BEYAZ ÇİKOLATALI PASTA


Beyaz çikolatanın bir şahesere dönüşmesi söz konusu.. Altı yumuşacık pandispanya, üzeri beyaz truffle olan pastadaki her lokmanın damakta yarattığı o şölen hissi inanılmaz. Bu kadar az malzemeden böylesine bir lezzet çıkması daha da inanılmaz! :)


Kışın ilk gününü kutlamak için güzel bir pasta oldu. Yaklaşan yeni yıl ruhuna büründürdü, bembeyaz kar havasını hissettirdi, rüya gibi bir tarif eklendi hepimizin hayatına. Özellikle beyaz çikolata tutkunlarını kendisine müptela edeceği kesin!

Bu tarifle ilgili şu soruyu alacağın biliyorum, mascarpone yerine labne peyniri kullansak ne olur diye düşüneceksiniz. Fakat mascarpone o pürüzsüz kremamsı dokusuyla öylesine başka bir dokunuş, tat katıyor ki bu pastaya, labnenin bu sonuca yaklaşacağından emin değilim. Fakat denemeden net birşey söylemek zor, eğer bulabilme şansınız asla yoksa belki niyetlenebilirsiniz. Hiç tatmamanızdan iyidir! :)



Tarife, hepinizin sorduğu ve oldukça pofidik yapısıyla bulut kadar yumuşacık bir pandispanya hazırlamakla başlıyoruz önce. Ve geriye zaten sadece beyaz çikolatalı truffle harcı hazırlayıp soğutması kalıyor, o kadar. Kısa sürede ancak bu kadar mükemmel bir lezzet çıkabilir ortaya dedirteceğine ve parmaklarınızı ısırtacağına eminim!


En son süslemek için beyaz boncuk şekerlemeler dağıttım üzerine, kar yağdırdım bir nevi.. Hindistan cevizi rendesi de bu işi görebilir. Ve bahçeden aldığınız birkaç parça çam dalıyla da son dokunuşu yaparak pastanızı hazır edebilirsiniz.


En mühimi sevgi, niyet elbet.. İçine sevginizi katarak pişirdiğiniz herşey tadına doyulamayacak bir lezzet sunacak size.. Bembeyaz düşler, yepyeni bir ay ve taptaze umutları simgelesin diye siz de yapın kar beyaz pastanızı, her lokmasında gülücük konsun yüzünüze. :)


Beyaz Çikolatalı Pasta


Pandispanya için Malzemeler


  • 3 adet yumurta (oda sıcaklığında)
  • 65 gr (1/3 su bardağı) toz şeker
  • 45 gr (1/3 su bardağı) un
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya toz vanilya)

Yapılışı


  1. Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın.
  2. Kelepçeli yaklaşık 20 cm'lik yuvarlak kalıbınızın tabanı ve yanlarını yumuşamış tereyağ (veya margarin) ile güzelce yağlayın ve sonra içine biraz un serpip her yerine bulaşması için yan yan döndürerek çevirin ve sonra tamamen ters çevirip unun fazlasını dökün.
  3. Oda sıcaklığındaki yumurtalar, vanilya ve şekeri yaklaşık 3 dakika bir çırpma kabında hızlı bir şekilde çırpın. Beyazlaşmış, kabarmış köpüksü bir kıvamı olacak.
  4. Unu üç seferde ekleyin ve her seferden sonra spatula ile aşağıdan yukarıya katlar gibi hareketlerle unu karışıma yedirin. (Bu aşamada çok nazik olun ve asla çırpma teli, çırpıcı kullanmayın. Karışım sönmesin.)
  5. Unu yedirtikten sonra hiç vakit kaybetmeden karışımı hazırladığınız kalıba dökün. Üzerini düzleyip hemen fırına verin.
  6. Fırında 15-17 dakika pişirin ve çıkartın. Soğumaya bırakın, o esnada beyaz truffle'ı hazırlıyoruz.

Beyaz Truffle için malzemeler


  • 300 gr (1+1/4 su bardağı) krema
  • 350 gr beyaz çikolata (küçük küçük parçalanmış)
  • 250 gr mascarpone peyniri

Yapılışı


  1. Kremayı bir sos tenceresine alın ve kaynayana kadar ocakta bekletin. Sonra kaynar kaynamaz altını kapatıp içine küçük doğradığınız beyaz çikolataları ekleyin. Çırpma teli ile çikolatalar eriyene kadar karıştırın.
  2. Oda sıcaklığında soğuduktan sonra buzdolabına koyun ve tamamen soğuyana kadar yaklaşık 1-2 saat bekletin. (Aceleniz varsa buzluğa da koyabilirsiniz)
  3. Soğuyunca bir çırpma kabına mascarpone peynirini ve bu karışımı koyun. Krema kabarana kadar yaklaşık 2-3 dakika çırpın.
  4. Pandispanyanızın üzerine bu karışımı dökün ve üzerini düzleyip buzdolabına koyun.
  5. Dolapta en az 2 saat soğuduktan sonra önce kenarlarından bıçak geçirin sonra nazikçe ve yavaşça kelepçesini açın. Kış temasına göre süsleyin ve dilim dilim servis edin. :)

Bon Appétit!






Vikalinka'nın White Christmas Truffle Cake tarifinden alıntıdır.

46 yorum

  1. Müthiş görünüyo en kısa zamanda deneyeceğim 🤗

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler! Lezzeti görünümünden de öteye geçiyor :)

      Sil
  2. Acaba üzerinde süsleme için kullandığınız beyaz agaççıkları nereden bulabiliriz.Şahane görünüyor elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. www.bakeandmore.com sitesinden bulabilirsiniz. :) sevgiler

      Sil
  3. Merhabalar,

    bu tarifi ben de denemek istiyorum, ama pandispanya ile ilgili bir sorum olacakti. (daha önce hic pandispanya yapmadim da) Kakaolu yapmak istersem kac kasik kakao kullanmaliyim acaba? ve bu oranda undan azaltmam gerekir mi?

    Simdiden cok tesekkürler ve ellerinize, emeginize saglik
    Sevgiler, Özge

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kakaolu pandispanya pişirmek isterseniz sizi direk "çikolatalı rulo pasta" tarifimdeki kakaolu pandispanyaya yönlendirebilirim. :) çok sevgiler

      Sil
  4. elinize sağlık,kuvertür yada normal çikolata hangisini kullanmalıyız.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba.mascarpone yerine kullanabilecegmiz birsey varmı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarda da açıkladım aslında, tavsiye etmiyorum. Ama kesinlikle bulamıyorsanız da bu lezzetten mahrum kalmanızı istemediğim için labne ile yapabilirsiniz diyebilirim. :)

      Sil
  6. Merhabalar, bu tarifi şuan denedim sanirim benimkinin kremasi fazla sıvı oldu suan dolapta sabaha kadar katilasir mi donar mi? Beklemedeyim :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kremayı kabarttınız mı acaba? Çikolata ve mascarpone ile birleşmeden evvel kabarması çok mühim. Bir de labne kullanmadınız değil mi?

      Sil
    2. Merhaba Damla hanım,

      Yorumunuzda kremanın, çikolata ve mascarpone ile birleşmeden önce kabarması çok önemli demişsiniz. Fakay tarifinizde kremayı kabartma ile ilgili bölümü aradım ama bulamadım. Kabartma işlemini en en başta kremayı tencerede kaynatmadan önce mi kabartıyoruz? Yoksa kremayı kaynatıp çikolatayı ekledikten ve karışım soğuduktan sonra peyniri eklemeden önce mi kabartıyoruz?
      Cıvık olmaması için bu konu önemliyse netleştirebilirseniz sevinirim.

      Sil
  7. Merhabalar, benim de ayni sekilde kremasi asiri derecede sivi oldu ve ne kadar dolapta bekletsemde katilasmadi ne yazik ki :( kaliptan pastayi cikardigimda her sey berbat oldu :( neden boyle olmus olabilir? ayrica ben de milka kullandim ama verdiginiz olcude kullaninca asiri derecede tatli oldu, yani pasta duzgun olsaydi bile sanirim asiri tatli olmasindan dolayi yenmeyecekti ki kremanin sivi olmasindan dolayi komple cope atmak zorunda kaldim :(
    Daha once baska tariflerinizi denedim hep guzel oluyor ama bu pastada hatayi nerede yaptim anlamiyorum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kremayı kabarttınız mı acaba? Çikolata ve mascarpone ile birleşmeden evvel kabarması çok mühim. Bir de labne kullanmadınız değil mi? Beyaz çikolata sıcak değildi değil mi? Beyaz çikolataların şeker oranı değişiyor, ekstra şeker içermediği için soğuyunca gayet güzel olacaktı muhtemelen. Bir şans daha vermenizi tavsiye ederim şiddetle.

      Sil
    2. Çok teşekkürler cevabınız için, mascorpone kullandım ancak çikolata sıcaktı sanırım. ondan olmuş olabilir, tekrar deneyeceğim

      Sil
  8. Merhabalar.... tarifinizin lezzetinden çok çok çok memnun kaldık...tadına bakan herkes bayıldı:) Bizimle paylaştığınız bu harika tarif için çok teşekkürler...
    Sevgiler Şenay...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok sevindim, afiyetler olsun :) 💓

      Sil
  9. Sevgili Damy, malzemeleri aldım bugün yapıyorum pastayı. Her denediğim tarifin gibi çok güzel olacağına eminim. Bizimle bu mükemmel tarifleri paylaştığın için çok teşekkürler ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kusura bakmayın gözümden kaçmış yorumunuz. :( çok sevgiler, eminim nefis olmuştur💓

      Sil
  10. Merabalar 22 cm lik kalıp kullanılsa kek çok ince olur mu

    YanıtlaSil
  11. Merhaba
    26cmlik kelepceli kalibimda pandispanyayi yapmak istesem? 20cmlik borcam var ama onda olmaz sanıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 26 cm'lik kelepçeli kalıpta pandispanyayı iki katı olarak hesaplayarak pişirebilirsiniz. Sevgilerimle

      Sil
  12. Merhaba krema hangi marka tercih ettiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farketmiyor, markette satılan herhangi biri olur.

      Sil
  13. Merhaba,Damla hanım kreması için kuvertür çikolata kullanabilir miyiz?

    YanıtlaSil
  14. Damla kekimiz pişince çok güzeldi sonra çöktü ve sertleşti tabanı,acaba nerede hata yaptık?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yumurta karışımı yeterince kabarmadan un eklemiş olabilirsiniz.. veya un ekledikten sonra gereğinden fazla karıştırmış olabilirsiniz.

      Karışım sönerse fırında pişerken mutlaka sert sonuç veriyor pandispanyada..

      Sil
  15. 20 cm dediğiniz çap mi yarı çap mi acaba?? aylardır bu tarifi deneyeceğim bir türlü kelepçeli kalıp alamadım.30 cm çapında borcama deneyeceğim artık çünkü hamileyim ve su anda aşırı derecede krizdeyim..maalesef buraya şu anda ulaştıramadıgi için İstanbul dışında yaşıyorum borcama şansımı deneyeceğim.30 cm lik çapta ki borcama 2 katımı yapmam gerekecek?acil yardım lütfen Damla hnm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çap. :)
      30 cm borcam için 2 katı malzeme kullanın.

      Sil
  16. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  17. Ben yaptımmm harika oldu ozellikle kreması muhtesemdi.kek cok yumusak degildi.kabaran kek hamuru yapsam iple ortadan kesip kremasını içine koysak da muhtesem olur.Tesekkürler damla .senin tariflerini gözüm kapalı yaparım:) youtube hesabı açmalısın !!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşünüyorum bugünlerde. :) Hayırlısı..

      Sil
  18. Harika gõrünüyor bende hep pandispanyayı kendim yaparım. Ellerinize sağlık Damla hanım.

    YanıtlaSil
  19. Merhabalar, bu pastayı denemek istiyorum tarifte krema kabartilmadan kaynatılıp çikolata eklendiği yazili ancak yorumlara verdiğiniz bir cevapta çikolata ile buluşmadan önce krema kabartilacak yazmışsiniz. Ben mi yanlış anlıyorum

    YanıtlaSil
  20. merhaba, bunu tekli pastalar halinde yapmak istersek, örneğin muffin kalıbında yarım doldurarak, pişirme süresinde veya farklı bir noktada dikkat etmemiz gereken bir şey var mı?

    YanıtlaSil
  21. Damla Hanim merhaba, bugun misafirlerime hazirlamak istiyorum ama yorumlarda anlayamadigim bir durum oldu. Bir kac kisi de sormus ama ben de sorayim dedim, belki gozunuzden kacmistir. Kremanin cikolata ve mascarpone ile birlesmeden evvel kabarmasi cok muhim demissiniz, kremayi ocaga almadan once kabartip oyle mi ocaga alacagiz, yoksa mascarpone ile birlesmeden once cikolatayla soguttuktan sonra mi kabartacagiz, anlayamadim bu kismini. Aydinlatabilirseniz sevinirim. İyi gunler diliyorum.

    YanıtlaSil
  22. Damla Hanım merhaba, şu kremayı kabartma olayını tarifte revize ederseniz çok iyi olur çok kişi anlayamamış ben de anlayamadım yorumlarda başka tarifte başka yazıyor, yapmak istiyorum ama kafam karışıyor lütfen yardım eder misiniz :)

    YanıtlaSil
  23. Haftaya misafirlerim gelecek . En iyi cikolata parçacıklı kurabiye yi yapacağım yanina ne yapsam diye düşünüyordum ki bu tarif i yapmam lazım dedim . Tam bir cikolata şöleni. Çok teşekkür ederiz tarif için 💜💜💜

    YanıtlaSil
  24. Bir kek ancak bu kadar güzel olabilirdi. Yaptığım en orjinal en güzel kek diyebilirim. Çok teşekkürler Damy hayatımıza bu kadar naif kekler kattığın için🎄🌸

    YanıtlaSil
  25. pastayı bugün denedim şuan dolapta yarn tadına bakicaz. ama ilk yorumum şu ki oldukça masraflı bir pasta 60 lira gibi bir harcama yaptım umarım tadı değer.

    YanıtlaSil
  26. pastayı dün denedim bugün tadına baktık kesinlikle para harcamayın. bayan bir tadı var. çok yoğun bir beyaz çikolata tadı aliyorsunuz. kaymak yiyorsunuz gibi bir his. zamanınızi ve emeginizı başka bir pasta için harcayın derim ben

    YanıtlaSil
  27. Kendi yaptığım mascarpone peyniri ile denedim. Ancak ölçülerden mi nedir krema katı biraz kalın gibi oldu. Bir dahaki sefere pandispanyayı biraz kalınlaştırıp, krema katını incelterek denemeyi düşünüyorum. 😋 Genel olarak lezzetli bi pasta oldu. 👌

    YanıtlaSil

Başa Dön