RAMAZAN PİDESİ




Pastane usulü yumuşacık Ramazan pidesi pişirdim. Daha doğrusu bir kez tadan herkes 'pastanedekilerden dahi güzel!' bulunca haftanın en az 2 günü fırınımdan çıkmaya başladı. Böylesi pratik bir tarifle siz de Ramazan'ın simgesi haline gelen pidenizi sıcak sıcak iftarda sevdiklerinizle paylaşın, sadece bir parça peynir ve zeytinle dahi tadına doyamayacağınız sevgi dolu sofralarınız olsun.
 
Bu ekmek, mayalaması ve pişirmesi dahil 1 saatinizi alıyor. İş dönüşü iftar saatine kadar bile yetiştirebileceğiniz, çok kolay bir tarif ve harika dokusu olan bir hamur. Bu hamurla sadece pide değil, pastanelerdeki mini pizza, hamburger ekmeği veya açma da yapabilirsiniz. Açma için gereken tek şey hamuru mayaladıktan sonra küçük toplara ayırmak ve tek tek bolca margarin ve zeytinyağı ile mermerde açmak. İncecik açtığınız hamurları kıvırıp (rulo gibi) yuvarlak bir şekilde birleştiriyorsunuz ve en son mayaladıktan sonra fırınlıyorsunuz. Tam bir başucu tarifi! Artık pideler için uzun kuyruklar beklemenize gerek yok, kendiniz en tazesini pişireceksiniz..



Çocukluğumda Ramazan'da pastanelerin sokaklarını kaplayan o muhteşem koku hala burnumda. Şimdiyse evimin mutfağında, fırınımda pişerken o güzel günleri şimdi tatlı bi tebessümle anıyorum.



Ramazan Pidesi

Malzemeler


- 500 gr un (3,5 su bardağı)
- 220 ml ılık su (1 su bardağından bir yemek kaşığı az)
- 50 ml sıvıyağ (1/4 su bardağı)
- 20 gr yaş maya (veya 10 gr aktif kuru maya)
- 13 gr tuz (1+3/4 tatlı kaşığı)
- 37 gr toz şeker (3 yemek kaşığı)

Üzerine sürmek için,

- 1 yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı su

Yapılışı

- Bir kapta su, maya, sıvıyağ ve şekeri bir kaşık yardımıyla karıştırarak mayanın açılmasını sağlayın.
- Çırpma kabına un ve tuzu koyun.
- Mikserinizin hamur yoğurma ucuyla (veya elinizle) bir yandan karıştırarak sıvı malzemeyi yavaşça ekleyin ve hamur haline gelene kadar yoğurun. (Toparlanmazsa az miktarda su ilavesi yapabilirsiniz, hamur yumuşak kulak memesi kıvamında oluyor.)
- Un serpilmiş tezgaha alın, elinizde yuvarlayın ve üzerini kaplayacak şekilde bir bez örtün.
- Yarım saat hamur kabarana kadar bekleyin.
- Yarım saatin sonunda fırını 200 derecede ısıtmaya başlayın.
- Hamurun tepesine elinizle bastırarak gazını alın ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye alın. Tepsinin üzerinde elinizle yayarak hamuru genişletin ve parmaklarınızla iyice bastırarak tırnak pide şeklini verin.
- Hamuru 15 dakika dinlendirin ve 1 yumurta sarısını 1 çorba kaşığı suyla karıştırıp fırça yardımıyla üzerine sürün. Çörekotu serpiştirin ve fırına verin.
- Üzeri güzelce kızarınca çıkartın ve ılıkken dilimleyerek servis edin.



Bon Appétit!


35 yorum

  1. Canım benim, bir soru sorabilir miyim bu tarifle ilgili?
    20 gr yaş maya yerine evimdeki instant kuru mayadan ne kadar kullanabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeynepcim, bu tarif için yaş maya kullanmanı özellikle tavsiye ediyorum maksimum verim almak için ama mümkün değil bulabilmem diyorsan da 7 gr kuru maya kullanabilirsin. Eminim mis olacaktır senin ellerinden, şimdiden afiyet olsun. :)

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim Damlacım.. Yaş maya alayım o halde :)
      Evimi taşıdığım için, mutfakta herşey kolilerde, bu ortamda yapmaya çalışacağım, olmazsa yeni evime kısmet :)
      Eline sağlık canım benim!

      Sil
    3. Ah desene aynı kaderi yaşıyoruz.. Ben de önümüzdeki haftaiçi taşınıyorum, bu hafta nasıl geçecek bilmiyorum herşey gözümde büyüyor :( kolaylar gelsin ikimize de, hayırlı olsun canım benim.

      Sil
  2. Merhaba Damla Hanım,
    Bu tarif için bir sorum olacak;
    Fırnı turbo mu yoksa alt-üst mü kullanmalıyız?
    Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkiside olur, ben genelde turbo kullanıyorum. Rica ederim :)

      Sil
  3. Blogunuzu nasıl oldu da bu kadar geç keşfettim bilmiyorum. Fotoğraflarınız ve tarifleriniz gözümden kaçacak gibi değiller. Çok beğendim blogunuzu, tebrik ederim özenli fotoğraflarınız ve tarifleriniz için.
    Bu pastane pidesi de enfes görünüyor. Fotoğraflar harika. Çok severim pastane pidesini. Ellerinize sağlık. Başarılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, sözleriniz mutluluk verici.:)
      Fırsat bulduğunuzda denemenizi öneririm, memnun kalmanız dileğiyle.. :)

      Sil
  4. Bu tarifi ekşi mayayla yapmak istersem ne kadar maya ve mayalama süresi uygun olur? Sevgiler😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekşi mayalı olarak hiç denemedim..dolayısıyla kesin bir rakam vermem zor. Lakin 80 gr yeterli olacaktır diye düşünüyorum, -tahmini- olarak.

      Sil
  5. Ben de sayfanızı ilgi ve merakla takip ediyorum.. Ve her arkadaşıma şiddetle tavsiye ediyorum�� Şimdi de bu pide tarifini hazırladım, yarım saatlik bekleyişteyim. Ben mi göremedim bilemedim, kaç dakika pişireceğimizi sormak istiyordum? Şimdiden teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, üzeri kızarana kadar pişecek :)

      Sil
  6. Teşekkür ederim tekrar 😊 Tadı ve kokusu enfes oldu, tek sıkıntım hamur biraz sert oldu sanırım ve buna bağlı olarak kabarmadı hiç.. Ama yine de afiyetle yedik ilk defa yaptığım pideyi 😊Aileden gelen tebrikler de cabası

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman birdahakine biraz daha su eklemesi yapabilirsiniz, pişmeden önceki hali yumuşak olmalı çünkü. Afiyetler olsun :-)

      Sil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Damla,

    Günlerin güzel yüzün gibi aydınlık olsun. Ramazan pidesini dün denedim. Ancak, çok az beyaz un ilavesi ile tam buğday unlu yaptım. Diğer mayalılar gibi pofuduk olmadı ama galiba senin pide kadar kabardı. Sonuç; neredeyse tek başıma yiyecektim. Çok lezzetli oldu. Sıra kirazlı kek, bahçedeki kirazlar saksağanlar ile kargalar ve diğer kuşlar tarafından talan edilmeden yapayım. Acaba senin tart tariflerinden birini kirazlı mı uyarlasam. Bir düşünelim bakalım. Her şey gönlünce olsun. Paylaşımların için çok teşekkür ederiz. Kocaman sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne tatlısınız çok teşekkür ediyorum :-) kalbinizin aydınlığı kelimelerinize de yansımış. Tam buğday unu ile yapıldığı için biraz daha su ilavesi yapmanız gerekebilirdi belki hamura, pişirmeden önceki çiğ hali yumuşak olmalı çünkü. Eminim birdahakine daha çok içinize sinecektir :) bence en son paylaştıklarımdan "vanilyalı çilekli tart" tarifinin kirazlı versiyonu şahane olacaktır! Şiddetle tavsiye ediyorum. Afiyetler olsun şimdiden kocaman sevgilerimle.

      Sil
  9. Pide tarifinizi denedim.Harika oldu.Paylaşımınız için çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  10. Çikolatalı mereng,çikolatalı kahveli kek ve dünyanın en iyi muzlu kekinden sonra bu tarifinizi de dün akşam,obur bir aile olarak rejime karar vermişken sebze yemeği ile sofradan mutsuz kalkmamız sonrası denedim.Sonuç; çay ve peynir eşliğinde kırıntısı bile kalmayan harika bir pide! Eşimin tezahüratlarını duymalıydınız:) Artık ramazan gelince pide almamıza gerek kalmadı. Sizi seviyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh nasıl mutlu oldum anlatamam! :) ellerinize sağlık, mutluluk keyif versin lezzeti size..

      Sil
  11. Damla hanım, yurtdışında yaşıyorum. Elimde tr den getirdiğim instant maya var. Yaş maya olarak yurtdışında bulabilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette bulabilirsiniz. Her ülkede her markette olan bir şeydir.

      Sil
  12. Geçen hafta yapmıştım mükemmel oldu keşke 2 tane yapsaydın dediler :) istek üzerine bu haftada yapıcam teşekkür ederimmmm:) ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  13. Bahar cicekleri kokuyo bu sayfa, nasil mutluluk veriyo isinizi askla yapmaniz:) Hep boyle icimizi acin lutfen,cunku bazen sadece mutlu olmak icin sayfada geziniyorum 😃
    Bu tarifle ilgili de bir sut canavari olarak su yerine sut kullanmak istedim,daha yumusak ve tatli bi kivam elde eder miyim yoksa tarfi bozmus mu olurum:)
    Sevgiyle kalin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar tatlılıkla ifade ettiniz, çok teşekkür ederim. İçinizi açıyorsa ne mutlu bana.. Süt kullanabilirsiniz. Ben yarı yarıya hem süt hem su kullanmanızı tavsiye ederim. Çok sevgiler💓

      Sil
  14. Günde en az bir kere girip acaba bugün bir şey denesem mi diye gezdiğim blog sahibine, tarifler tatlı, anlatım sempatik, sonuçlar mutluluk verici... Daha nolsun. Tabii arada hüsranla biten beceremediklerim de oluyor ama öğreniyoruz zamanla. 3 senedir herhalde en az 30-40 tarifi denemişimdir. Bazılarını 10ar kereden... Başka bloglardan tatlı yapmayı reddediyorum diye kızıyorlar :) Vişneli bademli kek bir yerlere yazmıştım, bir ara gelir mi acaba tarifi :)) (Taktım kafayı yapacağım, limonlu kek tarifinde limon rendesi yerine vişne koysam mesela o tarif oturur mu? içine de az badem.. :)?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel sözler, mutlu ettiniz beni.:)
      Vişnelerin mutlaka suyunu süzüp iyice kurulayın. Vişneleri unla harmanlayıp öyle ekleyin hamura. :) Badem de olur.

      Sil
  15. Bir de, bazı tariflerde pişirdiğiniz kabın ölçüsü yazmıyor ya, o bilmeyene çok fena :) Daha küçük veya daha büyük bir kapta kalınlığı farkedince pişme süresi de etkilendiğinden o detayı böyle arada eski tarifleri verince yazsan olur mu acaba :) Hani bir düzenlemeden sonra bir ara blogda hazırlama süresi, kaç kişilik başlığı gelmişti ya, o diyorum keşke hepsinde olsa, olmaz mı :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üzerinde duracağım, teşekkürler öneriniz için.

      Sil
  16. MÜKEMMEL ÖTESİ BİR PİDE,SADECE;BELİRTİLEN ÖLÇÜDEN FAZLA SIVI EKLENECEK ,HEPSİ BU,,,BUGÜN YİNE YAPTIM VE NETİCE KUSURSUZ,TEŞEKKÜRLER SEVGİLİ DAMY😊VE EROS VE KARAGÖZLÜ KUZUCUK🤗

    YanıtlaSil
  17. Merhabalar Damla hanım öncelikle tarif için teşekkür ederiz ablam da bende yaptik tadı çok güzel oldu fakat hem ablam hem ben aynı sorunu yaşadık. Hamur mayalanirken ve pişerken de kabarmadi. Çok ince bir olabilir acaba? Durukuş'tan dolayı ne kadar yoğun olduğunuzu biliyorum fırsat bulurda cevap verebilirsiniz çok mutlu olurum sevgiler

    YanıtlaSil
  18. Sevgili Damy, bugün senin verdiğin tarifi tam doğru ölçülerle uyguladım. Sonuç harika oldu. Aslında mayayı aktive edip daha sonra hamura katmamustik acaba iyi olacak mi endişesi vardı ama hamuru yoğurduktan sonra strech le kaplayıp 1 saat kadar beklettim.cok da güzel kabardı. Bugüne kadar denedigim tüm tariflerin çok başarılı oldu. Cook tesekkurler.seni takip etmek büyük bir keyf benim için.

    YanıtlaSil

Başa Dön