YABANMERSİNİ VE LİMONLU TRİFLE PASTA



Mükemmel bir yaz pastası yaptım bugün, evi saran limon kokusunun ferahlığı ve pastanın tadına bakmamla hissettiğim mutluluk anlatılamaz, yaşamak lazım! :)
 
Keki, pamuksu yapısı ve içinde reçelimsi bir kıvam alan yabanmersinleri ile tek başına harikulade oldu. Hafif bir kremayla birleştirmemle son zamanlarda pişirdiğim en hafif lezzetlerden birine ulaşmış oldum.
 

Peki bu tarif aklıma nereden düştü?  Dün akşam Migros'ta gezerken gözüme ilişen yabanmersinlerinin fiyat etiketlerinde neredeyse yarı fiyatına düştüğünü farketmemle birlikte sepetime birer ikişer atmam bir oldu. :) Yabanmersinini ne kadar sevdiğinizi biliyorum, çok soru geliyordu nerede bulabildiğime dair. Dolayısıyla indirimden sizi de faydalandırmamak olmazdı, bu tarif vesilesi oldu.

Son zamanlarda yaklaşan bir kutlama gününüz varsa gözünüz kapalı bu pastayı yapabilirsiniz. Fazlasıyla tatmin edecek, kolay yapımı ile sizi, tadıyla servis ettiğiniz herkesin yüzünü güldürecek bir yaz pastası. Ben Crate&Barrel'dan yazın başında aldığım trifle kabımı pek çok sevdiğimden her fırsatta sunumumu ona uygun yapıyorum. [Magnolia'dan hatırlarsınız.:)


3 ayrı kat kekimi pişirdikten sonra küp küp kestim ve sıra sıra krema ve kek katları olmak üzere dizdim. Net pastalardansa Bu salaş görünümü ben çok seviyorum! Vitrinlerde görmeye çok alışık olmadığımız için olsa gerek. Dilerseniz siz üç katlı kek arasında kremasıyla klasik bir pasta halinde de sunabilirsiniz! Her şekliyle şahane bir görünüme sahip oluyor.

Limon ve yabanmersininin harika uyumuna bir kez daha şahit olacağınız bu tatlının tadına mutlaka -yabanmersinleri tükenmeden :) - varın.

 
Yabanmersini ve Limonlu Trifle Pasta

Keki için Malzemeler


230 gr (1 su bardağı) tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
250 gr (1 + 1/4 su bardağı) toz şeker
100 gr (1/2 su bardağı) esmer şeker
4 adet büyük boy yumurta (oda sıcaklığında)
1 yemek kaşığı vanilya özütü (veya toz vanilin)
360 gr (3 su bardağı) un
1 yemek kaşığı kabartma tozu
1/2 tatlı kaşığı tuz
240 ml (1 su bardağı) kefir
3 adet limonun rendelenmiş kabukları ve suyu
258 gr (2 buçuk su bardağı) taze yabanmersini (1 yemek kaşığı un ile bir kapta harmanlanmış)

Yapılışı

- Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın.
- 3 adet yuvarlak kek kalıplarınızın (23 cm'lik) tabanlarına yağlı kağıt keserek yerleştirin. (Ben 3 katlı yapmak istediğim ve kısa sürede pişsin istediğim için 3 ayrı kalıp kullandım. Eğer 2 ayrı kalıpta pişirecekseniz pişirme sürenizi arttırmayı unutmayın.)
- Bir kapta un, tuz ve kabartma tozunu harmanlayın.
- Ayrı bir kapta limon suyu, limon kabuğu rendesi ve kefiri karıştırın.
- Çırpma kabında (varsa pedal aparatını kullanarak) tereyağını yaklaşık 1 dakika yüksek hızda kremsi kıvama gelene kadar çırpın. İçine şekerleri ekleyin ve orta derecede 2-3 dakika çırpın.
- Yumurtaları teker teker bir yandan çırparak ekleyin.
- Yavaşça karıştırarak kenardaki unlu karışımı ekleyin.
- Kefirli karışımı ekleyin ve fazla karıştırmadan en son yabanmersinlerini ekleyin ve sadece karışana kadar hafifçe karıştırdıktan sonra 3 ayrı kek kalıbına bu karışımı paylaştırın.
- Yaklaşık 24 dakika pişirin. (Mutlaka ortasını bir kürdan batırarak kontrol edin, ıslak çıkıyorsa pişirmeye devam edin)
- Fırından çıkardıktan sonra oda sıcaklığında soğumaya bırakın.

Krema için Malzemeler

224 gr labne peyniri (oda sıcaklığında)
115 gr (1/2 su bardağı) tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
420 gr (3 buçuk su bardağı) pudra şekeri
170 ml (3/4 su bardağı) krema (soğuk)
1 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya vanilin)
1 çimdik tuz

Yapılışı

- Bir çırpma kabında labne peyniri ve tereyağını 3 dakika orta hızda çırpın.
- Pudra şekeri, vanilya ve tuzu da ekleyin ve 3 dakika yüksek hızda çırpın. Bu karışımı buzdolabında 15 dakika bekletin.
- Kremayı ayrı bir kapta kabarana kadar çırpın ve buzdolabına koyduğunuz karışımla karıştırın.
- Pastayı yapmak için kekleri kalıplarından ters çevirin, yağlı kağıtları çıkartın ve ister küp küp keserek benim gibi aralara krema koyarak pasta haline getirin, ister keklerin aralarına düz şekilde krema bölüştürerek üstüste dizin ve en son yine kremayla kaplayarak süslemesini yapın.



Bon appétit!


4 yorum

  1. Pasta zaten harika gözüküyor da ben bi de pasta kabına bayıldım. Son zamanlarda pasta kremalarının çoğunun içine labne peynirinin girdiğini görüyorum. Kıvam verici ve daha lezzetli oluyor sanki. Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. :)
      O kabı ben de çok seviyorum ve zevkle sunumlarımda kullanıyorum.
      Kesinlikle keklere hafiflik katıyor labne.

      Sil
  2. Bu triflelara bayılıyorum. Kocaman kalıbın içindeki görüntüsü harika bence de. Bu kalıptan ben de edinmek istiyorum aslında ama aklımda hep kocaman bir soru, ki hazır cevabını güzelce alabileceğim birini bulmuşken sorayım :) Bu kalıptan servisi nasıl yapıyorsunuz? Yani hep tabaklara servis edilmiş halini merak ediyorum ama hiç görmedim bloglarda. Ve sanki servis edilince kötü görünecekmiş gibi bir izlenim veriyor.
    En kısa zamanda ben de deneyeceğim, belki dediğiniz gibi pasta olarak da hazırlayabilirim. Çok yönlü güzel bir tarif. Ellerinize sağlık. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sunumu aslında rastgele yapıyorum. Tabağa kaşıkla salaş bir şekilde koyup üzerine bir şeyler serpmeyi tercih ediyorum. Kurabiye kırıntıları, çikolata sosu vb.)

      Sil

Başa Dön