ALTI BROWNIE ÜSTÜ KEK


İsmi herşeyi anlatıyor aslında :) Browni katmanının üzerinde tereyağlı kek. İnanılmaz bir lezzet çıktı ortaya! Evi mis tereyağ kokusu sardı, damaklarda browninin o ıslak dokusu kaldı..

Bu ikili birbirine nasıl yakıştı kelimeler yetmez anlatmaya, ancak pişirip bir fincan çay eşliğinde tadına vararken hissedebilirsiniz demek istediğimi. :)




Bu tarif çift pişirmeli, ama kısa süreli! Öncelikle brownimizi hazırlayıp baton kalıpta kısa bir süre pişiriyoruz. O esnada kek harcımızı hazırlayıp browni fırından çıkınca kalıbımıza döküyoruz ve pişene dek pişiriyoruz. :) ılınınca dilimliyoruz ve oluyor size altı browni üstü kek! Çok pratik. Öyle muntazam bir görünüme ve hafif bir lezzete sahip ki.



Tereyağ kokusu ile arası olmayanlar kek harcına vanilya ekleyebilirler. Zira keki mis gibi tereyağ kokuyor ve ben bunu çok seviyorum! :) Bol çikolatalı brownie katı ile yumuşacık dokulu kek birbirini nasıl güzel tamamlıyor.


Kısacık bir süre içinde sıcacık iki katlı kekinizin tadına varabilirsiniz.. üstelik hem çikolataya doymuş hem pamuk kekinizin dokusuna aşık olmuş olursunuz. Çünkü bu sonbaharlara en çok kek yakışıyor.. :)

Altı Browni Üstü Kek


Browni Katmanı İçin Malzemeler


  • 140 gr bitter çikolata (küçük küçük parçalanmış)
  • 50 gr (1/4 su bardağı) tereyağ
  • 50 gr (1/4 su bardağı) esmer şeker
  • 1 adet yumurta
  • 35 gr (1/4 su bardağı) un

Yapılışı


  1. 25x12 cm baton kalıbınızın içini güzelce yumuşamış tereyağ veya margarinle yağlayın ve kenarlarından hafif taşacak şekilde yağlı kağıt kesip serin.
  2. Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın.
  3. Tereyağını çikolata parçalarıyla birlikte ısıya dayanıklı bir kalıba koyup, mikrodalgada 10 saniyede bir çıkartıp kaşıkla karıştıracak şekilde eritin. (Bu işlemi benmari usulü de yapabilirsiniz)
  4. Eriyince içine esmer şekeri ekleyip karıştırın.
  5. En son yumurta ve unu da koyun ve hafif çırpma teli ile karıştırdıktan sonra kalıba döküp üzerini düzleyin.  Fırına koyun 15 dakika pişirin ve fırından çıkartın. Fırının derecesini 160 dereceye düşürün. 
  6. Bu esnada kekimizin harcını hazırlıyoruz.

Tereyağlı Kek İçin Malzemeler


  • 120 gr (1/2 su bardağı) tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 100 gr (1/2 su bardağı) toz şeker
  • 2 adet yumurta
  • 120 gr (1 su bardağı) un
  • 2 gr (1/4 tatlı kaşığı) kabartma tozu
  • 50 ml (3 buçuk yemek kaşığı) süt
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özütü (isteğe bağlı)

Yapılışı


  1. Bir çırpma kabında tereyağını şekerle birlikte rengi açılıp kabarana kadar çırpın.
  2. Birer birer olacak şekilde yumurtaları ekleyin ve her eklemeden sonra güzelce çırpın.
  3. En son unu, vanilyayı ve sütü de ekleyip sadece karışana kadar çırptıktan sonra fırından çıkardığımız sıcak browni harcının üzerine güzelce döküp yayıyoruz.
  4. Üzerini düzledikten sonra fırına geri koyuyoruz ve yaklaşık 1 saat (ortasına kürdan batırınca kuru çıkana kadar) pişiriyoruz.
  5. Ilınınca dilimleyip henüz sıcakken sütle tüketebilirsiniz.

Bon Appétit!







Rasa Malaysia adlı sitedeki tariften uyarlanmıştır.

21 yorum

  1. Damla Hanim elinize saglik.Kalip olcusu nedir acaba ? Tesekkur ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalıp ölçüm tarifte yazıyor. Sevgiler

      Sil
  2. baton kalıp yerine başka kalıplar da uygunmudur?

    YanıtlaSil
  3. merhaba, bugün kekinizi denedim gerçekten kek kısmı inanılmaz güzel bir doku
    yalnız alt taraf brownie kısmı biraz daha sert ve sıkı oldu, dolayısıyla kek dilimlendikten sonra servis sırasında ayrılma söz konusu acaba bunu nasıl engelleyebilirm, kullandığım çikolata %80 yoğunluklu bitter.
    Ayrılma dışında muhteşem güzel oldu. Tarif için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çikolatanızın kakao oranı yüksek olmuş ama yine de sertlik konusunu etkileyeceğini sanmam. Birdahakine miktarlara birebir uymak önemli, un miktarı fazla kaçmış olabilir belki. Kek dokusuna göre birazcık daha sert olsa da yine de tam brownie kıvamında olması gerekiyor. Eminim birdahakine çok daha güzel olacak. Çok sevgiler :)

      Sil
  4. Merhaba bende de ayni sey oldu maalesef butun omalzemeleri tartark olcerek birebir yapmama ragmen kekin ustu harika oldu ama alt tarafi kurabiye kadar sert ve kekin ustuyle alti birbirinden ayrildi neden boyle oldu bir anlam veremedim:((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enteresan, çokça yapıyorum bu keki ama çatalla keserken ayrılması dışında böyle bir bütünleşmeme problemi yaşamadım hiç. Browni katmanı fırından çıkmış henüz çok sıcakken üzerine kek harcını dökerseniz o problemi engellemiş olabilirsiniz, bir sonraki eminim çok güzel bir tecrübe olacak💓

      Sil
  5. Merhaba tarifleriniz harika,acaba bu tarifi borcamda denesem nasıl olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıkıntı olmaz lakin çok küçük boy bir borcam olmalı.

      Sil
  6. Merhaba,
    Bu akşam kek tarifinizi denedim.Evimize yayılan mis kokusundan anlamıştım çok güzel olacağını,yanılmamışım. Süper bir tarif. Herkes bayıldı en çok da ben😊 çok teşekkürler, sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süper! Çok çok sevindim. Ellerinize sağlık💓

      Sil
  7. Keki yiyen herkes bayildi 😊 guzel tarif icin cok tesekkurler

    YanıtlaSil
  8. Damla hanım,hangi marka tereyağı kullaniyorsunuz acaba?..Kek veya kurabiye yaparken bir cok marka denememe rağmen gercek tereyağı kokusu ve tadı alamiyorum maalesef😕

    YanıtlaSil
  9. Damla hanım,hangi marka tereyağı kullaniyorsunuz acaba?..Kek veya kurabiye yaparken bir cok marka denememe rağmen gercek tereyağı kokusu ve tadı alamiyorum maalesef😕

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hangisi denk gelirse onu kullanıyorum. Özel bir tercihim yok.

      Sil
  10. Şu an fırında, umarım bir yerlerde saçmalayıp tarifi sabote etmemişimdir =)

    YanıtlaSil
  11. merhabalar, üst kısmı şahane bir kek oldu ama alt kısmı sert oldu ve zaten kalıptan çıkmadı üst taraf kendiliğinden ayrıldı :( herşeyi de ölçüyle yaptım her adıma uydum oysa :S

    YanıtlaSil
  12. Merhabalarrr. Bu kek bir harikaaaa. Ben ayrılma falan yaşamadım.Nefis oldu. Tek sorum bir dahakine margarinle denemek istiyorum. Sizce olur mu?

    YanıtlaSil
  13. Damla hanım brownie katmanını biraz daha kalınca olmasını isterim, 1,5 katını yaparak uygulayabilir miyiz?

    YanıtlaSil

Başa Dön