MUZLU FISTIK EZMELİ KURABİYE


Fırından çıktılar, sabırsızlıkla tadına baktım ve devamında kaç tane yedim bilmiyorum.. Yumuşacık, sütle muhteşem uyumlu, hafif bir lezzete sahip bu kurabiyelere aşık olacaksınız!







Önümüzdeki aylar hep kek, kurabiye mevsimi.. Serin, yağışlı havanın tadı anca evde fırından çıkmış sıcacık lezzetler eşliğinde çıkıyor. Bu tarif de tam yanına bir bardak süt veya bitki çayıyla bu keyiflerden birini yaşatıyor size. Kararan muzlarınızı değerlendirmek ise cabası! Dilerseniz hamuru iki katı olarak hazırlayıp pişirmeden buzlukta da muhafaza edebilirsiniz. Yemek istediğiniz zaman çıkartıp çözüldükten sonra pişirip tadına varırsınız. Pişme süresine birebir uymanızı şiddetle tavsiye ediyorum, fırından çıktıklarında çok yumuşak olacaklar lakin soğudukça sertleşecekleri için daha fazla pişirmeniz kurumalarına sebep olacaktır.



Fırından ilk çıktıklarında enfes oluyorlar. Dolayısıyla tüketmek istediğim zaman yine fırın veya mikrodalgada ısıttım, ılıkken lezzeti muazzam! Çocuklarınızın da bayılacağı bir kurabiye olduğunu düşünüyorum, okul dönüşünde bir koca bardak sütle onları bekleyen bu yumuşacık kurabiyeleri görünce eminim gözlerinin içi gülecektir. :)



Sonbaharın gelişini mis kokusu evinizi kaplayacak tarçın, fıstık ve muz üçlüsü eşliğinde bu kurabiyeleri pişirerek kutlayabilirsiniz..



Muzlu Fıstık Ezmeli Kurabiye 

Malzemeler

280 gr (2 su bardağı) un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı mısır nişastası
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karbonat
Yarım çay kaşığı toz tarçın
115 gr (1/2 su bardağı) tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
100 gr (1/2 su bardağı) esmer şeker
1/2 su bardağı yerfıstığı ezmesi (Polmak Gold marka kullandım)
1 adet yumurta
1/2 su bardağı muz püresi (blenderda çekilmiş - 1 orta boy muza denk geliyor)
1 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya vanilya aroması ya da tozu)

Fırından çıkınca üzerine serpmek için az miktarda esmer şeker

Yapılışı

- İki adet fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve kenarda bekletin.
- Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın.
- Bir kapta un, kabartma tozu, karbonat, tarçın, tuz ve nişastayı harmanlayın.
- Başka bir kapta muz püresi, fıstık ezmesi, vanilya ve yumurtayı çırpma teli ile karıştırın.
- Büyük bir çırpma kabında tereyağını esmer şekerle birlikte mikserinizin pedal aparatıyla (yoksa çırpma teliyle) yaklaşık 2 dakika orta-yüksek ayarda çırpın.
- İçine muzlu karışımı ekleyin ve karıştırın.
- En son unlu karışımı ilave edin ve hamur haline gelene kadar çırpıp durdurun. (Kesinlikle gerekenden fazla çırpmayın.)
- Bu hamurdan birer yemek kaşığı (ben yuvarlak uçlu "1 teaspoon" aparatı kullandım) yuvarlayarak tepsilerinize aralarında biraz boşluk kalacak şekilde dizin.
- Üzerlerine hafif avucunuzla bastırın ve üzerlerine büyük boy bir çatalla belirgin ve derin çizikler olacak şekilde bir düz bir de yan bastırın.
- Fırında yaklaşık 8-10 dakika kenarları hafif kızarana kadar pişirin. Çıkardıktan sonra üzerlerine esmer şeker serpiştirin ve ılınınca servis edin.


Bon Appétit!

GimmeSomeOven sitesinden uyarlanmıştır.



45 yorum

  1. sevgiler. polmak ezmenin tatlı oranı fazla olanından mı alacağım acaba?

    YanıtlaSil
  2. sevgiler. polmak ezmenin tatlı oranı fazla olanından mı alacağım acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çeşitleri olduğunu bile bilmiyordum açıkçası. Tatlı olanından alın isterseniz :)

      Sil
  3. Sizi Bir suredir sizi takip ediyorum, ve ancak firsat bulup bu kurabiyenizi yaptim( biraz fistik ezmesi kalmisti) guzel bir sey bekliyordum ama bu kadar da guzel degil. Muthis bir tat. Cok tesekkur ederim. ( Ben organik parcacikli fistik ezmesi kullandim) harika.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiğinize çok sevindim! :)

      Parçacıklı fıstık ezmesi de uygun elbet bu tarif için, o da kullanılabilir.

      Sil
  4. Mükemmel bir lezzet cok tesekkur ederim size, bu ilk tarifim tum tariflerinizi denemeyi düşünüyorum. Yalniz benim hamurum biraz cıvık oldu o sekilde yuvarlanaya calistim zor oldu ama tarif dışına çıkmamalıydım :) pisince mükemmel oldu. Tadi beni çocukluğuma götürdü resmen sizinle tanistigima cok mutlu oldum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim memnuniyetinize. :)
      Kocaman sevgiler..

      Sil
  5. Tarif için teşekkürler. Yaptım, yumuşacık nefis bi kurabiye oldu. Ek olarak çikolata parçacıkları koydum içine. ��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun :) Çikolata neye yakışmaz ki.. :)

      Sil
  6. Merhaba bir çok tarifinizi denedim harika ötesi oldu ama bu nedense olmadı tutturamadım üstleri çatladı şekiller kayboldu tadı Nasıl olur bilmiyorum 😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malzeme miktarlarınızı tartarken bir sıkıntı yaşamış olmalısınız, oldukça kolay şekil verilebilir kıvamda kurabiyeler oluyor çünkü. Birdahaki deneme eminim çok daha iyi olacaktır, sevgilerimle.

      Sil
  7. Merhaba fındık ezmesiyle olur mu :)

    YanıtlaSil
  8. Bu tarife bayılıyorum ve bugün fındık ezmesi ile yaptım yine harika oldu :) tarif için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fındık ezmesi ile hiç denemedim, şimdi aklıma soktunuz! :) en kısa zamanda mutfağımda pişecekler, ellerinize sağlık.

      Sil
  9. söylediğiniz un ölçüsüyle hamuru yuvarlamak mümkün değil 3 su bardağı un ile ancak yuvarlanacak kıvama geldi.pişme süresi de 10 dk pişirdim fakat hamur çiğ kaldı maalesef 15 dk daha fazladan pişirince oldu.Bence tarifte bir sıkıntı var.Tadı eminim güzel olmuştur soğuduğu zaman denicem yine de teşekkürler emeğiniz için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Su bardağı ölçüleriyle yaptıysanız, risk her daim var ne yazık ki. Önceleri sadece gramaj ölçümü veriyordum lakin çok istek olunca su bardağına da geçtim, her evin su bardağı dahi başka başka boyutlarda olunca ister istemez tam anlamıyla fotoğraftaki gibi görünüm elde etmek zorlaşabiliyor. Yoksa tarifte, ölçülerde bir sorun yok, çok yapılan bir kurabiye bu evlerde. Eminim birdahakine çok daha güzel olacaktır. Çok sevgiler

      Sil
  10. Merhaba,
    Tarifinizi yaparken 1 cay kasigi tuz oldugunu fark ettim. Bu 1 tsp mi? Tatli kasigi olcusude tbsp mu oluyor acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlı kaşığı ölçüsü tsp, çay kaşığı ölçüsü ile 1/2 tsp oluyor :-) çok sevgiler

      Sil
  11. Merhabalar
    Fırının ayarı alt üst ayarda mı olmalı?
    İyi çalışmalar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben fanlı altüst ayarda pişiriyorum. Sevgiler :)

      Sil
  12. Merhaba, ölçü kaşıklarıyla tarifteki gibi yaptım macun gibi bir kıvam oldu un eklemek zorunda kaldım.Tarifte problem var sanki.Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarifte problem yok, denenmiş sevilmiş bir tarif, su bardağı ölçüleri garanti sonucu vermiyor maalesef bunu hep dile getiriyorum. Sevgiler

      Sil
  13. mısır nişastası şart mı? :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kullanmanızı tavsiye ediyorum, kıvamında çok etkili.

      Sil
  14. Esmer şeker şart mı acaba tskkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yoksa toz şeker de kullanabilirsiniz onun yerine.

      Sil
  15. Macun gibi bir kıvam olmamalı mıydı damla hanım.Bende tadını çok sevdim ama böyle kurabiye gibi sert olmadı.İçi yumuşak dışı sert oldu yanlış birşey yapmış olabilir miyim acaba :)

    YanıtlaSil
  16. Beyaz un yerine tam buğday un kullansak olur mu?

    YanıtlaSil
  17. Merhabalar!
    Sizinle tanışmam aylar once deli gibi orjinal tiramisu tarifi ararken oldu. Sonra bi tür bağımlılık oldu bende blogunuz:) Ablama gluten intoleransi teşhisi konduktan sonra bile vazgeçmedim ve tariflerinizi glutensiz unla yapmaya başladım.Dün aksamki balkabakli kekinizden sonra bugün bu kurabiyeler de tam istediğim gibi olunca heyecanımı bir de sizinle paylaşmak istedim:) Sonuç gercekten inanılmazdi! Emeğinize tariflerinize sağlık! İyiki varsiniz:)
    En içten sevgiler ve selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim! İyi ki buluşmuşuz.
      Glutensiz tariflerimi de deneyin, çok iyi oluyorlar.

      Sevgiyle kucaklıyorum..! :)

      Sil
  18. Damla Hanım Merhaba,

    Tereyağ yerine Hindistan cevizi yağı kullanabilir miyim bu tarifte? Bebeğimin süt alerjisi sebebiyle tereyağ kullanamıyorum.

    YanıtlaSil
  19. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  20. Merhaba donmuş muz kullansam olur mu

    YanıtlaSil
  21. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  22. Merhaba Damy,

    Tarifinizdeki mısır nişastası yerine buğday nişastası kullansam olur mu ?
    Tarifinizi denemek için sabırsızlanıyorum.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  23. Merhaba,

    Daha once Limonlu ve Bal kabakli kurabiyelerinizi denedim.. Ikisi de cok guzel oldu ancak bal kabakli olan dillere destan oldu.. yiyen herkes tarifi sordu ben de sizi refenans gosterdim.. Bu tarifinizi de dogum gunumde kendimi simartmak icin yaptim.. Cok tesekkurler harika oldu..


    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  24. Blogunuzu yeni keşfettim ve bu leziz tarifleri denemek için sabırsızlandım hemencecik bu kurabiyeleri yaptım..çok çok güzel oldu,değişik bir tarif damakta lezzet şöleni yaşattı resmen..alttan alta gelen muzun tadı bir harika..ben fındık ezmesi ile denedim, beğenmesine beğendim ama bir de orijinal tarifi denemeyi düşünüyorum.. klasik kurabiye gibi kıyır kıyır değil içi yumuşak,bunu bilerek yapmıştım zaten ve gayet de memnun kaldım..diğer tarfileri denemek için motivasyonum arttı bu böyleyse diğerleri nasıldır hemen tatmam gerek diyorum..başarılar, teşekkürler 😊

    YanıtlaSil
  25. Merhaba,
    Cheesecake tariflerinizden birini denedim, mükemmel oldu. Şimdi de evdeki olgunlaşmış muzları elden çıkarmak istiyorum. bu tarifi gördüm fakat bazı malzemelerim eksik. yerine eldekileri kullanabilir miyim? esmer şeker yerine beyaz şeker; karbonat yerine kabartma tozu; mısır nişastası yerine buğday nişastası? :)
    çok teşekkürler,

    YanıtlaSil
  26. Çoğu tarifinizi beğenmeme rağmen bu tarifte bir olmamışlık var. Muz tadı çok baskın geliyor. Ayrıca tarifi gram gram tam olarak yapmama rağmen kıvamı çok sert oldu:(

    YanıtlaSil
  27. Yorumlara bakarak en büyük su bardağı ölçümü kullandim baya elle yuvarlanan bir hamur oldu bu seferde 😂pişiyor hamuru cigken bile lezzetliydi kıvamı olmasa da tadı süper olacak eminim teşekkürler sevgili dammy

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dışı aşırı kıtır olmadı ama yine de dışı sert içi hafif yumuşak oldu lezzeti enfesss teşekkürler Dammyyy.

      Sil

Başa Dön