MİNİ BEZELER VE İTALYAN USULÜ SICAK ÇİKOLATA


Beze ile sıcak çikolatanın uyumuyla tanıştınız mı? Ben bu tanışıklıktan doğan hayranlıkla yazıyorum bu satırları.. :) Kıtır kıtır kakaolu merengleri batır batır ye, bir yandan da koyu kıvamlı sıcak çikolatayı yudumla.. Nefis oluyor; soğuk kış akşamlarında hem size hem evinizde ağırladıklarınıza sıcacık anlar yaşatıyor.




Sıcak çikolata bu defa alışkın olduklarımızdan biraz farklı olarak italyan usulü; yani hafif koyu kıvamlı. Nişasta sayesinde.. Kesinlikle kıvamlı sıcak çikolatanın içimi daha bir keyifli oluyor. Boğazda çikolatanın bıraktığı o sıcaklık hissinden vazgeçemiyorum! Ve evet kendi pişirdiğim haricinde hiçbir yerde bu lezzetle karşılaşmıyorum.. Sıcak çikolata konusunda verebileceğim en önemli tavsiye, mümkün olabildiğince kaliteli bir çikolata ile pişirmenizdir. Unutmayın; ne kadar iyi çikolata o kadar lezzet!


Mini bezeler ise öylesine pratik ki, uzun pişme süresinin verdiği sabırsızlık hissi haricinde tarife harfiyen uyduğunuzda kıtır kıtır bezeler elde etmeniz kaçınılmaz. Fazlasıyla mutfağa teşvik eden, pişirip haftalarca kapalı kutuda tazeliğini koruyabilen ve sıcak çikolataya çok yakışan bir tatlı. Ben kakaolu yapmayı tercih ettim çünkü hem görselliği hem lezzetini seviyorum. Dilerseniz gıda boyası kullanarak renklendirebilirsiniz veya kakao yerine hindistan cevizi rendesi serpiştirebilirsiniz.

Bu mevsimin en vazgeçilmez ikilisi olmaya aday bu tarifin bağımlısı olacaksınız, benden söylemesi! :)

Mini Bezeler ve İtalyan Usulü Sıcak Çikolata


Beze için malzemeler


  • 150 gr (5 adet) yumurta beyazı
  • 300 gr (1 buçuk su bardağı) toz şeker
  • 1 yemek kaşığı kakao (üzerine serpmek için)

Yapılışı


  1. İki adet fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Fırını 200 derecede (alt-üst fansız ayar) ısıtmaya başlayın.
  2. Tepsilerden birine toz şekeri yayın ve fırında kenarları kızarmaya başlayana kadar 5 dakika ısıtın.
  3. Şeker fırından çıkar çıkmaz fırın derecesini 100'e düşürün.
  4. Şeker fırından çıkmadan 1 dakika evvel yumurta beyazlarını bir çırpma kabına koyun ve önce orta sonra yüksek hızda çırpmaya başlayın. Köpük köpük olup katılaşınca durdurun ve fırından çıkan sıcak şekerden birer yemek kaşığı ekleyerek bir yandan da en yüksek hızda çırpın.
  5. Her defasında birer yemek kaşığı eklemeye devam edin, pasparlak, sert bir kıvam alınca ve şeker tamamen bitince durdurun ve bir sıkma torbasına koyup istediğiniz şekillerde fırın tepsilerinize sıkın.
  6. Üzerine kakao eleyin ve 100 derecelik fırına verin. Fırında kuruyana kadar, yaklaşık 1 saat (veya gerekirse daha fazla) pişirin.
  7. Eğer dokunduğunuzda yağlı kağıttan kolayca ayrılıyorsa pişmiş demektir.

Beze tarifi Vikalinka.com sitesinden uyarlanmıştır.

İtalyan Usulü Sıcak Çikolata


Malzemeler


  • 115 gr bitter çikolata (tercihen %70 kakaolu)
  • 2 tatlı kaşığı (8 gr) mısır nişastası
  • 360 gr (1 buçuk su bardağı) süt
  • 26 gr (2 yemek kaşığı) toz şeker

Yapılışı


  1. Küçük boy bir tencereye sütün yarısını koyun ve ocakta ısınır ısınmaz içine küçük küçük parçaladığınız çikolataları ekleyin. Çırpma teli ile çikolata eriyene kadar karıştırın ve sütün birazını daha ekleyin.
  2. Kalan sütün içine nişasta ve toz şekeri ekleyip kaşıkla karıştırın ve çikolatalı karışımın içine ekleyin. Kısık ateşte hafif koyulaşana kadar çırpma teli ile karıştırın ve sonra fincanlarınıza koyup merenglerle servis edin.

Bon Appétit!

13 yorum

  1. Cogu tarifte bezeler icin firin soguyaba kadar firin kapagini acmayin deniliyor. Sizce dogrumu bir kere oyle denedim yinede sondu bezelerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bezenin sönmesinin sebebi pişirme şekli değildir. Merengin kıvamının katı ve tok olması gerekmekte. Aksi halde sönük kalırlar.

      Sil
  2. Tarifinizi denedim ve çok başarılı oldu.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Cok sevdiğim iki kiz arkadaşıma yaptım tarifi. Onlarca kez tarifleriniz evimde misafir oldu ama bu sefer ki tarif asla unutulmayacak keyifli bir sohbete arkadaşlık etti. Cocuklugumdan beri her pastane gordugumde vazgecemedigim iciboslar(mereng) tam istediğim gibiydi. Sıcak cikolata tum hucrelerimde hissettiğim muhteşem bir cikolata tadı bıraktı damağımda. Kalbinizi bizimle paylaştığınız için cok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim güzel bir sohbete olan katkımdan ötürü, ellerinize sağlık. :)

      Sil
  4. Damy merhaba :) ben bu minik bezeleri denedim fakat çok sıvı oldu :( tarifi harfiyen uyguladım ama neden böyle olmuştur acaba tekrar denemek istiyorum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir çok sebebi olabilir. En önemlisi yumurta beyazınızın içine su veya yumurta sarısı kaçmış olması, kullandığınız kalıptan çırpma teline kadar en ufak bir ıslaklık dahi etkiler.

      Sil
  5. Sevgili Damy, onlarca tarifini defakez yapıp mutlu mutlu yedikten sonra bugün bu tarife göz diktim. Ama sadece yumurta beyazı/veya sarısı kullanan tarif olunca mutlaka yumurtanın kalanını da kullanan başka tarifi de sıraya koyuyorum! (Endüstri Mühendisi olduğumu söylemiş miydim :P) Bu tarifte beyazları kullandıktan sonra sarıları da pastacı kremasında kullanmak üzere yarın profiterol yapacağım :). Asıl soruma gelirsem, bu bezeler kaç gün dayanır ve oda sıcaklığında mı durmalı? Teşekkürler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ellerinize sağlık tarifleri beğendiğinize sevindim. :)
      Oda sıcaklığında 1 hafta, 10 gün dayanırlar. :)

      Sil
  6. Merhabalar, çoğu beze tarifinde şeker ısıtılmıyor, sadece sizin tarifinizde ısıtıldığını okudum. Öyle de uyguluyorum ama şeker fırından çıkınca akıtlaşmış(yani sıvılaşıp sonra katılaşmış) oluyor. Öyle olunca da bezenin içinde korur korur kalıyor. Bu durumu nasıl çözebiliriz?

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Damy,
    Bir tatlı yapmak istediğimde dakikalarca tarif okur, kendimce eklemeler çıkarmalar yaparak doğruyu bulmaya çalışırdım. Çünkü tariflerine tümüyle güvendiğim kimse olmamıştı şimdiye kadar. Artık senin blogunu açıyorum ve ne yapmak istiyorsam yazıyorum. Her tarifin şahane tutuyor. Emeğine sağlık.. O kadar geçiyor ki bize sıcaklığın anlatamam. Diğerleri gibi beze tarifin de şahane oldu. Tek bir şey takıldı kafama. Bezeleri senin kadar küçük yapmama rağmen 1,5 saatten fazla pişirmem gerekti. Hatta bazılarının rengi sarardı maalesef. Acaba 3 tepsi koyduğum için olmuş olabilir mi çünkü her birini ayrı ayrı pişirmeyi göze alamadım 😁 ya da fanlı ayarda mı pişirmemiz gerek acaba, daha mı hızlı kurutur bilemedim. Güzel tariflerini ve sıcacık kalbini bizlerle paylaştığın için teşekkürler...

    YanıtlaSil

Başa Dön