YERFISTIKLI KÖPEK KURABİYELERİ

Fırından eve yayılan fıstık ezmesi kokuları beni bile çağırsa da ıslak bir burun içindi bu defa. :) Bebekliğinden beri oburluğu dillere destan olan köpeğim Bücür, kendisini uyurken kurabiye kokusuyla uyandırmamın onu çok mutlu ettiğini belli edecek kadar öptü annesini. :)




Patili çocuklarım için mutfağa girmeyi, hem pişirme aşamasında hem de akabinde o anları onlarla paylaşmayı çok seviyorum. Evde en taze malzemelerle katkısız olarak onlar için de birşeyler pişirebilmenin tadına bir kez vardıktan sonra kolay kolay vazgeçemez oldum ve dışardaki hazır ödül bisküvi paketlerinin içeriklerini okumamla birlikte elim hiç birine gitmez oldu. Tek bir handikap var; o da malum katkısız ev yapımı lezzetleri bazen tüylülerimiz patilerinin tersi ile itebiliyor. :) Tıpkı çocukların market raflarındaki rengarenk ambalajlı abur cuburları evde anne elinden çıkan çoğu tatlıya tercih etmeleri gibi sanırım. O yüzden bir nevi risk almış oluyoruz fakat değiyor. Çünkü damak tatlarına uymazsa sokaktaki bize muhtaç canlarımızla paylaşmak çok kolay, üstelik en güzeli. Şımartılma hakkı sadece kendi çocuklarımıza özel olmasın, her biri sebeplensin. :)
 
Yer fıstığı ezmesi köpekler için oldukça yararlı; elbette dozunda ve tuzsuz şekersiz olması kaydıyla. Şahane bir protein, sağlıklı yağ kaynağı ve vitamin A, E deposu. Dolayısıyla oyuncaklarının iç kısmına sürüp saatlerce oynamalarını sağlayabilir, zaman zaman ödül olarak verebilir ve en güzeli onun için kurabiyeler pişirebilirsiniz! :) İçeriğinde şeker yerine bal kullandım, 12 yıldır Bücür’ün her öksürüğünde boğazı rahatlasın diye verdiğim ballı sütlerin ona inanılmaz iyi geldiğini keşfettiğimden beri yine çok az miktarda kullanılması şartıyla pişirdiklerime ekler oldum. Artık çoğu yabancı kaynaklarda köpekler için ne kadar faydalı olduğunu da okuyabilirsiniz. Balla lezzetlenmesi sayesinde benim bile sütlü kahveme batırabileceğim lezzette olduklarını inkar edemem. :) 

Hamuru ise oldukça çalışması kolay, yumuşacık, hemen şekillenen, fırında pişerken şekil değiştirmeyen, pek nefis bir şey oldu. Çiğ haliyle Eros’u bile kendisine çekti fakat bu kez hazırlıklar üzgünüm ki onun için değildi. :)



Fakat her an rol çalmaya da hazırdı..

Her evde bulunabilecek malzemelerle şipşak bir hamur hazırlayıp şekillendirip fırınlayabilir ve kurabiye kutunuzu bu kez tüylü çocuklarınız için doldurabilirsiniz. Kutuda 1 haftaya kadar tazeliğini koruyan bu nefis kurabiyelerden her gün bir adet vermenizin yeterli olacağını düşünüyorum. Kilo kontrolü açısından fazlasını vermeme taraftarı olsam da, bunun aksine pişirdiğim günden beri “sadece bir tane” dememe rağmen bana devamını çok istercesine bakan masum surata kıyamıyorum. :)

Siz kıyabilir miydiniz?






Yer Fıstıklı Köpek Kurabiyeleri


Malzemeler


  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 65 gr (1/4 su bardağı) yerfıstığı ezmesi (katkısız-tuzsuz şekersiz)
  • 80 gr (1/4 su bardağı) bal
  • 2 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı su
  • 280 gr (2 su bardağı) kepekli un (veya tam buğday unu)
  • 1 buçuk tatlı kaşığı (silme) kabartma tozu

Yapılışı


  1. Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın.
  2. İki adet fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
  3. Bir kasede tüm malzemeleri yoğurup yumuşak bir hamur haline getirin. (Çok ele yapışıyorsa az un ilavesi yapabilirsiniz)
  4. Tezgaha az un serpin ve hamuru merdane ile açın.
  5. Dilediğiniz kurabiye kalıplarıyla kesin ve tepsilerinize dizerek fırında 20 dakika kadar pişirin. Ilındığından itibaren köpeğinize tattırabilir, size de şekersiz gelmezse ona eşlik edebilirsiniz. :)


8 yorum

  1. Nasıl şeker.
    katkısız güzel şeyler yemek küçük canlarında hakkı.

    YanıtlaSil
  2. merhaba, hangi yer fıstığı ezmesini kullandığınızı öğrenebilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanın hatırlamıyorum. :) Farketmez ama.

      Sil
  3. Slm Damla Hn. O lezzetli tariflerinizi kendim icin denerken bu defa kopegim icin yapmak istiyorum. Yalniz evde bal bitmis. Yerine seker ya da pekmez kullanabilir miyim? Tskler...

    YanıtlaSil
  4. Selam Damy peki kepekli un yerine normal un kullansak olmaz mı🤔

    YanıtlaSil
  5. Balon zararı olmaz mı. Şekeri sindirmiyorlar diye biliyorum

    YanıtlaSil

Başa Dön