EV YAPIMI MİNİ TOP KEK


Yumuşacık, süt kokan, hafif mi hafif topkekler pişti ve kendisine aşık etti.. Hani her gün pişiririm öyle kolay; her gün olsa yerim öyle leziz dediğiniz lezzetler vardır ya. Kesinlikle onlardan biri. Bir lokma alıp da gözleri ışıldamayan biriyle karşılaşmadım :) Koşulsuz mutluluk yayan tariflerden birisi..




Market raflarında satılan topkeklere çocukluğumuzdan beri hangimizin eli gitmedi, her bir ısırıkta hangimiz mutlu olmadı.. Ama şimdi günümüzdeki çoğu şey gibi onların da lezzeti değişti, tadı kalmadı sanki.. Sanki bir yapaylaştı, ve ne zaman ki o çocukluğun tadını vermemeye başladı ben vazgeçtim çantama atmaktan.. Şimdi artık evimde bildiğim güvendiğim malzemeleri kullanarak kendi topkeklerimi pişiriyor, çocukluğumun anısı keklerin her lokmasında o zamanlar hissettiğim çocuksu mutluluğu yakalıyorum..



Bir püf noktası yok, ve dahi pişirirken oluşabilecek riskler de.. Kurular ayrı ıslaklar ayrı hafifçe çırpılıyor ve birleşince kalıplara dökülüp kabarana kadar pişiyor, hepsi bu. Fırında pişerlerken kabarmalarını izlemesi de, evin içine yaydığı o kokuyu içine çekmesi de pek keyifli..





Hele fırından çıkınca ılık ılık ağızda yuvarlanan o ilk yumuşacık lokma.. Bir koca bardak soğuk taze süt eşliğinde.. Çocuk oluyor insan, herşeyi unutuyor..



 

Ev Yapımı Mini Topkek


Malzemeler


  • 245 gr (1 + 3/4 su bardağı) un
  • 100 gr (1/2 su bardağı) toz şeker
  • 50 gr (1/4 su bardağı) esmer şeker
  • 25 gr (1/4 su bardağı) kakao
  • 1 yemek kaşığı kabartma tozu
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 130 gr (3/4 su bardağı) sütlü çikolata parçaları (ve dilerseniz üzerine de serpmek için ekstra)
  • 2 adet yumurta
  • 180 gr (3/4 su bardağı) zeytinyağı (veya fındık yağı)
  • 240 gr (1 su bardağı) süt
  • 1 buçuk tatlı kaşığı vanilya özütü (yoksa toz vanilya)

Yapılışı


  1. Öncelikle fırınınızı 200 derecede ısıtmaya başlayın
  2. Ben mini boy 24'lü muffin kalıbı kullandım. Dilerseniz klasik boy 12'li muffin kalıbında veya muffin kağıtlarında da pişirebilirsiniz.
  3. Muffin kalıbınızın içlerini sıvı yağlı bir peçete ile yağlayın.
  4. Orta boy bir kaseye un, toz şeker, esmer şeker, kakao, kabartma tozu, tuz ve sütlü çikolata parçalarını koyup çırpma teli ile karıştırın.
  5. Başka bir orta boy kasede ise yumurta, zeytinyağı, süt ve vanilya özütünü hafifçe çırpın.
  6. İki karışımı birleştirip çırpma teliyle birbirleriyle karışıp pürüzsüz olana kadar hafifçe çırpın. (Fazla çırpmayın)
  7. Muffin kalıplarınıza bölüştürün. Üzerlerine dilerseniz ekstra sütlü çikolata parçaları rendeleyebilirsiniz.
  8. Fırının orta rafına verin ve kabarıp ortasına kürdan batırdığınızda kuru çıkacak şekilde yaklaşık 15-20 dakika pişirin.
  9. Fırından çıkınca ılınmasını bekledikten sonra kalıptan çıkartıp buz gibi sütle servis edebilirsiniz.

Bon Appétit!







CenterCutCook sitesindeki tariften uyarlanmıştır.

44 yorum

  1. Sevgili Damla,

    Gecenin bir yarısında yazmak ihtiyacı doğdu ve benim gibi nöbetçi izleyici olmadığından, gündüz okursun diye günün aydınlık olsun diye başlayayım. Evde labne olmadığından bulunduğum yerden yaşadığım ilçe uzak olduğundan daha mini cheese cake'ler denenmeden mini top kekler ortaya çıktı. Güzeller güzeli Damla, ben yaşını almış biriyim, senin hızına nasıl yetişeyim. En iyisi bu güzel tarifler sıraya girsinler. Öncelik mini top kek de. Bazı sorularım olacak, eğer yanıtlamaya zamanın olursa çok sevinirim. Evde bitter çikolata bir hayli fazla, bu tarifi bitter ile denesem nasıl olur, yapılmış kekler derin dondurucuda saklanır mı?. Güzel tariflerin, gezi görsellerin ve gündeme duyarlılığın ile yaşamımızda kelebek etkisi yaratıyorsun. Gerçi kendin de bir kelebek kadar zarifsin. Tanrım seni nazarlardan korusun. Eskiden mektuplar en içten sevgilerimle diye sonlandırılırdı,benden en içten sevgiler senin için olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah öyle içimi aydınlatan kelimelerle dolu ki yorumunuz, arada bir açıp açıp okursam şaşırmayın :-) çok teşekkür ediyorum, ne kadar zarifsiniz. Böyle güzel kalplerle burdan dahi olsa buluşmak öyle mutlu ediyor ki beni. "İyi ki" dedirtiyorsunuz çokça.
      Tarife gelirsem, evet ilk denememi bitter çikolata ile pişirdim hatta, biraz daha az şekerli oluyor ama biz öylesini de çok sevdik. Bence şeker miktarını 2-3 yemek kaşığı fazla arttırın bitter ile yaparsanız, sonucun daha mutlu edeceğini düşünüyorum. Maalesef bu kekler piştikten sonra buzlukta saklanabilecek keklerden değiller, hayli bayatımsı olurlar, ertesi gün dahi o nemli halini biraz kaybediyorlar. Lakin çiğden muffin kağıtlarına doldurup buzlukta saklayabilirsiniz. Sonra dilediğiniz zaman çıkartıp çözdürdükten sonra pişirebilirsiniz, tazecik olurlar :-) kucak dolusu sevgilerimi gönderiyorum size.

      Sil
  2. Bloğuna gösterdiğin önemi her geçen gün biraz daha takdir ederek tebrik ediyorum seni Damla. Çünkü o kek kalıplarının içine renkli süslemeleri yerleştirip o görseli yakalamak kolay iş değil. Bu fotoğraflar ancak yaptığı işi fazlasıyla önemsemenin sonucunda çıkabilir. Instagramda tek fotoğraf yetmiyor ama bloğuna girip foto şölenine dalıp gidiyorum. Feyz aldığım çok az kişi vardır mutfakta, sen de onlardan biri oldun. (Hatta yalan yok bazılarının yerini bile kaptın) Dileğim bir gün benim de seninkine benzer özveride tarifler çıkarmam. Kalbindeki tüm güzellikleri yaptıklarına yansıttığın için teşekkür ediyorum sana. Sayende gerçek güzelliklere şahit oluyoruz. Sevgiler Neslihan..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok teşekkür ediyorum, özverimin hissedilmesi ayrı emeklerimin tarafınızdan beğenilmesi ayrı mutlu etti; ediyor beni. Ne kadar içten ve tatlısınız eminim elinizin değdiği herşey de harika oluyordur, mutfak sevgiyle dokunmak ve sabır ister bunlara sahip olduğunuz da öyle anlaşılıyor ki. :-) çok sevgilerimle

      Sil
  3. Vanilya özütü ya da toz vanilya koymasak tadında değişiklik olur mu? :?

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Damla,
    Bu tarif pop cake makinasında pişirmeye uygun mu?
    İlgiyle takip ediyorum.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, evet pop kek makinasında pişirebilirsiniz. :)

      Sil
  5. Merhaba Damla, blogunuzun sürekli takipcileridenim ,birkac tarifinizi denedim hepsi güzel oldu yazsbasinda paylastiginiz cilekli kurabiyeler gibi.Bugün de mini topkek lerinizi yaptim ben de mini kaliplara koydum daha frindan cikarcikmaz evin erkekleri (2 oglum var)tarafindan silinip süpürüldü tavsiyenize uyarak yaninda bir bardak soguk sütle,tesekkürler görselleriniz harika sevgiler sevgi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denemelerinizin hepsinin sizi mutlu etmesine çok sevindim! Afiyetle ve mutlu günlerinizde eşlik etsin size.. Kocaman sevgiler :)

      Sil
  6. Sorularım bitmek bilmiyor :)) bu tarifi birkac ölçü yapmam gerekiyor en yakın arkadaşlarımdan birinin bekarliga veda partisi icin tatlıdan sorumlu catering olarak görevlendirildim :) öncelikle bir kalıptan kac adet çıkıyor ? Diger sorum da kapalı bir kapta 2 gün dursalar bozulur mu? Oda sıcaklığında mı dolapta mı tutmalıyım ? Derin dondurucu olmuyor anladim
    :) ama
    Hepsini son gün yetiştiremem ne yapacagım :)!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar :-) bu top keklerden en mini muffin kalıbında 24 adet + 5 büyük muffin çıkıyor. Aynı gün pişirmenizi önereceğim çünkü ertesi gün nemlerini biraz olsun kaybediyorlar. Önceden pişirip test edebilirsiniz belki de benim fark ettiğim arkadaşlarınızı rahatsız etmeyecektir. :-) kesinlikle buzdolabında değil oda sıcaklığında kapalı bir kapta muhafaza edilmeli. Kolaylıklar diliyorum çok sevgiler

      Sil
  7. Peki söz dinleyip hepsini bu gece yapıyorum o zaman :) Hadi bakalım :) Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. Bugün bu tarifi denedim. Miniden ziyade orta boy top keklerim oldu kalıptan dolayı.Tadı ve iç kıvamı müthiş. Dostlarıma ikram edebileceğim favori tariflerim arasına girdi kesinlikle. Fotoğrafı instagram hesabımda paylaşacağım. Tarif için çok teşekkürler.Sevgiler Damy. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süper, çok çok sevindim.. Afiyetler olsun :)

      Sil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  10. Tariflerini denemeye bayılıyorumm gönlü güzel tarifleri birbirinden güzel damla :)
    bu tarifte esmer şeker ve toz şeker ayrı yazılmış hepsini beyaz toz şeker kullansak bi problem olurmu :)
    popkek makinesinde br problem olmayacağını okudum yukarıdaki yorumda bu akşam misafirlerime denicem eminim yanılmıcamm

    eline yüreğine sağlık iyiki tanımışım seni :)
    Not: o kadar güzel anlatıyorsunki resmen seninle yaşıyorum o mis gibi kokuları her kurabiye poça kek kokusunda direk aklıma geliyorsun sanki mutfakta sen şef ben yardımcı
    tarifleri keşfediyoruz iyiki varsınn

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çook tatlısınız çok çok teşekkür ederim, sıcacık yazınız içimi ısıttı inanın.
      İyii ki varsınız! :) toz şeker olur hepsi, popkek makinasında da tatlı olurlar bence. Belki de yaptınız ve çoktan tadına vardınız.. afiyetler olsun, ellerinize sağlık💓

      Sil
  11. dün denedim gerçekten aroması tadı beni benden aldı ben böyle bir topkek yemedim. zeytinyağ tuz nasıl olur diye düşünüken gerçekten tarif edilmez yaşanır derler ya o şekilde bir duygu 💓 popkek makinesinde sıkıntı yaşadım çikolatalı olduğu için yapıştı makineme hemen fırına aktardım mükkemmell ya gerçekten iyi ki tanımışım seni
    Emeğine sağlık :) şimdiki hedefim balkabaklı lattee en kısa zamanda denicem inşallahh

    sevgilele

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok sevindim! Ben de bayılıyorum bu tarife beni hiç yanıltmıyor. Çok sevgilerimle, ellerinize sağlık. :)

      Sil
  12. Saf zeytinyağı mı yoksa ayçiçek yağı mı kullanmalıyız? Bir de esmer şeker koymasam olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yağ da şeker de çok fark yaratmıyor tarifte, kullanabilirsiniz. :)

      Sil
  13. Ben saf zeytinyağı kullandım aroması harika gelmişti :) birde esmer şeker yerine beyaz şeker oluyor bende bu şekilde denedim yardımcı olayım istedim :)

    YanıtlaSil
  14. merhaba sevgili damla hanım;
    bloğunuzun ve tariflerinizin müdavimiyim elimden geldikçe hepsini deniyorum ama favorim hala browni :) size bir şey danışmak istiyorum keki pişirdikten sonra hemen fırını kapatıp keki çıkarmalımıyım yoksa fırın sıcağında biraz bekletmelimiyim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz bekletirseniz fırından çıkınca kekin kabarıklığının sönme riskini azaltmış olursunuz.

      Beğendiğinize sevindim, sevgiler:)

      Sil
  15. Damla Hanım,
    Keklerinizi pişirirken fanlı ayarda mı yoksa fansız ayarda mı pişiriyorsunuz, ve bu ayrıntı önemli mi ? Ben hep fanlı ayarda pişiriyorum bu keki de akşama kayınvalideme giderken götürmek için yapmak istiyorum :) Fansız mı pişirsem diye düşünerek, emin olamayıp kararsız kaldım ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben fanlı ayarda pişiriyorum genelde keklerimi..:) ama çok da farketmez açıkçası.

      Sil
  16. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  17. Damla Hanım merhaba. Süt olmadığı zaman tariflerde yerine yoğurt kullanılabilir mi acaba? 1 bardak süt yerine bir bardak yoğurt mesela?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genelinde kullanabilirsiniz.. ancak sulandırarak ayran kıvamında kullanmanızı tavsiye ederim.

      Sil
  18. Merhaba Damla hanım tarifinizi yaptım ve eşimle bayılarak yedik. Çok teşekkür ederiz böyle güzel tarifleri bizimle paylaştığınız için. Sizi çok seviyoruz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiğinize çok sevindim!
      Rica ederim, ben de sizleri çok seviyorum. :)

      Sil
  19. Yenide yaptım ve gerçekten çok güzel oldu ilk çıktığında diğer tariflerden farkının olmadığı düşünmüştüm ancak ertesi gün tattığımda o kadar güzelleşmişlerdi ki.. resmen dışarıdan hazır aldıklarımıza benzemişti ama tabii ki katkı maddesi yoktu bunlarda ve bu gerçekten içini çok rahatlatıyo insanın. Eğer evinizde okula giden öğrenciler varsa kesinlikle yapın ve onlar da bunu okulda yesin kantinden gabrika üretimi ne olduğu belirsiz maddeler alacaklarına. Tarif için çoook teşekkürler söyleyebileceğim tek şey sizin mükemmel bir detay olduğunuz;))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum, kantinden yiyeceklerine bunu yemeleri konusunda..:)

      Elinize sağlık!

      Sil
  20. Sevgili Damla,
    bu kadar güzel tarifleri bizimle paylaştığın için öncelikle teşekkürler. gerçekten harika tarifler çıkartıyorsun. mutfakta sevdiğim tek şey kurabiye yapmak ve vakit buldukça tariflerini deniyor, pek bilgim olmadığından kurallarına da uyuyorum sonuç muazzam :) sormak istediğim bir soru var top kek için "6- İki karışımı birleştirip çırpma teliyle birbirleriyle karışıp pürüzsüz olana kadar hafifçe çırpın. (Fazla çırpmayın)" demişsin ya bu çırpma işleminde küçük sütlü çikolata parçalarının erimesi gerekiyor mu ? teşekkürler. sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır, içinde parça şeklinde kalıyorlar.

      Sil
  21. Hakkaten cok guzel oldu. Bu kolay ve kesin tarif icin tesekkur ederim

    YanıtlaSil
  22. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  23. Ben her hafta bu harika muffinlerden pişiriyorum.Oğlumun beslenme çantasına koyuyorum,beş çayında ikram ediyorum.
    Bence başlık olarak ‘Dünyadaki en lezzetli ve hafif muffin tarifi’ diye de yazabilirmişsiniz.Lezzetleri muhteşem,yumuşacık ağızda dağılıyor.Her tarifiniz garanti,şimdiye kadar tutmayan bir tarifiniz olmadı benim denediklerim arasında.Emeğinize sağlık.Sitenize hergün bakıyorum,tarif okuyorum.Yeni tarifleri okudukça denemek için heyacanlanıyorum.Teşekkürler,sevgiler:)
    Elif Kadıoğlu.

    YanıtlaSil
  24. Ben bitter yuzde 80olanini blendr bizlattim parcaladi icine kattim cikan kokular kekin yumusakligi 12adet cikti ve fanli firinda 190derecede 15dk oldu sipsak hazir cok tesekkurler 😘

    YanıtlaSil
  25. Merhabaaa zeytinyagi yerine tereyag koysak nasil olur acaba ��

    YanıtlaSil
  26. Biraz önce oğlumla birlikte yaptık ve beklentimizden daha güzel oldu sonuç. Biz muffin kağıtlarında yaptık, kabın yarısına kadar hamurdan koyduk ve çok güzel kabardı. Tarifiniz için teşekkürler teşekkürler. Sizi takibe devam edeceğiz.

    YanıtlaSil
  27. Tarif için teşekkürler, oğlumun kreşteki doğumgunu icin üzerlerini krema ile süsleyerek yaptım. Gerçekten çok güzel oldu 😚
    Yıllardır kek konusunda bir türlü istediğim verimi alamıyordum, alamadıkça yumurta şeker çırpma işleminden sonra ( bulduğum tarifler hep bu şekilde basliyor) toz malzemeleri ekleyince çırpdıkça çırpıyordum belki böyle daha iyi olur diye 😀😀 sonucu tahmin edersiniz..sürekli internette degisik tarifler ve püf noktalarını araştıran biri olarak bu denli açıklamalı tariflere denk gelmemiştim, ve tariflerin hepsi aynı usulle yapılıyordu. Sitenizi keşfedince biçok kek tarifinizi denedim ve gerçekten hepsi de gayet tatmin ediciydi. Teşekkürler tekrardan😊 emeğinize sağlık 🌹

    YanıtlaSil

Başa Dön