ELMALI KEK


Elmalı tarçınlı mis kokan kekin elma gülleriyle buluşması ortaya aşık olunası bir görünüm çıkardı. Klasik bir kekin ufak dokunuşlarla nasıl da başkalaştığını gösterdi.. Etrafına sardığınız bir kurdela, minik bir de notla hiç şüphesiz kapısını çalacağınız sevdiklerinizin yüzünde kocaman bir gülümsemeye sebep olacak şahane bir lezzet olarak çıktı ortaya.. :) çünkü elmalı kek ve çiçek sevmeyen yoktur. El emeğinin tadı ise bambaşkadır..





Keke ilk bakışta göze çarpan güller için çok emek harcanmış gibi görünse de ne kadar az vaktinizi alacağını gördüğünüzde çok şaşıracaksınız! Ve her elden çıkan çiçek başkalaşacak, hepsi de ayrı güzelliğinde doğacak.. Tek yapılması gereken yapraklar, yani elma dilimlerinin diriliğini kaybedip esneklik kazanmasını sağlamak.. Bu da birkaç saniyelik pişirme ile mümkün olacak. Sonrası çok basit. Aynen fotoğraflardaki gibi yanyana koyarak bir uçtan diğer uca yuvarlayacaksınız ve işte dünya güzeli bir elma gül elinizde. :)





Kek karışımı ise zaten çok farklı değil, fakat kabartıcı malzeme (yoğurt vs) çok olmadığı için bu kekte özellikle kendinden kabaran kekun kullanmanızı ekstra tavsiye ediyorum. Elbette sade unla da yapılabilir ama daha az kabarık olmasını göze almak gerekir.




Lezzetten çok görünümün ön planda olduğu bazı tarifler vardır.. Hatta dilimlemeye kıyamaz, başucunda tutup seyretmek, fotoğraflamak istersin saatlerce.. Bu kek benim için kesinlikle böyleydi ve her göreni şaşırtan ve etkileyen yegane bir sunuma sahipti.



Siz de güllerle bezenmiş bir kek pişirip sevdiklerinizi kendinize hayran bırakmak isterseniz bu pratik tarif için kolları hemencik sıvayabilirsiniz. :)



Elmalı Kek

Malzemeler


  • 300 gr (2 su bardağı + 2 yemek kaşığı) kek un (kekun özellikle kullanmanızı tavsiye ediyorum ama mümkün değilse normal un da kullanabilirsiniz)
  • 200 gr (1 su bardağı) toz şeker
  • 100 gr (1/2 su bardağı) tereyağ (erimiş ama sıcak olmayacak)
  • 3 adet yumurta
  • 1 adet limon kabuğu rendesi
  • 1 çimdik tarçın
  • 2 gr (1/2 tatlı kaşığı) kabartma tozu
  • 1 adet kabukları soyulmuş ve minik minik parçalanmış elma
  • 50 gr pekan cevizi veya ceviz içi (isteğe bağlı, ben koymadım)

Elma gülleri için;

  • 2 adet yeşil elma (kırmızı elma ile de denedim lakin en güzel gülleri yeşil elmadan elde ettim)
  • 400 gr su
  • 200 gr toz şeker

Yapılışı


  1. Öncelikle tereyağını eritip bir kenarda soğumasını bekleyin.
  2. 24 cm'lik kelepçeli bir kalıbın içini sıvıyağ ile biraz yağlayıp tabanına uygun yağlı kağıt keserek yapıştırın.
  3. Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın.
  4. Öncelikle elma gülleriyle başlıyoruz. 2 adet elmayı ortalarından ikiye kesin ve uzunlamasına 2 mm inceliğinde ince ince dilimler kesin.
  5. Orta boy bir tencereye su ve toz şekeri koyun, orta ateşte kaynasın ve hemen kısık ateşe alıp elma dilimlerinizi içine koyun.
  6. Kısık ateşte elma dilimleri yumuşayıp esnekleşinceye kadar (tahminen 2 dakika) bekletin. (Esnekleşmenin ötesine geçerlerse parçalanırlar. Kıvrılacak kadar yumuşamaları yeterli)
  7. Elma dilimlerini süzün ve peçete ile kurulayın. Kuruladıktan sonra dilimleri üst üste gelecek şekilde (üstteki görsellerdeki gibi) yanyana dizin. Ve elinizle baştan sona kadar yuvarlayarak sarın, ortaya bir gül çıkacak.
  8. Ben bir adet kekin ortasına koymak için (daha fazla elma dilimi kullanarak) büyük bir gül, 5 adet de çevresine koymak için küçük güller elde ettim. Dilediğiniz gibi güller yapabilirsiniz.
  9. Güller bir kenarda beklerken kek harcını hazırlıyoruz.
  10. Yumurtalar ve toz şekeri kabarıp beyazlaşana kadar hızlı devirde birkaç dakika çırpıyoruz.
  11. Soğuyan tereyağını çok incecik şekilde bir yandan yine hızlıca çırparken ekliyoruz.
  12. Kabartma tozu, un, tarçın, küçük elma parçalarını ve cevizi de ekliyoruz ve yalnızca birbirleriyle karışana kadar çırpıp mikseri durduruyoruz.
  13. Harcı kalıbımıza güzelce yayıyoruz. Gül dilimlerini yerleştiriyoruz (gülleri üzerlerine bastırarak ve hamura batırarak koymayın, sadece hafifçe koyun. Kekiniz kabaracak, güllerin hizasına gelecek)
  14. Fırında yaklaşık 35 dakika (kızarana kadar) pişiriyoruz. Piştiğini anlamak için ortasına kürdan batırın, kuru çıkıyorsa olmuştur.
  15. Ilıkken tüketmenizi tavsiye ediyorum.


Bon Appétit!






Trattoria da Martina adlı sitedeki tariften uyarlanmıştır.

3 yorum

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize saglik ben de dün yaptım ve harika oldu❤

    YanıtlaSil
  3. Limon kabuğu rendesi malzeme listesinde var ancak yapılış kısmında yok, belki tarifi deneyecek olan biri görür de benim gibi unutmamış olur🥲

    YanıtlaSil

Başa Dön