TEK PORSİYONLUK ÇİKOLATALI KURABİYE (VIDEO)


Kocaman kurabiyeler düşünün; dışı kıtır içi yumuşak.
İçinde eriyen çikolata parçacıklarıyla lezzeti doruklara taşıyan.

Bir tek adet XXL boyutunda bir kurabiye de yapabilirsiniz, videodaki gibi 3 adet orta boy da! :) Ben her iki şekilde de deneyip bayıldım ve neredeyse her hafta aksattırmadan pişirdiğim bir tarif haline geldi. Her lokması öyle kıymetli ki, paylaşmaya kıyamayacaksınız.




Ben tek porsiyonluk tatlıların meraklısıyım! Yapılışının inanılmaz pratik olmasının yanısıra, ertesi günlerde tüketmek zorunda hissetmediğiniz bir kutu kurabiyeniz olmamış oluyor, hem de sadece 1 kurabiyelik kalori almış oluyorsun. Tabii tadına doyamayıp 2 akşam üstüste bu kurabiyeyi pişirmek de ihtimal dahilinde çünkü nefis birşey! Buz gibi bir bardak sütle enfes bir uyumun tadına varıyorsunuz.



Bu tarifte dikkat edilmesi gereken en önemli nokta tereyağı aslında. Kesinlikle erimiş olmayacak, yumuşacık oda sıcaklığında beklemiş olacak. Benim hamurumun pişmemiş hali videodan da gördüğünüz gibi yapışkan hiç değil lakin ekstra yapışkan kıvam elde edenleriniz için tarifi yeniden güncelleyip kuru malzeme oranını arttırdım. Buna rağmen böyle birşey yaşarsanız tavsiyem buzlukta 5 dakika pişmeden önce bekletmeniz. Buzluktan direk çıkartıp fırına koyduğunuzda sorunsuz pişiyorlar! :)

Tatlı krizlerine veya film keyiflerinize eşlik etsin diye kendinize 1 kurabiyelik vakit ayırın!



Tek Kişilik XL Çikolatalı Kurabiye

(Tarif güncellenmiştir)

Malzemeler


  • 45 gr (3 yemek kaşığı) tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 39 gr (3 yemek kaşığı) esmer şeker
  • 19 gr (1 buçuk yemek kaşığı) toz şeker
  • 1/2 tatlı kaşığı vanilya özütü (yoksa tariften eleyin)
  • 1 adet büyük boy yumurta sarısı
  • 2 gr (1/4 tatlı kaşığı) karbonat
  • 2 gr (1/2 tatlı kaşığı) mısır nişastası
  • 70 gr (1/2 su bardağı) un
  • 6 yemek kaşığı parçalanmış çikolata (bitter veya sütlü)

Yapılışı

  1. Fırını 180 derecede ısıtın ve fırın tepsinize yağlı kağıt serin.
  2. Bir kapta şekerler, vanilya ve tereyağını mikserle hafif çırpın.
  3. Yumurta sarısı, karbonat ve nişastayı da ekleyin ve hafifçe çırpın.
  4. Un ve çikolata parçacıklarını da ekledikten sonra pütür pütür hamur haline gelene kadar çırpıp bırakın.
  5. Spatula ile toparlayın ve en son elinizle koca bir top yapın. İster tek başına, ister videodaki gibi fırın tepsisine 3 eşit parçaya bölerek yerleştirin.
  6. Buzlukta 5 dakika veya buzdolabında 10 dakika bekletin.
  7. Fırına verin ve eğer 3 adet pişiriyorsanız yaklaşık 12 dakika, 1 dev boyutta pişiriyorsanız yaklaşık 18-19 dakika pişirin.
  8. Fırından çıkınca yumuşak olacak, durdukça sertleşecek. Henüz yumuşakken üzerlerine çikolata parçaları kondurabilirsiniz.


Bon Appétit!







Cooking Classy sitesindeki tariften esinlenilmiştir.








57 yorum

  1. Tam malzemeleri ekledim ama hamur katilasmadi vicik vicik oldu yardim edin. Tereyagi oda sicakliginda degil diye eritmistim bira ondan kaynaklanmis olabilir mi ? Buzdolabina koysam kendine gelir mi

    YanıtlaSil
  2. Tam malzemeleri ekledim ama hamur katilasmadi vicik vicik oldu yardim edin. Tereyagi oda sicakliginda degil diye eritmistim bira ondan kaynaklanmis olabilir mi ? Buzdolabina koysam kendine gelir mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarifi birebir uyguladığınızda sorun olmayacaktır. Tarifte dediğim gibi, oda sıcaklığında olması önemli, eritmeniz elbette ki hamuru cıvıklaştıracaktır. Geri dönüşü olmaz.

      Sil
    2. Cok kafama koydugum icin ayni gun ofa sicakligonda olsun diye tereyagi vikardim bastan basladim tarifem yine olmadi

      Sil
    3. Bir noktada mutlaka bir yanlış vardır, zira bu çok garanti bir tarif. Deneyen herkes olumlu yorumlarla geri dönüş yaptı.

      Miktarlara dikkat ederek tekrar denemenizi öneririm.

      Sil
  3. benim de hamurum tutmadı. tarife birebir uydum. hamur toparlanmayınca un ekledim. un ekleyince iki kişilik tarif olmaktan çıktı ve şeker miktarı yetersiz kaldı haliyle. ama çok istedim bu tarifi tutturabilmeyi, ki çok da kolay gözüküyor... nerde yanlış yaptım acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaş malzeme olarak yalnızca yumuşak tereyağ ve bir adet yumurta sarısı eklendiği için bu hamurun cıvık olabilmesi çok zor. Yalnızca tereyağını erittiyseniz böyle bir sıkıntı ile karşılaşabilirsiniz veya yumurta sarısının çok büyük olması gerekiyor hamuru cıvıklaştırması için. Dediğiniz gibi oldukça pratik ve garanti bir tarif, dolayısıyla bir sonraki denemenizde başarılı olacağınızı düşünüyorum.

      Sil
  4. Vanilya özütü yerine toz vanilyadan aynı o miktarda koysam olur mu peki?

    YanıtlaSil
  5. Tam aradigim tarif ✌hemen deneyecegim umarim civik olmaz 😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım istediğiniz gibi olmuştur, afiyet olsun :)

      Sil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar, tarifi uyguladım, inanılmaz lezzetli, tam da fotoğraftaki gibi ağız sulandıran bir kurabiye oldu! Çook teşekkür ederim. Hamuru tutturamayan arkadaşlara önerim; tüm malzemeleri tarifteki yazılanlara uygun olarak ve tepeleme değil silme kaşık şeklinde kullanmanız. Damla Hanım'ın da belirttiği gibi, tereyağ oda sıcaklığında olacak, kesinlikle eritilmeyecek! Benim fırınımın ısı ayarı bi tuhaf! olduğundan 160 derecede 5 dk pişirerek bu sonuca ulaştım! Ellerinize sağlık!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Güzel bir sonuca ulaşmanız ve memnuniyetiniz beni mutlu etti. Kendi tecrübelerinizden yola çıkarak tarif ile ilgili verdiğiniz detay ve tavsiyeler için teşekkür ederim. Afiyet olsun, sevgiyle kalın :)

      Sil
  8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  10. tarifleriniz çok güzel görünüyor.keşke video de ekleseniz süper olurdu :)

    YanıtlaSil
  11. Solediginiz tarife uygunlukta yaptim falat biraz sivik oldu oranlari silme koymama ragmen neyse biraz daha pisirim ondan ama yinede guzeldi tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun. İlk yapışta sıkıntılar olabiliyor, ama mutlaka bi dahakine tam kıvamı tutacaktır.

      Sil
  12. Hamurum çok yumuşak oldu ve fırına girdiği anda kurabiye tepsiye yayıldı, aşırı inceldiği için de kenarları yandı, sanırım hamurun dolapta bir miktar dinlenmesi gerekiyor. Ya da fırının 165 derece gibi bir şey olması mı gerekiyor? Sizden ricam tarifi gramajlar ile revize edet misiniz?

    YanıtlaSil
  13. Acaba kurabiye tarifini gram olcusuyle paylasmaniz mumkun mu? Bu arada tarifleriniz cok guzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarifi güncelledim, teşekkürler :)

      Sil
    2. Elinize sağlık ben tesekkur ederim en kisa zamanda deneyeceğim:)

      Sil
  14. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  15. 1/4su bardagi un nasl oluo bilmedgm icin soruyorum k.bkmayn

    YanıtlaSil
  16. Tuzunu iki tutam attim ve hem bitter hem de sutlu cikolata kullandim. Tam istedigim kivamda aradigim tarif. Süper oldu bu:) teşekkürler!

    YanıtlaSil
  17. Merhaba !
    Sizin elinizin lezzetini tariflerdeki püf noktalardan anlatımdan bile anlamıştım tam bi haftadır sizi takip ediorum ve 3-4 tarifinizi denedim :) hepsi müthiş ama ben bu hızlı pratik kurabiyeye aşık oldum ellerinize sağlık lütfen bu tariflerinizi bizden eksik etmeyin sevgilerle :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1 haftadır tanışıyoruz ve şimdiden 3-4 tarifimi yaptınız demek, harikasınız gerçekten :) afiyetler olsun, siz böyle var olup motive ettikçe ben de hep sizlerle olacağım nice güzel tariflerle inşallah. Sevgiler :)

      Sil
  18. Tarifi az önce yaptım, yorumları okuyunca endişelenmiştim fakat verilen ölçülerdeki gibi yapınca herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Bana göre şekeri biraz fazla geldi, o da ayarlanabilen bir şey olduğundan bir sonraki denememde istediğim sonuca ulaşacağımı tahmin ediyorum. Kurabiyeyi yapan ve cıvık bir karısım elde edenlere nacizane tavsiyem tepsiye yaymadan ve fırına atmadan 5dk kadar hamuru buzlukta bekletmenizdir. Böylece yağ tekrar donacak ve kurabiye hamuru bir nebze sertleşip daha kolay tepsiye yayılacaktır. Tariflerinize güveniyorum, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyetler olsun :) bugün yeni bir tek kişilik kurabiye tarifi geliyor olacak :) evet, kurabiye hamurunu fırına girmeden soğutmak her zaman işe yarıyor. Çok sevgilerimle :)

      Sil
  19. İyi akşamlar tarifleriniz gerçekten çok güzel :) Esmer şeker yerine beyaz şeker kullanabilir miyim acaba?

    YanıtlaSil
  20. Çoğu tarifinizi deniyorum ve gercekten mukemmel tarifler veriyorsunuz. Bu kurabiyeleri de denedim ve sorunsuz sekilde 3 tane nur topu gibi kurabiyem var tesekkur ederim :)

    YanıtlaSil
  21. Merhaba ben bu kurabiyelerden çok sayıda ve orta boy yapmak istiyorum malzeme miktarini yapmak istediğim kurabiye sayisiyla orantilayip ona gore artirsam yine tutar mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şöyle hesaplayabilirsiniz, orta boy 3 adet kurabiye çıkıyor bu tariften. Malzemeleri x2 ile çarparsanız 6 adet elde edeceksiniz. Bu mantıkla ilerleyerek hesaplayıp pişirebilirsiniz. Sevgiler

      Sil
  22. Merhaba her sey gayet guzel ama benim cikolatalarim erimiyor nasil cozebilirim bu problemi :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Damla çikolata kullanıyorsanız erimez, gerçek çikolata değil çünkü. Bitter çikolata alıp parçalayarak kullanırsanız mutlaka eriyecektir.

      Sil
  23. ben yaptım güzel oldu tadı

    YanıtlaSil
  24. canım tatlı çektiği zaman tek baktığım yer sizsiniz cidden tarifleriniz şa ha ne ! ne yapsam güzel oluyor ! damak zevkinize de ayrıca hayranım ne sevsem bu sayfada karşıma çıkıyor :) çok sevgiler

    ps: videolu tarifleri arttırsanız ne şahane olur hatta vlog olsa daha da şahane olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok mutlu oldum bunlaro duyduğuma! :) dilerim keyifle eşlik ediyorlardır size pişirdikleriniz. Paylaşmak çok güzel! Videoları arttırmayı ben de umut ediyorum. Çok sevgiler

      Sil
  25. Hamuru hazırlayıp muhafaza edilebilir mi acaba buzdolapta ? Ediliyorsa ne kadar saklanabilir ?

    YanıtlaSil
  26. Merhaba, tarifi az önce denedim, tüm ölçülere tereyağ sıcaklığına dikkat etmeme rağmen kurabiyelerim fırında yayılmadı.. top top halinde kaldılar, bende son 3 dakika kala bir kaşıkla üstlerine bastırıp düzleştirdim biraz o şekilde pişirdim, yorumları okudum hiç böyle bişey yaşayan olmamış.. düşünüyorum okuyorum baştan tekrar herşeyi düzgün yapmışım gibi görünüyor. Nerede hata yapmış olabilirim sizce (tereyağ oda sıcaklığında yumuşacıktı)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Unu fazla gelmiş olabilir veya karbonatı az gelmiş olabilir, su bardağı ölçüleriyle yaptıysanız bu yaşanabiliyor. Bir dahakine unu özellikle eklerken gözlemleyerek ekleyin, hamurun kıvamı videodaki gibi olmalı. Çok sevgilerimle :)

      Sil
  27. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  28. Merhaba Damla hanım. Kurabiyeleri top halinde tepsiye koyduktan sonra üzerlerine bastırmıyoruz değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, eğer bastırırsanız daha yayılmmış bir kurabiye elde edersiniz.. ben bastırmamayı tercih ediyorum.

      Sil
  29. Merhaba damla hanim tarifi yaptim tadi cok gUzel oldu ancak cok fazla yayildi sebebi ne olabilir acaba? Yardimci olursaniz sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, hamur soğukken ve top şeklinde fırına verin.. elinizle üzerine bastırmayın. :)

      Sil
  30. Fırın ayarı alt-üst mü olacak yoksa sadece üst veya alt mı?

    YanıtlaSil
  31. Bir de fırının hangi katıına koymalıyız tepsiyi?

    YanıtlaSil
  32. merhaba tarif bana çok şekerli geldi, sanırım uzun süredir şekersiz beslendiğimden... Şeker miktarını azaltsam tarşfş etkiler mi?

    YanıtlaSil

Başa Dön