PASTANE KURABİYESİ (LANDÖŞE)

"Gözünü kapat ve çocukluğuna dair üç tane kurabiye düşünüp say" deseniz bu kurabiyeleri sanırım en başta söylerim. :) Eskiden beri her pastaneye girdiğimde kokusu burnuma çalınan, marmelatlı ve çikolatalı çeşitleriyle gözüme rengarenk gözüken, ısırmamla ağzımda dağılmasının bir olduğu, hem süt hem kahve hem de sütle pek çok yakışan enfes kurabiyeler.



Sıkma kurabiye de deniyor ismine, hamurunun cıvık, ele yapışan kıvamından ötürü bir kurabiyede alışılmışın dışında elle şekil vermek yerine sıkma torbası ile yağlı kağıda sıkıp pişirdiğimiz için. Benim için çocukluk kurabiyesi en çok da, sokağa taşan pastane fırınının kokusunun çağırdığı o lezzet.


Yapılışının fazlasıyla kolay oluşu ve her evde bulunan malzemeler içermesi sebebiyle ilerleyen günler için sizi bir tehlike bekliyor olabilir, demedi demeyin. :) Hele bir de ev ahalisinin tadı damağında kalırsa vay halinize! Her hafta en az bir tepsi fırına girecek demektir. Akşam çayının yanına en güzel yaren ne de olsa. İster sade tüketin, ister bir kısmını çikolataya batırın, ister marmelata batırıp rengarenk şekerlemelerle süsleyin, isterseniz de iki tane kurabiyenin arasına marmelat sürerek kapatın. Her haliyle şahane, yumuşacık, damakta eriyen kurabiyeler elde edeceksiniz.


Tırtıklı duy kullanarak şerit şerit sıktım fakat nasıl isterseniz öyle hazırlayabilirsiniz, şekilleri tamamen sizin güzel yaratıcılığınıza ve bilinçaltınızda nasıl yer ettiğine kalmış. Şüphesiz tadım kısmı en başta olmakla birlikte, tarifin her aşaması öyle keyifli ki. Pişerken eve yayılan kokusu eminim her birinize tanıdık gelecek, kimi anılara sürükleyecek..


Önümüz bayram şimdi; bir tepsi hazırlayıp ziyaretlerinize götürerek gözlerde parıldamaya sebep olabilirsiniz. Çünkü bir kutu kurabiye pişirmek, taşıdığınız haneye değer vermek demek. El emeğiyle bir bayram günü çaldım kapınızı, çok şükür kavuşturana demek. Anlamak, kutlamak ve sevmek.. Bazen mutfaktan çıkan kokulardan bile kalbinize dolar ve ne mutlu kalbimde bunu hissettiğim her küçük ana dersiniz. Ağız tadı ile, nice bayramlara kavuşmak dileğimle..

Landöşe Kurabiye


TheKitchenMcCabe adlı sitedeki tariften alıntıdır.

Malzemeler


  • 227 gr (1 su bardağı) tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 100 gr (yarım su bardağı) toz şeker
  • 53 gr (1/3 su bardağı) pudra şekeri
  • 1 tatlı kaşığı vanilya (özütü veya tozu)
  • 2 adet yumurta + 1 yumurta sarısı
  • 350 gr (2 buçuk su bardağı) un
  • Yarım tatlı kaşığı kabartma tozu
  • Bir çimdik tuz

Süslemek için;


  • Erimiş çikolata, pasta süsleri veya marmelat

Yapılışı


  1. Öncelikle fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın.
  2. İki adet fırın tepsinizi hafif sıvıyağ ile yağlayın ve yağlı kağıt yerleştirin. (Hamuru sıkarken yağlı kağıt yerinden oynamasın diye bu işlemi yapıyoruz)
  3. Yumuşak tereyağını şekerlerle birlikte yaklaşık 3 dakika kabarana dek çırpın.
  4. İçine tek tek olmak ve aralarda çırpmaya devam etmek suretiyle yumurtaları ekleyin. Vanilyayı da ekleyin.
  5. Ayrı bir kasede un, kabartma tozu ve tuzu harmanlayıp içine ekleyin ve spatula ile ele yapışan cıvık bir hamur halini alana dek karıştırın.
  6. Tırtıklı (veya başka dilediğiniz bir çeşit) duy takılmış sıkma torbasına hamuru koyun ve aralarda hafif boşluk (kabarma payı) bırakacak şekilde uzun şeritler veya yuvarlak şekillerde sıkın.
  7. Fırında 10-12 dakika kenarları çok hafif kızarıncaya dek pişirin. Fırından çıkıp ılınınca erimiş çikolata ve pasta süslerine batırıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin ve buzdolabında çikolatası donana kadar bekleyip dilediğiniz zaman tüketin. Bu kurabiyeler günlerce tazeliğini koruyor.

Bon Appétit! 

12 yorum

  1. tarif süper hemen denemek istiyorum pudra şekerini toz şekerlemi birlikte çırpıyoruz acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yağ ve şekerleri birlikte çırpacaksınız.

      Sil
  2. Marketlerden aldığımız tereyağı yerine has köy tereyağı kullansak olur mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur, tereyağ hassasiyetiniz yoksa kullanın.

      Sil
  3. Şekilleri sevgili Şermin'in dedigi gibi ünlülerin makyajsiz hali gibi olsa da tadi muhteşem. Sanirim 2 çocuğum eşim ve ben bir gecede bitireceğiz. Mutfağa giren boş çikmiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görüntüler ilk seferde asla fotoğraftakiler gibi olmaz zaten. :)

      Sil
  4. Merhabalar😊 Benim kurabiyelerim çok yayıldılar sebebi nedir acaba? Nerede yanlış yaptım🤔

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hamuru çok kalın sıkmış olabilirsiniz,şekerli hamurlar her zaman çok fazla yayılırlar. Bu görüntüde ki kalınlığa ulaşmak için bundan ince dökmeniz ve çok bekletmeden fırına vermeniz gerekir.

      Sil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar Damla hanım, benim kurabiyelerim sıktığımda çok güzel görünüyorlardı fakat fırına koyduktan sonra bütün tırtıkları gitti dümdüz oldular. Sizinkiler gibi olması için ne yapmak lazım. Fırına vermeden önce biraz buzdolabında tutsak faydası olur mu?

    YanıtlaSil
  7. birazdan bu tarifi deneyeciğim, pişirdikten sonra fazla kalanları buzluğa kaldırsam olur mu acaba

    YanıtlaSil
  8. Kurabiyeyi tadı güzel fakat 2 bardak Şekerden dolayı serbet oldu tadi😔

    YanıtlaSil

Başa Dön