ÇİLEK VE LİMON KREMALI SHORTCAKE

Sandviçin en tatlı ve en fresh hali! Dışı kıtır içi yumuşacık kekimsi kurabiyeler arasında mevsimin güzeli kıpkırmızı çilekler, organik limonlarla yaptığım limon kreması ile müthiş bir tatlı seçeneği..





Shortcake için kek desek yanlış, kurabiye desek yine yanlış olur. İlk ısırdığınızda kabuğunun kıtırlığını hissediyor, hemen ardından yumuşacık dokusuyla karşılaşıyorsunuz. Pişmeden önce hamuru inanılmaz yumuşak oluyor; çok narin davranmanız gerekiyor. Fırında biraz kabarıyor ve üstü kızarıyor, dışı sertleşse de içi yumuşacık kalıyor, ağızda dağılıyor.




Ben bahar versiyonunu pişirmek için; taptaze çilekler ve limon kremasıyla uyumunu yakaladım ve gerçekten beklediğimden hafif ve leziz sandviçler çıktı ortaya.

Her bir aşamanın keyfine varacağınıza eminim! Fazla zamanınızı almayan bir tarif olduğunu göreceksiniz.. Ve shortcake bisküvilerini sadece bu tarifte değil, ayrıca bir çok şekilde çeşitlendirerek de tüketebilirsiniz..




Artan hamurumu ben pişirmeden streçleyip buzluğa kaldırdım. Bir ara çıkartıp pişirip aralarına Nutella sürmek var aklımda ne yalan söyleyeyim:)

Mevsiminde çileklerle çok yakışan bu tarifi şiddetle tavsiye ediyor, ve daha fazla bekletmeden hemen tarifin detaylarına geçiyorum.


Çilekli ve Limon Kremalı Shortcake

Hazırlık: 20 dk. | Pişirme: 12 dk. | Sonuç: 6 Adet | Zorluk: 

Malzemeler


Çilekler için;


  • 1 kg yıkanmış, kurulanmış ve dilimlenmiş çilek
  • 5 yemek kaşığı toz şeker

Limonlu Kreması için;


  • 1 büyük boy yumurta
  • 1 büyük boy yumurta sarısı
  • 45 gr (3 yemek kaşığı) tereyağ (erimiş)
  • 100 gr (1/2 su bardağı) toz şeker
  • 3 yemek kaşığı limon suyu
  • 1/2 tatlı kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
  • 200 gr krema+1 yemek kaşığı pudra şekeri (sertleşene kadar çırpılmış)

Shortcake Bisküviler için;


  • 60 ml (1/4 su bardağı) süt
  • 75 ml (1/4 su bardağı + 1 yemek kaşığı) krema
  • 1 büyük boy yumurta
  • 280 gr (2 su bardağı) un
  • 39 gr (3 yemek kaşığı) şeker
  • 28 gr (2 yemek kaşığı) kabartma tozu
  • 4 gr (1/2 tatlı kaşığı) tuz
  • 120 gr (8 yemek kaşığı) tereyağ (küp küp kesilmiş ve soğuk)
  • 1 adet yumurta beyazı (üzerine sürmek için)
  • 2 yemek kaşığı şeker (üzerine serpmek için)

Yapılışı


  1. Çilekler: Çilekleri 1 saat önceden dilimleyip şekerle birlikte bir kapta spatula ile karıştırıyoruz ve buzdolabında şeker eriyip çilekler biraz sulanana kadar bekletiyoruz.
  2. Limonlu Krema: O sırada limonlu kremayı hazırlıyoruz. Ufak boy bir tencerenin 1/4 üne su koyup kısık ateşte kaynatıyoruz.
  3. Erimiş tereyağ, yumurtalar, toz şeker, limon suyu ve limon kabuklarını ısıya dayanıklı bir kaba koyup hafif çırpıyoruz ve tencerenin üzerine oturtuyoruz.
  4. Yaklaşık 10 dakika bir yandan çırparak karışımı hafif koyulaştırıyoruz. Yine akışkan oluyor lakin biraz koyulaşıp pürüzsüz bir kıvam alıyor. (Termometreniz varsa ölçtüğünüzde karışım sıcaklığı 175 F olana kadar)
  5. Ocaktan alıp hemen başka bir kaba karışımı boşaltıyoruz; üzerine temas edecek şekilde streç film kapatıyoruz ve buzdolabına koyuyoruz.
  6. Shortbread: Soğurken bisküvilerimizi hazırlıyoruz. Fırınınızı 215 derecede ısıtmaya başlayın. Bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
  7. Bir çırpma kabında un, şeker, kabartma tozu ve tuzu harmanlayın. (Veya blenderda da çekebilirsiniz) İçine soğuk tereyağ küplerini ekleyin ve makinanızın hamur karıştırma aparatıyla tereyağını hamura yedirip kum haline gelene kadar karıştırın. (Bu aşamayı blenderda da yapabilirsiniz)
  8. Ayrı bir çırpma kabında ise krema, süt ve yumurtayı hafif çırpın.
  9. Unlu karışıma yavaşla ekleyin ve ister elinizle ister makinanızla hamur haline getirin. Hamur yumuşak ve ele yapışan bir kıvamda olacak.
  10. Tezgaha biraz un serpin. Hamuru üzerine aktarın. Hamurun üzerine de un serpin.
  11. Merdane ile dikdörtgen şekilde 23x16 cm olacak şekilde hafifçe bastırmadan açın.
  12. Yuvarlak bir kalıpla 6 adet yuvarlak kesin. (Kesmeden önce kalıbın ağzını una batırın) (kalan hamuru da yine aynı şekilde şekillendirebilirsiniz)
  13. Boşluk bırakarak fırın tepsisine dizin ve 20 dakika buzdolabında bekletin.
  14. 20 dakika sonrasında buzdolabından çıkartın. Üzerine fırçayla yumurta beyazı sürün, üzerlerine toz şeker serpin ve hemen fırına verin. Fırında 12 dakika pişirin.
  15. Sandviç haline getirmek için; dolaptaki limonlu kremanızı çıkartıp çırpılmış kremayla karıştırın. Bisküvilerinizi ortadan ikiye kesin. Tabanının üzerine çileklerden koyun, üzerine krema koyun ve tepesini oturtun.
  16. Buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. 

Carlsbadcravings sitesinden uyarlanmıştır.

Bon Appétit!

 


24 yorum

  1. Merhabalar
    Öncelikle nefis tarifleriniz için teşekkür ederim. Sayenizde tüm çevrem şişmanladı :) Bu tarifte shortcake de 6 adet kurabiyeyi aradan bölerek mi krema koyacağız yoksa resimdeki gibi ikisinin arasına mı koyacağız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her iki şekilde de yapılabilir, ben de bazısının ortasından bölerek aralarına krema ve çilek koydum, bazılarını daha kocaman olsun diye bölmedim :) çok teşekkürler afiyetler olsun. Sevgilerimle

      Sil
  2. Yine her zamanki gibi fotoğraflara bakmaya doyamadım. Pişirir de yersem hiç doyamam sanki. Bir şey soracaktım Damla 45 gr (3 yemek kaşığı) tereyağ (erimiş) demişsin. Gerçi gramajı belirtmişsin ama 3 yemek kaşığı tereyağ erimemiş halde di mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çook teşekkür ederiim :) evet erimemiş tereyağ 1 yemek kaşığı 15 gr şeklinde hesapladım. Kocaman sevgiler.

      Sil
  3. Mükemmel görünüyor, ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. Tarif için teşekkürler :) Shortcake insanı delirtecek kadar gzel bir kıvam ve lezzette (çok az tatlı, hatta şekeraiz gibi üstüne serptiğimiz şeker olmasa). Soğumasını bekleyemedim yemek için :)

    Ben tüm hamuru iki tepsiye bölüştürüp toplam 16 kek elde ettim ve iki tepsiyi ayrı ayrı tam 12'şer dakika pişirdim. İlk tepsidekiler çok güzel kabardı ama altları yanmaya yaklaşmıştı, o nedenle fırını 200 dereceye düşürerek 2. tepsiyi pişirdim; ancak bu sefer 2. tepsidekiler ilk tepsi kadar kabarmadı (pişmesine pişti ama az kabardı).
    Acaba sorun dereceyi düşürmem mi yoksa 2. tepsinin ilkinin pişmesini beklediği süre mi (dolapta bekledi)?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen bu sorun fırınlarda birden fazla tepsi bir arada koyunca yaşanabiliyor. O yüzden eğer vaktim genişse iki tepsiyi ayrı ayrı pişirebiliyorum ben(biri piştikten sonra diğerini koymak şeklinde). Kabarmama dediğiniz gibi derecesi bi anda değişince olmuştur muhtemelen, tam kabarma esnasında düşürünce olabiliyor. Dilerim lezzetlerinde bir sorun yoktur. Afiyetler olsun :-)

      Sil
  5. Yorumunuz için teşekkürler :)

    Lezzeti o kadar nefisti ki, daha fırından çıkar çıkmaz krema bile sürmeden iki tanesini şuursuzca yedim :))

    Ben de her zaman iki tepsiyi ayrı ayrı pişiriyorum, hiç risk almıyorum. Bu sefer de ayrı ayrı pişirdim, bir tanesi fırında pişerken (225 derecede) diğer tepsi buzdolabında bekledi.

    225 derecede pişenlerin dibi yanmaya başladığı için fırını 200 dereceye düşürdüm, ikinci tepsiyi dereceyi düşürdükten sonra attım (tepsi fırındayken dereceyle oynamadım yani)

    Bu arada, çok ama çok güzel olan bu tarifin yemesi de zor sanırım, zira sadece ağızda dağılmakla kalmıyor; elde de dağılıyor. Isırırken dağılıyor. Sanırım normal değil mi?

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ısırırken dağılan bir yapısı var :-) afiyetler olsun!

      Sil
  6. Ayyii ben bunuda yapmıştım ama yazmayı unutmuşum. Tarife baktıktan sonra yorumlarıda okurum acaba iyi mi kotü mu diye ama tabikii iyi!!! Baya iyi. Yaptıgım her tarif süper oluyo. Tesekkr ediyorum damy ♡ muhtemelen her tarifinde yorumumu gorceksin ♡♡♡

    YanıtlaSil
  7. Ayyii ben bunuda yapmıştım ama yazmayı unutmuşum. Tarife baktıktan sonra yorumlarıda okurum acaba iyi mi kotü mu diye ama tabikii iyi!!! Baya iyi. Yaptıgım her tarif süper oluyo. Tesekkr ediyorum damy ♡ muhtemelen her tarifinde yorumumu gorceksin ♡♡♡

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok tatlısınız ne mutlu bana, size! Ellerinize sağlık, denediğiniz her tarif için çok teşekkür ediyorum. Kocaman sevgiler :-)

      Sil
  8. Denedigim her tarif birbirinden lezzetli ve harika oluyor, annem bukadar ince ince ugrasmama sasiriyor ama her seferindede tariflerine bayiliyorlar dillerinden dusmuyor! Ellerine yuregine saglik :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elininizin lezzetini de es geçmemek gerek, eminim sevgiyle yapıyorsunuz. Çok mutlu oldum bunları duyduğuma, kocaman sevgiler :-)

      Sil
  9. evet yine yeniden bir tarifin yapıldı ve bayılarak yendi ! süpersin cidden emeğine sağlık...ufak bir soru benim kremam senin resimlerindeki gbi katı olmadı yani limonlu ile krema birleşince akışkan oldu ? bir sebebi var mıdır benim hatam olan ? son soru krema olduğu için dolapsız muhafaza edemiyoruz dolaba girince de dışarıdaki o şahane kıtırlık biraz kayboldu? aslında cakeler dışarıda bekletip krema dolapta; yeneceği zaman krema sürülebilir sanki dimi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyetler olsun. :) Krema pudra şekeriyle yeterince kabartılmadığında daha cıvık oluyor aslında. Krema çırpılmadan evvel ne kadar soğuk olursa o kadar iyi kabarıyor aklınızda olsun. Ve kesinlikle haklısınız, bence de servis sırasında kremayla buluşması çok daha iyi olabilir. Dolapta kıtırlık yerini yumuşaklığa bırakıyor.

      Sil
  10. ufak birşey daha sorabilir miyim ? bekledikçe ağza biraz karbonat tadı geldi..droetker kullandım digital tartıyla 24 gr ölçtüm 2,5 pakete denk geldi...acaba markadan mı sadece karbonat mı kullansaydım? ya da gramı azaltsam kabarmasını engeller mi? çok çok teşekkürler şimdiden

    ps: bunu saat 01:52 de ağzımda shortcake ile yazıyorum çok kötüsün dammy !! :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kabartma tozu yerine karbonat mı kullandınız? Karbonat yok çünkü tarifte.

      Sil
  11. hayır kabartma tozu kullandım miktarı azaltarak denerim bir dahakine umarım yine kabarırlar :)

    YanıtlaSil
  12. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  13. Merhaba:) fırını 215 F yoksa 215 C derecede ısıtmak lazım? teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
  14. Damla Hanım krema ile pudra şekerini çırpmak yerine 1 paket kremşantiyi 1 su bardağı süt ile çırpabilir miyiz ya da 1 çay bardağı?

    YanıtlaSil

Başa Dön