LİMONLU SUFLE

Mevsime pek yakışan bir lezzetle sizinleyim. Limonlu sufle, yapılışı itibari ile hassas olduğu kadar hafif, hafif olduğu kadar naif ve ferah bir yaz tatlısıdır. Hakkı ile yapıldığı takdirde fırından çıkar çıkmaz birkaç dakika içinde söner dolayısıyla fotoğraflanması en zor tatlılar arasında başı çeker. :) En keyifli yanı da fırında pişerken izlemesidir.


"Lilia, suflesinin ortası her çöktüğünde kendi yaşamını görüyordu sanki. Kendi yaşamında da ne kadar çabalarsa çabalasın bir anda ruhunun ortası çöküveriyor, hayat etrafına yıkılıveriyordu. İniş çıkışları efsanevi sufleden farksız değildi. Ne zaman fazladan sevinecek olsa bir anda bir mutsuzluk kapısını çalıveriyordu."

Birbirlerini bir sufle tarifinde bulan üç kırık kalbin hikayesini anlatıyor Aslı Perker çok sevdiğim "Sufle" kitabında. Her sufle pişirişimde bu sıcacık hikayeye dair detaylar canlanır zihnimde, aldığım keyif ikiye katlanır haliyle. Sahi, sufle hayatlarımızı betimleyen yegane tariflerden birisi değil midir? Ansızın mutlulukla kabarır ve hiç beklemediğimiz anda yine söneriz. Bu iki gerçek arasında savrulup giden zamandır hayat. Lezzeti de değişkendir, bazen çikolatalı bir sufle kadar tatlı, bazen de limonlu bir sufle kadar ekşimsi..




Sufle, pişirmesi çok kolay bir tatlıdır, fakat narin ve sabırlı olmak gerekir, aynı hayatın gerektirdiği gibi. Ocakta pişen vanilyalı krema, köpük köpük olmuş yumurta beyazıyla buluştuğu esnada spatula ile karıştırma aşaması çok uzun sürmemelidir ve naif hareketlerle, karışımı söndürmeden ve sulandırmadan karıştırmak esastır. Kalıplara bölüştürdükten sonra ise hiç bekletmeden derhal fırınlamak gerekir. Sonrası ise evi saran kokusu eşliğinde kabarışının tadını çıkarmak. :) Pudra şekerini hazır ederiz, çıktığı an üzerine yağdırıp servise sunarız. Bir kaseyi bitirdikten sonra bile sanki hiç yetmemişçesine bir duygu sarar, o da köpüksü dokusundan ve dokusu kadar hafif lezzetinden kaynaklıdır.

Kiminin damak tadına hitap eder, kiminin etmez fakat sufle ve özellikle limon severlerin çok seveceğine eminim.. :)

Limonlu Sufle


Julia Child'ın "Mastering the Art of French Cooking" Kitabından alınmıştır.

Malzemeler


  • 27 gr (3 yemek kaşığı) un
  • 180 ml (3/4 su bardağı) süt
  • 70 gr (1/3 su bardağı) toz şeker
  • 4 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı vanilya
  • 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
  • 1 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
  • 3 adet yumurta beyazı
  • Bir çimdik tuz
  • 1 yemek kaşığı toz şeker

  • Kalıpları yağlamak için yumuşamış tereyağ
  • Kalıpların içine serpiştirmek için toz şeker
  • Üzerine serpmek için pudra şekeri

Yapılışı


  1. Fırınınızı 200 derecede ısıtmaya başlayın.
  2. 5-6 adet sufle kabınızın içlerini yumuşamış tereyağ ile yağlayın ve içlerine toz şeker serpiştirin.
  3. Orta boy bir tencereye unu koyun. İçine çok az sütten ekleyin ve kremamsı bir kıvam olacak şekilde çırpma teli ile karıştırın. Azar azar kalan sütü de bir yandan çırparak ekleyin. 1/3 su bardağı toz şekeri ekleyin. Kaynayıp koyulaşıncaya dek çırpın. Kaynayınca altını kapatın, içine yumurta sarılarını birer birer ekleyin. Vanilyayı, limon suyunu ve limon kabuklarını da sırasıyla ekleyin ve sadece karışana dek çırpma teli ile karıştırın.
  4. Kuru bir çırpma kabında yumurta beyazlarını bir çimdik tuz ile çırpmaya başlayın. Köpük köpük olup kabarmaya başlayınca 1 yemek kaşığı toz şekeri azar azar bir yandan hızlı devirde çırparak ekleyin. Kabı ters çevirdiğinizde yumurta beyazı akmıyorsa ve sert ve parlaksa tamamdır.
  5. Yumurta beyazlarının yarısını limonlu karışıma koyun ve spatula ile nazikçe aşağıdan yukarıya katlama hareketleriyle karıştırın. Sonra kalan yumurta beyazlarını da ekleyin ve yine nazikçe, söndürmeden karışıma yedirin.
  6. Kalıplarınıza ağzına kadar doldurmadan, biraz kabarma payı bırakarak bölüştürün. Ve fırına verdiğiniz an fırın derecesini 190 dereceye düşürün. En fazla 15-20 dakika pişirin. Çıkardığınız gibi üzerlerine pudra şekeri eleyerek servis edin. 

Bon Appétit! 

 

11 yorum

  1. Merhaba ben bir şey sormak istiyorum acaba sufle kalıbı yerine normal kek yapar gibi sığ bir kek kalıbına döksek olur mu sizce?

    YanıtlaSil
  2. Harika görünüyor. Bir süredir doktorumun önerisiyle glutensiz besleniyorum ama tarifi biraz değiştirip bende deneyeceğim :)

    YanıtlaSil
  3. Damla Hanım bir şey sormak istiyorum acaba tariflerinizde verdiğiniz su bardağı 250 ml'lik mi ? Cevaplarsanız çok iyi olur sevgiler... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz geç olmuş ama 200 mL'lik.😊👍❤

      Sil
  4. Çok güzel oldu gerçekten deneyecek olanlar hiç şüphe etmesin Damla hanımın denediğim tüm tarifleri mükemmel oldu 😊😊😊

    YanıtlaSil
  5. Enfes oldu😋bizi böyle tariflerle tanıştırdığınız için teşekkürler Dammy😊yalnız tarifteki unla süt oranı krema kıvamında olmadığı için ölçünün yaklaşık iki katı süt kullanmak durumunda kaldım sevgiyle kalın🥰

    YanıtlaSil
  6. Tarifi denedim ama tadı safi yumurta yiyormuşum gibi oldu ayrıca suflenin içi yumuşak kremalı olur fakat bu tarifte -sufle- denmesine rağmen öyle değildi.. GÜYA sufle :/ Bir de bence içine kabartma tozu konması gerekiyor eşit kabarmadı çünkü..

    YanıtlaSil
  7. kaç tane sufle çıkıyor acaba bu tariften :)

    YanıtlaSil
  8. Asıl almamız gereken limon tadını bunca şekerle baskılamış olmuyor muyuz? Bu kadar şeker gerçekten gerekli mi?

    YanıtlaSil

Başa Dön