SAĞLIKLI GINGERBREAD KURABİYELERİ

















Mis gibi zencefil kokan mutfağımdan yazıyorum. Bu gingerbread kurabiyeler bir harika oldular! Üstelik yine mümkün olduğunca sağlıklı hale getirdiğim için oldukça tercih edilesi bir tarif.



Bol baharatlı noel kurabiyeleri yaklaşan yeni yıl temasına en yakışanlardan. Yılbaşı denince akla gelen 3 şeyden birisi benim için. Diğer ikisi ise yılbaşı ağacı ve kütük pasta. Kültürümüzde yerleri olmaması yapmaktan, yaşamaktan keyif almamamız anlamına gelmiyor, böyle adetleri hep çok sevmişimdir ben. Cadılar bayramı zamanında balkabaklı tatlılar yapmaktan da ayrı keyif alıyorum mesela.



Bu minik sevimli adamlar sevdiklerinize yılbaşı hediyesi olarak da mükemmel bir alternatif! Bi kutu dolusu gingerbread kimde tatlı bi tebessüm yaratmaz ki?




Bu tarifte elma püresi kullandım. Elma püresi çoğu tarifte yağ ve yumurtanın yerine rahatlıkla kullanılabilen mükemmel bir alternatif! Tarif yağ ve yumurta içeriyor fakat minimum düzeyde. Bu noktada bu iki malzemenin fazlasının yerini elma püresi dolduruyor. Üstelik besleyici olmasını da sağlıyor. Tek yapmanız gereken 2 adet kabukları soyulmuş elmayı küp küp doğrayarak bir çimdik tarçın ve 2 yemek kaşığı su ile yumuşayana kadar pişirmek. Kolayca ezilip püre haline geliyor zaten. Fazladan yapıp buzlukta da muhafaza ederek her türlü tarifinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz!






Hamuru yumuşak olduğu için buzdolabında soğutma işlemi de oldukça önem taşıyor, benden söylemesi. Yumuşak hamurla çalışmak hayli zor olacağı gibi, şekilleri çıkartırken yırtılma bozulma ihtimalleri de var.




Ne duruyoruz o zaman, yılın en güzel ayında gingerbread pişirelim!


Sağlıklı Gingerbread Kurabiyeleri

Gingerbread şekilli ve bardağa iliştirilebilen kurabiye kalıplarını Tchibo mağazasından bulabilirsiniz. Gümüş incileri de pastacılık malzemesi satan dükkanlarda bulabilirsiniz. Eğer kendiniz kurabiyeler üzerine desen yapmak isterseniz eritilmiş beyaz çikolata kullanabilirsiniz.


Malzemeler

150 gr esmer şeker
45 gr tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
100 gr pekmez
1 yumurta
2 adet elmanın püresi
420 gr tam buğday unu
1 çay kaşığı karbonat
2 çay kaşığı zencefil
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı muskat


Yapılışı

- Tereyağ ve şekeri 2 dk mikserde çırpın.
- Elma püresini ekleyin, düşük hızda çırpmaya devam edin.
- Yumurtayı ve pekmezi de yavaş yavaş ekleyin.
- En son un, karbonat ve baharat karışımını ekleyin ve hamur haline getirin.
- Hamur yumuşak olacaktır. Hamuru bir yağlı kağıdın üzerine koyarak buzdolabında 2,5 saat veya buzlukta 45 dakika soğutun.
- Fırınınızı 180 derecede ısıtın. Hamuru çıkartın ve unlu tezgahın üzerinde merdane ile olabildiğince ince açın.
- Kupatlarda keserek şekilleri yağlı yağıt serilmiş tepsiye koyun. Göz kısımlarına minik ısıya dayanıklı gümüş inciler yerleştirip fırında 10 dakika pişirin.
- Toplam 3 tepsi gingerbread çıkıyor. Dilerseniz hamurun fazlasını buzlukta 2 ay muhafaza edebilirsiniz.





Bon appétit!


5 yorum

  1. Elma puresi harika bir fikir, mutlaka deneyecegim ama soyle bir sikintim var - pekmez su an yasadigim yerde bulmak mumkun degil :) Onun yerine ne kullanabilirim acaba? Kurabiyeler nefis gorunuyor canim, ellerine saglik :)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pekmez yerine akçaağaç şurubu veya bal da kullanabilirsiniz. Teşekkür ediyorum, şimdiden afiyet olsun. :-)

      Sil
  2. Gram olarak ne kadar elma püresi gerekiyor?😃

    YanıtlaSil
  3. Pekmez ısıtılınca sagliksiz oluyor deniyor. Ne düşünüyorsunuz?

    YanıtlaSil
  4. Merhaba benim hamurum oldukca civik oldu saatlerdir buzlukta hala katilasmadi. Olculeri tam yaptim ama biraz daha un gerekiyor sanirim yada unlami alakali acaba cunku siyez unuyla yaptim

    YanıtlaSil

Başa Dön