TİRAMİSU PASTA

Hem tiramisu hem pasta. Bir arada tam anlamıyla bir lezzet şöleni! Pişirirken acaba nasıl olur şüphesi, tadarken yerini "iyi ki" lere bıraktı. Her lokmada insana kendisini inanılmaz hafif hissettiren bir lezzet olmasıyla birlikte, "lütfen hiç bitmesin" doyumsuzluğu yaşatıyor.. :) Ah hele bir fincan kahve eşliğinde, lezzetine doyum olmuyor..



Bu pastanın kremasına değinmek istiyorum öncelikle. Fazlasıyla pratik ve herkesin kolaylıkla bulamadığı mascarpone peyniri yerini labneye bırakıyor. Yumurta içeriyor ve pişmeden hazırlanıyor fakat şekerin yumurta sarısına temas etmesinin akabinde birlikte beyazlaşana kadar çırparken bir nebze piştiğini es geçmemek lazım. İçine kesinlikle sinmeyenler ise benmari usulü çırparken bir yandan ısınan yumurtanın ekstra pişmesini sağlayabilir. Ben tarifte belirttiğim benmarisiz yöntemle yapıyorum hep. Kremada krem şanti kullandım ve krem şantiyi çok az sütle kabarttım, böylece kaymak gibi bir kıvamı oldu. Bu kıvam, tiramisu kremasının pasta sıvayacak kadar kıvamlı bir krema olmasını sağladı. Kesinlikle birebir uymanızı tavsiye edeceğim aksi halde akışkan bir kremanız olması kaçınılmaz. Her tadan kremasına bayıldı! Öylesine hafif oldu ki.. Bu pasta için yaratılmış adeta..


Ve ev yapımı kedi dili veya nam-ı diğer lady finger bisküviye geçersek; aslında kendi pişirdiğimizin hazır satılanlara oranla nasıl da kat kat leziz olduğunu deneyimlemek için şahane bir fırsat! Bu tarifi bir kez yaptıktan sonra eminim hazırına eliniz gitmeyecek, bayılacaksınız. :) Hazırları gibi kıtır kıtır değil hafif yumuşak oluyor. Ve nasıl leziz. Her lokmada şekerli bisküvimsi kek tadı, bir de kahve şurubu ve tiramisu kremasıyla birleşince vazgeçilmez bir lezzet sunuyor. Damakta uzun süre etkisi kalsın istiyorum her lokmada.. :)


İnanın anlatması pişirmesinden uzun sürdü! Fazlasıyla herkesin yapabileceği pratiklikte bir pasta tarifi aslında. Bu arada benim gibi pasta formunda sunmayıp borcamda da yapabilirsiniz. Fakat özel bir kutlama söz konusu olduğunda tiramisu severler için şahane bir seçenek olduğunu bilin. :)

Benim şu ana dek deneyimlediğim en şahane ve hafif pastalardan birisi.. Sizlerin de damak tadını artık tanıyorsam başucu tariflerinizden birisi olacak gibime geliyor, bakalım. :) Dilerim hoş sohbet ve aydınlık bir gün eşliğinde, bir yandan yudumladığınız kahvenizle birlikte, sevgiyle pişirir, her lokmada mutlulukla ağız tadıyla varırsınız keyfine, lezzetine.

Tiramisu Pasta


Kedi Dili Bisküvisi için Malzemeler


  • 3 adet yumurta sarısı
  • 25 gr (2 yemek kaşığı) toz şeker
  • 3 adet yumurta beyazı
  • 50 gr (1/4 su bardağı) toz şeker
  • 65 gr (yarım su bardağı) un
  • Pudra şekeri

Yapılışı


  1. Fırınınızı 200 derecede (fansız altüst ayarda) çalıştırın.
  2. İki adet fırın tepsisine yağlı kağıt yerleştirin.
  3. Yumurta sarılarınızı 25 gr toz şekerle 2-3 dakika çırpın.
  4. Yumurta beyazlarınızı ise ayrı bir çırpma kabında (kullandığınız kabın kuru olması önemli) çırpmaya başlayın. Köpükleşmeye başladığında 50 gr şekeri azar azar ekleyerek bir yandan çırpmaya devam edin. Kabarıp kabı ters çevirince akmıyorsa olmuştur.
  5. Yumurta beyazlarından yumurta sarılarına iki kaşık ekleyin ve spatula ile(veya tahta kaşık) narince alttan üste katlama hareketleriyle karıştırın. (Hızlıca çırparsanız karışım sulanacaktır)
  6. Kalan yumurta beyazlarının tamamını da yumurta sarılarına ekleyin ve spatula ile karıştırmaya devam edin. En son unu eleyerek ekleyin ve yine karışıma yedirene dek nazik hareketlerle spatula ile karıştırın.
  7. Tiramisunuzu bir pasta çemberinde yapacaksanız; bir sıkma torbasına düz uçlu duy takın, hamurunuzu doldurun ve 20-23 cm'lik çemberinizin boyutunda iki adet yuvarlak bisküvi tabanı olacak şekilde yağlı kağıdınıza içten dışa doğru spiral hareketlerle sıkın. Kalan hamurla da klasik kedi dili bisküvi formunda şeritler halinde sıkabilirsiniz.
  8. Pasta çemberinde değil de borcamda yapacaksanız; yine bir sıkma torbasına düz uçlu duy takın, hamurunuzu doldurun ve klasik kedi dili bisküvi formunda kısa kısa bisküviler olacak şekilde sıkın.
  9. Hamurlarınızın üzerine bir elek yardımıyla pudra şekeri serpin.
  10. Fırında 10 dakika pişirin.

Şurubu için Malzemeler


  • 375 ml (1 buçuk su bardağı) su (kaynar)
  • 12 gr (2-3 yemek kaşığı) nescafe
  • 70 gr (1/3 su bardağı) şeker
  • 30 gr (2 yemek kaşığı) kahve likörü (veya badem likörü) (isteğe bağlı)

Yapılışı

  1. Orta boy bir tencerede tüm malzemeleri karıştırın ve şeker eriyince buzdolabına koyun. Pastamızı hazır edene dek soğusun.

Tiramisu Kreması için Malzemeler


  • 170 gr (3/4 su bardağı) labne peyniri
  • 3 yumurta sarısı
  • 60 gr (1/3 su bardağı) toz şeker
  • 2 paket krem şanti (170 gr(3/4 su bardağı) süt ile çırpılmış)
  • 1 tatlı kaşığı vanilya (özütü veya toz)

Yapılışı


  1. Yumurta sarılarınızı toz şekerle çırpmaya başlayın. Çırpmaya başlayıp rengi açılıp beyazlaştıkça pişmeye başlayacak. Yaklaşık 3-4 dakika hızlı devirde çırpmak yeterli. (Eğer ki içinize sinmiyorsa bu işlemi benmari usulü suyun buharının üzerinde yapabilirsiniz.)
  2. İçine labne peynirini ekleyip yavaşça çırpma teli ile karıştırın.
  3. Bir çırpma kabında krem şantiyi sütle çırpın. Sert ve kaymak gibi bir kıvam alınca durdurun. İçine yumurta-labne karışımından biraz ekleyin ve spatula ile karıştırın. Kalan karışımı da ekleyin ve önce spatula ile sonra da pütürleşme olduysa çırpma teliyle karıştırın.
  4. Pasta formunda yapacaksanız; çember kalıbınızı bir tabağın üzerine oturtun ve tabanına uygun şekilde ilk kat kedi dilinizi içine yerleştirin. Şurupla fırça yardımıyla heryerini güzelce ıslatın. Kremanın yarısını koyup spatula ile düzleyin. İkinci kat kedi dilini de koyun ve şurupla güzelce ıslattıktan sonra kalan kremanızı üzerine koyup düzleyin. (Ben kremanın bir kısmını üzerine yaydıktan sonra kalan kısmını sıkma torbasına koyup şekilli yuvarlak şekilde sıktım, şart değil, nasıl isterseniz süsleyebilirsiniz.)
  5. Buzdolabına koyun. En az 4-5 saat (tercihen ertesi güne kadar dolapta bekletin.)
  6. Borcamda yapacaksanız da kedi dillerinizi tek tek şuruba batırıp kalıbınıza döşeyin. İçine kremanızın yarısını koyun. Bir kat daha şuruplı kedi dilleriyle döşeyin ve kalan kremayı da koyup üzerini düzledikten sonra buzdolabına kaldırın.
  7. Soğuyunca üzerine kakao serpip pasta formundaysa kalıbın kenarlarından bıçak geçirip pastanızı çıkartın. Dilim dilim servis edin. :)

Bon Appétit!


30 yorum

  1. Merhabalar:)İnstagramda paylaştığından beri tarifi dört gözle bekliyordum :)Hemen ilk soruyu ben sorayım:) mascarpone kullansak olur mu labne yerine? Şimdiden çok teşekkür ederim :) Ellerine sağlık Damy:)

    YanıtlaSil
  2. Merhaba ve teşekkürler tarif için :)

    Tek sorum var: Krem şanti yerine kremayı mikserde kabartıp kullansak nasıl olur? (...ve ölçüler ne olur?)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Krem şanti tavsiye ediyorum. Daha sert ve kıvamlı olacaktır.

      Sil
  3. Meraba... Vanilya özütünü verdiğiniz ölçülerde kullandığımda çok acı bir tat oluyor. Neden olabilir acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçek özüt mü, yoksa aroma mı kullanıyorsunuz?

      Sil
  4. bisküvilerin de pişmeden öncce ve sonra fotoğraflarını paylaşsaydınız keşke.sadce bitmiş hali var.daha detaylı olabilirdi.ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen vaktim yeterli olmayabiliyor her aşamayı fotoğraflamaya. Ama dikkate alacağım önerinizi.

      Sil
  5. üzerindeki yuvarlakları hangi duyla yaptığınızı sorabilir miyim?

    YanıtlaSil
  6. damyyy bütün bu tariflerin ve paylaşımların için minnettarım sayende okadar lezzetli tariflerim var ki artık☺ bu pastaylada gönüllere taht kurdum ama bir sıkıntı yaşadım..bu pastayı pişen kremayla yaptım gram gram uydum sadece tereyağını koymayı unutmuşum kreması biraz akışkan oldu yeniden yapmayı çok istiyorum ama tedirgin oldum tereyağını koysam o krwmaylada böyle pasta şeklinde akışkan olmadan durur diilmi?? cevabı hemen verirseniz çok makbule geçicek..gerçekten mutluşukla takipteyim acaba damy yeni bişey yapmışmı diye hep bloğunuzdayım..ii ki varsınız☺☺

    YanıtlaSil
  7. pişen tiramisu kremasını uyguladım diğer tarifinizdeki..

    YanıtlaSil
  8. Merhaba tarifleriniz çok güzel bu tarifi de denemeyi istiyorum likör kullanılmadan yapılabilir mi ya da yerine bir öneriniz var mı

    YanıtlaSil
  9. Şurubunu pişiriyor muyuz Onu çözemedim

    YanıtlaSil
  10. Merhaba,tuz oranı düşük hangi marka labneyi tavsiye edersiniz?Labne yi ilk defa kullanicam tuz için de olduğu için yapmakta çekiniyorum cevaplarsaniz sevinirim,birbirinden güzel bu özel tarifler için çok teşekkürler.Sevgiyle..😌

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim özel bir tercihim yok, hangisi denk gelirse onu alıyorum. Labneden korkmayın. :)

      Sil
  11. Merhaba benim anlamadigim bi nokta var kedi dilini kelepceli kalipta yapacaksak eger pisen biskuviyi ikiye mi ayiriyoruz yoksa iki defada ayri ayri biskuviler mi pisiriyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tek seferde yağlı kağıda 2 adet spiral şeklinde sıktığımız yuvarlak kedi dili bisküvileri pişiriyoruz.

      Sil
  12. mükemmel bir tarif.Ancak sizin sayfanızı takip edip tariflerinizi uygulamaya başladığımdan beri hızla kilo aldım 😣ama hepsimi çok güzel olur....emeğinize saglık...

    YanıtlaSil
  13. Merhabalar ara katlardaki krema için sizin pişmiş tiramisu tarifindeki reçetenizi kullansak olur mu?

    YanıtlaSil
  14. kreması mükemmel oldu. teşekkürler

    YanıtlaSil
  15. Dany ben yumurta beyazını çırptım karşılaşmaya başlayınca şekeri ilave etkim şekerle çırpdıkça daha da cıvıklaştı neden oldu böyle anlamadım 15 dakikadır çırpıyorum ve katilasmiyo ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
  16. merhaba Damla Hanım. tarifdeki 2 paket krem şantiden kastınız 2 poşet yani tomlamda 150 gr mıdır?

    YanıtlaSil
  17. Merhaba Damla Hanım,

    Böyle güzel tarifleri bizimle paylaştığımız için teşekkür ederiz. Tarifinizi 2 kere denedim. Kremasının tadı çok lezzetli. Yiyenler çok beğeniyor fakat kedi dilleri fırında önce kabarıyor, daha sonra sönüyor ve kek gibi oluyor. Fırını önceden ısıtıp tam 10 dakika pişiriyorum. Nerede hata yaptığımı anlayamıyorum. Sönmemesi için ne yapmak gerekir?

    Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  18. Benim adım Lilian N. Dr.saguru'nun sihri ve aşk büyüsü ile eski kocamı geri almama yardım ederek bana sağladığı yardım nedeniyle bu, hayatımın çok neşeli bir günü. 6 yıldır evliydim ve bu çok korkunçtu çünkü kocam beni gerçekten aldatıyordu ve boşanmak istiyordu ama internette Dr.saguru e-postasıyla karşılaştığımda birçok insanın eski sevgilisini geri almasına nasıl yardım ettiğini ve ilişkiyi düzeltmeye yardımcı olur. ve insanları ilişkilerinde mutlu eder. Durumumu ona açıkladım ve sonra yardımını istedim ama beni şaşırttı, bana davamda bana yardım edeceğini söyledi ve şimdi burada kutluyorum çünkü Kocam tamamen değişti. Her zaman yanımda olmak istiyor ve benim hediyem olmadan hiçbir şey yapamaz. Evliliğimden gerçekten zevk alıyorum, ne harika bir kutlama. İnternette tanıklık etmeye devam edeceğim çünkü Dr.saguru gerçekten gerçek bir büyü ustasıdır. YARDIM İHTİYACINIZ VAR MI SONRA ŞİMDİ E-POSTA YOLUYLA DOKTOR SAGURU İLE İLETİŞİME GEÇİN: drsagurusolutions@gmail.com Sorununuzun tek cevabı ve ilişkinizde sizi mutlu hissettirecek tek kişi o. ve onun da mükemmel
    1 AŞK BÜYÜSÜ
    2 WIN EX GERİ DÖN
    3 MEYVE MEYVE
    4 BÜYÜ PROMOSYONU
    5 BÜYÜ KORUMASI
    6 İŞ BÜYÜSÜ
    7 İYİ İŞ BÜYÜSÜ
    8 Piyango Büyüsü ve MAHKEME DAVA BÜYÜSÜ

    YanıtlaSil
  19. Doğumgünlerine yaptığım pasta hep bu oluyor, gösterişli ve hafif. Ben hep hazır kedi dili ile yaptım, pasta kalıbını 16cm civarı ayarlayıp kenarlarına yağlı kağıt koyarak bir kaç kat şeklinde ilerliyorum. 4-5 kat çıkıyor. Çoook lezzetli oluyor. eline sağlık canım Damy :)

    YanıtlaSil

Başa Dön