ÇİKOLATALI ÇİLEKLİ GÜLLAÇ

Bir çikolatakolik olarak benden sade güllaç yapmamı beklemiyordunuz değil mi? :)
Geleneksel tarifin dışına çıkarak sütlü çikolatalı bir sosla hazırladım güllacı. Katların arasına dilimlenmiş çilekler ve damla çikolatalar dizdim. Mis gibi oldu!







Güllaç hiçbir zaman için aradığım ve eksikliğini çektiğim bir lezzet değildi açıkçası. Çikolatalı versiyonunu yapana kadarmış meğer! Birlikte harika bir uyum sağladılar ve sade olanından çok daha fazla ilgimi çekti, damağıma hitap etti diyebilirim. Dün yaptığım bir koca tepsi ev halkından da aynı beğeniyi almış olacak ki, bitmek üzere şimdi. Gelip gidip kaşıklayasım var, o kadar hafif ki. Dilerseniz çilek koymayabilirsiniz veya fındık fıstık serpiştirebilirsiniz. Güllaç gerçekten de her elden farklı çıkıyor, buna inanıyorum. Ve ben güllacın sulu sulu, az şekerli olanını seviyorum. Bir gün ise mutlaka trileçeden aldığım cesaretle karamelli güllaç denemesi yapacağım. Birbirlerine çok yakışmazlar mı dersiniz?



Ramazan ayı bitmeden "güllaç dediğin sade olur" önyargınızı bir kenara bırakıp denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Pişman olmayacağınızın garantisi bendeniz Damy'den! :)



Çikolatalı Çilekli Güllaç

Malzemeler

7 adet güllaç yaprağı
1 lt + 250 ml (6 su bardağı) süt
250 gr (1+1/4 su bardağı) şeker
100 gr sütlü çikolata (parçalanmış)
2 yemek kaşığı + 1 tatlı kaşığı kakao

200 gr çilek dilimleri
Damla çikolata

Yapılışı

- Bir tane büyük fırın tepsinizi ve 25 cm'lik yuvarlak bir borcam veya bir tart kalıbını tezgahınıza koyun. Büyük fırın tepsisinde güllaçları ıslatıp yumuşatıp hemen tart kalıbına alacaksınız.
- Bir tencerede şeker ve kakaoyu karıştırın. İçine sütün 3 su bardaklık kısmını ekleyin, karıştırın ve ocakta ateşe alın. Kaynayınca altını kapatıp hemen çikolataları ekleyin ve karıştırın. Çikolata içinde eriyince sütün kalan kısmını da ekleyin.
- Ilık, fazla el yakmayan bir sosunuz olacak.
- İlk güllaç yaprağını alın büyük tepsiye, üzerine 1 kepçe sostan gezdirin ve yumuşayınca hemen tart kalıbına alın. Tart kalıbına koyunca birazcık sostan yine gezdirin üzerine.
- Tüm katlar için aynı işlemi gerçekleştirin, her 2 katta bir ise çilek ve damla çikolata dizin.
- En üst katı da yaptıktan sonra kalan sosunuzu en tepesine dökün, büyük tepsinizde sostan kaldıysa onu da üzerine dökün ve yaklaşık 2 saat oda sıcaklığında bekletin. (Bekledikçe sosu çekeceği için fazla gelir düşüncesiyle sakın sosunuzu heba etmeyin)
- Üzerini streçleyerek buzdolabında muhafaza edin ve soğuyunca dilimleyerek servis edin.

Bon Appétit!


8 yorum

  1. Heey ben bunu yaparım ki ^^ Çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık. Ben de normalde güllacı pek sevmem ama böylesini denemek isterim. Yalnız paketlerde 10 yaprak oluyor ya, kalan 3 yaprağı heba etmesek de onları da koysak olmaz mı? Sütü az mı gelir?

    Nail Art in Wonderland

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet süt az gelir. Eğer o 3 yaprağı da eklemek isterseniz, sütlü karışımdan yarım ölçü daha yapıp üzerine dökebilirsiniz. :)

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Damycim💜💜 bu tarifi aylar önce denemistim harika olmuştu ancak şuanda çilek biraz sıkıntı mevsimden ötürü aynı tarifi cileksiz yapsam nasıl olur?

    YanıtlaSil
  4. Merhaba , şimdi güllaçı yaptım , oda sıcaklığında 2 saat bekledi ama sanki biraz kuru gibi geliyor bana şuan üstüne tekrardan kakaolu süt yapıp döksem dolaba koymadan çekermi acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çeker. :)
      Soğuduktan sonra bile ilave edilir.

      Sil
  5. Sosun içine gül suyu damlatsak tadını bozar mi Day?

    YanıtlaSil

Başa Dön