EN İYİ EV YAPIMI ÇİKOLATALI DONDURMA

En sevdiğim dondurma kitabımın yazarı David Lebovitz'ten akıllara zarar bir tarif.. O muhteşem kıvamı, tam ayarında çikolatası ve buram buram mutluluk veren lezzeti damaklarımdayken, tam bir dondurma aşığı olarak hiç tereddüt etmeden diyebiliyorum ki; bu şimdiye dek yediğim en iyi çikolatalı dondurma! :)



Hayatımın çikolatalı dondurmasını kendim, evimde yapıp yiyebiliyor olmak ne güzel bir şey, siz de deneyimleyince anlayacaksınız. :) Dondurma denince sanki evde hazırlaması çok zor birşeymiş gibi kazınmış akıllara.. Fakat asla öyle değil. Makinanız olması kesinlikle çok daha pratiklik sağlıyor fakat olmaması da yapamayacaksınız anlamına gelmiyor.

Her şeyden evvel dondurma karışımımızı hazırlıyoruz; "creme anglaise" sos deniyor aslında buna. Sade, çikolatasız ve vanilyalı hali genellikle çikolatalı tatlıların lezzetini hafifleştirmek için çok kullanılıyor, özellikle Avrupa'da. İşte bu sos aynı zamanda çoğu dondurmanın bazı.. Başka dondurma çeşitlerinde ise içindeki başrol değişiyor sadece, çikolata oluyor karamel, karamel oluyor kahve derken aslında bu bazla birçok çeşit dondurma hazırlayabiliyoruz. Yumurtasız olarak da yapmak mümkün, o zaman çok daha akışkan 'gelato' kıvamında dondurma elde ediyorsunuz. Ben her daim yumurta içeren dondurma karışımlarının çok daha lezzetli olduğunu düşünüyorum fakat ezber bozan bazı tarifler de var, ileride paylaşacağım.. :)

Evet, David demiş ki "mükemmel çikolatalı dondurma arayışım bu karışım dondurma makinasında dönerken bir kaşık almamla sona erdi!" Kafamın içinde dolaşan ne denli mükemmel olabilir ki düşüncem benim de bir parmak aldığımda netleşti.. Kusursuzdu. Ve fikrimce; ne kadar iyi bir çikolata ve kakao ile yapılırsa o düzeyde kusursuz oluyordu!

Biraz sabırla ve anlatımıma birebir uyduğunuz takdirde (lütfen!) öylesine leziz bir dondurma yapacaksınız ki, kendinize inanamayacaksınız. Ve muhtemelen dışarda yediklerinize şiddetle burun kıvıracaksınız! :)

En İyi Ev Yapımı Çikolatalı Dondurma


David Lebovitz'in The Perfect Scoop adlı kitabından alıntıdır.

Malzemeler


  • 500 gr (2 su bardağı) krema
  • 21 gr (3 yemek kaşığı) kakao
  • 140 gr bitter çikolata (küçük küçük parçalanmış)
  • 250 gr (1 su bardağı) süt
  • 150 gr (3/4 su bardağı) toz şeker
  • Bir çimdik tuz
  • 5 adet yumurta sarısı
  • 1/2 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya yarım vanilya çubuğu tohumları)

Yapılışı


  1. Kremanızın yarısını (250 gr) kakao ile birlikte karıştırarak orta boy bir tencerede ısıtın. Kaynama noktasına gelir gelmez ocağı kısın ve 30 saniye kaynadıktan sonra ateşten hemen alıp çikolataları ekleyin. Pürüzsüz olana dek karıştırın. Kremanın kalan yarısını (250 gr) da ekleyin. Birbirlerine karışana kadar karıştırın ve karışımı büyük bir kaseye alın. Üzerine de bir tel süzgeç oturtun, birazdan lazım olacak. :)
  2. Bir kaseye yumurta sarılarını koyun ve çırpma teli ile biraz çırpın. Orta boy bir tencereye süt, şeker, tuzu koyun ve ocakta ısınmaya bırakın. Isınınca yumurtalı kaseye yavaş yavaş bir yandan çırparak ekleyin, sonra tekrar tüm karışımı tencereye alın. Orta ateşte ısıya dayanıklı bir spatula veya tahta kaşık ile sürekli tencerenin dibini sıyırarak, hafif koyu sos kıvamını alana kadar karıştırın. (Bu karıştırmanın sürekliliği çok önemli.) Koyulaşması zaman alabilir, sabırla bekleyin. :) Tahta kaşığı kaplayan bir sos haline geldiyse tamamdır, kaynatmayın..
  3. Sosunuz olur olmaz vakit kaybetmeden süzgeçten süzerek(pütürlü olma ihtimaline karşı) çikolatalı karışımın içine ekliyoruz. En son vanilyayı da ilave ediyoruz.
  4. Dondurma kasesini içi buzlarla dolu bir kabın içine oturtup soğuyana kadar bir spatula ile karıştırıyoruz.
  5. Ilınır ılınmaz da buzdolabında soğumaya bırakıyoruz.
  6. Tamamen soğuduktan sonra dondurma makinamızın talimatlarına göre dondurmamızı hazırlıyoruz.
  7. Dondurma makinanız yoksa; karışım tamamen soğuduktan sonra bir kalıba döküp buzluğa kaldırın ve yarım saatte bir çıkartıp bir çatalla hızlıca karıştırmak suretiyle dondurun. (Yarım saatte bir yaklaşık 6-7 defa çıkartıp çatalla çırpma işlemini yapmanız önemli)
  8. Tamamen donunca ister külahta ister kaselerde tadına varın! :) 

Bon Appétit! 

24 yorum

  1. Gerçekten çok muhteşem duruyor. Fakat bir şey sormak istiyorum. Şimdi dondurma makinası karışımı iyicene karıştırıyor fakat dondurma makinam yok ve eger catalla yaparsam makine kadar iyi bir sonuç alacağımı düşünmüyorum. Onun yerine çırpıcının orta devrinde iyicene çırpmak daha iyi sonuç aldırmaz mı? Cevaplarsanız çooook sevinirim.(Bu arada kurabiyelerinizin büyük hayranıyım. Kurabiye canavarı oldum sayenizde :D)
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çatalla da denedim ve çok iyi sonuç aldım. Elbette eğer sizin için üşendirici bir durum değilse o şekilde de yapabilirsiniz.

      Kurabiyeleri beğendiğinize sevindim.. sevgiler :)

      Sil
  2. Yaptım çok güzel oldu başka dondurma tariflerini merakla bekliyorum ☺

    YanıtlaSil
  3. Karıştırma işlemini mixerle yapabilir miyiz ya da yarım saatte bir robotun hamur karıştırma başlığı ile düşük devirde karıştırıp buzluğa geri koysak? hangi yöntemle dondurma makinesine en yakın sonuç alırız acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında çatalla hızlıca çırpmak gayet iyi sonuç veriyor. Ama yarım saatte bir mikserle çırparak da aynı sonuç elde edilebilir.

      Sil
  4. Merhaba hanımefendi. Sizi az evvel keşfettim. ( Şermin Çarkacının sayfasında) bir sürü tarif beni bekliyor :) dondurma yarın yapacağım sanırım. Ama şunu sormak zorundayım. Yumurta kokusu oluyır mu? Yani ufak bir eser minik bir yumurta havası? Çok mühim bu nokta benim için. Bir de vanilya özütüm yok :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, hoşgeldiniz! :)
      Yumurta kokusu asla olmuyor, çikolata oldukça baskın.
      Vanilya özütü yerine aroması, çubuğunun tohumları veya hiç bulamıyorsanız toz vanilin kullanabilirsiniz.

      Sil
  5. Külah tarifi de paylaşabilir misiniz ? ��

    YanıtlaSil
  6. Merhaba, dondurma makinanız ne marka acaba?

    YanıtlaSil
  7. Merhaba,
    Bu tarifi to sekersiz yapmak mumkun mu? Ben daha once pekmezli bir cikolata tarifi yapmistim guzel de olmustu aslinda am a sizinkini de cok merak ettim. 2 yasinda bir oglum var on a henuz seker yedirmedigim icin sormak istedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tarifte toz şeker şart ne yazık ki :)

      Sil
  8. Merhaba
    Bugün tarifinizi yaptım ve dondurma muhteşem oldu.sade olarak yapmak istersek nasıl uygulariz tarifi.tesekkurler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bambaşka bir tarif o. :) Takipte kalın yaza doğru veririm.

      Sil
  9. Yaz artık kendini göstermeye başladı, yeni yeni dondurma tariflerini heyecanla bekliyorum. Tüm tariflerini severek yapıyorum, yeni makine aldığım için bu tarifini severek deneyeceğim sanırım :)

    YanıtlaSil
  10. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  11. Merhaba, Kremayı ocağa alıp çikolataları içine eklemek ve Çikolataları benmari eritip sonra kremayı içine eklemek arasında bir fark oluyor mu lezzet açısından?

    YanıtlaSil
  12. Merhaba.İş yerinin de sakinliğini fırsat bilerek, sabahtan bu saate kadar günümü neredeyse sizin sayfanızda geçirdim diyebilirim. : Zaten çok uzun zamandır instagram hesabınızdan takipteyim ama tariflerinizi deneme fırsatım hiç olmadı.Bugün çoğu tarifinizi inceledim ve öncelikli denenecekler olarak not aldım. :) Sanırım öncelikli favorilerim en iyi çikolata parçacıklı kurabiye , en iyi ıslak kek tarifi,pratik mini top ekmekler pratik çikolatalı pasta ve çilekli kurabiye olacak.Umarım başarılı olurum. Meyveli dondurma tariflerine de yer verirseniz şahane olur. :)
    Meltem

    YanıtlaSil
  13. Merhaba😍 Sitenizi yeni keşfettim Damla.
    Limonlu bezeli tarifler ararken limonlu mereng cheeseake fotoğrafına tıklamamla başladı bu rüya :) sonra çikekli kurabiye, naneli parça çikolatalı kurabiye, çilekli vanilyalı cupcake, kırmızı kadife kek, çikolatalı yerfıstıklı kurabiye, limonlu donut... Vee derken çikolatalı dondurma tarifini de okurken dayanamayıp yazmak istedim artık.
    MaaşaAllah açık anlaşılır detaylı tarifler, net fotoğraflar, insanı boğmayan ferah, sade ama şık görüntüsüyle insanı içine içine çeken sayfalar...
    Farklı oluşları ile tatlı bir heyecan ve merak uyandıran tarifleri, başlıkları, yazılarınızı vs. saymıyorum daha!
    Nasıl bunca zaman görememişim sitenizi hayıflandım doğrusu.
    Başarınızın, tariflerin, sitenin devamını diliyorum. Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ben de iyi ki sizin sevgiyle bakan bir okurum ile karşılaştım bu vesileyle. :)
      Beğeniniz beni ziyadesiyle mutlu etti, çok teşekkür ederim bu güzel sözler için.

      Sevgilerimle..:)

      Sil
  14. Merhaba
    Dondurma karışımını hazırladıktan sonra, bir gece dolapta bekletip ondan sonra dondurma makinasi ile yapmamızın bir sakıncası var mı? Zaman sorunum olduğu için soruyorum :)
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  15. Tarifinizi denedim harika oldu herkes bayıldı. Daha önce de limonlu cheese cake denemiştim sonuç mükemmel olmuştu tesekkur ederim bu eşsiz tarifler icin🥰 daha fazla dondurma tarifi istiyoruz sizden fıstıklı ve cevizli dondurma mesela😊

    YanıtlaSil

Başa Dön