ÇİLEK SOSLU PANNA COTTA

Enfes bir italyan lezzeti. Hafif, az şekerli, vanilyalı, müthiş kıvama sahip puding.. Üzerine ise pratik bir çilekli sos pişirip dökünce tam bir bahar tatlısı oldu.



Çok hafif bir sütlü tatlı olan "panna cotta" italyanca "pişmiş krema" anlamına geliyor. Ocakta süt ve kremanın birlikte pişmesinden alıyor ismini de.. Hafif lezzetinin yanısıra fazlasıyla çeşitlendirilebilir olması da bu tatlının bu kadar popülerleşmesinin ve tercih edilmesinin esas sebebi. Aynı tarifle çok sayıda panna cotta çeşidi yaratabilirsiniz; lavantalı, karamelli, çikolatalı, kahveli ve daha fazlası..




Tarifin ana malzemesi olup içinde çok az miktarda yer alan toz jelatin ise olmazsa olmaz! Pudingin kıvamını katılaştıran yegane malzeme. Artık neredeyse tüm pastacılık malzemesi satılan mağazalarda kolaylıkla bulabilirsiniz veya internetten de sipariş edebilirsiniz. Üstüne basa basa demem o ki hafif jölemsi kıvamını jelatine borçlu olduğu için elemeniz veya yerine başka malzeme koymanız tarifi tamamen değiştirecektir.


Ben shot bardaklarında sunumu çok sevdiğim için yine onlarda servis ettim. Siz dilediğiniz kaselerde yapabilirsiniz. Özellikle evde makarna akşamı düzenlediğiniz günlerde yemeğin ardından bu hafif tatlı nefis gidiyor, şiddetle tavsiye ediyorum.



Bu haliyle deneyip nasıl enfes bir sütlü tatlı ortaya çıktığına şahit olun ve sonrasında kendi yaratıcılığınızı konuşturarak ortaya kendi panna cotta'nızı çıkartın! :)

 

Çilek Soslu Panna Cotta


Hazırlık: 10 dk. | Pişirme: 10 dk. | Sonuç: 6 Kişilik | Zorluk:


 


Panna Cotta için Malzemeler


  • 10 gr (1 + 1/4 tatlı kaşığı) toz jelatin
  • 300 ml (1 + 1/3 su bardağı) krema
  • 200 ml (3/4 su bardağı + 1 yemek kaşığı) süt
  • 52 gr (4 yemek kaşığı) toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya 1 adet vanilya çubuğu veya toz vanilya)

Yapılışı


  1. Ufak boy bir tencerede krema, süt ve toz şekerini ısıtın.
  2. O sırada ufak bir bardakta jelatinin üzerini biraz geçecek kadar su koyun, kaşıkla karıştırın ve mikrodalgada 2 saniye ısıtın.
  3. Isınan ocaktaki kremalı karışıma ekleyin. Jelatin içinde eriyince içine vanilyayı ekleyin ve ocaktan alın. (Asla karışımın kaynamasına izin vermeyin)
  4. Dilediğiniz kase veya shot bardaklarına paylaştırın. (Eğer soğuduktan sonra kalıptan ters çevirip çıkarmak istiyorsanız karışımı dökmeden önce kalıpların içini suyla ıslatın, öyle dökün.)
  5. Buzdolabına koyun ve pudingler donana kadar yaklaşık 3 saat soğutun.

Çilekli Sos için Malzemeler


  • 1 su bardağı çilek (küçük küçük parçalanmış)
  • 26 gr (2 yemek kaşığı) toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı nişasta
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özütü (yoksa eleyin)

Yapılışı


  1. Küçük boy bir tencereye çilekler ve toz şekeri koyun. Eğer varsa el blenderı ile çileklerle toz şekeri pürüzsüz olana kadar çekin. El blenderınız yoksa bu işlemi normal blenderda yapıp tekrar tencereye aktarın.
  2. Bir çay bardağına nişastayı koyun. Çilek püresinden 1 yemek kaşığı alıp nişastanın içine ekleyin, karıştırın ve karışımı çilek püresinin olduğu tencereye geri ekleyin.
  3. Kısık ateşte sürekli bir yandan çırparak kaynayana kadar karıştırın. Kaynadıktan ve katılaştıktan sonra ocaktan alın ve içine vanilya özütünü ekleyin.
  4. Sosu soğutun.
  5. En son panna cotta donduktan ve çilekli sos soğuduktan sonra pudingin üzerine sosunu dökerek servis edebilirsiniz.
  6. Eğer panna cotta'ları ters çevirip kalıbından çıkarmak istiyorsanız öncesinde biraz kalıbı dışından sıcak bir bezle ısıtın sonra kenarlarından bıçak geçirerek tabağa düşmesini sağlayın.


Bon Appétit!

18 yorum

  1. Bloglar Yarışıyor ile siz de blogunuzla kazanmaya aday olun, blogunuzu tanıtın, promosyon ödüller kazanın. Sponsorlarımızın desteği ile bloglar arası etkinlik yarışmamızı 2016 yılı içerisinde yeniden düzenliyoruz. Detaylı bilgiyi websitemizden öğrenebilirsiniz.
    İlginiz ve desteğiniz için teşekkürler!

    Bloglar Yarışıyor, Hemen Şimdi Siz de Katılabilirsiniz


    Web : http://www.bloglaryarisiyor.net
    Mail: iletisim@bloglaryarisiyor.net
    Tel : +90212 330 9707

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar,olmazsa olmaz dediğiniz toz jelatin domuz dokusundan olan jelatin midir? Hassas ve önemli bir konu olduğu için açıklama yapabilirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kullandığım toz jelatinin % 100 içeriğini bilemiyorum lakin sığır dokusundan yapıldığı söylenmişti bana, dilerseniz bitkisel jelatin de kullanabilirsiniz. Pastacılık malzemeleri satılan mağazalar veya internetten araştırarak bulabilirsiniz.

      Sil
  3. merhaba ;
    denedim ve tadı çok güzel oldu ancak çook sıvı oldu fazla katılaşıp donmadı.Jelatin miktarını artırırsam faydalı olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :)

      Karışımı içinde jelatinle birlikte kaynattınız mı?

      Kaynattıysanız jelatin etkisini kaybetmiş olabilir.
      Bunun haricinde başka bir sebep olamaz çünkü içindeki jelatin miktarı katı puding yapma konusunda fazlasıyla yeterli.

      Sil
  4. Merhaba;
    Kaynatmadım ama mikrodalgada olmadan ısıtmaya çalıştım buharla belki o yüzden olabilir.Mikrodalga ile yeniden deneyeceğim.
    Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Damy,

    gerçekten sen ve müthiş tariflerin iyi ki varsınız.. hangi birini saysam ki, dünyanın en iyi brownie'sini mi, ıslak dokusuyla kahveli çikolatalı keki mi, yoksa iki renkli yediğim en güzel mermer keki mi, pratik çikolatalı pastayı mı, xl enfes kurabiyeleri mi..
    Şimdi de çikolatalı tatlardan sonra sütlüleri deniyorum, krem karamel bir harika oldu.. sıra panna cotta'da..

    Yalnız minik bir sorum olacak, toz jelatin yerine yaprak jelatin de olur mu? Olursa direkt sütlü karışım içinde ocakta kaynatmadan eritsek aynı sonucu verir mi acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :-) çok çok teşekkür ederim, güzel sözlerinle çok mutlu ettin. Blogumdaki tariflerin birebir tutması, siz pişirdiğinizde de fotoğraflardaki gibi olmaları benim için çok önemli. Emeklerimin karşılığını bulduğunu görmek de motivasyonumu katlıyor :-) soruna gelirsek, yaprak jelatin de elbette yerini tutar, soğuk suya batırıp yumuşayınca karışımın içine katıyoruz. Sütün sıcaklığıyla zaten eriyecektir. 1 buçuk yaprak yeterli olacaktır diye düşünüyorum. Çok çok sevgiler :-)

      Sil
  6. Yanıt icin de çok teşekkür ederim 😍

    YanıtlaSil
  7. merhaba, ayni tarifle çok sayıda panna cotta çeşidi yaratabilirsiniz; lavantalı, karamelli, çikolatalı, kahveli ve daha fazlasi demissiniz. bunlardan lavantali olani ilgimi cekti,malzemesini nereden saglayabilirim ve ne kadar koymaliyim.
    tesekkurler
    ps. kizimla bu aksamuatu muzlu muffinlerinizi yaptik.pek sahane oldular.😍😍😍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tarife çilek sosu kullanmayın ve sütlü harcının içinde 1 saat kadar bir tutam lavanta bekletin ve süzerek kaselere dökün. Soğuyunca servis edin, sevgilerimle :)

      Sil
  8. Merhabalar mikrodalga fırınım yok onun yerine normal fırına koysam kaç dk kaç derece olmalı? Ya da direk kaynamış suyu üstüne döksem? Ya da Ocak'ta beraber kaynatsam? Kısacası mikrodalga yerine alternatif ne olabilir �� Öpüyprum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ocakta yapın, ama asla suyun kaynar olmaması gerek.

      Sil
  9. Merhaba yaptak jelatin kullansak olur mu olursa kac gram olmasi gerekiir 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2 adet yaprak jelatin kullanabilirsiniz. :)

      Sil
  10. Merhabalar birşey sormak istiyorum size bardaklara koyduktan sonra sıvı mı yoksa puding gibimi olacak kıvamı benimki biraz sıvı oldu dolapta mı kıvamlaşacak acaba donduktan sonra bu arada hiç kaynatmadım karışımı ona izin vermedim yani.

    YanıtlaSil
  11. Toz jelatin için hangi markayı kullanıyorsunuz, önerirseniz çok güzel olur :)

    YanıtlaSil

Başa Dön