PRATİK VANİLYALI PASTA

Evi buram buram vanilya kokusu sarsın diye bile pişirebilirim.. Lezzeti, kekinin müthiş dokusu, kremasının hafifliği ve dilediğimiz mevsim meyvesi ile uyumuyla kesinlikle başımızın tacı edeceğimiz bir tarifle burdayım. :)




Pratik çikolatalı pastadan sonra hem keki hem kreması tamamen sade versiyonu için bir süredir tarif deniyordum ve en içime sineni paylaşmayı bekliyordum. Malum kriterlerim belli: Çok pratik olmalı! Her evde bulunan malzemeler içermeli, az bulaşık çıkarmalı :) ve en önemlisi lezzetiyle şaşırtmalı.. Beni kesinlikle tatmin eden o pastaya kavuştuğuma göre size de şiddetle tavsiye etme vaktim geldi. Bu pastayı baş ucu tariflerinizden biri yapacağınıza eminim..


Keki tam pasta keki kıvamında benim için; yapısı hem tok hem yumuşacık. Dilerseniz meyve suyu veya şurubuyla ıslatabilirsiniz fakat ben tercih etmedim. Kreması ise klasik pastacı kreması aslında fakat yine en pratik pişirme şekliyle. Normalde un ve tereyağ içerirken ben kullanmadım, kesinlikle çok akışkan olmayan, tam anlamıyla enfes, pürüzsüz bir krema çıktı ortaya. Bu ikili birleşince ise geriye tek birşey kaldı; taze meyve seçimi.


Mevsimin gözbebeklerinden narlarla yakıştırdı kalbim.. Tadınca ne kadar isabetli bir seçim olduğunu gösterdi uyumuyla, çok çok yakıştı bu pastaya nar taneleri. Hem kırmızı yakut gibi parıl parıl parladılar üzerinde, hem çıtır çıtır ve hafif buruk tadıyla vanilyalı pastanın lezzet harmonisi muhteşem oldu. Bu arada rahatlıkla söyleyebilirim ki; tüm meyvelerle, yaz kış fark etmez çok yakışacağını biliyorum! Ve ilk etapta muzlu ve çilekli denemek için sabırsızlanıyorum. Çift katlı bir pastaya dönüştürmek istiyorsanız ise, hem kek hem kremasını iki katı miktarlarda hazırlayıp pişirebilirsiniz.


Kokusu dahi kalbe mutluluk işleyen bir pastanın lezzetine ne şüphe? Yanında demli bir fincan çay eşliğinde küçük küçük lokmalarla hiç bitmesin bu mutluluk isteyeceksiniz. İçinde çocukluğunuzdan birşeyler bulup, kendinizden birşeyler katıp, ortaya kendi pastanızı koyacaksınız. Her aşaması gülücük içersin. :)

Pratik Vanilyalı Pasta


Keki Food Network'den alıntıdır.

Keki için Malzemeler


  • 113 gr (8 yemek kaşığı) tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 210 gr (1 buçuk su bardağı) un
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 çimdik tuz
  • 125 gr (1/2 su bardağı + 2 yemek kaşığı) toz şeker
  • 2 adet yumurta (oda sıcaklığında)
  • 1 tatlı kaşığı vanilya
  • 90 gr (1/3 su bardağı) krema
  • 60 gr (1/4 su bardağı + 2 yemek kaşığı) su

Yapılışı


  1. Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın. 22-23 cm'lik bir kalıbın içini hafif yağlayıp tabanına uygun şekilde yağlı kağıt kesip yapıştırın. (Daha geniş bir kalıp kullanacaksanız kekiniz daha ince olacaktır)
  2. Bir kapta un, kabartma tozu, tuzu harmanlayın.
  3. Bir kasede krema ve suyu karıştıın.
  4. Bir çırpma kabında ise tereyağını toz şekerle 3 dakika boyunca hızlı devirde çırpın. Orta hıza düşürüp tek tek olmak üzere yumurtaları ekleyin ve her ekleyişten sonra yarım dakika çırpın.
  5. Vanilyayı da ekleyin.
  6. Unlu karışımın bir kısmını ekleyin. Sonra düşük hızda çırparken kasedeki kremanın bir kısmını ekleyin. Ve dönüşümlü olarak unlu karışım ve kasedeki kremayı bitene dek ekleyerek karışım hamur haline gelene dek düşük hızda çırpın. Hamur haline gelir gelmez durdurun, spatulayı kabın kenarlarından geçirin ve şöyle bir karıştırıp hazırladığınız kalıba dökün.
  7. Yaklaşık 30 dakika pişirin, pişerken pastacı kremasını hazırlayın.

Pastacı Kreması için Malzemeler


  • 3 adet yumurta sarısı
  • 100 gr (yarım su bardağı) toz şeker
  • 15 gr (2 yemek kaşığı) mısır nişastası
  • Bir çimdik tuz
  • 180 gr (3/4 su bardağı) süt
  • Yarım tatlı kaşığı vanilya

Yapılışı


  1. Isıya dayanıklı bir kasede yumurta sarısı, toz şeker, tuz ve nişastayı bir iki dakika çırpın.
  2. Orta boy bir tencereye sütü koyun ve orta ateşte hafif kaynamaya başlayınca kaseye bir yandan çırparak sicim gibi incecik akıtarak sütü dökün.
  3. Karıştırın ve tekrar tüm karışımı tencereye alın. Sürekli çırpma teli ile çırparak koyulaşmasını bekleyin. Koyu bir krema kıvamı aldığında altını kapatın. Vanilyayı koyun, karıştırın ve temiz bir kaseye alın.
  4. Üzerine temas edecek şekilde streç film örtüp buzdolabında soğumaya bırakın.
  5. Güzelce soğuduğunda streç filmi sıyırın ve çırpma teli ile karıştırıp kremayı açın.
  6. Keki kalıbından çıkardıktan sonra üzerine kremayı döküp yayın ve ister nar taneleri ister başka meyvelerle süsleyin.

Bon Appétit! 


18 yorum

  1. Kreması çok koyu kivamli oldu mascarpone ile cirpip yumusatmak zorunda kaldim onun dışında güzel bir tarif teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kremasını kaynadıktan sonra ne kadar uzun süre ateşte tutarsanız o kadar katılaşıyor. İyi yapmışsınız, krema takviyesi de yapılabilir.

      Sil
  2. Sut miktarini eksik yazmis olabilir misiniz

    YanıtlaSil
  3. merhaba
    toz şeker yarım su bardağı+ 2 yemek kaşığına mı tekabül ediyor

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar Damla hanım,
    Tarifin çok pratik olduğunu düşünmemekle birlikte mükemmel ötesi bir lezzetinin olduğunu düşünüyorum ! Çoooook ama çook zevk alarak yiyorum şu an, misafire yaptığım halde sanırım hepsini bitireceğim. Mutfağa gelip gidip 'sen harika bir şeysin' diye pastaya bakıp duruyorum :) Böyle güzel tarifler paylaştığınız için, bu sayfanın varlığı için aşırı mutluyum! Herkes bu tarifi mutlaka denemeli! :) Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar tariflerinizin güzelliğine ve tecrübenize dayanarak sormak istiyorum acaba fırınınızı hangi marka ve model tercih ettiniz��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bosch. Modelini bilmiyorum, evin ankastresi.

      Sil
  6. Merhaba. Kullandığınız kalıbın ölçüsü nedir acaba ?

    24-26 cm iki kat pasta için ölçüleri ne kadar artırmalı ?

    Kolaylıklar,

    YanıtlaSil
  7. İlk maddeyi atlamışım 🙈

    YanıtlaSil
  8. tarifinizi beton kalıpta yapsak olur mu damla hanım. tüm tarifleriniz için çok teşekkür ederim her denediğim muhteşem oluyor emeğinize sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Merhabalar,

    bu tarifi 26 cm'lik kalıpta yapsam bu haliyle çok ince olacağını belirtmişsiniz ancak ne kadar arttırmalıyım acaba miktarlarını iki katına mı çıkarmalıyım?

    YanıtlaSil
  10. Damla Hanım Merhaba, ben vanilya dendiğinde tam olarak ne anlamam gerektiği bir türlü çözemiyorum :) paket olarak satılan şekerli vanilin mi? evde bourbon vanilya özütü var ancak henüz hiç kullanmadım. toz yerine bunu kullanmak istersem ne kadar koymam gerekir? Güzel tarifleriniz ve yaydığınız güzel enerjiniz için minettarım. <3

    YanıtlaSil
  11. Ellerinize saglik bircok tarifinizi denedim,hepsi birbirinden guzel.

    YanıtlaSil
  12. Nefis ❤️ teşekkürler Damla hanım❤️

    YanıtlaSil
  13. Hayatımda denediğim en pratik olmayan pratik tarifti! Ama belirtmeliyim ki keki cidden lezzetli oldu. Sadece bizim için fazla şekerliydi tarif, ikinci yapışımda mutlaka şekerini az koyacağım.

    YanıtlaSil
  14. Nar eşliğinde şahane bir pasta çıkıyor ortaya. Şekeri biraz fazla geldi, ne kadar azaltmam gerektiğine emin olamadım. Bir de çok hafif yumurta kokusu geldi yerken. Bu konuda ne yapabilirim acaba? Bu arada her tarifiniz ayrı güzel gerçekten de. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil

Başa Dön