insanlığa bir faydan var ne de terbiyeli bir ağzın. Aslında senin değil seni yetiştiremeyen o cahil, insanlıktan nasibini almamış anan ve babanın suratına tükürmek lazım.

      Sil
    8. Kemal Karabulut; doğuyu batıyı bilmem ama sizin AHLAK yoksunu oldugunuz kesin. tanımadıgınız Sadece görüş beyan etmiş bir kullanıcının ailesinin yüzüne tükürmekten söz ediyorsunuz kınıyorum. tarif ararken ilk kez ve tesadüf göz attıgım sitede okudugum yorumlar arasında “nordic man’in” yorumunda yüksek eğitimli edebiyatı güçlü bir kullanıcı olarak en ufak bir üslupsuzluk örneği yok, sadece şeker aşırılığı ve baklava örneğinin yerinde olmayışından söz edilmiş ki görüş beyan etmek doğal bir haktır. yorumlar beni hayrete düşürdü.. tarife gelince bencede şeker aşırı derecede ve yumurta aşırı fazla derecede kullanılmış. Benimde aradığım san sebastiyan şehrinde yediğim gibi hafif şekerli ve kremamsı bir tattır.

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Tarife bayıldım aklıma japonların cotton cheesecake tarifini getirdi. Ona mı benziyor tadı ? Sizden hep cotton cheesecake tarifi isteme gibi bir hayalim vardı ama instagramda hep yorumlara cevap vermeye calışsanız da çok takip edilip yorum alınınca ister istemez görülemeyebiliyor. Yabancı tarif ölçülerini çeviremiyorum. Bir kaç türkçe sitede tarif var ama onlar da pek iç açıçı değil gibi. Sizin tariflerinize güveniyorum. Neyse çok uzun yazdım. O kadar uzun yazdım ki dilerim cotton cheesecake tarifi verirsiniz blogunuzda :)) Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Keşke şekeri azalttığınız gibi insanlara karşı saygınızı biraz arttırabilseniz.Beş yaşındaki çocuk bile şahsen tanımadığı bir kişiyle konuşurken ‘siz’ diye hitap edileceğini bilir.Yalnızca o da değil de kendimi daha fazla yormayacağım.

    YanıtlaSil
  7. Herkes davranışıyla--yorumuyla kendi karakterini yansıtır...sevgili damy sizi keyifle takib ediyorum 😊sizden bize akseden her zaman tatli enerjiniz oldu❤kaba üsluplar sakin sizi üzmesin.. kalpten sevgilerimle

    YanıtlaSil
  8. Tüm tariflerinize bayılıyorum yeni spora başlamış biri olarak sabırsızlıkla ödül günümü bekliyorum bu inanılmaz lezzetli görünen yeni tarifinizi denemek için çok tatlısınız sevgiler 💜

    YanıtlaSil
  9. Tarifinizi denedim ve çok beğendim. Paylaşımınız için çok teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
  10. Denediğim her tariften her zaman cok memnun kaldım. Her seferinde guvenerek ve tarifin guzelliginden emin olarak tarifleri aldigim tek adres. Her birini tek tek denemek icin de sabırsızlanıyorum. Evet bazı tariflerde seker orani damak tadimiza gore biraz fazla geliyor ama azaltarak ve ufak degisikliklerle istedigimiz lezzete ulasmamiz hic de zor degil. Onca emekle hazirlanan ve cekimlerine bile onca ozen gosterilen bu tatlilara daha kibar yorumlar gelmesini hakediyor damy. Severek takipteyiz:)

    YanıtlaSil
  11. Krem peynir olarak hangi markayı kullandinizzzzz

    YanıtlaSil
  12. Merhaba, fırın ısı ayarı nedir? Fanlı fansız? Teşekkürler

    YanıtlaSil
  13. Merhaba Damla Hanim, bu tarifi mascarpone veya mon chou peyniriyle yapsak yine ayni kivamda olur mu acaba denemeden cevap vermeniz zor biliyorum ama yine de sormak istedim. Tarifler icin cok tesekkurler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl peyniri mascarpone peynir ile yapılıyor diye biliyorum yanlış da biliyor olabilirim 🤔🤗

      Sil
  14. Tarif için teşekkürler. Yumurtayı en son katarsanız daha mantıklı olur. Öbür türlü kremayla, unla tekrar tekrar çırpılmış olacak.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. Krema yerine ne kullanabilirim acaba?

    YanıtlaSil
  16. yapab var mı 4 su bardağı şeker bana fazla geldi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orada 4 su bardağı demiyor.bir su bardağı arti 3/4 su bardağı diyor.yani bir buçuk su bardagindan azıcık fazla 😊yani benim anladigim öyle 😊

      Sil
    2. Evet 3/4 yarımdan bir çeyrek kadar fazlayı ifade ediyor. Zaten 4 su bardağı şeker olması mümkün mü?

      Sil
  17. Merhaba Damla hanım! Malzemeleri yarı yarıya indirip uygularsak tarifte bir bozulma olur mu? Ya da pişirme süresinde bir değişiklik? Şimdidem teşekkürler.

    YanıtlaSil
  18. Merhabalar damla hanım, tariflerinizi merakla ve severek takip ediyorum! Hepsi çok güzel tutuyor sayenizde bende takdirleri topluyorum hani :) Sizden bir ricam var üzerine yaptığınız sos ve çeşitli sos, krema tariflerinide koyabilirmisiniz acaba? :))

    YanıtlaSil
  19. En zorlandığım konu da yağlı kağıdından ayırmak oluyor,nasıl yaptığınızı yazabilir misiniz?

    YanıtlaSil
  20. "Krem peynir"le kast edilen şeyin ne olduğunu bir türlü anlayamıyorum daha açık yazsanız.. Labne mi? "Pınar Beyaz" yazan krem formdaki peynir mi? Yoksa hani şu simide sürülerek yenen, simitçilerde falan olan sarı renkli ve (bence) biraz da nahoş kokulu olan krem peynir mi? Hepsinin tadı/kıvamı farklı. Hangisi????

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pinar beyaz peynir tarzi cunku soyle yazmis: Peynir olarak, labne yerine krem peynir kullanımını şart görüyorum. Aksi halde sulanmaya ve çatlamaya hazırlıklı olmamız gerekir.

      Sil
  21. Merhaba sevgili Damy, tariflerinizde kafamı genellikle ölçüler karıştırıyor.. mesela bu tarifteki krem peynir ölçüsü çok fazla geldi tam ölçüsü 2 paket midir acaba ? Sevgiyle kalın♥️

    YanıtlaSil
  22. Tarifinizi keyifle uyguladım, cok tesekkurler. Bende sekeri biraz fazla buldum ve 190 gr a indirip, bir de vanilya ekliyorum. Oda benim damak tadıma sanırım böyle oturdu. Teşekkürler ��

    YanıtlaSil
  23. Merhabalar tarifi deneyeceğim ama siz deneyenlerden de yorum almak isterim bir konuda,birkaç farklı denemem oldu içinin daha akışkan olması gerekiyormuş bu tarifte bunu yakalayabilirmiyim acaba

    YanıtlaSil
  24. Tarife bire bir uyarak denedim ve sonuç mükemmel oldu .ilk defa yapmama rağmen 😎. Ayrıca tariflerinin çoğunu yaptım hepsi de muhteşemdi.. Bu muhtesem guzellikleri Bizimle paylastigin icin cok tesekkurler damla ..Emeklerine sağlık 🤗

    YanıtlaSil
  25. Merhaba, öncelikle çok teşekkür ederim bu tarif için...bizimkiler byz fırın versiyonunu çok seviyorlar, evde ilk kez sizin tarifinizle yaptım ve ev halkı silip süpürdü:) ikinci denemede şekeri azaltıp kremayı biraz artırdım bana göre istediğim şeye daha yakın oldu. İlk sefer torku krempare (markette onu bulabildim) ikincide pınar beyaz kullandım. Turbo ile pişirince fana yakın olan kısım daha fazla pişti, fırın kapağını da açamayınca ayarı turbosuza aldım renk ve kabuk biraz eşitlendi.

    YanıtlaSil
  26. Merhaba,olculer 26 cm kek kalibi icin mi? Tesekkurler

    YanıtlaSil
  27. Merhaba.Tarife uygun olarak yaptım fakat kesim işlemi yaparken içinde ki krem peynir hala sıvı gibiydi ve içinin belli bir kısmı dağıldı.Acaba pınar markalı krem peynir kullandım ondan mi oldu diye merak ediyorum.Onun dışında lezzeti güzeldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Zaten San Sebastian Cheesecake'in normal cheesecake lerden farkı daha akışkan olması. Yine de kıvamı hoşunuza gitmediyse buzdolabında daha uzun süre bekletebilirsiniz

      Sil
  28. Merhaba, kaç derecelik fırında yapıldı ve fanlı ayar mı kullanılıyor?

    YanıtlaSil
  29. Tek geçerim bu tarifinizi. Cheesecake deyince tereddütsüz yapacağım tek tarif.

    YanıtlaSil
  30. Limonlu çizkekimi herkes çok sever bu sefer dışarda denediğimi san sabastian modelini sizin tarife göre yapmaya karar verdim ama; bu tarifteki tüm ölçü ve püf noktalara uymama rağmen resimdekinin aynısı ama tat olarak dışarda yediğimden daha katı oldu . Mutfak terazisinde tarttım unu 36gr olarak ama bence bu miktar azaltılmalı ki dışarda yediğimiz gb Daha yumuşkan ve akışkan olsun.he belki tarifin orijinali budur ama cafeler biraz oynuyordur tarifle ...
    Eline sağlık Damy
    Bu arada soğumadan yedim tadı krem karamel gibiydi

    YanıtlaSil
  31. Damla Hanım merhaba,
    190 derecede alt üst fansız fırında 45 dk pişirdim. Benim cheesecake bembeyaz kaldı. Hiç yanmadı. Nerede yanlış yapmış olabilirim? Tüm adımları çok dikkatli takip ettim ve dediğiniz her şeyi yaptım

    YanıtlaSil
  32. Merhaba. Krem peynir yerine labne kullanılırsa kıvamında bir farklılık olur mu acaba?

    YanıtlaSil
  33. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  34. Aynı ölçülerini kullandım fakat çok tatsız ve farklı oldu. İçim labne kullandım acaba o yüzden mi?

    YanıtlaSil
  35. Yaklaşık 1 hafta yerli-yabancı bulabildiğim tüm San Sabestian tariflerini inceleyip sonunda bunda karar kıldım.. EN-FES oldu.. Tarifi isteyen herkes de çok memnun kaldı.. Malzemeler, ölçüler ve tabii ki lezzet hepsi tam kıvamında.. Şimdi değişik bir şey yapmak istediğimde güvenle ilk baktığım site.. çooook teşekkürler

    YanıtlaSil
  36. Kaç cm lik kelepçeli kap kulanmalıyız

    YanıtlaSil
  37. Krema yerine kaymak kullansam olur mu?

    YanıtlaSil
  38. Labne peynir okur mu sadece krem peynir mi acaba

    YanıtlaSil
  39. bir paket vanilya katin..yumurta kokusunu bastiriyor
    labne kesinlikle olmaz, Beyaz krem peynir olmali
    kelepceli kap olarak 20 cm diametre kullaniyorum, boyu tam oluyor
    yagli kagidi islatarak koyun, kalibin kenarlarindan 3-4 parmak yukarida dimdik durmali
    alternatiflere kacmayin, recete ne veriyorsa o malzemeleri kullanin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hangi marka krem peynir kullandınız acaba

      Sil
  40. 2019 dan beri At Sebastian ve cookie tariflerinizi bıkmadan usanmadan her firsatta yapıyorum.. 😍

    diğer tariflere bağımlılık yapmamak için denemeye çekiniyorum 😅

    St Sebastiani bir çok tarifle denedim hep hüsranla sonuçlandı. Ya kek gibi ya inanılmaz sasi ya da çok akışkan..

    Sizin St Sebastian tarifinizi yaptığımda kimlere denk geldiyse cheesecake anlayışları değişiyor ⭐

    Taze fırından çıkmış st Sebastianım buzdolabında soğuyup yarın afiyetle yenilmeyi bekliyorken size küçük bir teşekkür amaçlı yorum yapmak istedim.. 😇

    Damy's kitchen güzel tariflerin için çok teşekkür ederim! ❤️

    YanıtlaSil
  41. 19 cmlik kalıp için ölçüleri ne kadar azaltmam gerekir? matematik işlemi beni doğru sonuca ulaştırır mı emin olamadım...

    YanıtlaSil

Başa Dön