ELMALI PAY




En klasik hali ile, Damy'nin favori elmalı pay tarifini okuyor olacaksınız. Tarçın, şeker ve elmanın ağızda dağılan mükemmel kıtır hamurla birleşimi. Kusursuz!





Fırından yeni çıkmış, mis gibi tereyağlı, tarçınla harmanlanmış, klasik bir elmalı paydan daha güzeli var mıdır ki hayatta? Söylemesi gerçekten zor. Bir de üzerine bi top vanilyalı dondurma! Mm, mutluluk..


Haftanın teması sevgililer günü olduğu için kalplerle kapladım pay'ımı, dileyen istediği şekli verebilir veya hamuru direk elmaların üzerine de kapatabilir. Elma olarak granny smith kullanmayı tercih ediyorum, tatlı ekşi paylar her zaman çok daha leziz oluyor. Servis ederken ise krema veya dondurma inanılmaz yakışıyor.


Ve bir parça karamel sos belki.. :)





Elmalı Pay



Pay Hamuru - Malzemeler ve Yapılışı

310 gr (2 buçuk su bardağı) un
226 gr (16 yemek kaşığı) tereyağ (soğuk ve küp küp doğranmış)
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
3 yemek kaşığı soğuk su

- Bir mikser kabında hamur için pedal ucuyla (veya blender kullanabilirsiniz) un, tuz, şekeri harmanlayın ve küp küp doğranmış tereyağını ekleyerek kum kıvamını alana kadar karıştırın.
- Suyu ekleyin ve tam hamur haline gelmesini beklemeden hafif toparlanınca hemen tezgaha alın.
- Hamuru iki eşit parçaya bölün ve streç filme sararak buzdolabında bekletin.
- 1 saat sonrasında tezgahı unlayın ve hamurlardan birini çıkartın. Merdaneyle incecik  açın ve pay kalıbınıza kenarları dışarda kalacak şekilde döşeyin. Sarkan hamuru bi bıçak yardımıyla kesin, hamuru uzunlamasına açıp burgu yapın ve hamurun tepesini çevreleyecek şekilde etrafına sarın.
- Buzdolabına koyun.





Elmalı Pay Harcı - Malzemeler ve Yapılışı

100 gr (1/2 su bardağı) toz şeker
4 yemek kaşığı esmer şeker
65 gr (1/2 su bardağı) un
1/2 tatlı kaşığı tarçın
1/4 tatlı kaşığı toz muskat
3 adet yeşil elma
1 yemek kaşığı erimiş tereyağ
Pay üzerine sürmek için: Çırpılmış 1 yumurta ile 1 yemek kaşığı su karışımı.


- Fırını 220 derecede ısıtın.
- Büyük bir kapta şekerler, un, erimiş tereyağ, tarçın ve muskatı harmanlayın.
- Elmaları soyun ve ince ince dilimleyin. Kuru karışımın içine koyun ve iyice toza bulayın.



SON AŞAMA

- Buzdolabından pay'ınızı çıkartın ve içine elmalı harcı dökün.
- İkinci hamuru çıkartın ve yine incecik açarak dilerseniz kalpli şekiller dilerseniz başka şekiller kesin ve payınızın üzerini döşeyin.
- Fırça yardımıyla üzerine yumurta sürün ve fırında 35 dakika pişirin.
- Fırından çıktıktan bir süre sonra ılınınca dondurma veya krema ile servis edebilirsiniz.


Bon appétit!


33 yorum

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,her tarifinizi heyecanla deniyorum :) kaç cm'lik bir tart kalıbı kullanıyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaklaşık 23-24 cm'lik tart kalıbı kullanıyorum. Aslında keklerde olduğu gibi çok önemli değil boyutları, nasılsa hamurun fazlasını bir şekilde değerlendirebiliyoruz :-) yeter ki çok büyük olmasın. Teşekkür ederim ilginize, sevgilerimle

      Sil
  3. Tarifi bugün denedim ve tek kelimeyle (her zamanki gibi) nefffiss oldu! Bundan önce bir sürü tarifinizi denedim oreolu brownie en favori olan bir diğeri de çikolata parçacıklı kurabiye :) şimdi favorilerimize bir diğeri eklendi: elmalı pie !! Tarif için çok teşekkürler damy, deneyerek kendime başka favoriler edinmeye devam edeceğim sen de bu güzel tariflerden bizi mahdum bırakma! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim çünkü benim de en favori elmalı pay tarifim bu! :) ellerinize sağlık eminim enfes olmuştur. Elimden geldiğince sizinle olmaya devam edeceğim💓 Kocaman sevgiler

      Sil
  4. Damy sen bir harikasın.
    Şu an tarifi denedim ve harika bir tereyağ kokusu yayıldı mutfağa. Müthiş duygular içerisindeyim. Soğumasını bekliyorum sabırsızlıkla. Üstüne krema gezdirip iki üç tane böğürtlen yerleştirip nirvanaya ulaşayım diyorum. :) Ellerine sağlık! ^_^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böğürtlen ve krema ilavesiyle gerçekten lezzet uçar!
      Harika olan siz ve damak tadınız.. ellerinize sağlık :)

      Sil
  5. merhaba, tarihi yaptim her sey cok guzel oldu fakat hamur cok yapiskan oldu ustune sekil yapilmasi cok zordu ve 1 tatli kasigi tuz koydum tarifteki gibi ama tart kismi cok tuzlu oldugu geribildirimlerini aldim. nerelerde hata yapmis olabilirim, oneriniz var midir simdiden tesekkurler severek takip ediyorum sizi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba..
      Hamuru yeterince soğuttunuz mu öncelikle?
      Bir de bu tarifin hamuru biraz tuzlu oluyor ki elmalı harç ile birlikte iç baymasın. Damak tadınıza fazla geldiyse 1 çay kaşığı olarak kullanabilirsiniz. :)

      Sil
  6. Hamuru sonra kullanmak üzere dondurarak kullanabilir miyiz acaba?

    YanıtlaSil
  7. Harika bir lezzet. hayatımda hiç bu kadar güzel bir elmalı pay yemedim. Hamuru inanılmaz güzel ve lezzetli. çok teşekkürler Damy :)

    YanıtlaSil
  8. MRb ben yine tarifnizi bu saatte denemeye karar verdim 😅 Eminim yine harika bir sonuç çıkıcka ortaya ama benim bir sorum var ben küçük elmalı kurabşye yapıcam bu hamurdan o zaman pişme süresi ne kadar olur? Hamuru şimdi yapıcam umarım yarın cvb atarsın damy :) teşekkürler enfes tariflerin için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kızarana kadar pişirin, çok değişken var detay veremeyeceğim.

      Sil
  9. Hamuru yaptım ama acaba yanlış mı yaptım
    Tezgaha alınca yoğuracak mıyız yoksa o kum kıvamında kalacak mı
    Dönüş yapabilir misiniz acaba

    YanıtlaSil
  10. Eşimle sevgiliyken aramızda mektup gibi özel anlamı olan bir tatlı, elmalı tart/kurabiye. 6 yıldır tek bir tarifi yapardım, sabaha kalmazdı. -Dı. Çünkü bu tarifin tadına baktıktan sonra her şey değişti. Eşim bu tarifi literatürüme eklememi üstüne basa basa söyledi. Ikram eder etmez 3 dilimi de nefes almadan yedi. Size teşekkür ediyorum. Ilk kez sevgilime elmalı yapıp götürdüğüm günkü heyecana götürdünüz beni.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir şekilde değmişim hayatınıza, ne mutlu oldum..
      Kocaman sevgiler..!

      Sil
  11. Çok tuzlu oldu resmen dilim yandı yiyemedik. Bir de bütün aileme rezil oldum.Annem kızım o kadar tuz koyulur mu dedi bir de ona sen hiç yeniliklere açık değilsin anne demiştim.harfiyen dediklerinizi yaptım ama sonuç paramparça olan tuzlu bi hamur. Bir daha anne sözü dinleyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle özellikle belirtmediğim takdirde silme tatlı kaşığı kullanmak gerekiyor. Tepeleme 1 tatlı kaşığı kullanıysanız fazla gelmiş olabilir. Fakat iç harcı o kadar tatlı oluyor ki, hamurun tuzu bu tartın lezzetini dengeliyor.

      Benzer bir şeyin tekrarlamaması adına herkes için tatlı kaşığını çay kaşığı olarak değiştirdim tarifte. Garanti olsun.

      Sil
  12. Ba-yıl-dım.Yine mükemmel oldu,pişerkenki o koku,o kıyur kıyır lezzet Aman Allahım..Artık gözüm kapalı deniyorum tariflerinizi ve herzaman mı mükemmel en iyi tarif olur..iyi ki varsınız☺

    YanıtlaSil
  13. Merhaba evde esmer şeker yok onun yerine normal şeker kullana bilirmiyim?? Ve ne kadar kullanmam gerekiyor??

    YanıtlaSil
  14. Selam Damy!

    Ben frambuazlı pie aşerdim, bu tariften elmayı atıp frambuazla denesem sonuç alır mıyım? Teşekkürler ilgine.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette alırsınız, fakat biraz sulanacaktır ve daha fazla şeker isteyecektir. :))

      Sil
  15. Merhaba Damla hanım,
    Bütün hazırlığı yapıp dondursak (yani şekil verip iç malzemesi ile beraber turta kalıbında). daha sonra çıkarıp pişirsek olur mu acaba?

    YanıtlaSil
  16. Tereyag ve un karisimini pedalla karistirirken kum gibi derken topak topak kalmasini mi kastediyorsunuz yoksa iyice dagilip hafif yapiskan hale gelmesini. Bir de hamur haline gelince neden hamur puruzsuz degil de catlak olabilir? Yukarda soyledigimle iliskili olabilir mi ben tereyaglarini iyice yedirecek sekilde karistirdim

    YanıtlaSil
  17. Tereyag ve un karisimini pedalla karistirirken kum gibi derken topak topak kalmasini mi kastediyorsunuz yoksa iyice dagilip hafif yapiskan hale gelmesini. Bir de hamur haline gelince neden hamur puruzsuz degil de catlak olabilir? Yukarda soyledigimle iliskili olabilir mi ben tereyaglarini iyice yedirecek sekilde karistirdim

    YanıtlaSil
  18. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  19. Merhabalar muskat yerine ne kullababilirim

    YanıtlaSil
  20. Yeşil elma ekşi elma mi, yoksa golden elma mi?

    YanıtlaSil

Başa Dön