ELMALI LIGHT YAZ KEKİ



Mis gibi limon aromalı, yağsız, hafifliği ve yumuşaklığıyla damakta hayranlık uyandıran bir kek çıktı fırınımdan az evvel.. Henüz kokusu burnumda size yazarken ikinci dilimi hayal etmemek elde değil! :) Öylesine alınan lokmaların yetmediği bir kek ki..





Bu tarifi aklımın bir köşesine "yaz gelsin de hafif hafif pişiririm" niyetli yazmıştım bir süre evvel.. Baktım dolabımda yakın vakitte tüketemeyeceğimizi düşündüğüm miktarda elma var, daha güzel değerlendirilemezdi dedim.. Pişirme kararımdan 1 saat sonra tadına varıyordum.. Hazırlaması en fazla 10 dakika, kalanı fırının işi! :)


Yağsız bir tarif olduğu için lezzetinde eksik olur mu düşüncesi sizin kadar bende de oldu. :) Ama bu kadar mı hissettirmez eksikliğini, süt tamamladı belki de besbelli! Ben tam buğday unu ile iyice hafifleştirdim, kepekli un veya normal unla da yapabilirsiniz. Rafine şeker yerine daha sağlıklı şeker alternatifi olan varsa, yine kullanmak serbest. Hamuru denemelere açık görünüyor. Mesela limon kabuklarının yumurtayla çırpılırken tüm aromasını vermesi de lezzeti tetikliyor. Hele içindeki elma dilimlerinin hamura kattığı nem muazzam. Bir de en son ılık ılıkken pudra şekeri eleyince tepesine, ahh hazır çay da demlendiyse.. Size geriye huzuru ve tadına varması kalıyor.


Elmalı kek sadece kış mevsimini çağrıştırıyorsa size büyük bir yanılgı içindesiniz demektir. O en sıcak günlerde dahi bir bardak buz gibi ev yapımı limonatanın yanında bir dilim ılık limonlu elmalı kekin tadına henüz varmamışsınız demektir.. Tadın, emin olun lezzetleneceksiniz.. :)

Elmalı Light Yaz Keki


As Easy As Apple Pie adlı sitedeki tarif uygulanmıştır.

Malzemeler


  • 3 adet elma (kabukları soyulup ince ince dilimlenmiş)
  • 2 adet yumurta (oda sıcaklığında)
  • 90 gr (1/3 su bardağı + 1 yemek kaşığı) toz şeker (veya esmer şeker veya hindistan cevizi şekeri)
  • 1 adet limon kabuğunun rendesi
  • Bir çimdik tuz
  • 110 gr (1 su bardağından 1 yemek kaşığı az) tam buğday unu (veya normal un)
  • 12 gr (3 tatlı kaşığı) kabartma tozu
  • 75 gr (1/4 su bardağı + 1 yemek kaşığı) süt
  • 1 tatlı kaşığı vanilya

Yapılışı


  1. Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın.
  2. 24-25 cm'lik yuvarlak bir borcamı oda sıcaklığında yumuşamış tereyağ ile yağlayın ve heryerini unlayın.
  3. Bir kapta tuz, kabartma tozu ve unu harmanlayın.
  4. Elmalarınızın kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkartıp ince ince dilimleyin.
  5. Bir çırpma kabında yumurta, limon kabuğu rendesi ve toz şekeri kabarana dek 3-4 dakika çırpın.
  6. İçine kuru karışımı ekleyip hafifçe çırpın, sütü de ekleyip hafifçe çırpın ve elma dilimlerinizin yarısını hamura ekleyip spatula ile karıştırdıktan sonra borcamınıza döküp üzerini düzleyin.
  7. Kalan elma dilimlerini de kekinizin üzerine dizin ve fırına verin.
  8. 30-35 dakika pişirip çıkartın. Hafif ılınınca pudra şekeri serpip dilimleyerek tadına varın. 
Bon Appétit!

23 yorum

  1. Şeker yerine pekmez kullansam olur mu acaba

    YanıtlaSil
  2. Badem sutu kullansam nasil olur sizce?

    YanıtlaSil
  3. Damla hanım, yine harika bir tarif.. Tarifler defterim,sizi keşfettikden sonra coştu:) çikolatalı muzlu pasta çok güzel oldu. ( Sizi muzlu tarif ararken buldum) Torunum için yarın pankek yapacağım,hamurunu hazırladım.Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, siz pişirdikçe ben mutlu oluyorum..:)
      Sevgiler!

      Sil
  4. Tariflerinizi zevkle ve heyecanla deniyorum ve her seferinde siritan bi ifadeyle mmm diyorum :) 👌🏼💕 Tabi ki bu elmali kek de muthisti! Yanlizca ben ılık tuketemedim yumurta koktu bana 🙈 Ama soguyunca enfestiiii 😋 Teşekkür ederiz tarifleriniz icin 🙂🙂 bir de kucuk bir ricam olacak heavy cream turkiyede yok ve normal sut kremasiyla istedigim sonuclari alamiyorum :( heavy cream yerine geçebilecek onerileriniz var mi acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben heavy cream yerine normal krema kullanıyorum.. verim alıyorum aslında. Yerine geçecek bir şey ne yazık ki yok.

      Vanilya katın bir sonrakine, yumurta kokusuna hassasiyet varsa. :)

      Sil
  5. bu tarif şeftalili de olur dimi?

    YanıtlaSil
  6. Damla hanım, tarifin hazırlanışında vanilyayi kurularla beraber mi karıştıracağız. Yapilisinda sanrım atlanmis

    YanıtlaSil
  7. Şeker yerine ne kullanabiliriz?

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Damy, hazır tarif yağsız iken, un yerine ceviz kullansam olur mu diye düşündüm, caiz mi? :) Yoksa kıvam açısından un ölçüsünün yarısını koruyup yarısını mı ceviz yapmak lazım? Nasıl olacak bu iş :)? (Dün tahinli portakallı kek, ondan önce ıslak kek ve ondan önce de bilumum kurabiyelerini sıradan pişirdiğim için evde bir süre unsuz ve yağsız tarifler ihtiyacı içerisindeyiz de! :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yarı yarıya yapmanız daha akıllıca olur. Ama denemeden söylemem zor. Deneysel bir iş olacka o iş. :) Buyrun deneyin :))

      Sil
  9. Denedim! Biraz ıslak oldu... Ama kesinlikle kötü değil... Sanıyorum ceviz un yerine daha yağlı bir madde olduğundan yağ yerine olan süt miktarı fazla kaldı. Sütü azaltsak fena olmayabilirdi unsuz ve yağsız bir seçenek olarak bence... Gene de keyifle yedik. Başka bir deneme gününde bir de sütsüz deneyeceğim, onun kıvamına bakıp süt miktarına karar vereceğim :)))

    Bugün En İyi Muzlu Kek'i denedim. Ona da biraz çikolata ve tarçın ekledim, şahane oldu... Halbuki ben sizin tarifleri hep harfi harfine uygulardım, herhalde yıllar geçip tecrübe edinince ufaktan oynamaya başladım kendimce. Çikolatalı tarifi okuyup, ondan buna, bundan sonra bir şeyler ekliyorum. Umarım kızmıyorsunuz... Çok mutlu ediyor bu dokunuşlar. Teşekkürler & Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyetler olsun. :) Estağfurullah, kızmanın aksine kendinizden bir şeyler katmanız tarifin dengeleriyle oynamadığınız sürece beni daha da mutlu eder! Çünkü böylece bu lezzetleri daha da benimsemiş oluyorsunuz.

      Ellerinize sağlık, sevgiler! :)

      Sil
  10. Selamlar. Kakaoya bayılan kızıma yapmak istiyorum. Acaba kakao eklesek unu mu azaltmam lazım? Önerinizi bekliyorum :)

    YanıtlaSil
  11. Bu keki yaptım tarifinize göre, ama bence bu ürüne kek değil pasta demeli, çünkü içindeki elmalar kek soğuduktan sonra bir krema hissi verdi yerken, elma kremalı bir yaş pasta yediğimizi hissettik biz. Çok lezzetli ve hafifti, teşekkür ederim paylaşımınız için.

    YanıtlaSil
  12. Görüntü itibariyle harika oldu dokusu da öyle ama çok şekerli buna light kek demem.

    YanıtlaSil
  13. Merhabalar, iki ölçü yapsak genişçe bir kalıpta derece ve dakika nasıl değişir acaba?

    YanıtlaSil
  14. elmalarım sizin fotoğraflarınızda görünenden daha büyük sanırım 2 tane kullansam yeter herşey gramajıyla yazmanız çok hoşuma gidiyor 3 elma görünce bi acaba kaç gram olsaki elmalar dedim :D

    YanıtlaSil

Başa Dön