YOĞRULMAYAN KOLAY EKMEK



Evet güzel bir ekmek yapmak aslında bu kadar kolay! Yoğurmadan, uğraşmadan.
Kıtır kabuğu ve yumuşak dokusuyla size dışardan ekmek almayı unutturacak kadar mükemmel bir tarif.



Ekmek pişirmeyi çok büyük birşey gibi görürüz genelde. Sanki saatlerce uğraşmak gerekiyormuş gibi bi hisse kapılırız hep. Halbuki en güzeli kendi pişirdiğimiz, sevgiyle yoğurduğumuz oluyor her zaman. Üstelik bir nevi terapidir hamurla uğraşmak. Hele ki yoğurması olmadan böyle pratik bir tarif bulduğumuzda, bizden mutlusu yok!



Uğraşıp emek harcamıyorsunuz ama 1 tam güne ihtiyacınız var bu ekmeği pişirmek için. Hamuru bir kasede 24 saat mayalanması için dinlenmeye bırakıyorsunuz. Tek gereken bu. Bu kadar güzel bi dokuya sahip olmasının sırrı da bu aslında. Bu süre zarfında hamurdaki maya sayesinde karbondioksit açığa çıkıyor ve gluten yapısının oluşmasını sağlıyor. Ertesi gün şekil veriyorsunuz ve 2 saat daha dinlendirdikten sonra döküm tencerede pişiriyorsunuz. Döküm tencerede pişen ekmek bir harika oluyor çünkü ısıyı içine hapsediyor ve böyle hafif yumuşak bir dokusu olmasını sağlıyor. Elbette döküm tencerenizin olmaması bu tarifi yapmanıza engel değil, onsuz da yine gayet lezzetli bir ekmek elde edeceksiniz. Ben tam buğday unu ile normal unu karıştırarak kullandım, siz de hangi unla dilerseniz yapabilirsiniz.

Uzun zamandır tatmak için soğumasını beklerken bu kadar zorlandığım bir tarif olmamıştı, evi bir ekmek fırınını anımsatan bir koku kaplıyor pişerken! Siz de aynı sabrı gösterip ılınmasını bekleyin ki keserken hamurlaşmasın. İlk diliminiz de nutellalı olsun! :)

 
Yoğrulmayan Kolay Ekmek

Malzemeler


480 gr (3 + 3/4 su bardağı + 4 tatlı kaşığı) un
1 tatlı kaşığı tuz
1/4 tatlı kaşığı instant kuru maya
360 ml (1 buçuk su bardağı) ılık su

Serpmek için un
Tencereye serpmek için irmik unu

Yapılışı

- Büyük bir kaseye un,kuru maya ve tuzu koyup harmanlayın, suyunu da ekleyin ve elinizle karıştırıp malzemeleri birbirine yedirin. Cıvık, ele yapışan bir hamur elde edeceksiniz.
- Üzerini streç filmle kapatın ve mutfak tezgahının üzerinde 24 saat boyunca dinlendirin.
- Ertesi gün tezgahı bolca unlayın, kabaran hamurunuzu unlu tezgaha dökün, üzerini ve ellerinizi de unlayın ve hamuru 2-3 kere katlayarak yuvarlak bir hale getirin. Kasenizi biraz unlayın ve katladığınız yerleri altta kalacak şekilde yine kaseye koyun. Üzerini streçleyin ve 2 saat daha dinlendirin.
- Bu süreçte fırınınızı 230 derecede ısıtın. Döküm tencerenizi kapağıyla birlikte ısınması için fırına koyun.
- Yeterince ısındıktan sonra çıkartın, kapağını açıp yapışmaması için tabanına irmik unu serpiştirin. Ellerinizi unlayarak hamuru düzgünce içine koyun. Üzerini kapağı ile kapatın ve fırında 30 dakika pişirin.
(Döküm tencere kullanmayacaksanız biraz irmik serpiştirilmiş fırın tepsisine doğrudan koyun ve yaklaşık 35 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirin.)
- 30 dakika sonra kapağını açın ve bi 15 dakika da üstü açık pişirin.
- Fırından çıkartın ve kalıbından da çıkartıp ızgara tel üzerine ekmeğinizi alın.
- Yaklaşık 1 saat sonra dilimleyerek tüketebilirsiniz. Buzdolabında muhafaza edin ve ertesi günlerde tüketmeden önce dilimleyerek ekmek kızartma makinasında ısıtmanızı tavsiye ederim. 



Bon appétit!


35 yorum

  1. Bir şey daha soracaktım, yukarda unuttum. Döküm tencerem yok, ama kapaklı güvecim var, onda da böyle başarılı olurmu acaba, ne dersiniz? Çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle aynı mantık. Onla da iyi sonuç alabilirsiniz.

      Sil
  2. Şimdi gördüm, aslında yukarıdaki yorumdan öncede bir sorum olmuştu , o ulaşmamış nedense. Maya ölçüsü bana çok az geldi, tatlı kaşığının dörtte biri kadar maya çok az değilmi, nasıl böyle güzel kabardı, yoksa benmi yanlış anladım ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarifteki miktarlara birebir uyarsanız sorun olmayacaktır.

      Sil
  3. Elinize sağlık.yağtığınız herşey çok muntazam ve güzel görünüyor.Rica etsem ekmek yaoımında kullandığınız bardak olcusunu oğrenebilir miyim? cup olcusune göre 360ml su miktarı sizin yazdığınız bardak olcusuyle hesaplayamadım.
    Ayrıca sizi instagram da da izliyorum.Tek kişilik xl kurabiyenizi denemek istiyorum. Kişi sayısına göre olçuleri artırabilir miyiz. Örneği 6 kişilik yapmak istesem 6 yumurta sarısı çok olur mu? Tarifte tek kurabiye için tek yumurta darısı yazıyor. Biraz fazla uzun oldu. Umarım sizi bunaltmamışımdır. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bardaktan kastım Amerikan cup ölçüsüdür. Yani 2,5 cup su kullanabilirsiniz bu tarif için. XL kurabiyeyi de malzemeleri aynı miktarlarda çoğaltarak istediğiniz kişi sayısına göre ayarlayabilirsiniz.

      Rica ederim, sevgiler :)

      Sil
  4. Merhaba Damla Hanım :)
    Tarif için teşekkürler öncelikle :))
    1 cup = 240 ml olduğu düşünülürse 360 ml = 1,5 cup olması gerekmez mi? Tarifte 360 ml ve yanında 2,5 cup yazılı ama 2,5 cup yaklaşık 600 ml oluyor, emin olamadım hangisini uygulayacağımdan... Danışmak istedim.
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben 1,5 su bardağı yazmalıydım yanlışlık yapmışım! Öncelikle teşekkür ediyorum uyardığınız için, ve kusura bakmayın diyorum. :-) çok sevgiler, şimdiden afiyetler olsun.

      Sil
  5. Merhaba acaba irmik unu yerine ,un gibi olan bebek irmikleri var onlardan kullansam olur mu ? Cunku irmik unu bulamadim ;) sevgilerr

    YanıtlaSil
  6. Merhaba, hamuru yogurdum yarin pisiricem. Benim sorum firinda kac derecede ve kac dakikada pisirmeliyiz? Bir de siyez unuyla denediniz mi hic? Ben bu ekmegi sadece siyezle mayaladim bakalim nasil olacak

    YanıtlaSil
  7. Tekrar merhaba. Aciklamalari eksik okumusum kusura bakmayin. Firin derece ve sure ile ilgili sorularimi geri aliyorum.sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siyez unuyla denemedim sizinki nasıl oldu meraktayım :)

      Sil
  8. Merhaba

    İrmik unu bulamazsak yerine önerebileceğiniz ne var? Bir de kuru maya yerine hangi oranda yaş ev mayası kullanabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mısır unu da kullanılabilir. Maya konusunda cafe fernando'nun blogundaki ölçüler kısmından fikir alabilirsiniz. :) sevgiler

      Sil
  9. Ekmegim harikaaa oldu teşekkürler 😊😊
    😊bu tarifi ekşi mayayla yapmak istesek ne kadar kullanmak lazim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım 30-40 gr kadar kullanabilirsiniz, ama garanti sonuç vaat etmiyorum.

      Sil
  10. 14 saat + 1 saat katladıktan sonra mayalandirmama rağmen NE-FİS oldu! Yarısını tam buğday unuyla yaptım, yemelere doyamadık, sizi de fazlasıyla andık :)

    YanıtlaSil
  11. Damla hanım merhaba kapaklı cam Borcamda olur mu ya da üstü açık kek kalıbın da sonuç alırmıyım. Döküm tencerem ve güvecim yok. Olmaz derseniz bir tane alacam sanırım sizden haber bekliyorum ☺️😊

    YanıtlaSil
  12. İrmik unu bulamadığımız gurbet bir yerde isek ne olacak :)? Normal un koysak ne kaybederiz ve irmik ununun hayatımıza katkısı nedir acaba :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mısır unu kullanın yerine. O da yoksa normal un. Çok önemli bir detay değil bu sadece tencereye yapışmaması için..:)

      Sil
  13. Bir süredir yorumlarımıza cevap alamıyoruzzzzz Damyyyy yetişşş :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler:)
      Ben normal unla yaptım ekmeği bir kere, çok da severek yedik ama irmik unu olsa ne daha iyi olurdu diye merak ettim... O yüzden diğer tarife geçtim, Mini mini top ekmekleri de 5-6 günde bir yapıyorum! sanırım fotoğraftaki kıvamı daha tam yakalayamadım :) ama tam buğday ile yapıp sütü az daha fazla koyuyorum, inşallah deneye deneye daha iyisini yakalayacağım :)

      Sil
  14. Harika bir tarif bugün pişirdim baton kek kalıbında. Sonuç tam istediğim gibi oldu dışı çıtır içi süngerimsi yumuşak sıcak sıcak gömdük bir saat dinlenemedi ekmekcik 😝Sevgiler başka ekmek tarifleri de isteriz👍🏻

    YanıtlaSil
  15. merhaba, irmik unu ile irmik farklı mıdır?

    YanıtlaSil
  16. Merhaba hamuru dinlendiriyorum şuan borcamın içinde şimdi benim sormak istediğim hamurun kabını değiştirmek zorunda kaldım ve topalamkta zorlandım acaba direk unlayıp dinlendirdiğin borcamın içinde pişirmemin sakıncası olur mu

    YanıtlaSil
  17. Merhabalar 1/4 tatlı kaşığı yerine 1 tatlı kaşığı koydum yanlışlıkla umarım fazla gelmez

    YanıtlaSil
  18. İlk defa ekmek yapmayı denedim harika oldu çok severek tükettik teşekkürler

    YanıtlaSil
  19. İlk defa yaptım çok güzel oldu. 10 saat beklettim yinede güzeldi. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  20. Damla hanım ekmek alamadığımız bu günlerde bizim için süper bir alternatif oldu bu tarif gerçekten de yapımı çok kolay ve çıkan sonuç ekmeğin dokusu çok iyi bu güzel tarif için teşekkür ederiz

    YanıtlaSil
  21. İki deneme yaptım ama olmadı 🥺 İlk defa bşr tarifinizde zorlandım.

    YanıtlaSil
  22. Ben böyle guzel ekmek yemedim:) tesekkurler. Hergun yapiyorum bir haftadır, hedef 150 kilo:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu arada tariften fazla su ile de yaptim, vicik vicik bi hamur oldu ama o da cok iyiydi, ben hic dokum tencerede yapmadim, yuvarlak borcamda kapaksiz pisirdim firinda yine de harika oldu. Azcik maya ve asiri az efor ile yapilabilecek en guzel ekmeklerden.. sadece beklemesi zor:) tekrar tesekkurler damla hanım

      Sil

Başa Dön