MEYVELİ YUMUŞACIK YAZ KEKİ




Tüm meyvelerle yakışan, pratik mi pratik, elde olan malzemelerle yapılabilecek nefis bir kek pişirdim. Evi kaplayan kokusu burnumda, bir fincan çay eşliğinde tadına vararak yazıyorum bu yazıyı.. :) 




Tamamen uydurmasyon bir tarif! :) hatta tarifini vereceğimi umarak da pişirmediğim için görsel olarak mükemmeli hedeflememiştim. Hep beklenmedik zamanda gelmez mi güzellikler zaten? Öyle pamuk, öyle hafif oldu ki dedim "budur!" Herkesin evindeki meyveleri değerlendirebileceği, şipşak yapılabilecek bir yaz keki tarifim de var artık. 



Öyleyse tam da şimdi keyfime ortak olup dolabınızdaki mevsim meyvelerini bu muhteşem kekle değerlendirmeye ne dersiniz? :) 

Meyveli Yumuşacık Yaz Keki

Malzemeler

210 gr (1 buçuk su bardağı) un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
58 gr tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
200 gr (1 su bardağı) toz şeker
2 adet yumurta
Yarım tatlı kaşığı vanilya özütü (veya vanilin)
120 gr (1/2 su bardağı) yoğurt

2 adet dilimlenmiş şeftali (nektarin kullandım)
Göz kararı böğürtlen 
1 tatlı kaşığı toz şeker (üzerine serpmek için)

Yapılışı

- Fırını 180 derecede ısıtmaya başlayın.
- Kelepçeli (24 cm'lik) yuvarlak kalıbınızı sıvıyağ ile çok az yağlayın ve tabanına göre yağlı kağıt keserek yapıştırın.  
- Orta boy bir kapta un, kabartma tozu ve karbonatı harmanlayın. 
- Bir çırpma kabında tereyağ, toz şeker ve yumurtaları 2-3 dakika yüksek hızda çırpın. Vanilya ve yoğurdu da ekleyin ve 1 dakika daha çırpın. 
- Unlu karışımı ilave edin ve sadece karışıncaya kadar düşük hızda çırpın. (Keklerin yumuşak olmasını sağlayan en önemli faktörlerden birisi gereğinden fazla çırpmamaktır. Karışım hamur kıvamını aldığı an makinayı durdurun.)
- Kalıbınıza karışımı dökün, üzerini düzleyin ve meyvelerinizi dilediğiniz gibi dizin. 1 tatlı kaşığı toz şekeri de üzerine eşit şekilde serptikten sonra fırına verin. 
- Yaklaşık 50 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirin. 
- Oda sıcaklığında ılındıktan sonra kelepçesini açarak kalıptan çıkartın. 

Bon appétit! 


12 yorum

  1. Nefis görünüyor gerçekten,, ellerinize saglik :-) bu tarifi seker yerine balla yapmak istesem ne kadar bal kullanmam gerekir? Sevgiler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı miktarda bal ancak kurtaracaktır:) Afiyet olsun şimdiden

      Sil
  2. Ay en sevdiğim <3 Ellerne sağlık!

    YanıtlaSil
  3. Nefis yumuşacık görünüyor tam bir yaz keki olmuş ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba bugün yaptım ben de aynı fotoğraftaki gibi oldu. Tarif için teşekkürler. Yalnız ben evde olmadığı için yoğurt yerine krema koydum. Ağır mı olur diye tereddüt etmiştim ama gayet hafif yumuşak bir kek oldu.😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle krema koymak iyi bir fikir. Bir diğer alternatif kefir veya ayran olabilir, hepsi çok güzel yumuşaklık katıyor.
      Afiyet olsun! :)

      Sil
  5. aynısını yaptım ama şeftaliler çöktü neden öyle olmuş olabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şeftalileri kek harcının üzerine bastırmadan koyup bir de o şekilde denemenizi tavsiye ederim. Örneğin benim şeftalilerim çökmedi, lakin böğürtlenler için aynı şeyi söyleyemem :-)

      Sil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar, donmuş böğürtlen kullanmak mantıklı olur mu?
    Evetse çözülmeden mi koymak gerekir ?
    Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  8. Şekeri yarı yarıya koydum ve içine şeftali koyup üzerine kiraz dizdim piştikten sonra da tarçın serpmeyi düşünüyorum😄 meyveli kekler favorim😋 pişmesini bekliyorum henüz ama kek harcından leziz mi leziz olduğu belliydi 😄 teşekkürler damla hanım 😚

    YanıtlaSil

Başa Dön