DAMLA ÇİKOLATALI KAYISILI PASTA


Bu tarifim sevgili okulum Le Cordon Bleu'nün "Çikolata Ansiklopedisi" kitabının çok sevdiğim tatlılarından bir tanesine ait. Oldukça hafif dokusu ile bir dilimle asla yetinemeyeceğim, tadı hem cheesecake'i hem de yine fransızların ünlü "flan" tartını andıran mis vanilya kokan bir tatlı. Kitapta "pasta" olarak geçiyor, dış görüntüsünün cezbediciliği ile haksız da sayılmazlar aslında.






Ocakta başlayan pişirme işlemi sonrası miksere taşınıyor ve kalıbına dökülüp fırında pişirmeyle sona eriyor. İçerisinde un olarak çok az miktarda mısır unu var. Az şekerli, yağsız, bol sütlü, kayısılı ve vanilya ön planda. Vanilya çubuğu olmazsa olmaz. O enfes aromasını ona borçlu çünkü. Damla çikolataya aslında hiçbir zaman tatlılarda yer vermeyi tercih etmesem de bazı tatlılar görüntüsünün güzelliğini ona borçlu olabiliyor, ve bu da yine onlardan bir tanesi. :)






Yapımı fazla vakit almayan tatlılara ne kadar meraklı olduğumu biliyorsunuz, bu tatlı da yine o konuda oldukça tercih edilesi. Bu haftasonu evime geleceğini öğrendiğim ani misafirlerim için kısıtlı zaman içerisinde pişirdim, haliyle hemen fotoğraflayıp blog'a da sakladım. Sade hali ile gayet lezzetli olmakla birlikte yanında frambuaz reçeli ile servis ettim ve oldukça yakıştığını söyleyebilirim. Siz de yine farklı meyve sosları veya karamel sosla da zevkle tüketebilirsiniz.





Damla Çikolatalı Kayısılı Pasta


Malzemeler

500 ml süt
70 gr pudra şekeri
1 adet çubuk vanilya*
60 gr kuru kayısı
80 gr mısır unu
3 yumurta
60 gr damla çikolata

* Tercihim bu tarif için çubuk vanilya kullanmanız yönünde olsa da, yoksa 1 tatlı kaşığı vanilya özütü de kullanabilirsiniz.

Yapılışı

- 23 cm boylarında kelepçeli veya kelepçesiz kalıbınızı biraz tereyağ ile yağlayın. Kalıbın tabanına o boyutta kestiğiniz yağlı kağıdı yapıştırın.
- Kayısıları küp küp doğrayın. Vanilya çubuğunu ortadan uzunlamasına kesin ve içindeki vanilya tohumlarını bıçağınızla sıyırın.
- Fırınınızı 160 derecede ısıtın.
- Orta boy bir tencereye süt, vanilya çubuğu (hem çubuğu hem tohumları ile birlikte), şekerin yarısını koyun. Kayısıları da ekleyin.
- Kaynamaya başlayınca (bir yandan çırpıcı kullanarak) yavaş yavaş mısır ununu ekleyin. Topaklanma olursa el blenderı kullanabilirsiniz.
- Yaklaşık 5 dakika kısık ateşte sütün yarısını çekinceye kadar karıştırarak pişirin.
- Altını kapatıp soğumaya bırakın.
- Bir çırpma kabında yumurtaları pudra şekerinin diğer yarısı ile çırpın.
- Mısır unlu karışımı ekleyin ve karışana kadar 1-2 dakika çırpın.
- Kabınıza dökün. Üzerine damla çikolatalarını serpin ve fırına verin.
- 30 dakika pişirdikten sonra fırından çıkartın. Soğuduktan sonra taze meyveler ve sos ile servis edebilirsiniz.
- Buzdolabında 3 gün tazeliğini koruyacaktır.







Bon appétit!


9 yorum

  1. Sen bir harika , harika oldugun kadar tatlı ve bir o kadar da baştan çıkarıcı bir şefsin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım ne tatlısın sen, mutlu etti bu yorumun! <3

      Sil
  2. Nefis gorunuyor... Hemde inanilmaz pratik...
    Ellerine saglik canim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim <3
      Evet gerçekten inanılmaz pratik bir tarif, kesinlikle tavsiye ederim :)

      Sil
  3. Tarifler mükemmel :)
    Peki bu pastayı vişneyle yapsak olurmu ki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler:)
      Olabilir tabii. Dondurulmuş vişne kullanacaksanız vişneleri çözdürüp olabildiğince ıslaklığını peçeteyle aldıktan sonra ekleyebilirsiniz.

      Sil
  4. Merhabalar,
    Tarifle ilgili birkaç sorum olacak, güzelliğine dayanamayıp hemen yapmaya başladım ama ben Portekiz'de yaşıyorum bazı malzemeleri anlamak zor olabiliyor :) Örneğin mısır ununu tarifteki ölçüde kullandım ama pek alışık olmadığım bir koku oluştu. Acaba mısır unu yerine başka bir malzeme kullanabilir miyim ? Bir de mısır unu süt... karışımının pek başarılı bir görüntüsü yoktu, acaba o esnada iyi karıştıramamış yada yeterli pişirememiş olabilir miyim ? Son olarak da yaklaşık 60 dk kadar fırında tutmam gerekti, bunun nedeni de iyi hazırlanmamış bir karışım olabilir mi ?
    Çok uzun yazdım kusura bakmayın lütfen :)

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Toz badem kullanabilirsiniz, mısır unu yerine.
      Elbette, karışımla alakalı olabilir.

      Rica ederim, sevgiler.:)

      Sil
  5. Merhabalar tatlı piştiğinde içi hamurumsumu oluyor 60 dkdır pişmesine rağmen içi tam pişmedi de neden acaba

    YanıtlaSil

Başa Dön