EN İYİ LİMONATA TARİFİ

Yaz günlerinin kraliçesidir limonata.. Sudan sonraki en ferah içecektir. Sıcaklara nispet yaparcasına buz gibi bir bardağıyla anında serinletir, keyif katar.. Dışarda en güzelini hangi pastane yapar bilmiyorum ama evimde hazırladığım bu limonata tarifinin tattıklarım içinde en lezzetlisi olduğunu söyleyebilirim! Bu ferahlatıcı lezzet evlerde mucize yaratacak, damakları şenlendirecek, sıcaktan bunalmış bünyelere ilaç gibi gelecek, yaza damgasını kesin vuracak! :)


İyi limonata dediğinin şekeri kararında, bol buzlu, isteyene nane ve yeşil elmalı ve her zaman koca bir bardakta olur. Kimi içine soda katmayı sever, kimi zencefil, kimi portakal kabuğu. Kimi bi gece önce şekerle limon kabuğunu güzelce ovup bekletir, kimi limonları şekere yatırır. Karanfil ve tarçın ekleyen bile var! Herkesin kendine özgü bir limonata tarifi mutlaka var ve her elin lezzeti ayrı geçiyor içine..




Ben sürekli tüketmek istediğim bir içecek için bir gece önceden hazırlıklar yapmaya üşenebilirim, ve sanırım birçoğunuz da aynı şeyi düşünürsünüz. :) Dolayısıyla deneyerek en pratik ve geleneksel, sade şekliyle hazırladım. Bir koca yudum alan limonata aşığı eşimin gözleri büyüdü, bir dikişte bitirip yine doldurdu bardağını. Öyle nefis, öyle dengeli, öyle de enfes oldu. Ekşi olmasın ama tatlı olsun sorun değil! Ekşinin telafisi için yeni şurup yapmakla uğraşırsınız ama tatlı olursa buz ve soğuk suyla damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Bu tarifin şeker oranını ben çok sevdim ama siz dilediğiniz gibi şekerli geldiği takdirde dengeleyebilirsiniz.



Su dışında meşrubatla arası olmayan beni bile kendisine kısa süre içinde bağladı, 2 günlük aralarla sürekli olarak hazırlıyorum; evde yoğun bir limon tüketimi mevcut :) hele dalından taze koparılmış bulursam değmeyin keyfime!


Geçtiğimiz yaz çileklisiyle sizi buluşturmuştum, bu yaz da lavantalı ve karpuzlu denemelerim olacak. İçime sindikçe de paylaşıyor olacağım. Limonata bambaşka ama ev yapımı olan en başka! Tüm yaz sürahilerce yapıp kendiniz ve sevdiklerinizin içini ferahlatın.. :)

En İyi Limonata Tarifi


Malzemeler


  • 3 adet limon suyu (posasıyla birlikte)
  • 6 adet limon suyu (posasız)
  • 8 su bardağı soğuk su
  • 350 gr (1 + 3/4 su bardağı) toz şeker
  • Yeterince buz

Yapılışı


  1. Öncelikle şurubu hazırlıyoruz. Ufak boy bir tencereye suyun 1 su bardaklık kısmını koyun ve kaynatın. İçine şekeri ekleyin ve şeker eriyene kadar tahta kaşıkla karıştırın. Şeker eriyince ısıya dayanıklı bir kaseye şurubu alıp buzdolabında soğuyana kadar bekletin.
  2. Limon sıkacağınızla 3 adet limonu sıkın ve sıkacakta biriken posasıyla birlikte (çekirdeklerini ayıklayıp) büyük boy bir sürahiye (veya kocaman bir kaseye/kaba) dökün.
  3. Şimdi 6 adet limonu sıkacakla sıkın ve bu kez posasız şekilde sadece suyunu sürahiye ekleyin.
  4. Üzerine kalan 7 su bardağı soğuk suyu ve buzdolabındaki şurubu ekleyin; dolapta iyice soğuduktan sonra buz ve isteğe bağlı olarak yeşil elma dilimleri ve nane ile servis edin.

Bon Appétit!

 





 The NY Melrose Family sitesindeki tariften uyarlanmıştır.

9 yorum

  1. bugün bu tarifi yaparken annem fazla yapma kim içicek dedi:) ama iki saat önce yaptığım limonata şuan ortada yok:) elinize sağlık, gene harika bir tarif.. <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim :-) afiyetler olsun, anneye de kocaman sevgiler.

      Sil
  2. merhaba damy =)
    david Lebovitz'in zencefilli limonata tarifini bizimle paylaşabilirmisin??
    tarif tamamen ingilizce olduğu için sanırım kaçırdığım bir kaç nokta var =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok komplike bir şey değil limonata.. hangi noktada takılıyorsunuz?

      Sil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel yazıyorsunuz ağzım sulandı 💦iştahım kabardı 😋 ama malesef limonum yok yarın mutlaka alıp deneğeceğim 🍋 emeğinize sağlık damy 🌸

    YanıtlaSil
  5. Damy buz koymasak olmaz mı?

    YanıtlaSil
  6. Tarifte eksik olduğunu düşündüğüm bir nokta var. Limonun kabuklarını rendelenerek şekerle ovulması. Tam olarak kabuktaki aromayı yağı limonataya geçiren. tarifinizde sadece sıkılan suyu kullanılan limonların dış kabuklarından faydalanılabilir

    YanıtlaSil
  7. sıcak havanın en iyi serinleticisidir limonata. bende ne zaman yapsam hemen tükenir. benimde nacizane tarifim; 1 limon, 1 portakal,1 su bardağı toz şeker ve 1 çay kaşığı limon tuzu(olasada olur) bu tarifle 3 litre limonata çıkıyor ve çok lezzetli oluyor :)

    YanıtlaSil

Başa Dön