BROWNİE CHEESECAKE



Şimdiye kadar yediğim en mükemmel lezzetlerden biri. En güvendiğim, beni hiçbir zaman yanıltmayan harika bir tarif. Yıllardır bu cheesecake'le çok kişinin yüzünü güldürdüğüm düşünülürse, mutlaka ama mutlaka en kısa zamanda denemelisiniz! :)


Altında harika bir brownie katmanı var. Önce onu hazırlayıp (1/4'lük kısmını üzerine dizdiğim kalpler için ayırıyorum) kalıbın tabanına yayıyorum, buzdolabında beklerken peynirli dolgusunu hazırlayıp da üzerine ekliyorum ve geriye pişmesi kalıyor. Kusursuz bir dokuya sahip. Üzerine geçen gün hazırladığım ev yapımı karamel sos 'u döktüm ve brownie'den saklayıp pişirdiğim mini kalplerle üzerini süsledim. 



Öyle bir cheesecake ki üzerine her sos yakışıyor. Çikolatalısından meyvelisine kadar her sosla uyum sağlıyor. Sossuz, sade hali dahi enfes! Ve yaşadığım tecrübeyle söyleyebilirim ki, cheesecake sevmeyenlere bile kendisini aşık eden bir pasta. :)



Gözünüz sakın korkmasın ve en kısa zamanda yapılacaklar listesine alın! Müptelası olacağınızın garantisi bende. :)



Brownie Cheesecake 

Brownie Malzemeleri 

100 gr(1/2 su bardağı) tereyağ (oda sıcaklığında yumuşak)
140 gr(3/4 su bardağı) toz şeker
4 adet yumurta (oda sıcaklığında)
1 tatlı kaşığı vanilya özütü veya 1 paket vanilya
1 tutam tuz
300 gr(1+1/2 su bardağı) bitter çikolata (erimiş)
90 gr(2/3 su bardağı) un

Yapılışı

- 23 cm'lik yuvarlak bir kelepçeli kalıbın tabanına göre yağlı kağıt kesin ve içine yerleştirin. 
- Yumuşak tereyağ ve toz şekeri mikserle orta yüksek hız ayarında 3 dakika kadar çırpın. 
- Yumurtaları teker teker, aralarda çırpmak suretiyle ekleyin. 
- Tuz ve eritilip soğutulmuş çikolatayı ekleyin. 
- Vanilya ve unu da ilave edip kısaca çırpın ve kalıbınızın tabanına (eğer üzerindeki kalpleri yapmak istiyorsanız) 1/4 lük kısmını ayırarak dökün ve yayın. Kalpli dekorları yapmak istemiyorsanız o kısmı da tabanına yayın. 
- 1/4 lük kısmını ayırdıysanız bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve üzerine harcı rastgele dökün ve spatula ile ince bir şekilde yayın. O şekilde kenarda bekletin. 
- Kalıbınızı buzdolabında iç harcını hazırlayıncaya kadar bekletin. 

Dolgu için Malzemeler

500 gr(2 + 1/4 su bardağı) labne (oda sıcaklığında) (Ülker İçim tavsiye ediyorum)
60 gr(1/4 su bardağı) tereyağ (oda sıcaklığında yumuşak) 
210 gr(1 su bardağı + 1 yemek kaşığı) toz şeker
2 adet yumurta (oda sıcaklığında) 
20 gr(2 yemek kaşığı) un
60 gr (1/4 su bardağı) ekşi krema (oda sıcaklığındaki kremaya 1 tatlı kaşığı yeni sıkılmış limon suyu ya da üzüm sirkesi ekleyin)
1 tatlı kaşığı vanilya özütü veya 1 paket vanilya 

Yapılışı

- Fırınınızı turbo ise 140 derecede, normal altüst ayarda ise 160 derecede ısıtmaya başlayın. 
- Labne peynir, tereyağ ve toz şekeri orta hız ayarında 3 dakika çırpın. 
- Yumurtaları teker teker ekleyerek sadece karışana kadar çırpın. 
- Un, ekşi krema ve vanilyayı ekleyerek karıştırdıktan sonra buzdolabından çıkardığınız brownie katmanının üzerine dökün. 
- Fırında yaklaşık 1 saat (kalıbı hafif sallayınca cıvık kıvam olmamalı, tok olmalı) pişirin. Pişme süresi 1 saati geçebilir, mutlaka 1 saatin sonunda fırını açıp hafif kalıbı sallayarak kontrol edin. 
- Fırından çıkartıp oda sıcaklığında soğuyana kadar bekletin ve üzerini folyoyla kapatıp buzdolabında yaklaşık 6 saat soğuttuktan sonra kalıbından çıkartıp dilediğiniz sosla servis edebilirsiniz. 
- Kalpli şekilleri yapmak için ise fırın tepsisinde yaydığınız 1/4 lük brownie karışımını fırında yaklaşık 12 dakika pişirdikten sonra çıkartın ve ılıkken kalpli kalıplarla kesin ve cheesecake’inizi süsleyin. 



Bon appétit!


23 yorum

  1. Biraz aşamalı olsa da sonuç bir dogumgünu pastasi olacak kadar şık..sevgiler..tarif defterime kaydettim bile

    YanıtlaSil
  2. Biraz aşamalı olsa da sonuç bir dogumgünu pastasi olacak kadar şık..sevgiler..tarif defterime kaydettim bile

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bi o kadar da lezzetli bir tarif! Umarım beğenirsiniz :)

      Sil
  3. çok güzel görünüyor, ellerinize saglik.
    26 cm'lik kelepçeli kalibada yapabilirmiyiz?

    YanıtlaSil
  4. çok güzel görünüyor, ellerinize saglik.
    26 cm'lik kelepçeli kalibada yapabilirmiyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapabilirsiniz, yanlız şöyle ki; daha ince bir cheesecake olacaktır. Tadında değişiklik olmaz.
      Ancak pişirme süresine dikkat edin, tarifte belirttiğim süreden daha kısa sürede pişecektir.

      Sil
  5. Cheesecake'im çatladı, resmen ortasında artı biçiminde bir yarık oluştu. Kalplerim de olmadı :( 165 derecede 12 dakika pişirdim lakin bisküvi gibi kıtır kıtır oldu ve parçalandı. Acaba derecesi mi fazla geldi, ya da tüm tepsiye tamamen yaymakla hata mı ettim?

    YanıtlaSil
  6. Pişirirken browni üste çıktı :) nerede hata yapmış olabilirim? Yazılanları aynen uyguladım halbu ki :/

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. Brownisi çok güzel oldu fakat cheesecake i tok olması gerketiğini söylediğiniz için 1 saatten 20 dk kadar fazla pişirdim 1 saatin sonunda baktığımda pürüzsüz ve normal renkli idi ama sonra çatladı ve yanık bir görünüm oluştu ama genel olarak güzeldi insatgramda verdiğiniz limon sosunda yaptım 3 katman da beraber güzeldi ancak biraz fazla şekerli geldi ev halkı benim yaptıklarımı genelde az şekerli bulur ancak bunda şekere baya doyduklarınız söylediler:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cheesecake'in çatlamasının en büyük sebebi aşamalı soğutmaya özen göstermemektir. Eğer fırında piştikten sonra fırının kapağı kapalı bir şekilde 15 dakika, ardından kapak yarım açık olarak 15 dakika, sonrasında oda sıcaklığında soğumaya bırakıp buzdolabına vermelisiniz. Sosla kapladıysanız çatlak görünmez zaten, şeker ise bir dahakine azaltabilirsiniz. :)

      Sil
    2. Merhaba Damy, aynı sorunu çokça kez ben de yaşadım. Aşamalı soğutuyorum, fırında uzunca da bekliyorum veya 15 d bekleyip çıkartıyorum, tepsiye su koyuyorum😁 fazla mı çırpıyorum başka aklınıza Bir şey geliyor mu

      Sil
  9. damy farklı farklı tariflerine yorumlar yazıyorum ama farklı şekillerde pişirmeyi arzu ettiğimden ve hata yapmamak adına. Bu tarifini cupcake şeklinde tekli olacak biçimde pişirmek istersem dikkat etmem gereken bir nokta var mı? Çok olduysam kusura bakma ama o kadar muhteşemlerki insan hepsini ama hepsini denemek ve misafirlerine sunmak istiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha kısa sürede pişecektir, gözlemleyin. :)

      Sil
  10. Merhaba damy bu tarifi kelepceli kalıpta değilde borcamda yapsak olur mu

    YanıtlaSil
  11. Browninin içine biraz limon kabuğu rendeledim ve kırılmış badem koydum.enfes olduu

    YanıtlaSil
  12. Merhaba damla,
    Bu tarifine bayılıyorum, ben bu sefer karamel sos yerine çilek sos yaptım. Ama senin çilek sosu tarifinin aksine taze çilek yerine ev yapımı reçelimi blandırdan geçirdim, umarım doğru yoldayımdır :)

    YanıtlaSil
  13. tum cheesecake tariflerinde bu katmani kullaniyorum hicbir yerde de bu kadar guzelini yemedim tesekkurler tarif icin :)) bu arada tecrubelerim sonucunda soyleyebilirim ki tariflerinizde 3 dk cirpin yaziyorsa kronometreyle tam 3 dk cirpiyorum tutturamayanlar mutlaka tarife birebir uysunlar:)

    YanıtlaSil
  14. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  15. Kutuda satılan sıvı süt kremasına mı limon sıkıyoruz. krema yerine kaymak kullanılsa olur mu

    YanıtlaSil
  16. elinize sağlık. defalarca denedim . herkes bayıldı. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  17. Blogdaki her tarifi denedim sanırım senelerdir, hiç yorum yazmadığımı farkettim ne büyük ayıp :( bu tarifi belki 10 kez yapmışımdır, çikolatalı bir tatlı yapmak istediğimde misafirlerim ağırsa buna, daha arkadaş arasındaysa ya da kendimize ise klasik brownie veya ıslak keke giderim. Şimdiye kadar yüzümü kara çıkaran tek bir tarif olmadı. Tutturamıyorsanız ya aşamalara uymuyor, ya da gramları tutturamıyorsunuzdur. Tatlı yapıyorsanız tartı kullanmak çok önemli. Eline sağlık canım Damy :)

    YanıtlaSil

Başa Dön