YERFISTIKLI VE ÇİKOLATALI KURABİYE


Çift renkli lezzetleri pek çok severim, bilirsiniz! :) Siyahla beyazı bir arada çok yakıştırdığım için.. Zıt renkler ve insanların birbirini çektiği gibi zıt lezzetler de birbirine çok yakışıyor. Hem göze hem damağa hitap ediyor! Fıstık ezmeli o tat bir anda yoğun çikolata ile karışıyor damakta, tadına doyulmaz kurabiyeler çıkıyor ortaya..


Pişirmesi öyle keyifli kurabiyeler ki! İki rengin avuç içimde bir araya gelişi, sonra fırında yayıldıkça bir arada kocaman bir kurabiyeyi oluşturması çok güzel.. Ilık ılık bir bardak soğuk sütle birkaç adet yiyiverdim, pişman değilim. :) öyle büyük mutluluk ki o fırından yuvaya yayılan kokular eşliğinde tadına varmak..


Önce iki kurabiye hamurunu da hazırlayıp ayrı ayrı soğutuyoruz. Birkaç saatlik soğutmadan sonra iki hamuru da ayrı ayrı yuvarladıktan sonra iki rengi birleştirerek tepsilere diziyoruz ve fırınlıyoruz. Tarifle alakalı en mühim, dikkat edilmesi gereken şey kesinlikle soğutma süreci. Eğer yeteri kadar soğumamışsa hamurlarınız, gereğinden fazla yayılacak fırında.. Geniş kurabiyeler oluyorlar zaten ama kağıt kadar ince kurabiyeler istemeyiz. Buna çok dikkat! Gerisi kesinlikle kolay..

İsterseniz tabiiki çift renk yapmak yerine iki hamuru ayrı ayrı da pişirebilirsiniz. Yerfıstıklı kurabiyeler için de çikolatalı kurabiyeler için de tercih edebileceğiniz en harika tarifleri yazdım! :) bir fikir de; pişirmek istemediğiniz kadarını kilitli buzdolabı poşetlerine koyup dilediğiniz zaman çıkartıp pişirebilirsiniz.. Benim hep kullandığım ve bayıldığım yöntem.. En üşengeç zamanımda buzluğu açıp hemen pişirebileceğim kurabiyeler olduğunu görmenin mutluluğu paha biçilebilir mi hiç :)

Çoluk çocuk pişirip tadına varmak için şahane bir lezzet bu.. Seçmek zorunda da değilsiniz hem hangisini yapsam ki diye! İki nefis lezzet içiçe.. Hadi kurabiye kutularımızı dolduralım mı, ne dersiniz? :)

Yerfıstıklı ve Çikolatalı Kurabiye


Sally's Baking Addiction adlı sitedeki tariften alıntıdır.

Çikolatalı Kurabiye için Malzemeler


  • 115 gr (1/2 su bardağı) tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 100 gr (1/2 su bardağı) toz şeker
  • 100 gr (1/2 su bardağı) esmer şeker
  • 1 adet yumurta (oda sıcaklığında)
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özütü (yoksa toz vanilya)
  • 125 gr (1 su bardağından 1 yemek kaşığı az) un
  • 35 gr (1/3 su bardağı) kakao
  • 1 çay kaşığı (7 gr) karbonat
  • 1 çimdik tuz
  • 30 ml (2 yemek kaşığı) süt
  • 180 gr (1 su bardağı) bitter çikolata (ufak ufak parçalanmış)

Yapılışı


  1. Tereyağ ve şekerleri makinanızın varsa pedal aparatı veya çırpıcısıyla kremamsı bir kıvam alana kadar çırpın. Kenarlarında kalanarı spatula ile alıp çırpmaya devam edin.
  2. Yumurta ve vanilyayı ekleyip biraz çırpın.
  3. Ayrı bir kapta un, kakao, tuz, karbonatı harmanlayın ve karışıma ilave edin.
  4. Hamur haline gelince en son çikolatalar ve sütü de ekleyin.
  5. Sert bir hamur olabilir, bir kaseye hamuru koyun ve hamura temas edecek şekilde streç filmle üzerini kapatıp buzdolabına aktarın.
  6. Çırpma kabınızı vs yıkayın ve diğer hamuru yapmaya başlayalım. :)

Fıstık Ezmeli Kurabiye için malzemeler


  • 115 gr (1/2 su bardağı) tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 100 gr (1/2 su bardağı) esmer şeker
  • 50 gr (1/4 su bardağı) toz şeker
  • 1 adet yumurta (oda sıcaklığında)
  • 188 gr (3/4 su bardağı) yerfıstığı ezmesi
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özütü (yoksa toz vanilya)
  • 1/2 çay kaşığı (3 gr) karbonat
  • 160 gr (1+1/4 su bardağı) un
  • Bir çimdik tuz
  • 180 gr (1 su bardağı) bitter çikolata (küçük küçük parçalanmış)

Yapılışı


  1. Tereyağ ve şekerleri makinanızın varsa pedal aparatı veya çırpıcısıyla kremamsı bir kıvam alana kadar çırpın. Kenarlarında kalanarı spatula ile alıp çırpmaya devam edin.
  2. Yumurtayı, vanilyayı ve fıstık ezmesini ekleyip biraz çırpın.
  3. Başka bir kapta un, tuz ve karbonatı harmanlayın ve karışıma ekleyin.
  4. Hamur haline gelince çikolataları ekleyin ve fazla çırpmadan durdurun.
  5. Hamuru bir kaseye alın ve hamurun üzerini temas edecek şekilde streç filmle kapatıp buzdolabına koyun.
  6. Hamurlar buzdolabında 3 saat soğusun.
  7. 3 saatin sonunda fırını 180 derecede ısıtmaya başlayın.
  8. Fırın tepsilerinize yağlı kağıt yerleştirin.
  9. Önce yerfıstıklı hamuru çıkartın ve hamurdan 2 şer yemek kaşığı(36 şar gram) alıp elinizde tek tek yuvarlayıp bir tabağa koyun. (Mümkünse kakaoluları yaparken bu tabak buzdolabında beklesin)
  10. Sonra kakaolu hamuru çıkartıp aynı şekilde yuvarlayın.
  11. Sonra tek tek iki hamuru da bir araya getirerek birer top elde edin.
  12. Her tepsiye en fazla 6 adet bu hamurdan aralıklı şekilde top halinde koyun. (Fazlasını koyarsanız yayılıp birbirlerine yapışacaklar!)
  13. Tepsileri fırına verin. 15 dakika pişirin. Fırından çıkınca henüz yumuşak olmalılar, durdukça sertleşecekler.
  14. Eğer onlar pişerken dışarda bekleyen hamurlarınız varsa beklerken buzdolabında muhafaza edin.
  15. Fırından çıktıktan ve biraz ılındıktan sonra kurabiyeleri bir tabağa alıp kalan hamurlarınızı da aynı şekilde pişirmeye devam edebilirsiniz.
  16. Yanında bir bardak sütle tadına varın! :)

Bon Appétit! 

16 yorum

  1. damy fistik ezmeliyi tek yaparken pisirme suremiz ne kadar olmali

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 10-12 dakika kadar yeterli olacaktır. :)

      Sil
  2. damy her tarifine bayılıyorum ( artık biliyorsundur :) ) ancak tek çözemediğim konu benim hiçbir kurabiyem seninkiler gibi yayılmıyor...mjtfak tartısı da kullanıyorum riske atmıyorum ama yine de böyle olmuyor:( misal bu tarif bile top top pişti :) lezzet enfes ama neden yayılmadı çözemedim:( bir ara kullandığın malzemelerin markasını da paylaşman mümkün mü? çok teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslına bakarsanız kurabiyelerde yayılma çok istediğimiz bir şey değil, hatta ben bu tarifte kurabiyelerimin daha top top durmasını tercih ederdim. Dolayısıyla bir dahakine karbonatı azaltmayı veya daha soğuk bir şekilde fırına koymayı tercih edeceğim. Eğer yayılan kurabiyeler elde etmek istiyorsanız şunu aklınızda tutun; soğuk olmayan kurabiye hamurları fırında oldukça yayılırlar. Sevgiler. :)

      Sil
  3. Damla hanim merhabalar, ben kurabiye hamurlarinin ikisinide yaptim fakat kakaolu kurabiye hamurum fistik ezmeli olana gore daha civik ve daha az bir hamur oldu. Bu durum normal mi yoksa bi yerde yanlis mi yaptim bilemedim :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette iki hamurun kıvamı farklı oluyor, çok normal bir durum. Daha az çıkması ancak kurabiye hamurlarını tek tek tartıyla tartmamanız durumunda çıkar. Göz kararı yuvarlayınca hamurları birbirinden farklı olabiliyor. Yanlış olan bir durum yok yani. :)

      Sil
  4. Anladim cok tesekkur ederim:)

    YanıtlaSil
  5. Bitter cikolata yerine sütlü kullansam, toz sekeride elesek olurmu damla hanim sadece esmer seker kalsa ? ��

    YanıtlaSil
  6. Damla hanım çikolata parçalı başka bir tarifinizi denemiştim.Fanlı fırında pişmesi gerekiyordu ve kurabiyeler muhteşem olmuştu.Bu tarifi de fanlı fırında pişirebilir miyim?Süresi ne kadar olmalı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı sürede pişecektir diye düşünüyorum.

      Sil
  7. merhaba Damla hanım. buzdolabında 2 saat bekletebilme imkanım var sorun olur mu acaba? ayrıca ellerinize sağlık mükemmel görünüyorlar :)

    YanıtlaSil
  8. Fıstık ezmesi yerine fındık ezmesi kullansak? 🤔

    YanıtlaSil
  9. Merhaba, süt yerine yoğurt konulabilir mi?

    YanıtlaSil
  10. Merhabalar :) ben de çok uzun zamandır tariflerinizle aşk yaşamaktayım çevremdekiler de işin sırrını soruyorlar! öncellikle çok teşekkürler :) Bir de acaba bir yerlerde yanlış mı yaptım diye yorumlara bakınırken Berfin Hanım ın yorumuna denk geldim. Birebir ölçekli kaba uymama rağmen bende de cıvık oldu sonradan bu durumu şeker oranının fıstık ezmelidekinden daha fazla olmasına unun da totalde daha az olmasına bağladım tadından şüphem yok ama buzluğa attım tam sertleşmesi için bakalım neler olacak sevgiler!

    YanıtlaSil

Başa Dön