ÇİKOLATALI KIRMIZI KADİFE KURABİYE



Hem çikolatalı..
Hem çift çikolatalı..
Hem de aşk kırmızısı!
Vurulmamak elde değil, hem içine hem dışına!

Sevgililer günü yaklaşıyor, malum. Hiçbir zaman sevgililer gününe gereğinden fazla anlam yüklemeyi sevmedim; ne pahalı hediyeler ne de dışarda yapılan zorlama programlar cezbetmedi beni. Ticari yaklaşılan her özel gün için geçerli bu aslında. Dile gelen bir çift tatlı söz ve sevgiyle yaptığım tatlılarla o günü kutlamaktan fazlasını en azından ben beklemiyorum.



Herşey bir yana, kurabiye pişirmek bir yana benim için. Hele bir de çikolatalı ve yumuşak pişirilmiş ise. Yanına bir bardak süt verin veee beni unutabilirsiniz! Bu tarifi yaparken daha pişmeden hamurun kokusu bile yetti mükemmel birşey çıkacağını anlamam için! Vanilya ve çikolata kombinasyonu her zaman en önde gelir, malum. Kırmızısı ise baştan çıkarıcı!
 





Hamur için en dikkat edilmesi gereken nokta çiğ haliyle 1 saat buzdolabında beklemesi. Eğer hemen pişirmeye kalkarsanız tepsiye boydan boya yayılmış kurabiyeler görmeniz kaçınılmaz olacaktır. Dolayısıyla az yayılan mükemmel kıvamlı kurabiyeler için bu dipnot'u es geçmeyelim.







Fırından çıkar çıkmaz daha sünger gibi yumuşacıkken altın vuruşu yapıyorum ve üzerlerine beyaz, sütlü ve bitter çikolata parçaları konduruyorum! ( En çok da beyazla kırmızının uyumuna bayılacaksınız! ) Biraz bekledikten sonra üzerindeki çikolata parçaları da kurabiyenin sıcaklığı ile eriyor ve bir ısırıkla mutluluğun tadına varıyorsunuz. Islak ıslak, mükemmel bir kıvama sahip.
 


Siz de sevgiliniz veya sevdiklerinize kıpkırmızı kurabiyeler hediye ederek onları lezzetin doruklarına ulaştırmaya ne dersiniz?
 



Çikolatalı Kırmızı Kadife Kurabiye

Not: Gelen talepler üzerine elimden geldiğince tariflerde bardak ölçüsü de yazmaya çalışacağım.

Malzemeler

198 gr (1 buçuk su bardağı) un
15 gr (2 yemek kaşığı) kakao
1 tatlı kaşığı karbonat
1/4 tatlı kaşığı tuz
115 gr (yarım su bardağı) tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
150 gr (3/4 su bardağı) esmer şeker
50 gr (1/4 su bardağı) toz şeker
1 yumurta (oda sıcaklığında)
1 yemek kaşığı süt
2 tatlı kaşığı vanilya özütü
1 tatlı kaşığı kırmızı gıda boyası (sıvı-toz-jel farketmez) *
180 gr (1 su bardağı) damla çikolata veya parçalanmış bitter çikolata

* Kırmızı gıda boyasını 
pastamalzemeleri.com dan sipariş verdim. Yerine bulabilirseniz pancar tozu da kullanabilirsiniz, çok daha süper olur!

Yapılışı

- Un, kakao, karbonat ve tuzu bir kapta harmanlayın.
- Bir mikser kabında (robot kullanıyorsanız pedal ucuyla) tereyağını yüksek hızda 1 dakika çırpın. Şekerleri ekleyin ve karışana kadar çırpmaya devam edin.
- Yumurta, süt ve vanilyayı da ekleyin. Karıştıktan sonra yavaş yavaş gıda boyasını ekleyin. (Yavaşça eklemekte fayda var, kurabiyelerinizin kırmızılık derecesine siz karar verin.)
- Kuru karışımı ve çikolata parçalarını da ekledikten sonra hamur haline getirin ve streç filme sararak 1 saat buzdolabında dinlendirin.
- Fırınınızı 180 derecede ısıtın.
- İki adet fırın tepsinize yağlı kağıt serin.
- Hamurdan bir buçuk yemek kaşığı kadar alıp yuvarlayarak her bir tepside 9 adet olacak şekilde dizin.
- Tepsileri teker teker 10ar dakika pişirin. (Süreyi kesinlikle geçirmeyin.)
- Fırından çıkınca kurabiyeniz hala yumuşakken üzerlerine ekstradan parçaladığınız beyaz & sütlü & bitter çikolata parçaları batırın.




Bon appétit!


36 yorum

  1. merhaba
    esmer şeker yerine normal toz şeker kullanılsa sorun oluşturur mu?
    teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Merhaba.
    Tarifi harfi harfine uyguladım, ilk başta kakaosu çok fazla geldi ve kırmızılıktan eser kalmadı. Üstüne üstlük fırına verdiğimde kurabiyeler yayıldı, dolapta bekletmeme rağmen. Bir tarif daha verirken doğru verirseniz sevinirim çünkü o kadar malzeme boşa gitti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tarifi birebir uygulayıp bana fotoğraflarıyla atan yüzlerce kişi oldu. Ve elbette ilk seferde yapamayanlarda. Her tarif ilk denemede mükemmel sonuçlanacak diye bir şey yoktur. Lakin tariflerle alakalı verdiğim detaylar ve miktarlarla ilgili herhangi bir sorun olsaydı eğer burda yayınlanıyor olmazdı. Direk tarife suç atmak yerine neden olamamış olabilir diye sormuş olduğunuzu varsayarsam, birincisi kurabiyelerin yayılmasının nedenini ya hamurun cıvıklığına, ya yeterince dolapta soğumamış olmasına veya karbonatın fazla kaçmış olabileceğine bağlayabilirim. Kakaosuna gelince, kakaonun kalitesine göre dahi farklılık gösterebiliyor bazen. En mükemmel şefler bile tariflerde ilk denemede hüsranla karşılaşabilirler ama bu birdahaki denemelerinin de kötü olacağı anlamına gelmez. Sevgiyle kalın.

      Sil
    2. Evet zaten bu yorumu yapmadan önce de düşündüm acaba nerede hata olabilir diye. Ama ben çok sık kurabiye tarifi deneyen biriyim ve bu kadar çok şaşırmamın nedeni kurabiyenin kurabiye kıvamında bile olmayışı. Şunu da söylemek istiyorum, karbonatı belirttiğiniz miktarda koydum daha az veya çok değil, buzdolabında da yeteri kadar dinlendirdim. Veya bu kakao ile ilgili bir durumsa, bu kurabiyenin kıvamını bile etkiliyor demek ki. O zaman belli bir kakao markası belirtirseniz deneyen diğer kişilerin hüsrana uğramayacağını düşünüyorum. İyi günler. :)

      Sil
  3. Merhaba, hamuru buzdolabında bir saatten daha uzun süre bekletebilir miyiz?

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim. Denedim gerçekten süper oldu. Önceden hazırlanabiliyor olması da çok güzel. Bir gün önceden dolaba koyar, ertesi gün arkadaşlarla kulaklarınızı çınlatırız artık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok tatlısınız, afiyetler olsun! :-)

      Sil
  5. Elinize sağlık. Çok güzel bir tarif olmuş yine.İki sorum olacak. Birincisi hangi kakao markasını tercih ediyorsunuz? İkincisi kurabiyeyi pişirdikten 1 gün sonra servis etsek bir problem olur mu? Formunun bozulmaması için nasıl saklamam gerekir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Ben altınmarkanın kakaosunu kullanıyorum. Dr. Oetker'in gurme kakaosu da güzel. Kakaosunun fazla gelmemesi adına dilerseniz başta yarı miktarını koyup rengine göre arttırabilirsiniz. Kakao ne kadar koyu olursa o kadar rengi de koyulaştıracaktır. Ve aynı şekilde kırmızı gıda boyasıyla da alakalı aynı şeyi söyleyebilirim, yavaş yavaş eklersek rengi dilediğimiz kırmızı tonuna göre ayarlayabiliriz. Formunu buzdolabında bozmayacaktır birkaç gün. Hiç bir sorun olmaz merak etmeyin. :-)

      Sil
    2. Oda sıcaklığında yazacaktım bu arada buzdolabı yerine - düzeltme olsun :-)

      Sil
  6. Merhaba!! Kurabiyenizi şuan deniyorum ve buzdolabımda dinlenmede kendisi.. bir şey denemek için soruyorum, acaba kurabiyemi yuvarlarken minik (damla çikolata kadar minik) marshmellow koysam? Ya da piştinten sonra üzerlerine? Acaba nasıl olur :( Kızarmış marshmellowu çok seviyoruzda :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok farklı olabilir denenebilir bir kısmı için aslında. :) denediyseniz fotoğraf varsa bekliyorum, çok sevgiler💓

      Sil
    2. Denedim ve herkes beğendi 😊 Teşekkür ederim öncelikle... ama sanırım kırmızı boyayı fazla kaçırdım yada kakaoyu bilemiyorum biraz bordo gibi oldu ve sanırım fırın çok ısındı 10 dk dan fazla tutmadım ama hafif altları sertleşmişti ama ama ama yinede güzeldi :) Fotoğraf koymayı beceremedim malesef :( sevgiler 💜

      Sil
  7. Merhabalar, tarifte vanilya özütü yaziyor, vanilya sekeri koysak da olur mu ? Ve 1 mi 2 mi Paket? Tesekkürler :)

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Damla Hanim ben bu kurabiyeleri zevkle yapiyorum ancak yerken biraz agiza seker taneleri gibi bir sey geliyor sizce neyi yanlis yapiyorumdur? Cvplarsaniz sevinirim tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şeker tereyağ ile yeterince çırpılmadığında olabiliyor, bir de bazı şekerler iri taneli oluyor ondan kaynaklı da olabilir.

      Sil
  9. Damycim eline sağlık ! 💕 Karbonat ve tuzu gr olarak yazabilirmisin, senin sayende tartı kullanmayı öğrendik tatlı kaşığı falan olunca korkuyorum tutmaz diye 🙈

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 7 gr karbonat, bir çimdik de tuz! :) tartı alışkanlığı kazandırdığıma çok memnun oldum. Afiyet olsun şimdiden❤

      Sil
  10. Damla hanım merhaba. bu tarifinize ailecek bayılıyoruz yapıldığı gibi anında bitiyor. ama benim şöyle bir sorum olacak kurabiyeler sizin ki gibi fosur fosur kalın olmuyor ince oluyor. karbonatı 1 paket ekliyorum ve 1 saat dolapta dinlendiriyorum. acaba sıkıntısı ne olabilir? teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karbonat olarak 1 paket tam dediğim miktara mı denk geliyor yoksa daha fazlası mı oluyor? Fazla geliyor tahminimce ve fazla yayılma yaşanıyor muhtemelen.. bir de hamur ne kadar soğukken fırına girerse o kadar az yayılıyor. Ve son olarak fırın tepsisine dizerken top top koymak önemli elinizle üzerine bastırırsanız fırında da yayılma olacaktır. Sevgiler

      Sil
  11. Tarifi anneler günü için yaptım. İNANILMAZ OLDU. BÖYLE BİR LEZZET YOK. sunumumu da instagramda paylaşıp sizi etiketledim :) ölçüler tam yerinde mutfak tartısıyla ölçtüm her şeyi mükemmel oldu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elinize sağlık çok sevindim beğendiğinize .. :)

      Sil
  12. O kadar mükemmel oldu ki 😊 rengini tutturamadım 😞 ama tadı müthişti üç gün geçmesine rağmen tazeliğini hiç kaybetmedi. İlk defa bi tarifinizi denedim bundan sonra hep😍 teşekkür ederim Damla hanım😊🙋🏻

    YanıtlaSil
  13. Yılbaşı için denedim ve gerçekten muhteşem oldu. Yiyen herkes bayıldı. Birebir ölçüyle uygulayınca ve açıklamalara da uyunca hiçbir sıkıntı yaşamadım. Tekrar teşekkürler özenli ve lezzetli tarifleriniz için:) hiçbir zaman yanıltmadı zaten şimdiye kadar tarifleriniz:)

    YanıtlaSil
  14. Bugün denedim çok başarılı oldu.Tesekkur ederim tarif için sevgi ile kalın

    YanıtlaSil
  15. İkinci kez yapıyorum. Çooooook güzel. Teşekkür ederiz :)

    YanıtlaSil
  16. Merhaba damla hanım tarifinizi bugün deneyeceğim sormak istediğim 2 şey var.acaba kakao koymasak rengi tam kırmızı olsa ?birde pancar tozu kullanırsak bu tarif için ne kadar kullanmalıyız?

    YanıtlaSil
  17. jel renklendirici kaç gr koymalıyım acaba

    YanıtlaSil
  18. Merhabalar ölçüleri kaç kere kontrol ettim ve her şeyi doğru miktarda eklemişim. Ancak sadece 12 kurabiye çıktı. Boyutlarını da özellikle küçük yaptım herkes yesin diye bunun sebebi ne olabilir?

    YanıtlaSil
  19. Üzülerek söylüyorum günümü mahvetti bu kurabiye misafirlerim gelecek diye tam ölçüye uyarak yaptım 1 saat de dolapta beklettim vıcık vıcık yapış yapış Bi şey oldu unla kurtarmaya çalışıyorum sinir krizine soktu beni anlamıyorun nasıl 1.5 su bardağı un yeterli gelebilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha fazla un ekleyerek pişirdim görüntü ve kıvam güzel olsa da karbonat tadı rahatsız edici açıkcası bu tarifi yapmanızı önermiyorum.

      Sil

Başa Dön