BOZCAADA

2016 Bozcaada


 "Tanrı, insanların uzun ömürlü olmaları için Bozcaada'yı yaratmış." demiş Heredot.
Seneler önce ilk gidişimde Bozcaada'ya, feribottan indiğim an "huzur bu olmalı, sanki bir film karesindeyim!" demiştim. Rengarenk, kekik kokan sokakları, Polente’de gün batımı, bağların üzerinden mehtabın doğuşu, bağbozumu, Ayazma Panayırı ve tabii ki muhteşem şarapları.. Yaşadıkça adayı, aşık oldum.


2016 Güncellemesi - Bu yıl ise Haziran ayında yine yeniden kavuşmak için gün saydıran masal adamın kapısını çaldım.. Nasıl özlemişim hikayesi olan Rum evlerini, bol romanlı ve şiirli sokaklarını.. Buradayken aldığım nefesin hakkını vererek yaşadığımı hissediyorum. Uykuya yenik düşmeyip sabahın seherinde uyanıyorum daha fazla yaşamak için adayı, sabah güneşinin ışıltıları, ıssızlığı ve huzurunu..
 
2015 Bozcaada

2016 Bozcaada

2016 Bozcaada

2016 Bozcaada
 
Birkaç kez gittikten sonra Bozcaada hakkında edindiğim tecrübeleri sizlere aktarmak amaçlı ilk gezi yazımı yazmış oluyorum böylece. İlk olmak da Bozcaada'ya yakışırdı ancak. Bambaşkadır yeri bende.. Şehrin karmaşası, günlük yaşanan stres ve sıkıntılardan bunaldığımda soluğu adada alırım ve orada geçirdiğim iki günün sonrasında bile yenilenmiş olarak döndüğümü hissederim. Olur da sizi de etkisi altına alırsa bir gün, ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

2015 Bozcaada

2015 Bozcaada

2015 Bozcaada

2015 Bozcaada


2015 Bozcaada
Bozcaada'nın sakinlik ve dinginliğini yaşamak isteyen herkesin Mayıs veya Eylül aylarında gitmelerini şiddetle tavsiye ediyorum. Yaz aylarındaki gereksiz kalabalık, küçük olan bu adanın tadını biraz kaçırıyor açıkçası. 

2016 Bozcaada


2016 Bozcaada

2016 Bozcaada

Deniz buz gibi olsa da insan bir kere bile girince kendini yeniden yaratılmış kadar güzel ve hafif hissediyor. Denize girmek için Ayazma, Beylik ve Akvaryum koyları benim en çok tercih ettiğim koylar. Ayazma dışındakilerde şezlong olmadığı için adaya gitmeden birer kamp sandalyesi edinmeniz hiç fena olmaz. :)

2016 Güncellemesi - Bu sene denize girmek yukarıdakilere ek olarak Habbele Koyu'ndaki Mitos Beach ve Tuzburnu Koyu'nu da listemize ekledik. Mitos, plajda keyfine düşkün olanlar için iyi bir seçenek. Şezlonglar rahat, deniz güzel, işletme güler yüzlü. Ancak Bodrum ve Alaçatı plajları gibi sabah saat 10'da bile gitseniz "ön şezlonglar rezervasyonlu" gibi bir saçmalıkla karşılaşabilirsiniz, benden söylemesi. :)

2016 Akvaryum Koyu

2016 Mitos Beach


2016 Güncellemesi - Tuzburnu koyu ise deniziyle beni benden aldı. Rüzgar ne yöndeydi tam olarak anımsayamıyorum, ancak "çarşaf gibi" nin sözlük karşılığıydı sanki. 

Deniz için kaldığınız otele veya Ada sakinlerine mutlaka danışmanızı öneririm, mevcut rüzgarda hangi koyun daha rüzgarsız ve sakin olacağına dair mutlaka bilgi vereceklerdir size.

2015 Bozcaada

2015 Bozcaada

2015 Bozcaada

2015 Bozcaada

2015 Bozcaada

Daha önceki ziyaretlerimizde Harmani Tatil Çiftliği’nde konakladık ve çok memnun kaldık. Ada merkezinin az dışında, çok tatlı bir çift ve oğullarının işlettiği, mükemmel bir manzaraya sahip, kocaman sessiz sakin bir çiftlik.. Odaları geniş ve konforlu. Gün batımını ve gece yıldızları izleyebileceğiniz harika bir terası var. Bahçesindeki rahat şezlonglarda akşamüstü kahvesi veya şarabı çok keyifli oluyor. Kahvaltısı ev yapımı reçelleri, fırından yeni çıkmış poğaçaları ve taptaze sebzeleri ile oldukça leziz.  Ayrıca Fox Terrier cinsi tatlı mı tatlı köpekleri var ki, sırf onlarla tanışmak için bile gidilebilir!

2016 Güncellemesi - Bu sene görüşemedik kendileriyle, ancak Instagram'dan takip ettiğim üzere Fox Terrier'ler yavrularla birlikte üç olmuş! :-) İnanılmaz tatlılar.

Bu defa ise konaklama için kahvaltısının tadına doyamadığımız Patiska Bağ Evi'ni tercih ettik. Burası şehirde almayı unuttuğumuz nefesi aldırıyor insana adeta. Bembeyaz bir çardak dikkatinizi çekiyor önce. Uçuşan beyaz perdeleri, tepesinde renkli ampulleri, masalarının üzerindeki mor ada çiçekleriyle bir masal diyarı sanki. 
Kahvaltısı ise hakikaten nefis; herşey doğal, bahçedeki dallarından kopartılıp sofranıza konuyor. Çörekotu serpilmiş kıpkırmızı domatesleri, muhteşem aromalı zeytinleri, sahibesi Oya Abla'nın çeşit çeşit reçelleri ve Ali Shiro'nun meşhur ekşi mayalı ada ekmekleriyle kahvaltı tam bir şölene dönüşüyor. Cevizli kayısılı ve sade çavdar ekmekleri öyle lezzetli ki, üzerinde ev yapımı muhteşem salçalarıyla mı, saf zeytinyağına  banarak mı, yoksa reçelle mi yemeli karar veremiyorsunuz. Sonrasında ise kocaman bir incir ağacının altındaki sedire kuruluyorsunuz; elinizde kitabınız, yanınızda sabah kahvenizle.. Sadece kuşların sesi ve rüzgar eşlik ediyor huzurunuza.

2016 Güncellemesi - Bu sene Patiska'da konaklamadık, ancak burada bir sabah kahvaltı etmeden Ada'dan ayrılmak olmazdı. Kahvaltı her zamanki gibi muh-te-şem! Yukarıda yazdıklarıma ek olarak leziz mi leziz pişisi ve pastırmalı/pazılı stromboli mutlaka yenmeli. Oya Abla'nın sohbeti ise her zamanki gibi çok ama çok tatlı, gide gele böyle dostluklar edinmek son derece mutluluk verici.. :-)

Ali Shiro'nun ekmekleri artık Patiska'da kullanılmıyor, bilginiz olsun.

2015 Patiska Bağ Evi

2015 Patiska Bağ Evi


2015 Patiska Bağ Evi

2015 Patiska Kahvaltısı

2016 Güncellemesi - Seneler boyunca Bozcaada ziyaretlerimizde hep merkez dışında konaklamıştık. Bu sefer ise adanın tam merkezinde, Rum mahallesinde konaklamaya karar verdik. Bu vesileyle yolumuz Amaranda Ada Evi ile kesişti.

Amaranda Ada Evi'nin dünya tatlısı ev sahibi Mustafa Bey'in bilgilendirici ve tatlı sohbetleri, sıcaklarda bile serin avlusunda kahvaltı keyfi ve iç ısıtan odalarıyla evimizin rahatlığında bir kaç gün geçirdik. Odamızda Rumların eskilerden beri gelen geleneklerinden kerevet vardı, farklı bir deneyimdi üzerinde yatmak. :)

Evin (otel demeye dilim varmıyor) girişinde yer alan sıcacık salonu, kütüphanesi ve okuma köşesi, açık mutfağıyla öyle şirin bir Rum eviydi ki. Sanırım Rum mahallesinde kalmanın rahatlığı ve tadına vardıktan sonra Ada merkezi dışında konaklamayı pek tercih etmeyeceğiz bundan sonra. 


2016 Amaranda Ada Evi

2016 Amaranda Ada Evi
 
"Amaranda" adaya özel, kurusa da rengi hep canlı mor kalan, "ölümsüz" çiçeğin ismi. Bu mor pencereli bembeyaz Rum evi de adını bu çiçekten almış. Öyle seviyorum ki bu çiçeği, aldım elime koca bir sepet amarandayı bol bol fotoğraf çekindim. Hatta Rum mahallesinde gezerken Rum bir teyzenin eline tutuşturdum çiçeği, gülücükler eşliğinde hatıra pozu verdik birlikte. :)


2016 Bozcaada

2016 Bozcaada













İnsanların yoğunlukla özensiz inşa edilmiş betondan kutularda yaşadığı İstanbul gibi bir şehirde yaşıyorsanız; bu adada sıklıkla karşılaşacağınız beyaz duvarlarını rengarenk çiçeklerin, pencerelerini tablo ya da minik heykellerin süslediği evler rüyalarınızın dekoru olabiliyor. Özellikle de Rum Mahallesi’nin sokaklarını hayranlıkla gezerken herşeyden vazgeçip burada yaşama hayalleri kurarken buluyorsunuz kendinizi.

2015 Bozcaada

2015 Bozcaada

2015 Bozcaada

Yemek konusunda ise her gidişimde müdavimi olduğum tek bir mekan söyleyebilirim; Ada’m. Rum mahallesinin tam kalbinde konuşlanmış bu tatlı mı tatlı mekanın sahibesi Saada abla, sevgiyle, özenle işletiyor mekânını. Sohbetine de yemek ve mezelerinin lezzetine de doyum olmuyor. Menüsündeki bütün mezelere tadımlık porsiyonlar ile yer verdiği “Akdeniz Paleti”, enginarlı ahtapotu, anne usulü patates kızartması, tavada kalamarı, peynirli ve cevizli köy eriştesi buranın sayabileceğim harika lezzetlerden sadece birkaçı.. Tatlı olarak önerim ise yeşil elma ve dondurma ile servis edilen “Yufkaya Sarılı Helva”.

2016 Güncellemesi - Bu sene Saada Abla Ada'm 'ın işletmesini başkasına devretmiş, dolayısıyla gittiğinizde kendisini mekanda görümezseniz şaşırmayın. Menü aynen başlarken kendi oluşturduğu lezzetlerden oluşuyor, yeni işletmeciler bir kaç küçük dokunuşlar yapmışlar sadece. Bir akşamımızı ayırdık buraya yine, lezzetini koruyor dolayısıyla tavsiyem bu yıl için de bakidir.

2015 Ada'm Restaurant

2015 Ada'm Restaurant

2016 Güncellemesi - Daha önceki yıllarda uğrak mekanlarımızdan olan Cabalı Meyhane'ye de gittik bu sene tekrar. İki şubesi var, biz deniz kenarındakini tercih ediyoruz her seferinde. Sahibi Ülke Bey çok yenilikçi bir şef, başka meyhane ve restaurantlarda bulamayacağınız meze ve sıcakları burada tadabilirsiniz. Muhteşem lezzetler ve Ülke Şef'in hoş sohbeti eşliğinde son derece memnun ayrıldık Cabalı'dan. Sakızlı Enginar, enginar carpaccio, balık pastırma, fava, deniz mahsullü börek, ahtapot salata (bildiklerinizden pek farklı) tavsiyelerim arasında. Deniz kenarındaki mekanını tercih etmenizi tavsiye ederim, akşamüstü manzarası çok güzel oluyor. 

Bu sene Salhane'ye giden sokak üzerinde Bozca Kitchen&Refuge Bar açılmış. Bu kısa Bozcaada gezimizde iki kere ziyaret ettik öğleden sonraları. Püfür püfür esiyor, Ada'nın çok güzel bir noktasında, direk deniz kenarında. Yiyecekleri için pek yorum yapamayacağım çünkü tatma şansım olmadı, ancak mekan çok hoş ve salaş. 

2016 Bozca Kitchen&Refuge Bar

 
2015 Bozcaada

2015 Polente, Bozcaada

Ada Cafe'de patlıcanlı börek ile buz gibi gelincik şerbeti içmeden, Vahit'in Yeri’nde gündüz kalamar - patates keyfi yapmadan, Çiçek Pastanesi’nde damla sakızlı kurabiye eşliğinde çay keyfi yapmadan, Hasan Tefik Lokantası’nın ev mantısı ve muhteşem zeytinyağını tatmadan, dönüşte de evinize götürmek üzere ada sakinlerinin el emekleriyle yapıp sattıkları envai çeşit reçellerden, mor çiçeklerden ve seviyorsanız şaraplarından almadan Bozcaada'dan dönmeyin.. 

İnsanı mayhoş eden rüzgar.. ruha dokunan yemekler ve şaraplar.. daracık sokaklarındaki renk cümbüşünün verdiği o tuhaf huzur.. ve sayılamayacak daha onlarca detayı ile zamanı unutturan adadır Bozcaada..


12 yorum

  1. Ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi Sevgili Damla.Adaya gidip de aşık olmadan dönen var mıdır acaba.Ya da buraya yerleşsem huzuru iliklerime kadar işlese diye hayal kurmayan mı desem.İnsanları nasıl mutlu nasıl huzurlu kıskanmamak imrenmemek elde değil.Biz İstanbulda bir günü iki gün yoğunluğunda yaşarken oraya gidince sanki zaman durmuş ya da her şey olağan hızında insanları yormadan akıyor gibi geliyor insana.Sanat eseri gibi sokaklar evler.Ben geçen yaz sonu Eylül ayında gittim ama bir sonrakini mutlaka mayıs ayına getirmek niyetim.O mor çiçeklerden bulamadım mesela:)Ama dediğin gibi yazın kesilikle uzak durmalı ki o güzel duygulardan uzaklaşmamalı insan.Şimdi senin bu gözlere şenlik damakları uyuşturan postundan sonra gel de mayısı bekle.Harika bir yazı olmuş Damla.Göreni özleten ,görmeyeni heveslendiren cinsinden.Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle çok büyülü bir yer Bozcaada, tüm kışı oraya kavuşma hayaliyle geçiriyorum. Güzel düşüncelerin için teşekkürler! :-)

      Sil
  2. Snapleriniz ve bu postunuz beni öyle heyecanlandırdı ki! İmkan olsa hemen gitmek ister gönül ama,birkaç yıl sorma sonra kendi kazandığım paramla gitmek istediğim ilk tatil yeri :) O kadar bana göre ki... ❤ Fotoğraflar yazılar harika blogunuz çok iç acıcı. Emeklerinize sağlık ne güzel bir insansınız ❤😘

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum :-) Ne güzel bir plan şimdiden! Kendi kazancınızla gitmek isteyeceğiniz kadar özel demekki sizin için. Çok sevindim, kocaman sevgiler benden :-)

      Sil
  3. Bu yıl ki tatil planım sayenizde kesinleşti bir de hangi lensleri kullandığınızı paylaşabilir misiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim :-) elbette yakım plan çekimlerde 50mm 1/4 kullanıyorum, geniş açılı çekimlerde ise fotoğraf makinam (canon 650 D) nin 18-135 lik lensini kullanıyorum.

      Sil
  4. Sizi hem instagramdan hem de snapchatten takip ediyorum. Enerjiniz harika :) Bize öyle güzel anlattınız ki oraları, bu sene nişanlımla bizde bozcaadaya gidiyoruz. Tavsiylerinize güvendiğim ve önem verdiğim için Amaranda Ada Evinde rezervasyon yaptırdık. Şimdiden teşekkürler :**

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar mutlu oldum anlatamam! Dilerim siz de eşinizle eşsiz an'lar geçirirsiniz birlikte. Şimdiden bol keyifler :-)

      Sil
  5. Merhaba..aşık oldum bu resimlerde bile Bozcaada'ya ne güzel anlatmışsınız.elinize sağlık :)) Emekliliğimizi dört gözle bekliyoruz Çanakkale'ye yerleşmek için. Ama 2 günlüğüne bile olsa kaçıp görmeye gidiceğiz sayenizde :) sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilerim en kısa vakitte kavuşursunuz hayallerinize.. Çok teşekkürler, beğenmenize çok sevindim. Kesinlikle havasını solumalısınız, eminim içinize işleyecek. Çok Sevgilerimle :)

      Sil
  6. fotoğraflarınız çok güzel utanmasam yanınızda fotoğrafçı mı taşıyorsunuz diyeceğim ! :)

    YanıtlaSil

Başa Dön