YAĞSIZ ARMUTLU ÇİKOLATALI KEK

Bir kek olmak için fazla nemli ve sıkı bir dokusu olsa da browni de sayılmadığı için yine en iyi seçenek kek olarak adlandırmak bu tarifi.. :) Fransızların "moelleux chocolat" dedikleri bu şaheser armutlarla taçlanıyor, ikisi birbirini inanılmaz tamamlıyor ve damaklarda lezzeti uzun süre kalıyor.


Bu tarifteki ana malzeme kesinlikle çikolata! Ne kadar iyi bir marka kullanırsanız o ölçüde lezzetli bir kekiniz olacağını unutmayın. Diğeri ise mascarpone peyniri.. Evde olanı değerlendirmek amaçlı şahane denk gelse de her daim evimizde mascarpone olmadığı için ikinci seçenek labnenin suyunu süzdürerek kullanmak. Ben en az su barındıran labne olarak Yörükoğlu markasına denk geldim geçenlerde, mascarpone gibi bir kıvamı var desem abartmış olmam! :)

Bu kek çoğu tarifimin aksine yağsız ve şekeri de unu da pek az. Dolayısıyla kalorisi nitekim azaltılmış :) lezzetinden ise ödün vermeyen nefis birşey oldu. Ben kış mevsimine çok yakıştırdım. Armutlarınızı değerlendirmek için de fazlasıyla mantıklı! Meyveli kek ve tatlılarla çok aram olmasa da ılık ılık iki dilim birden yemiş olmam kesinlikle bu tarife özel olmalı. :)

Dokusu ıslak ve nasıl desem; çikolata gibi. Evet armutlu çikolata yiyormuş hissiyatı yaşatıyor insanda. Deneyin, eminim hak vereceksiniz. :) Kabar kabar kabaran bir kek beklemeyin, armutları hafif içine alacak kadar kabarıyor ancak.. Özelliği bu, güzelliği de bu..

Birdahakine çilekli denemek için can atıyorum! Elmalı da şahane olabilir, benden evvel denerseniz haberim olsun olur mu? Ve bir fikir daha; porsiyonluk kek kalıplarında da çok şirin duracağına inanıyorum. Porselen sufle veya krem brüle kalıpları için tam biçilmiş bir tarif mesela, dilimleme zahmeti de olmadan, herkese özel birer tabak olarak hazırlanabilir..

Çikolataseverlerin bu kadar az malzemeyle nasıl da böylesine şahane bir lezzet ortaya çıktığına şaşıracağına ve bir daha ömür boyunca bu reçeteden vazgeçemeyeceklerine neredeyse eminim.:) Malzemeler hazırsa başlayalım, 1 saate tadına varıyor olacağız.. 

Yağsız Armutlu Çikolatalı Kek


Zero Miette! adlı sitedeki tariften uyarlanmıştır.

Malzemeler


  • 200 gr bitter çikolata (küçük küçük parçalanmış)
  • 250 gr (1 su bardağı+1 yemek kaşığı) mascarpone peyniri (yoksa suyu süzdürülmüş labne peyniri)
  • 4 adet yumurta (oda sıcaklığında)
  • 3-4 adet orta büyüklükte armut
  • 50 gr (1/3 su bardağı) pudra şekeri
  • 40 gr (1/4 su bardağı) un
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya toz vanilya)

Yapılışı


  1. Öncelikle fırınınızı 180 derecede çalıştırmaya başlayın ve bir adet 24 cm'lik yuvarlak kelepçeli kalıbınızın heryerini hafif sıvıyağ ile yağladıktan sonra tabanına göre yağlı kağıt kesip yapıştırın.
  2. Bitter çikolatanızı eritmek için ısıya dayanıklı bir kaseye çikolataları koyun ve mikrodalgada birkaç saniyede bir çıkartıp kaşıkla karıştırmak suretiyle eritin. (Mikrodalganız yoksa benmari usulü de eritebilirsiniz)
  3. Bir çırpma kabına mascarpone peynirini koyun, üzerine çikolatanızı dökün ve sadece karışana kadar yavaşça çırpın. Sonra teker teker olmak kaydıyla yumurtaları ekleyin. Her bir yumurtadan sonra çırpın.
  4. Vanilyayı, unu, pudra şekerini de ekleyin ve sadece karışana kadar çırptıktan sonra kalıbınıza dökün.
  5. Armutlarınızın kabuklarını soyun ve ortadan ikiye bölün. Bir küçük bıçakla orta kısmındaki çekirdeklerini armuta zarar vermeden alın atın ve ince ince dilimleyerek yukardaki görseldeki gibi 4 adet yarım armut dilimini karşılıklı dizin.
  6. Fırına verin ve 35 dakika pişirin. Fırından çıkartıp ılınmasına izin verdikten sonra önce kenarlarından bıçak geçirin, sonra kelepçenizi çıkartıp pudra şekeri serperek servis edin. 

Bon Appétit!


19 yorum

  1. Merhaba Damla Hanım,bunu kelepçeli kalıp dışında ne ile yapabilriim sizce kalıbım yok��Ayrıca nefıs olmus elınıze saglık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Borcamda da yapılabilir fakat içinden çıkarmak sıkıntılı olabilir, olmazsa içinden dilim dilim servis edilebilir. Sevgiler :)

      Sil
  2. Merhaba damla hanım kekinizi bugün yaptım inanılmaz kolay ama bir o kadar da lezzetli oldu. Ellerinize, tarifinize sağlık. Şeker ve yağ olmadan bir de bu kadar az unla böyle bir tarif çıkacağı aklımın ucundan geçmezdi doğrusu. Benim merak ettiğim bu kekin kalorisi bir dilim için aşağı yukarı ne kadardır acaba?
    çooook teşekkürler güzel tarifleriniz için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim beğenmenize, afiyetler olsun. Kesinlikle aynı şekilde düşünüyorum, bu kadar az malzemeyle ancak bu kadar leziz ve hafif birşey çıkabilir ortaya! Ben 150-200 kaloriden fazla olduğunu sanmıyorum ama net birşey diyebilmem zor :) sevgiler💓

      Sil
  3. Bu kadar güzel sunum olamaz. Malzemelerin kolay bulunurluğu böyle tarifler için ise muazzam. Damla Hanım harikasınız. Kekim de şahane oldu :) Sanırım sayenizde hepimiz birer küçük şef olacağız :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah ne güzel sözler bunlar, hele son cümleniz. :) bence zaten öylesiniz! Koskocaman sevgilerimle💓

      Sil
  4. Damla Hanım Merhaba,
    Sayfanızı yeni keşfettim ve geçtiğimiz hafta sonu bu tarifinizi denedim ve harika oldu :) Çevremdeki insanlar da afiyetle denediler. Bu hafta sonu ise orman meyveli versiyonunu denemeyi planlıyorum :) Birde sizce beyaz çikolata ile bu tarif nası olur?
    Sevgilerle,
    Deniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beyaz çikolata ile oldukça ağır olacağını düşünüyorum. Ama orman meyveleriyle şahane yakışır, süper fikir! :)

      Sil
  5. Pazartesi yapip Carsamba servis edebilir miyim? Yoksa taze mi servis edilmesi gerekir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tazeliğini günlerce koruyor, yapabilirsiniz o şekilde.

      Sil
  6. mascarpone peyniri icin bilindik bir marka varmi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne bulursam onu alıyorum, migrosta bulunuyor zaten genellikle tek bir marka satılıyor. :)

      Sil
  7. Merhabalar,
    Sitenizi yeni keşfettim, ilk kez bir tarifinizi denedim. Biraz hayal kırıklığı oldu. Firindayken miss gibi kokuyordu. Ancak biraz yumurta kokusu oluyor yerken ve şekeri de az . Bitter çikolata olmasindandir belki. Akşam akşam ne mutsuz oldum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüh, damak tadınıza uymamış olsa gerek. Çikolatanın yoğunluğu sayesinde yumurta kokusunu almanız çok zor, fakat ekstra hassassınız belki de yumurta kokusuna karşı. Armut yeterince şekerli bir meyve olduğu için kekiyle bir uyum içerisinde, ancak dilerseniz şekeri bir dahakine çoğaltabilirsiniz.

      Sil
  8. Merhaba,
    Tarifi denedim ve muhteşem oldu. Çok pratik ve lezzetli. Bir dahaki sefere tek porsiyonluk deneyecegim.
    Paylaytığınız için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, beğendiğinize sevindim.
      Afiyetler olsun :)

      Sil
  9. Damla hanım, pudra şekeri yerine keçiboynuzu özü ya da keçiboynuzu pekmezi kullanmak doğru olur mu?

    YanıtlaSil
  10. Damla hanım merhaba, tarifinizi 2.yapışım her defasında da nefis oldu. 2 sini de elmalı yaptım çok lezzetli oldu, tariflerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim Yeni yuvanızda da mutluluklar diliyorum

    YanıtlaSil

Başa Dön