EV YAPIMI TRUFF ÇİKOLATA



Yoksa siz bayram çikolatalarınızı hala hazır mı alıyorsunuz? Henüz böylesine pratik ve dünyanın en leziz çikolatalarına aday olabilecek bu tarifle karşılaşmamış olmanıza bağlıyorum! :-) Oysa şimdi önünüzde enfes bir tarif, üstelik soğumasını bekleme kısmı dışında en fazla 20 dakikada hazır. Hazırlarken, yuvarlarken ve kakaoya bularken hissettiğiniz meditatif etkisi ise bambaşka.. Çikolata ile uğraşmak, elleri ağızları çikolataya bulamak mutluluk aşılıyor ruha!




Truff çikolatalar yapmak için size öncelikli tavsiyem kaliteli bir çikolata markası kullanmanız olacak. Çünkü truff'larınız kullandığınız çikolatanın kalitesi kadar leziz olacaklar, unutmayın. Tarif için ise, koyu bir ganaj krema hazırlayıp buzdolabında soğumaya bırakıyorsunuz, karışım donunca kaşıkla parça parça alıp ellerinizle yuvarlıyorsunuz. İşte tam bu esnada iradenize hakim olabilirseniz ne ala :-) Buram buram vanilya ve çikolata kokusu eşliğinde, çikolata toplarınızı yaparken hemen lezzetlerine varabilmek için sonsuz bir sabırsızlık hissedeceksiniz!


Bu çikolataları neye isterseniz bulayabilirsiniz, ben blenderda toz haline getirdiğim antep fıstığı, badem ve kakao kullandım. Birbirleriyle renk uyumları da çok güzel oldu. Dilerseniz hindistan cevizi tozu, bisküvi kırıntıları ile de süsleyebilirsiniz. Benim favorim ise yıllardır şüphesiz (uslanmaz bir çikolatakolik olduğumdan:-) ) kakaolu olanlar! Kendi favorinizi hemen hazırlayarak kendiniz seçmeye ne dersiniz?



Peki bu bayramda sevdiklerinizi bir kutu ev yapımı çikolatayla sevindirmek ister misiniz?
Pişirmek güzelse de paylaşmak en güzeli, mutluluk vereni..
Çikolata tadında bir bayram diliyorum hepimize! :-)

Ev Yapımı Truff Çikolata


Malzemeler


  • 340 gr bitter çikolata (küçük küçük parçalanmış)
  • 113 gr sütlü çikolata (küçük küçük parçalanmış)
  • 157 gr krema
  • 1 adet vanilya çubuğu (ortasından dikey kesilip içindeki tohumlarıyla birlikte kremanın içine atıyoruz)
  • 82 gr tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • Kakao, toz badem, toz antep fıstığı (çikolataları bulamak için)

Yapılışı


  1. Orta boy cam bir kaseye hem sütlü hem bitter çikolataları alın ve mikrodalgada 30 saniyede bir çıkartıp kaşıkla karıştırmak suretiyle eritin. (Veya benmari usulü 1/4 ü kaynayan su içeren bir tencerenin üzerine oturtup suyun buharı ile de eritebilirsiniz)
  2. Ufak boy bir tencereye krema ve vanilyayı koyun ve ocakta kaynayana kadar bekleyin. Kaynayınca tel süzgeçten süzerek erimiş çikolataların içine ekleyin ve çırpma teli ile birbirleriyle karışana kadar yavaş yavaş karıştırın.
  3. Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını da ekleyin ve tereyağ içinde eriyene kadar karıştırın.
  4. Şimdi yaklaşık 23 cm'lik bir yuvarlak (kare veya dikdörtgen de olur) borcama bu pürüzsüz karışımı dökün ve üzerine temas edecek şekilde streç film serip buzdolabında en az 2 saat katılaşmaya bırakın.
  5. Katılaştıktan sonra streç filmi çıkartın, kaşıkla kazıyarak parçalar alıp elinizle yuvarlayın ve yuvarladıklarınızı bir tepsiye koyun. (Bu aşamada oldukça yumuşayacaklar, merak etmeyin) Ve buzdolabına 5 dakikalığına koyun.
  6. Ayrı ayrı neye bulamak istiyorsanız (kakao, toz badem ve toz antep fıstığı) geniş kaselere dökün ve buzdolabından çikolata tepsinizi çıkartın.
  7. Çikolataları tek tek önce yine elinizle yuvarlayıp dış kısmını parlaklaştırdıktan sonra bulamak istediğiniz malzemeler bulayın. Tüm çikolatalar için teker teker bu işlemi yapın.
  8. Buzdolabında muhaza edin ve soğuk servis edin.


Bon Appétit!






Martha Stewart sitesindeki tariften esinlenerek hazırlanmıştır.


12 yorum

  1. Sevgili Damla,

    İyi akşamlar. Ülkece bayrama güle oynaya girmek isterdik, ancak ne mümkün. Belki de Damlanın yaptığı trufflardan çokça yapıp herkese dağıtsak da ağızlarının tadı değişip dünyaya güzel kızımızın baktığı pencereden başka bir gözle mi baksalar. Kalpli kutuyu bozmak istemem, tanelilerden bir tane aldım, tatları da pek güzel. Bugün geciktim, yarın vakit kalırsa yapayım da kulaklarını çınlatayım. Bu kapsamda, nice bayramlara eskilerin deyişiyle ; tatlı yiyip tatlı konuşarak girelim inşallah. Güzel yuvanızın tadı hiç bozulmasın, kucak dolusu sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok tatlısınız. Yüzüme gülücük konduran yorumunuzu önceden görebildim lakin şehir dışındaydım dönüş yapamadım. Dilerim herşey umut, güzelliklerle dolu olur ülkece hepimiz için. Kocaman sevgilerimle :-)

      Sil
  2. cok sevgili damla,
    tum tariflerini ayilarak yapip bayilarak yiyen benim bu tarifin icin soyle bir sorum var :) bu olculerle tahmini kac adet cikolata elde ediyoruz acaba?
    cevabin icin simdiden cok tesekkurler, sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler tatlı yorumunuz ve tüm denediğiniz tariflerim için :-) bu tariften yaklaşık 20 adet çikolata çıkıyor. Çok sevgiler

      Sil
  3. Acaba içine bir miktar likör koysak nasıl olur Damla hanım?

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize sağlık, tarifiniz harika. Yalnız çikolatalar buzdolabindan çıktıktan kısa bir süre sonra erimeye başlıyor, dışarıdan aldığımız gibi olmuyor. Buna nasıl bir çözüm bulabiliriz acaba. Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çikolataları temperlemediğiniz(işlemediğiniz) sürece erime olabilir ama ilk seferden sonra buzdolabında iyice soğuduktan sonra erimeyecektir. Çok sevgiler :)

      Sil
  5. slm bu yaptığımız truff ları karıstırdığımız kasede soğutsak başka yere aktarmasak çünkü çikolata çandır 1 gramını bile ziyan olmasın dimi yani beyaz çikolatadanda olurmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peki aktarmayın..:)
      Beyaz çikolata olur.

      Sil
  6. truffleri hazırladıktan sonra tekrar çikolata ile kaplamak istersem parlaklığı nasıl yakalarım? yani çikolata donunca çatlayıp patlamasın diye ne yapabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Truff soğuk, çikolata ise sıcak olmalı. Tezat sıcaklıklarda parlaklık oluşur.

      Sil

Başa Dön