GLUTENSİZ TARÇINLI ÇÖREK




Tarçının cezbedici gücünü en iyi gösteren tarif olabilir. Tarçının kokusu tüm evi sararken fırındayken başlıyorsunuz mest olmaya, ılık ılık bir lokma aldığınızda eminim yüzünüzden okunur mutluluğunuz.:-)  Dışı kıtır.. Ağızda eriyor.. Çok.. Çok mükemmel!


Uzun zamandır niyetliydim pişirmeye fakat standardın dışına çıkmak istedim. Pratik olsun, az vakit alsın, unsuz olsun ama çok lezzetli olsun! Kriterlerim bunlardı. Dolayısıyla deneysel başladım yapmaya. Hatta blogda yer vereceğimden bile emin olmadığım için fazla fotoğraflamadım, tarçınlı çörek aşkına kusuruma bakmayın şimdiden. :) fakat yapmaya karar verdikten sadece 1 saat sonra öyle birşey çıktı ki ortaya, parmaklarımızı yedik ailece. Dolayısıyla hemen blogun yolunu tutmalıydı!




Hamuru, fotoğraflardan da belli olduğu gibi oldukça yumuşak ve cıvık oluyor. Ben daha sertleştirmek için ekstra pirinç unu eklemedim çünkü zaten niyetim kek görünümünde bir cinnamon roll yapmaktı fakat siz kıvamını dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz pirinç unu ilave ederek. Ben hem patates hem mısır nişastası hem de pirinç unu kullandım çünkü bu 3'lü beraber unun yerini tam anlamıyla karşılıyorlar.  Fakat hep söylerim, yaratıcılık mutfakta sınırsız.. Dilerseniz hepsini eleyerek glutensiz un kullanabilirsiniz veya tarifin glutensiz olması birşey ifade etmiyorsa normal unla da pişirebilirsiniz.

 
Fırından çıktığı gibi yememek için kendinizi tutabilirseniz (ki oldukça zor) , hafif ılınınca aşağıda tarifi yer alan peynir sosla inanılmaz bir uyum içerisinde oluyor. 1 top dondurma ile servis edebilirsiniz, ve en önemlisi piştikten sonraki günler de mutlaka mikrodalgada veya fırında hafif ılık hale getirdikten sonra tüketmenizi şiddetle tavsiye ediyorum.



Mümkün olabilecek en düşük kalorili, en pratik ve de en lezzetli cinnamon roll'lar için mutfağa girmeye değer bence! Ve eminim, yaptıktan sonra o çok katkılı, aşırı yağlı ve şekerli tarçınlı çörek standlarına dönüp bakmayacaksınız bile.


Glutensiz Tarçınlı Çörek

Malzemeler


2 1/4 tatlı kaşığı kuru maya
60 ml su (ılık)
180 ml süt (ılık)
100 gr toz şeker
290 gr pirinç unu
165 gr patates nişastası
70 gr mısır nişastası
2 tatlı kaşığı kabartma tozu
1/4 tatlı kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
4 yemek kaşığı erimiş tereyağ
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet yumurta
1 tatlı kaşığı vanilya özütü (opsiyonel)

Hamurun üzerine sürmek için,

3 yemek kaşığı erimiş tereyağ
100 gr esmer şeker
1 1/2 yemek kaşığı tarçın
30 gr toz şeker
Bir çimdik tuz

Peynirli Sos için,

112 gr labne peyniri
50 gr yumuşak tereyağ
220 gr pudra şekeri
2 yemek kaşığı krema (içine bir çay kaşığı limon sıkılmış)
1 çay kaşığı vanilya özütü (opsiyonel)

Yapılışı

- Fırını 180 derecede ısıtın. Kullanacağınız fırın kabını (ben 30/30 cm lik yuvarlak kalıp kullandım) 1 tatlı kaşığı yumuşak tereyağı ile yağlayın.
- Mikser kabınıza maya, toz şekerin yarım tatlı kaşığı kadarını ve suyu koyun. 5 dakika dinlensin.
- O sırada başka bir kapta pirinç unu, patates nişastası, mısır nişastası, kabartma tozu, karbonat ve tuzu iyice karışana kadar harmanlayın.
- Mayalı karışıma süt, kalan şekeri, tereyağını, zeytinyağı ve yumurtayı ekleyin. Karışana kadar çırpın.
- Yavaş yavaş kuru karışımı ekleyin, bir yandan (hamur karıştırma aparatı ile) karıştırın ve hamur haline getirin. Kuru karışım eklenince 2 dakika orta-düşük derecede karıştırmaya devam edin. Hamur hazır.
- Bu hamuru, önce üzerine fazlaca pirinç unu serpilmiş büyük boyda kesilmiş yağlı kağıt üzerine koyuyoruz. Sonra hamurun üzerine pirinç unu serpip 1 adet daha büyük boy yağlı kağıtla örtüyoruz ve merdane ile açıyoruz ve 15 dakika buzdolabında bekletiyoruz.
- Hamurun üzerine sürmek için; hamuru çıkartıp önce üzerine 3 yemek kaşığı erimiş tereyağını sürüyoruz.
- Sonra da bir kapta esmer şeker, tarçın, toz şeker, tuz karışımını karıştırıp tüm hamurun üzerine yayıyoruz.
- Hamuru yağlı kağıttan yardım alarak rulo yapıyoruz (yaparken parçalanırsa veya yapışırsa hiç önemsemeyin rastgele rulo yapmaya devam edin) , ve bıçakla 10 eşit parçaya bölüyoruz.
- Tarçınlı kısmı yukarı bakacak şekilde hamurları yanyana diziyoruz ve fırında 20-25 dakika pişiriyoruz.

Peynirli Sos için,

- Önce tereyağ ve labneyi çırpıyoruz. Sonra kalan malzemeleri ekliyoruz ve sosumuz hazır.
- Ilınan çöreğimizin üzerine krema sıkma torbası ile spiral çiziyoruz.
- Dilimleyerek servis edebilirsiniz.


Bon appétit!



2 yorum

  1. Denedim bu tarifi kesinlikle lezzetli fakat ben 22 cm kalıp kullandığım için içi biraz çiğ geldi

    YanıtlaSil
  2. Pirinç unu yerine badem unu kullana bilir miyiz

    YanıtlaSil

Başa Dön