BALKABAKLI NUTELLALI KEK

Sonbahar denince ilk akla gelenlerden; ortasında fındık kreması saklı, balkabağı ve baharatla zenginleştirilmiş pamuk gibi mis bir kek.. Elim hep kek, kurabiye pişirmeye gidiyorsa son günlerde, benim değil sonbaharın suçu :)


İnanın hiç blogumda paylaşma niyetinde değildim oysa ki. Tarife rastlayınca çok heyecanlandım, o heyecanla her zamanki gibi mutfağa doğru yol aldım.. Fırında pişerken eve yayılan o tarçın,nutella,balkabağı karışımının birleşiminden doğan koku yok mu.. Söyledi lezzetinin başkalığını.. Zor sabır gösterdim ılınmasına, ki o kadar sabredemeyip henüz sıcakken dilimledim.. O kadar yumuşacık ki hemen kırılıveriyor. Yanında bir bardak bitki çayı veya henüz ılıkken soğuk sütle şahane uyumlu oluyor.


Aşırı pratik bir kek tarifi bu! En fazla balkabaklarını pişirme kısmı sizi üşendirebilir, ama sakın üşenmeyin, bu lezzet mahrum kalınacak gibi değil.. Kek harcını hazırladıktan sonra tek yapılması gereken yarısını kalıba yayıp, üzerine nutellanın yarısını döküp ebruli desen yapmak ve ardından kalan kek harcını da yayıp en son yine nutella ile bitirmek. Sonra dosdoğru fırına! Orjinal tarifte süt yoktu, fakat ben kek harcımın çok katı olduğunu görünce ekleme ihtiyacı hissettim. İyi ki diyorum, yumuşaklığına yumuşaklık kattı :)

Balkabağı demir, potasyum, fosfor ve kalsiyum zengini. İnanılmaz bir lif kaynağı. Bizim evde pek çok tüketilir.. Öyle ki kış ayları gelsin de çorbasını yapsam özlemini hep duyarım.. Şimdi buna balkabaklı kurabiyelerden sonra bir de bu kek eklendi. Acaba nutellasız nasıl olur diye düşünmedim değil ama birbirleriyle uyumu öyle muazzam ki tariften çıkarmaya kıyamam sanıyorum. :)


Şu serin, sapsarı sonbahar günlerini bu nutellalı ebruli balkabaklı kekle taçlandırmanızı çok isterim.. Bu sonbaharda, bu lezzete aşık olacaksınız:)

Balkabaklı ve Nutellalı Kek


Malzemeler


  • 210 gr (1 buçuk su bardağı) un
  • 4 gr (1 tatlı kaşığı) kabartma tozu
  • 8 gr (1 tatlı kaşığı) karbonat
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • Yarım çay kaşığı toz zencefil
  • Yarım çay kaşığı toz karanfil (isteğe bağlı)
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 200 gr (1 su bardağı) toz şeker
  • 200 gr (1 su bardağı) balkabağı püresi (balkabaklarını küp küp kesip 1 yemek kaşığı suyla bir tencerede kısık ateşte yumuşayana kadar pişirip blenderdan geçirin)
  • 115 gr (1/2 su bardağı) erimiş tereyağ (sıcak olmasın)
  • 2 adet yumurta
  • 80 gr (1/3 su bardağı) süt
  • 160 gr (1/2 su bardağı) nutella veya başka bir fındık kreması

Yapılışı


  1. Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın.
  2. 23 cm'lik kek kalıbınızın içini biraz sıvıyağ ile yağlayın ve tabanını yağlı kağıt ile kaplayın.
  3. Un, şeker, toz baharatlar, tuz, kabartma tozu ve karbonatı bir kapta harmanlayın.
  4. Bir çırpma kabında balkabağı püresi, yumurta, tereyağını çırpın. Sütü ekleyin, yine çırpın. En son ise kuru karışımı ilave edin. Bir kek harcı olana kadar karıştırmanız yeterli.
  5. Bu harcın yarısını kek kalıbınıza döküp yayın.
  6. Nutellanızı ısıya dayanıklı bir kaseye koyup mikrodalgada 15 saniye ısıtın.
  7. Nutellanın yarısını kaşık kaşık kek harcınızın üzerine dökün ve bıçakla rastgele ebruli desenler yapın.
  8. Kalan kek harcını da üzerine dökün ve kalan nutellayı da yine aynı şekilde üzerine kaşık kaşık koyduktan sonra bıçakla ebruli desenler verin ve fırına koyun.
  9. Yaklaşık 50 dakika pişirin. Lakin tam sürenin ortasında üzeri fazla kızarmaya başlayınca ben kek kalıbının üzerine alüminyum folyo kapattım, biraz da öyle pişmeye devam etti.
  10. Fırından çıktıktan sonra ılınmasını bekleyin ve kalıptan çıkartıp dilimleyerek servis edin. 





Bon Appétit!

Gather For Bread adlı sitedeki tariften uyarlanmıştır.

41 yorum

  1. Merhaba,

    balkabagi ve nutella delisi birisi olaraktan bu tarifi yarin veya öbürgün kesinlikle denemek istiyorum, daha yapmadan kendimi yerken falan hayal ediyorum. O derece sabirisizlaniyorum yani :-)

    ben 26cm lik kaliba yapacagim da, 1 ölcü degil de 1.5 ölcü alabilirim degil mi? Bütün malzemeleri bu oranda arttirmam mi gerekli acaba yoksa kabartma tozu, karbonat tarifteki gibi mi kalsin? Tavsiyeniz???

    Simdiden tesekkürler (cevabiniz ve bütün haftasonlarinda yemek planlarimi bozdugunuz icin :-) )
    Özge

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tekrar ben, 1.5 ölcü olarak yaptim cevabinizi bekleyemeden :-) Bugüne kadar yaptigim en muhtesem baharatli kek bu oldu diyebilirim. Kek pasta yemeyen esim bile bir dilimin tamamini yedi, ikincisini isteyemedi cünkü pastanin kesilmesiyle bitmesi bir oldu :-)

      Coooooook tesekkürler bu harika tarif icin
      Sevgiler

      Sil
    2. Merhabalar, kusura bakmayın yoğun bir haftasonuydu yorumlara geç dönüş yapabiliyorum. Herşey yolunda gittiyse ne mutlu :-) afiyetler olsun! Kocaman sevgiler.
      Ps. Üzgünüm tüm planlarınızı bozduğum için, sorumluluk kabul ediyorum :-)))

      Sil
  2. Merhaba
    Bu aksam pisirip yarın iş yerime götürmeyi planlıyorum pazar günü calısıorsak bari biraz mutluluk ekliyim diye dusundum😊Benm bir sorum vae yarisinda aluminyyn folya kapatiyorum demissiniz ,kek sonmuyor mu agzini acinca firinjn?cok tesekkrler simdiden:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok, sönmüyor merak etmeyin. Dilerim pişirip sevmişsinizdir! Çok sevgiler :-)

      Sil
  3. İki kez pişirdim ikincisi istek üzerine :)ikisi de hastanede efsane oldu :)) çok çok beğendiler

    YanıtlaSil
  4. Sizin tariflerinizi denerken tutar mı tutmaz mı sıkıntısı hiç olmuyor hepsinin sonu muhteşem bu keke bayıldım kekten de öte sanki ellerinize sağlık yeni tarifleri bekliyoruz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar belli çok sevdiğiniz bu içten sözlerinizden :) ellerinize sağlık çok çok sevindim beğenmenize. Afiyetler olsun

      Sil
  5. Bu arada benim elim hep PDF e klik yapmaya gidiyor, hani söyle tarifleri direkt PDF dosyadan acip kaydetme ya da yazdirma imkanimiz olsa ne güzel olacakti :-) Yoksa var da ben mi göremiyorum acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki sitemde öyle bir özellik yok:(

      Sil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. kek harika görünüyor 26 cm lik kalıpla ölçüleri 2 katına çıkararak denesem olur mu

    YanıtlaSil
  8. yine yaptım yine mükemmel oldu :)
    ama ben bişey merak ettim, balkabağı yerine muz kullansak olur mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denenebilir, şeker oranını birazcık azaltmak gerekebilir sadece.

      Sil
  9. Tarifle alâkasız olacak ama sonbahara yeni yeni giriyorken balkabaklı çorba tarifinizi sorabilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu tarifi kullanıyorum:
      https://www.dokuzuncubulut.com/index.php/corbalar/512-kabak-cor.html

      Sil
  10. Merhaba Damla Hanım, nutella yerine çikolata eritip kullansam nasıl olur sizce? Doğrudan kullananilir miyim; yoksa krema ilavesi mi tavsiye edersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kullanabilirsiniz, ama harca çok karışacaktır. Nutella daha farklı bir kıvam katıyor. Pek tavsiye etmiyorum açıkçası.

      Sil
  11. Merhaba Damla hanım, kek gerçekten muhteşem oldu. Tek problemim nutelalar dibe çöktü, neyi yanlış yapmış olabilirim acaba? Bir fikriniz var mıdır? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlayamadım açıkçası, pek olabilecek bir şey değil çünkü. Kek harcı çok çok cıvık olmalı böyle bir durum için, öyle miydi acaba?

      Sil
  12. Merhaba.🤗 Bu denediğim ikinci tarifiniz ve ilki gibi lezzet açısından muhteşem oldu👍🏻 Ama iki sorunum var ki birincisi ben nutella değilde torku kullandım mikrodalga da ısıtınca çikolata topaklandı.Sonrada kekin dibine çöktü😕Birde sizinki gibi kabarmadı ince oldu.Nerde hata yaptım ki acaba?Ama yine de yemelere doyamadık.Süpersiniz😍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Torkudan kaynaklanıyor olabilir. Çok az ısıtmanız gerekiyor.

      Sil
  13. Denediğim her tarifiniz mi güzel olur bu da harika oldu☺️ Sadece 40 dk da pişti benimki fırından fırına değişiyo sanırım.

    YanıtlaSil
  14. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  15. merhabalar damla hanım ben sadece ınstagramdn tariflerinizin görselligini begendiğim için denemek istedim damak tadıma uyacak gibi geliyor :) bir sorum olacaktı ben bu tarifinizi tencere içine borcam yerleştirip pişirebilir miyim?benmari usulü .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neden böyle bir şey yapmak istediniz merak ettim açıkçası :)

      Sil
  16. Merhabalar ufak bir sorum olacaktı. Verdiğiniz ebatlarda seramik kabım var, onda pişirirsem pişme süresinde bir değişiklik olur mu? Çoğu tarifinizi uygulamış biri olarak (özellikle kurabiyeler:)) şunu da belirtmeden geçemeyeceğim siz tam anlamıyla sanat yapıyorsunuz.. Onu da geçtim her tarifinizden, her fotoğrafınızdan, her kelimenizden mutluluk akıyor. Başarılarınızın ve enerjinizin devamını diliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanıyorum olmaz, ama gözlemi bırakmayın. :)
      Güzel sözleriniz için teşekkür ederim!

      Sil
  17. Merhaba Damla ablacım, çoğu tarifini denedim, hepsi de tam kıvamında oldu, teşekkür ederim tarifler için. Bu tarifteki ilgili bir sorum olacak. Bir kaç kere yaptım, ailecek çok beğendik. Fakat benim kekim sizin gibi iki renk olmuyor. Kakaolu kek görünümünde oluyor içi ve dışı, nedeni nedir sizce? İlk yapışımda nutellayı çok fazla karıştırdım diye düşündüm ama, bugün yaptığımda da aynı oldu.
    Bücüre ve Erosa öpücükler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok karıştırıyorsunuz muhtelemen :) Kürdanla bir kaç çizik yeterli.
      Sevgiler,

      Sil
  18. Damla hanim nutella alternatifi ne olabilir.hazir paket urunleri katkili oldugu icin kizima kullanmak istemiyorum fakat bu tarifi mutlaka yapmak istiyorum.mesela kek harcindaan ayrilip kakao ile karistirilsa mozaik kekteki gibi olur mu hic denediniz mi.cevaplarsaniz memnun olurum

    YanıtlaSil
  19. Biz nutella yerine damla çikolata ile denedik ve bayıldık, çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  20. İnanılmaz sürpizli bir kek.. itiraf ediyorum yaparken çok tereddüt ettim, balkabağı püresi keki çökertir mi hamur kalır mı yapıyorum ama inşallah olur süre uzun ya yanarsa vs diyerek yaptım.. alüminyum folyo güzel ve kurtarıcı bir tavsiye, yalnız ben henüz hamur çiğken fırına folyo ile kapatıp verdim,bir yirmi dakika sonra folyoyu açıp biraz da öyle pişirdim..sonuç harika,bu kadar lezzetli olacağını tahmin bile edemiyordum..artık dondurucuda kabak bu kek için hep hazır bulunacak.. klasik kabak tatlısı yemekten pek de keyif almazdım güzel bir alternatif oldu..tarif için teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benmari usulü biraz yumuşatabilirsiniz bence ☺️

      Sil
  21. Merhaba
    Bu keki denedim ve muthis oldu. Balkabagi yemeyenler bile çok sevdi. Ama bu sefer balkabagi bulamadım. Onun yerine ne kullanabilirim

    YanıtlaSil
  22. Merhabalar, mikrodalgam yok. Nutellayı istenilen kıvama getirmek için ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil
  23. Merhaba,keki yaptım ancak içi hamur oldu,hamur kıvamı epeyce koyu mu olması gerekiyor ?

    YanıtlaSil
  24. Merhaba damla hanım tereyağı 50 gr kalmış kalanını margarinle tamamlasam olur mu

    YanıtlaSil

Başa Dön