LİMONLU DONUT


İnanılmaz hafif, limon tazeliğinde, yumuşacık donutlar çıktı fırınımdan. Limon kreması ile buluştuktan sonra iyiden iyiye mest ettiler, damakta kalan limon lezzetini unutmak ne mümkün.. Bu mevsimde pişirdiğim en nefis lezzetlerden birisi olarak zihnime kazınınca sizin de tarif defterlerinize sonsuza kadar işlemeli dedim.. :)



İlk kez donut pişirdim desem! Bilmem şaşırır veya garipser misiniz ama gerçek bu. :) Yağda kızarmışını çok daha ağız sulandırıcı bulsam da bir donat kalıbı edinince fırın versiyonunu denemek şart oldu. İlki de dolabımdaki köy limonlarından sebep, limonlu oluverdi. :) İsmi donut, tadı ise bildiğimiz yumuşacık kek aslında. Bir kek kalıbında veya muffin kağıtlarında da pişirebilirsiniz. Donut şeklinde daha bir albenisi oluyor sanki, şekli itibariyle hem eğlenceli hem keyifli bir hale getiriyor izlemesini de, sunmasını da yemesini de. :) özellikle çocuklar için! En yenmeyen şeylerin bile sevilen formda hazırlanmasının yarattığı sempati gibi..


Fazlasıyla pratik bir tarif. Püf noktası dahi olmayacak kadar. Kurular ve sıvılar ayrı kapta karışıp birleşiyorlar ve kalıplara dökülüp fırınlanıyorlar. 9 dakikadan uzun da pişmiyorlar.. Yani tam şu dakika pişirmeye yeltenseniz 20 dakikaya çoktan yanında taze demli çayınız veya kahveniz eşliğinde sizinle.. :)



Sadece donut gibi değil de; çocuklarınızla birlikte yapılacak bir aktivite, çayınızın yanına tazecik fırın mamülü veya kahvaltı niyetine sütün yanına kek olarak da düşünebilirsiniz bu lezzeti. :) Her defasında size fırından yeni çıkmış hissini yaşatması için tadına varmadan evvel birkaç saniye fırında ısıtmayı unutmayın!

Limonlu Donut


Five Heart Home adlı sitedeki tariften uyarlamadır.

Bu tariften 6 adet donut çıkmaktadır.

Malzemeler


  • 122 gr (1 su bardağından 2 yemek kaşığı az) un
  • 15 gr (2 yemek kaşığı) mısır nişastası
  • 70 gr (1/3 su bardağı) toz şeker
  • 4 gr (1 tatlı kaşığı) kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 90 gr (1/3 su bardağı+1 yemek kaşığı) kefir (veya ayran veya krema)
  • 1 adet yumurta
  • 15 gr (1 yemek kaşığı) tereyağ (erimiş)
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 1/4 tatlı kaşığı vanilya özütü(veya toz vanilya)
  • 1 tatlı kaşığı limon rendesi

Yapılışı


  1. Fırınınızı 190 derecede ısıtmaya başlayın. 6'lı bir donut kalıbınızın içini sıvıyağ ile yağlayın.
  2. Bir kapta un, kabartma tozu, nişasta, şeker ve tuzu harmanlayın. İçine kefir, yumurta, limon suyu, rendesini ve vanilyayı tek tek ekleyip çırpın.
  3. En son erimiş tereyağını da koyup sadece karışana kadar çırpın. (Fazla çırpmamanız kekin kıvamı açısından önemli)
  4. Bir sıkma torbasına koyup sıkarak veya kaşıkla harcı donut gözlerine paylaştırın.
  5. Fırına verin ve 7-9 dakika pişirin.
  6. Fırından çıktıktan 5 dakika sonra kalıplarından özenlice çıkartın.
  7. Üzerlerine limon kreması sürebilirsiniz.

veya


50 gr (1/4 su bardağı) toz şekeri 2 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesiyle blenderda çekin ve bir tavada 45 gr (3 yemek kaşığı) tereyağını eritin. Donutların sadece bir yüzünü önce tereyağına sonra hemen akabinde limonlu şekere batırın. Dışı çıtır çıtır, içi yumuşacık donutlar elde edeceksiniz.


Bon Appétit! 

 

6 yorum

  1. Oh yine mis gibi bir tarif, içim açıldı, eline sağlık, sevgiler!

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Damla Hanim,
    Sade donut icin limon suyu ve rendesini cikarsak yeterlimi? oranlar degisiyormu?
    Cok tesekkurler

    YanıtlaSil
  3. merhabalar aynı tarifi yağda kızartarak yapabilir miyiz ?

    YanıtlaSil
  4. The growing adoption of internet-based playing amongst users is creating adverse results on mental health. The growing dependancy in the direction of|in path of} the easily out there internet-based playing platforms challenges the user hold up} mental stability. Owing to this dependancy, the variety of suicide cases has been growing yr on yr. On observing the growing cases of increasing betting debts in 2020, the 로스트아크 Tamil Nadu State Government banned playing web sites.

    YanıtlaSil

Başa Dön