SÜT REÇELLİ CHEESECAKE



Süt reçeli ve cheesecake. İnanılmaz bi kombinasyon!
Bu ikilinin birlikteliğinden parmaklarınızı yedirtecek bi sonuç doğdu!
 
 


Cheesecake pişirmeyi çok seviyorum. Hem yapımı basit (gerçekten!) , hem şık, hem lezzetli hem de pasta gibi pasta! Benim vazgeçilmez doğumgünü pastalarımdan birisi. Ne zaman ailede, arkadaşlar arasında kutlanacak bir durum olur, Damy bi cheesecake ile koşar. O da çoğunlukla meşhuuur brownie cheesecake'im olur (ki tarifini günün birinde mutlaka paylaşacağım) , yerken masada çıt çıkmaz ve ardından alınan 2. dilimlerin sonu hiç gelmez. :)





Cheesecake yapımı dışardan bakan herkese zor görünse de, iki önemli noktaya dikkat ettikten sonra bir kek yapıyormuşçasına kolaylıkla altından kalkabileceğinizi göreceksiniz! Birincisi ve en önemlisi: krem peynir. Yurtdışında satılan krem peynirlere Türkiye'de rastlayabilmek malesef çok zor. Olan ithaller de (philadelphia gibi) oldukça pahalı. Labne peynirleri var yerini tutan fakat onlar da fazlasıyla su içerdiğinden dolayı cheesecake'in kıvamını bozuyor, çatlamasına neden oluyor. Çaresi ise tabii ki var! O da labne peynirini mutlaka cheesecake yapımına başlamadan en az 3 saat önce (veya bir akşam önce) bir tel süzgeçin üzerine serdiğiniz temiz tülbentin üzerine koyarak, altına da büyükçe bir kap yerleştirerek suyunu akıtmak olacak. Dolayısıyla bu işlemi yapacağınız için tarifte gereken peynir miktarından fazla peynir almanız gerekli olacak. Örneğin bu tarif için 1 buçuk kg peynirin süzme işleminden sonra elimde 950 gr kaldı. Onun dışında, yaptığınız cheesecake kullandığınız peynir kadar lezzetli olacağı için bu konuda marka tercihi de önem taşıyor. Ben yıllardır İçim'in labnesini kullanıyorum. Hem lezzeti hem de diğer markalara göre daha az su içerdiğinden dolayı cheesecake'e en uygun olan olduğunu düşünüyorum. 



İkinci dikkat edilmesi gereken nokta ise fazla çırpmamak. Cheesecake harcının çok çırpılması yine kırılma çatlama gibi istenmeyen sonuçlar doğurabiliyor. Alt taban olarak hazır bisküvi kullandım zamansızlıktan. Burçak bisküvi her zaman iyi sonuç veriyor, kesinlikle öneririm. Süt reçeli yapımı için Cafe Fernando'nun tarifini kullanıyorum, elinizde hazır yoksa kesinlikle tavsiye ediyorum. 


Mis gibi sütlü, karamelimsi tadıyla bu cheesecake'e bayılacağınızı adımın Damy olduğu kadar biliyorum! :) 




Süt Reçelli Cheesecake



David Lebovitz'in sitesinden uyarlanmıştır.




Taban Malzemeler



185 gr (1 buçuk su bardağı) burçak bisküvi

1 buçuk yemek kaşığı toz şeker

85 gr (6 yemek kaşığı) erimiş tereyağ

Bir çimdik tarçın



Cheesecake Malzemeler



910 gr krem peynir (oda sıcaklığında) (yukardaki paragrafı mutlaka okuyun)

150 gr (3/4 su bardağı) şeker

4 büyük boy yumurta (oda sıcaklığında)

280 gr (1 su bardağı) süt reçeli

2 tatlı kaşığı vanilya özütü

Bir çimdik tuz



Sos Malzemeler



95 gr (2/3 su bardağı) süt reçeli

2 yemek kaşığı krema





Yapılışı



- Fırını 180 derecede ısıtın. 

- 23 cm yuvarlak kelepçeli kalıbınızı yumuşamış tereyağ ile yağlayın. Dışını ise alüminyum folyo ile kaplayın.

- Burçak bisküvileri rondoda çekin ve bir kaba alın. Kabın içine erimiş tereyağ, şeker ve tarçını koyun ve spatula ile karıştırın. Kalıbınızın tabanına düz bir şekilde yayın ve fırında 10 dakika pişirin. 

- Bir mikser kabında krem peynir ve şekeri pedal aparatıyla yumuşak krema kıvamını alana kadar karıştırın. Birer birer yumurtaları ekleyerek karıştırmaya devam edin. Süt reçeli, vanilya ve tuzu da ekleyin ve karışımı birbirine yedirdikten sonra kalıba dökün.

- Fırında 55 dakika pişirin. 

- Çıkardıktan sonra oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletin ve buzdolabına koyun. 

- Sos için kremayı ocakta ısıtın ve sür reçelini koyup karıştırın. 

- Tercihen ertesi gün cheesecake'i buzdolabından çıkartıp kalıbından çıkartın ve sosunu döküp servis edin. 



Bon appétit!


20 yorum

  1. Merhaba Damy :) bütün tariflerinin ayrı ayrı çok özel ne nefis her birini denemek için zaman kolluyorum resmen. . Sana ve tariflerine güvendiğim için bir ricam var Mud Pie :) Muhakkak ki bu özel tat için fikirlerin vardır diye düşündüm. Benim için paylaşabilir misin Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, çok teşekkürler güzel düşüncelerin için!

      Mud Pie iyi fikir, ilerleyen zamanlarda bir tarif paylaşabilirim ;-)

      Sil
  2. Merhaba,
    Bu tarifinizi denedim ve tek kelimeyle muh-te-şem oldu!:) Keskin bir aroması olmayan, yumuşacık, damak okşayan bir tadı var. Daha önce birçok defa cheesecake yapmıştım fakat süt reçellisini yapmak aklıma hiç gelmemişti. Çok teşekkür ediyorum.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim beğendiğinize :) Benim de en sevdiğim cheesecake tariflerinden biri! Teşekkür ediyorum, afiyet olsun.

      Sevgiler

      Sil
  3. Merhaba yine, bu bugünkü dördüncü yorumum sanırım :) Cheesecake i bende çok severek ve sık yaparım , Almanya da yaşadığım içinde peynir konusunda şanslıyım, her türlüsüyle denedim, philadelphia, quark, ricotto, schitkäse, mascarpone gibi ve hepdiylede güzel oluyor, Türkiye dede tatlı lorla yaptımiçim labne ile karıştırarak, harika oldu. Benim sormak istediğim, burada bu süt reçelleri konservelerde satılıyor fakat karamelleştirilmemiş şekilde, cheesecakein içine koyulan hali bu şekilde olan çiğ haliylemi koyuluyor, üstü karamelli formda belli oluyor zaten renginden ?

    YanıtlaSil
  4. Ben de konserve(sweetened condensed milk) ile yaptım. Konserveyi kaynar suda 3 saat pişirdikten sonra(her suyu eksildiğinde üzerini tamamlayacak şekilde ekleyerek) çıkartıp oda sıcaklığına bekletiyorsunuz. Sonrasında konserveyi açıp kullanabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  5. Çok teşekkürler, o kadar çok gördüm ki bu süt reçelini, deniycem sayenizde :)

    YanıtlaSil
  6. Merhaba :) ellerinize sağlık eminim harika olmuştur, ben de yapacağım en kisa zamanda.
    Sormak istediğim bir şey var , 1lt süt 1su bardağı şekerle yaptığım süt reçeli çok tatlı oluyor şekeri azaltıp yapmayı denediniz mi siz hiç? ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şekeri azaltarak denemedim, tarifteki süte göre şeker miktarı bence gayet uygun. Ayrıca yalın olarak tüketmeyeceğiniz için tarifin içine uyum sağlıyor. Şimdiden afiyet olsun :)

      Sil
  7. Merhaba ben cheesecake icin kullanacağım süt reçelini kendim pisirecegim.doğrudan kullanabilir miyim yoksa yukarida anlattiginiz gibi konserve yi kaynar suya koymam gerekli mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elinizde hazır süt reçeli varsa kaynar suya koymanıza gerek yok. Sevgilerimle :-)

      Sil
  8. hemen denemek istiyorum tarifi, karaköyde yedim kendisinden tadı damağımda kaldı. yalnız 26 cm'lik kek kalıbı ile yapsam bi eksisi olur mu acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç sıkıntı olmaz, biraz daha çabuk pişer ve daha ince olur sadece o kadar. Sevgiler💓

      Sil
  9. merhaba şarkuteri de satılan sut recellerını direkt kullanabiliyoruz degil mi?

    YanıtlaSil
  10. tek kelimeyle mükemmel oldu.... Yiyen herkes bayıldı

    YanıtlaSil
  11. Merhabalar damla hanım size bir kaça sorum olacaktı 🙈 ilk defa yapacağım tepsiye su koymamiza gerek var mı mı acaba ... Ve altına yağlı kağıt vs yapılandı gerekiyor mu...servis tabağına alırken altındaki kelepçeli kalıbın alt kısmı rahatlıkla çıkıyor mu alt kısımdan nasıl cikartabiliriz cheesecake zarar vermeden .... Emeğinize sağlık harika gözüküyor ilk fırsatta deneyeceğim ❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cheesecake buzdolabında güzelce soğuduktan sonra alt tabanından gayet kolay çıkıyor. Dİğer bahsettiğiniz suda pişirme yöntemi elbette uygulanabilir fakat ben uygulamadım. Birebir tarife uyarak pişirebilirsiniz.

      Sil
  12. Damla hanim merhaba tarifinizi bugun deneyecegim de iki sorum olacak birincisi aluminyum folyoyu kelepceli kabin icine mi koymaliyiz yagli kagit koyar gibi? Ikincisi Icim Labne mi Icim Krem Peynir mi kullaniyorsunuz aciklama paragrafinda labne malzemelerde krem peynir yazmissiniz da emin olmak istedim :)

    YanıtlaSil

Başa Dön