ÇİKOLATALI EKMEK (CRAMIQUE)

Bir önceki Brugge postumda bahsettiğim o lezzet-i şaheseri ne yaptım ettim pişirdim. :) Temelinde brioche hamuru yatan, yumuşacık, ağızda sıcacık eriyen çikolatalarıyla muazzam bir Belçika lezzeti.. Bu ekmeğe, sokaklarında duyumsadığım o tatlı kokuyu evime taşımamı sağladığı ve her lokmasının tadına varırken anılarımı zihnimde capcanlı tuttuğu için borçluyum.


Brugge gezimizin başrolü bu ekmek oldu. Şehre adımımızı atar atmaz köşedeki pastane "Aux Merveilleux" nün kapısından taşan kokusu bize "hoşgeldin" der demez elimize alıp keşfe koyulduk. 6 kadın, hepimiz bir ucundan kopartarak ve her birimizin lokması damaklarında kalarak bir masalın içinde yol alıyorduk sanki.. Şimdi fırınımdan çıkması ve tadına bakmamla birlikte o masala anlık olarak geri döndüm, o yüzden bu lezzetin bendeki değeri hep farklı olacak sanırım.


Pastanede yediğimiz Cramique'in dokusu çörek ve ekmek hamuru arasında bir yerdeydi, pişirdiğim orjinal Cramique tarifinin ise daha çok brioche hamuru şeklinde olduğunu gözlemledim. Yani orjinalinin aksine pastane kendisine uyarlayarak ekmeğe yakın bir dokuda sunmayı tercih etmişti. Dolayısıyla ben de pişirdikten sonra ordaki kıvamı yakalayabilmek adına malzemelerde biraz değişiklik yapmayı düşündüm. Normalde tamamen sütle yapılmasına karşın, yarı yarıya süt ve su kullanımının daha ekmeğimsi bir yapıya büründüreceğine inanıyorum. Ayırt edebilmek adına ayrı zamanlarda iki şekilde de pişirmenizi tavsiye ediyorum. :) Bir de bir sonraki pişirmemde mutlaka vanilya ile hayal ettim, dolayısıyla tarife bunu da iliştireceğim.


Ben çikolatalısını uçuk derecede çikolatakolik olduğum için fazla sevdim, çikolata olarak ise fırında eriyebilen gerçek kuvertür damla çikolata kullandım. Marketteki klasik damla çikolatalar maalesef çikolata değil kokolin olduğu için size bitter veya sütlü çikolata alıp kırarak kullanmanızı öneriyorum. Belçika'da kuru üzüm ve "sucre perlé" (iri taneli fırında erimeyen bir şeker çeşidi) veya tamamen sade de yapılıyor. Bence hamuru öyle nefis ki, hepsi ile başka lezzetlere bürünse de damakta bıraktığı nefis tat hep aynı kalır. Kahvaltılarınıza çok yakışacağına eminim, hatta tek başına bir büyük ekmek yapmak yerine porsiyonluk top ekmekler formunda da yapılabilir!

Şu an kendinize ve sevdiklerinize en tatlı sürpriz bir adet bol çikolatalı ekmek olabilir. Size bu lezzet ne hissettirir, nereye götürür bilmiyorum fakat bir parça tattıktan sonrasının başka olacağına eminim... :)

Cramique


"A table avec doro" adlı sitedeki tariften uyarlanmıştır.

Malzemeler


  • 100 gr (yarım su bardağından 1 yemek kaşığı eksik) süt (ılık)
  • 100 gr (yarım su bardağından 1 yemek kaşığı eksik) su (ılık)
  • 2 adet yumurta
  • 20 gr yaş maya (aktif kuru maya kullanacaksanız 10 gr yeterli)
  • 100 gr (yarım su bardağından 1 yemek kaşığı eksik) tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 500 gr (3 buçuk su bardağı) un
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 85 gr (1/3 su bardağı+1 yemek kaşığı) toz şeker
  • 100 gr (2/3 su bardağı) bitter çikolata (küçük küçük parçalanmış) (isteyenler damla çikolata da kullanabilir)
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özütü

Yapılışı


  1. Bir kaseye ılık su, süt, yaş maya ve şekerin birazını koyun. Çırpma teli ile karıştırın ve kenarda 10 dakika bekletin.
  2. Bir çırpma kabına un, tuz, şekerin kalan kısmını koyup harmanlayın ve mayalı karışımı, tereyağını, yumurtaları, vanilyayı da ekleyip yoğurmaya başlayın. Çikolataları da ekleyin ve yoğurup yuvarlak hamur haline getirin. Ele hafif yapışan yumuşak bir hamur olacak. Tezgaha hafif un serpin, hamurunuzu koyun ve nemli bir bezle örtüp 1 saat kadar mayalandırın.
  3. Mayalanmanın sonunda hamurunuzu biraz yoğurup yuvarlak şekil verin ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsinize koyun. Üzerine yine nemli bez örtün ve 40 dakika mayalandırın. Fırınınızı 170 derecede ısıtmaya başlayın. Hamurunuz kabarınca her yerine fırçayla yumurta sarısı sürün ve fırına verin. 35-40 dakika pişirin.
  4. Henüz ılıkken tadına varın! :) 

Bon Appétit! 



30 yorum

  1. Damla hanım hamuru geceden hazırlayıp , sabah fırına verebilir miyiz?

    YanıtlaSil
  2. Hamurun ne şekilde muhafaza edilmesini önerirsiniz? Buzdolabında mı yoksa oda sıcaklığında mı? Cevaplarınız için çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Disarda bekletirseniz hamur asiri kabarir ve istenilen sonucu alamazsiniz, buzlukda bekletmek mayalanma suresini yavaslattir ve daha iyi bir sonuc alirsiniz. :)

      Sil
  3. Blogdaki birçok tarifi denedim. Gramla çalışıyorum, buna rağmen hiçbir tarifte un miktarları uymuyor maalesef :( ele yapışan bir hamur haline gelmesi için 1 kg un yedi.
    Görünüş ve koku mükemmel ve dokusu da fotoğraftaki gibi oldu ancak lezzette o güzellik yoktu ve yerken sıkışan bir ekmek oldu.
    Genelde sağlam tarifler denerim ve ne yaparsam tutar, herkes beğenir. Ancak buradaki tarifleri ya ben tutturamıyorum ya tariflerde bir sıkıntı var. Her defasında hevesle başladığım tarifler hüsranla sonuçlanıyor :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tariflerde bir sıkıntı olmadığına kendi adıma eminim. Zira hepsi bizzat denediğim ve burada yüzlerce kişinin deneyip yorum yaptığı tarifler.

      Dolayısıyla bazı tarifler sadece tecrübe isteyebilir diyebilirim size.

      Un ise her zaman tazeliğine göre içine girdiği tarifin yapısını etkileyebilir, bazen ekstra ilaveler isteyebilir.

      Sil
  4. Ben de neredeyse tum tariflerini denedim ama hic sorun yasamadim ölculer de sorun olmuyor genelde adiniza uzuldum un markanizi degistirin bence yurtdisindayiz okadar cok cesitli un varki deneye deneye kendi elime yakin unumu buldum sizde bence baska markalar deneyin sevgiler ..

    YanıtlaSil
  5. Yumuşacık ve o kadar lezzetli oldu ki tarif için teşekkür ederim. Uyguladığım hiç bir tarifinizde sorunla karşılaşmadım. Özellikle tiramisu pasta, çikolata parçacıklı kurabiye, biscotti ve profiterol favorilerim :) Uygulamada istemediği sonuçlar alan sevgili dostlarım sizlere nacizane tavsiyem damy ne demişse o şekilde yapın :) gramlara, hamur kıvamına, dakikalara uyun. Örneğin en iyi çikolata parçacıklı kurabiye 10-12 dk pişmeliyse size çiğ kalmış gibi gelse bile 13 dk pişirmeyin. Bu tarifte de aynı şekilde un miktarı ilk başta az gibi geldi elime çok yapıştı ama tabi ki ekstra un eklemedim ve mayalanma sonrasında hamurum gayet toparlanmıştı. Tarife uyduğunuz sürece fırınınızdan enfes kokular, kalbinizden mutluluk eksik olmayacaktır. Mutfak yaratıcılık ister ama bazı şeyler tecrübeyle sabittir. Tecrübelerini bizimle paylaştığın için yeniden teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  6. Harika oldu gerçekten
    Bir dahakine biraz da tarçın koymayı deneyeceğim.
    Acaba bu hamuru daha sonra pişirmek üzere buzlukta saklamak mümkün olur mu?

    YanıtlaSil
  7. Benimki de az once firindan cikti.Gercekten mukemmel oldu.Cok guzel kabardi.Cikolata parcalari biraz eridi, dokusu, kokusu..herseyiyle muhteşem oldu.Cok tesekkur ederim tarif icin.Unu cok fazla koymak zorunda kalan arkadasim, su ve sut oranini ayarlayamamis olabilir misin acaba? Ben tam 3.5su bardagi un kullandim.sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Bu tarife tarçin ve kuru üzüm de çok yakisir diye düsunuyorum.Bir cimdik de karanfil tozu...

    YanıtlaSil
  9. gece yapıp sabah pişiriceğimiz zaman geceden sabaha kadar olan zamanda nasıl şekilde muhafaza etmeliyiz

    YanıtlaSil
  10. Damy cim tam buğday unu kullansak nasıl olur?Cevabın evetse ölçü nasıl olmalı?Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur, unu aşamalı ekleyin, kıvamını izleyerek. Daha az un isteyebilir.

      Sil
  11. Merhaba damy, yaban mersini limon kabuğu eklesem hamurun yapısı bozulur mu. Canım şöyle bir bol kuru yemişli ekmek istiyor da :) yaban mersinini ilk kez kullanıcam hatta ilk kez ekmek yapıcam heyecanlıyım :) fikir verirsen sevinirim :)

    YanıtlaSil
  12. Harika oldu hatta biraz artanla biscotti yapmayi denedim firinda unutunca komur oldu ben cilgin seyler yerine senin tariflerinle devam edeyim :)

    YanıtlaSil
  13. Çok hafif çok lezzetli:) ölçüler tam tuttu

    YanıtlaSil
  14. Sevgili damy tarife vanilya koymayi unuttum cok etkiler mi acaba

    YanıtlaSil
  15. Bu tarifinize hayranim, belcikada yasayan biri olarak boylesi bir lezzetli evde yapabilmeyi dusunemiyordum sahsen. Iki kere denedim, ilki erimeyen seker île ikincisi cikolata parcalariyla. Iki side enfes. Yureginize saglik Damla hanim

    YanıtlaSil
  16. Un markasindan mi bilmiyorum ama bu tarifi yaparken sorun yaşadimy 5,5 bardak un aldi ve biraz tiknaz bi yapisi oldu malesef pistikten sonra

    YanıtlaSil
  17. Tek kelimeyle müthiş oldu❤

    YanıtlaSil
  18. Şimdi fırından çıkardım. 1 büyük 4 tanede ekmekçik. Yumurtayı sürerken söndüğü için fotograftaki gibi olmadı;( ama lezzeti şahane

    YanıtlaSil
  19. Damla hanım, tarifi ekşi maya ile yapmak mümkün mü? genelde önerilen ve yaptığım 500 gr un için 100 gr ekşi maya kullanmak oluyor, bu şekilde yapabilir miyim?

    YanıtlaSil
  20. Gramla yaptım tam oldu unu şekeri herşeyiyle mükemmeldi tarif için çok teşekkürler çocuklarım severek yedi ama birdahaki sefere küçük ekmekler olarak yapmayı düşünüyorum firinimdan kaynaklı içi çok geç pişti dışı hafif kıtır oldu bu yüzden

    YanıtlaSil
  21. 2-3 haftada bir düzenli olarak yapıyorum üzümlü ve damla çikolatalı olarak. Efsane güzel oluyor 🤤 teşekkürler

    YanıtlaSil
  22. Ben bu ekmeğin şekerlemeli halini pariste yemiştim ve fellik fellik bu tarifi arıyordum tadına aşık olduğum bir ekmekti çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  23. Peki vanilya özütü yoksa ne kullanabiliriz

    YanıtlaSil

Başa Dön